E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο πόλεμος που ξεκίνησε για έναν κουβά

Μια εξαιρετικά παράξενη αφορμή

Δημοσίευση 27/9/2018 | 00:26

Ο πόλεμος που ξεκίνησε για έναν κουβά

Οι πόλεμοι ξεκινούν για δεκάδες αιτίες και, συνήθως, για μια αφορμή. Αν μας ρωτήσετε, θα προτιμούσαμε να μην ξεκινούν καθόλου. Ποτέ. Όμως δυστυχώς συμβαίνει. Και κάποιες φορές η αφορμή είναι από παράξενη έως και παράλογη.

Το 1325, ο πόλεμος του «Oaken Bucket», όπως έμεινε στην ιστορία, έγινε μεταξύ των πόλεων – κρατών της Μπολόνια και της Μόντενα. Η αφορμή δόθηκε από ένα κατά τα φαινόμενα ασήμαντο περιστατικό. Κάτοικοι της Μόντενα βρέθηκαν στην Μπολόνια και έκλεψαν έναν ξύλινο κουβά. Ο κουβάς αυτός χρησίμευε ώστε ι ντόπιοι να βγάζουν νερό από το πηγάδι που βρισκόταν στο κέντρο της πόλης.

Ο κουβάς δεν είχε ιστορική αξία. Ούτε θα έλειπε από κανέναν. Όμως οι «Μπολονέζοι» το θεώρησαν προσβολή, πως ήταν ένα πλήγμα για την υπερηφάνεια τους. Απαίτησαν αρχικά την επιστροφή του κουβά, αλλά οι κάτοικοι της Μόντενα αρνήθηκαν. Τότε, η μόνη λύση ήταν ο πόλεμος!

Η Μπολόνια συγκέντρωσε 30.000 στρατιώτες, οι οποίοι βάδισαν προς το Ζαππολίνο. Η Μόντενα πάλι, κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 7.000. Παρόλ’ αυτά κέρδισαν την μάχη. Μάλιστα, ο κατάφερε να εισβάλει στην Μπολόνια και να καταστρέψει κάστρα. Η εντελώς αχρείαστη αυτή μάχη στοίχισε την ζωή σε 2.000 άνδρες.

Φυσικά ο πόλεμος αυτός, έγινε στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης κόντρας, εκείνης του Βατικανού και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Με το τέλος του σύντομου αυτού πολέμου, οι δυο πλευρές σύναψαν ειρήνη. Η Μόντενα επέστρεψε κάποια αντικείμενα που πήρε κατά την επιδρομή, αλλά όχι τον κουβά. Σήμερα, ένα αντίγραφό του βρίσκεται στο μουσείο της Μόντενα. Μην μας ρωτήσετε γιατί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιάδας: Το μυθικό βάραθρο της Σπάρτης υπάρχει στ’ αλήθεια και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την πόλη

E-Daily 1.Hero 03.05.2026
Το σημείο που πέρασε στην ιστορία ως τόπος τιμωρίας και θρύλων συνεχίζει να προκαλεί δέος στη Λακωνία

Η χώρα που μετρά τους περισσότερους αιωνόβιους παγκοσμίως

E-Daily 3.Left 03.05.2026
Περπάτημα, καλλιγραφία και 114 χρόνια ζωής

Το απίστευτο κόλπο Αμερικανού για να ταξιδεύει αεροπορικώς δωρεάν

E-Daily 3.Left 03.05.2026
Εξυπνάκιας πέταξε δωρεάν για 6 χρόνια – Τον έπιασαν μόλις τώρα

Το ελληνικό ποτό που ξεκίνησε από ένα μαγαζάκι του Πειραιά και κατέκτησε τον κόσμο

E-Daily 1.Hero 03.05.2026
Από τη συνοικία του Πειραιά στα σαλόνια της Κούβας και τα μπαρ της Νέας Υόρκης

Τα σπίτια που στέκονται στο χείλος του γκρεμού, καταρρέουν μέρα με τη μέρα

E-Daily 1.Hero 03.05.2026
Αν και τα συγκεκριμένα σπίτια στέκουν για χρόνια κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, οι πρόσφατες βροχοπτώσεις και οι κλιματικές αλλαγές έχουν επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση.

Ήθελαν να τον βραβεύσουν και ανακάλυψαν ότι έλειπε από τη δουλειά 6 χρόνια

E-Daily 3.Left 03.05.2026
Ο «αφοσιωμένος» μηχανικός εκμεταλλεύτηκε μια γραφειοκρατική σύγχυση στο έπακρο

Το πιο αρχαίο ερωτικό γκράφιτι στον κόσμο βρέθηκε σε ελληνικό νησί

E-Daily 3.Left Χτες
Αποκαλύψεις για την ερωτική ζωή των αρχαίων Ελλήνων μέσα από πέτρινες επιγραφές 2.500 χρόνων

Γιατί πρέπει στ’ αλήθεια να ανησυχούμε για τη Gen Z;

E-Daily 3.Left Χτες
Τι αναφέρει άρθρο της VOX