E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πετρέλαιο θέρμανσης: Αυξήσεις έως και 17% βλέπουν φέτος οι πρατηριούχοι

Η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης αρχίζει στις 15 Οκτωβρίου

Δημοσίευση 24/9/2018 | 13:49

Πετρέλαιο θέρμανσης: Αυξήσεις έως και 17% βλέπουν φέτος οι πρατηριούχοι

«Κόκκινο» θα πιάσουν φέτος οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης με τις εκτιμήσεις των πρατηριούχων να προειδοποιούν ότι σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά μπορεί να φτάσει και το 1,25 ευρώ το λίτρο.

Η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης αρχίζει στις 15 Οκτωβρίου και οι εκτιμήσεις για την τιμή με βάση τις διεθνείς τιμές πετρελαίου είναι ότι θα κινηθεί τουλάχιστον κατά 16%-17% ακριβότερα σε σχέση με τον περσινό χειμώνα. «Με τα σημερινά δεδομένα και εκτός σοβαρού απροόπτου, όπως τυχόν διεθνής αστάθεια, η τιμή θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, τουλάχιστον κατά 16%-17%» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων και Σταθμών Αυτοκινήτων Θεσσαλονίκης και περιοχής "Ο 'Αγιος Χριστόφορος", Θέμης Κιουρτζής.

Εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεπεράσει το 1,11 ευρώ ανά λίτρο στις αστικές περιοχές και θα φτάσει το 1,25 ευρώ το λίτρο στα νησιά και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, σημειώνοντας παράλληλα οι τιμές έχουν πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους.

Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη η κυβέρνηση να εξετάσει άμεσα τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

«Θεωρούμε αυτονόητο ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει άμεσα τη μείωση του ΕΦΚ, κάτι που έχουμε ζητήσει πολλές φορές, ώστε το αγαθό της θέρμανσης να μην είναι απαγορευτικό τώρα μάλιστα που έχουμε εξέλθει των μνημονίων. Επισημαίνουμε ότι οι τόσο υψηλές τιμές αυξάνουν τον κίνδυνο παραβατικότητας σε βάρος συνετών επαγγελματιών του κλάδου αλλά και των κρατικών εσόδων. Περιμένουμε άμεσα τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης διότι είμαστε μόλις 20 ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Ένωσης.

Επίσης, τονίζει ο κ. Κιουρτζής, επανερχόμαστε στο αίτημα του κλάδου για την κατάργηση του συστήματος "Ηφαιστος", το οποίο -όπως υποστηρίζει- ουσιαστικά λειτουργεί ως βιομηχανία προστίμων για απλά τυπογραφικά λάθη, αφού ο έλεγχος διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης γίνεται έτσι και αλλιώς, μέσω του συστήματος εισροών-εκροών που διαθέτουν τα πρατήρια.

Μείωση ΕΦΚ ζητά και η Ομοσπονδία Βενζονοπωλών Ελλάδας

Στο 1,025 ευρώ το λίτρο εκτιμά η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας την τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης που θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά από τις 15 Οκτωβρίου και ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο (6 λεπτά το λίτρο).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης η αντίστοιχη τιμή τον Οκτώβριο του 2017 ήταν 94,4 λεπτά το λίτρο ενώ στη λήξη της περιόδου θέρμανσης, τον περασμένο Απρίλιο, η τιμή διαμορφώθηκε στο 1,025 ευρώ. Οι τιμές που θα διαμορφωθούν κατά τη φετινή περίοδο θέρμανσης, εξαρτώνται από τη διακύμανση των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας δολαρίου / ευρώ.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών αναφέρει ότι η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης «επέδρασε καταστροφικά τόσο στον κλάδο των βενζινοπωλών αφού συνετέλεσε σε σημαντικό βαθμό μαζί με τα άλλα μέτρα του μνημονίου στο κλείσιμο 2.500 πρατηρίων, αλλά και στη θέρμανση των ανθρώπων και στο περιβάλλον και στα έσοδα του Κράτους.

