E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα δεδομένα στην έρευνα για το Μάτι

Γιατί θα καθυστερήσει η απόδοση ευθυνών

Δημοσίευση 24/9/2018 | 20:16

Νέα δεδομένα στην έρευνα για το Μάτι

Με καθυστέρηση θα υπάρξει απόδοση ευθυνών για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι καθώς σήμερα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου με παραγγελία της, ζητά να ληφθεί υπόψη και το πόρισμα της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης.  

Σήμερα παρέδωσε το πολυσέλιδο πόρισμά του για τα αίτια της πυρκαγιάς στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο ο πυραγός της Πυροσβεστικής που ερεύνησε για λογαριασμό της Εισαγγελίας την υπόθεση.   

Ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, που έλαβε εντολή να μελετήσει όλα τα στοιχεία για τη φονική πυρκαγιά ως πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας, συνέταξε πόρισμα 100 σελίδων το οποίο πλέον είναι στη διάθεση των εισαγγελικών λειτουργών που ερευνούν κάθε φάση της τραγωδίας όπως εκτυλίχθηκε πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και αμέσως μετά το πέρασμα της καταστροφικής φωτιάς.   

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας δεν προχωράει σε απόδοση ευθυνών κατά προσώπων, κάτι που θα γίνει από τους εισαγγελικούς λειτουργούς που θα συνεκτιμήσουν όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης.   

Ωστόσο ο πυραγός φαίνεται να καταλήγει και να περιγράφει λεπτομερώς συγκεκριμένα ευρήματα και εμπεριστατωμένες αξιολογήσεις εν είδει συμπερασμάτων του πορίσματος. Τα συμπεράσματα αυτά θα οδηγήσουν, συγκρινόμενα και με άλλα στοιχεία, ακόμη και κατασχεθέντα και δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας, σε συγκεκριμένα πρόσωπα που τελικώς θα κληθούν από την Εισαγγελία σε εξηγήσεις.   

Να σημειωθεί ότι τις πρώτες κιόλας ημέρες από την έναρξη της έρευνας, οι εισαγγελείς σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος δύο στελεχών της πυροσβεστικής για την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, για την οποία κλήθηκαν σε εξηγήσεις. Η κατηγορία σχετίζεται με "αναληθή στοιχεία" που είχαν χορηγηθεί στο πλαίσιο της έρευνας.   

Όμως  η διαδικασία της κλήσης ως υπόπτων για τη διάπραξη αδικημάτων φαίνεται πως θα πάρει χρόνο, αν και αρχικός στόχος των εισαγγελέων που τρέχουν τη μεγάλη αυτή έρευνα που ξεκίνησε λίγες μόνο ώρες μετά την καταστροφή, ήταν να έχει ολοκληρωθεί η δουλειά τους εντός του Οκτωβρίου.   

Και αυτό γιατί με παραγγελία της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ζητά από τους εισαγγελείς να συμπεριλάβουν στη δικογραφία που σχηματίζουν και το πόρισμα που θα συντάξει για το θέμα η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.   Η έρευνα της κ. Παπασπύρου σχετικά με τον διοικητικό έλεγχο όλων των εμπλεκόμενων φορέων από τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, ξεκίνησε μόλις στις 6 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να διαρκέσει αρκετό διάστημα, μπορεί και μήνες.   Το αντίστοιχο πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα εκδόθηκε περίπου οκτώ μήνες μετά το συμβάν, χρόνος που αναμφισβήτητα θεωρείται εξαιρετικά σύντομος για το εύρος των στοιχείων και των υπηρεσιών που ελέγχθηκαν.   

Στην διενέργεια της έρευνας για το Μάτι έχουν προστεθεί δύο εισαγγελείς, οι Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος, οι οποίοι μαζί με τη συνάδελφό τους Βαρβάρα Γνεσούλη συνεχίζουν την αξιολόγηση του υλικού. Αρχικά μαζί με την κ. Γνεσούλη την έρευνα έκανε και ο κ. Ζαγοραίος, ο οποίος όμως την 1 Οκτωβρίου αποχωρεί από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας καθώς προήχθη και πλέον θα υπηρετεί στην Εισαγγελία Εφετών. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

CNN: Καταρρίφθηκαν ιρανικά βομβαρδιστικά δύο λεπτά πριν την επίθεση σε βάση των ΗΠΑ στο Κατάρ

Ελλάδα Χτες
Τα ιρανικά αεροσκάφη βρίσκονταν «δύο λεπτά» μακριά από τους στόχους τους - Στη βάση βρίσκονται συνήθως 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες

Γαλλία: «Όχι» στη χρήση των γαλλικών βάσεων στη Μέση Ανατολή από τα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ

Κόσμος Χτες
Τα αεροσκάφη υποστήριξης των ΗΠΑ, και όχι τα μαχητικά αεροσκάφη, επιτρέπεται να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση Istres στη Γαλλία, λέει ο γαλλικός στρατός

Οι Φρουροί της Επανάστασης ισχυρίστηκαν ότι έπληξαν το αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν» με drones

Κόσμος Χτες
Το σώμα των Φρουρών είχε ήδη ισχυριστεί το Σάββατο ότι το έπληξε με βαλλιστικούς πυραύλους, κάτι που το Πεντάγωνο αρνήθηκε

Πέθανε ο Αλκης Ρήγος

Πολιτική Χτες
Στην απώλεια του Αλκή Ρήγου αναφέρεται με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ελευσίνα: Προσγειώθηκε το C‑130 με τους 91 Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στο Αμπου Ντάμπι

Ελλάδα Χτες
Οι επαναπατριζόμενοι Έλληνες μόλις αποβιβαστούν από το αεροσκάφος θα μεταφερθούν με πούλμαν για αποβίβαση στην Ακαδημίας 1, στο κέντρο της Αθήνας

Γυναικοκτονία 31χρονης στον Κολωνό: «Της είχα ρίξει δύο χαστούκια πριν δύο μήνες»

Ελλάδα Χτες
Τι υποστήριξε ο κατηγορούμενος στην απολογία του για την κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ: Πότε θα αναρτηθούν ‑ Ποιοι θα δουν αύξηση 20%

Κόσμος Χτες
Πληρωμή σε 12 δόσεις έως τον Φεβρουάριο 2027

Οργή και αναπάντητα «γιατί»: Ξεσπά η μητέρα του 27χρονου που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Ναύπακτο

Ελλάδα Χτες
Έξι μήνες μετά ο πόνος και η οργή για την έλλειψη δικαιοσύνης κάνουν τη μητέρα του άτυχου Βαγγέλη να ξεσπά

Πόλεμος στο Ιράν: Πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή

Κόσμος Χτες
Ακολουθεί ο αριθμός των θυμάτων σε ολόκληρη την περιοχή -όπως έχει διαμορφωθεί έως τώρα-, σύμφωνα με το Reuters

Πρόταση για περιορισμό των εξουσιών του Τραμπ στον πόλεμο του Ιράν ψηφίζει η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ

Κόσμος Χτες
Η πρωτοβουλία αυτή φαίνεται να είναι καταδικασμένη σε αποτυχία καθώς ήδη η Γερουσία έχει απορρίψει αντίστοιχη πρόταση

Καίγονται οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Μπαχρέιν

Κόσμος Χτες
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με απώλειες ή την έκταση των ζημιών.

Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη για πιθανή χερσαία επιχείρηση των ΗΠΑ: «Περιμένουμε να σας ντροπιάσουμε»

Κόσμος Χτες
Το Ιράν δηλώνει προετοιμασμένο για μια αμερικανική χερσαία επιχείρηση