Αναμένουμε άμεσα, καταλήγει, τη σχετική τροποποίηση του νόμου που θα υλοποιήσει επιτέλους την εξαγγελία της Κυβέρνησης ώστε τον φετινό χειμώνα τα σπίτια να είναι ζεστά, το περιβάλλον καθαρό και φυσικά να μειωθούν τα φαινόμενα παραβατικότητας που πλήττουν τους νόμιμους επαγγελματίες του κλάδους μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στο Ωραιόκαστρο: Βίντεο καταγράφει τη στιγμή που ξεκινά η φονική φωτιά από ένα τσιγάρο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Συγκλονίζει η περιγραφή της 40χρονης μητέρας η οποία κατάφερε να διασωθεί, ενώ ο σύζυγος και ο γιος της έχασαν τη ζωή τους

Βενεζουέλα: Πανηγυρισμοί στα συντρίμμια ‑ Απεγκλωβίστηκε ο 43χρονος σεκιουριτάς, μετά από 8 ημέρες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι διασώστες είχαν έρθει σε επαφή μαζί του από το περασμένο Σάββατο και διέψευσε το χρονικό περιθώριο των 48 έως 72 ωρών για την ανεύρεση επιζώντων

Θεσσαλονίκη: Γυναίκα έπεσε στον Θερμαϊκό μέσα στο λιμάνι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Περιπολικό του Λιμενικού έφτασε αμέσως στο σημείο για να προσφέρει βοήθεια

Καιρός: Ξεπέρασε τους 38°C το θερμόμετρο την Πέμπτη, οι περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή, αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

Τραγωδία στη Μεσσηνία: Νεκρό ανασύρθηκε από πισίνα ανήλικο παιδί

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έσπευσε άμεσα στο σημείο, ενώ οι διασώστες επιχείρησαν ανάνηψη με ΚΑΡΠΑ χωρίς αποτέλεσμα

Νίκαια: Πήγαν να ανατινάξουν οικογένεια σωφρονιστικού στον αέρα γιατί έκανε… πολλές εφόδους σε κελιά

Ελλάδα Χτες
Το Τμήμα Εκβιαστών της Ελληνικής Αστυνομίας εξιχνίασε την εμπρηστική επίθεση στη Νίκαια

Τουρκία: Συλλήψη του γνωστού stand‑up κωμικού Ντενίζ Γκοκτάς με κατηγορία προσβολής του Ισλάμ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο σόου, ο κωμικός αποτυπώνει σατιρικά τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, με αιχμές για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Θεσσαλονίκη: Η κάμερα «έπιασε» τους δράστες της επίθεσης με γκαζάκια – Εντοπίστηκε το δίκυκλό τους

Ελλάδα Χτες
Οι Αρχές εξετάζουν καρέ από κάμερες ασφαλείας που καταγράφουν τις κινήσεις των δραστών της φονικής επίθεσης με γκαζάκια, στη Θεσσαλονίκη

Φωτιά τώρα στον Βαθύλακκο Θεσσαλονίκης, σηκώθηκαν τρία εναέρια

Ελλάδα Χτες
Επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 9 οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο

Πέθανε ο Γιώργος Τσαλακός

Κόσμος Χτες
Έφυγε έπειτα από μακρά μάχη με τον καρκίνο - Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε βαθιά συγκίνηση στον δημοσιογραφικό κόσμο της Κύπρου

Νέες έρευνες θα δείξουν αν ο σκελετός που βρέθηκε σε εκκλησία στο Μάαστριχτ ανήκει στον θρυλικό Ντ` Αρτανιάν, βίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η έρευνα γα τα λείψανα, που ανακαλύφθηκαν στην Εκκλησία Αγίων Πέτρου και Παύλου δεν έχει αποκλείσει «εντελώς» το ενδεχόμενο ο σκελετός να ανήκει όντως στον ντ` Αρτανιάν

Ενοικιαστής στα Πετράλωνα: Είχε προειδοποιήσει για την κλίση της πολυκατοικίας 15 μέρες πριν – Του είπαν ότι φταίει ο σεισμός στην Εύβοια

Ελλάδα Χτες
Ο κ. Μπάμπης Τσαπάς είχε ενημερώσει την ιδιοκτήτρια της αποθήκης, επισημαίνοντας ότι πιθανώς υπαίτιες ήταν οι εργασίες ανέγερσης πολυκατοικίας στο διπλανό οικόπεδο