E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πετρέλαιο θέρμανσης: Αυξήσεις έως και 17% βλέπουν φέτος οι πρατηριούχοι

Η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης αρχίζει στις 15 Οκτωβρίου

Δημοσίευση 24/9/2018 | 13:49

Πετρέλαιο θέρμανσης: Αυξήσεις έως και 17% βλέπουν φέτος οι πρατηριούχοι

«Κόκκινο» θα πιάσουν φέτος οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης με τις εκτιμήσεις των πρατηριούχων να προειδοποιούν ότι σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά μπορεί να φτάσει και το 1,25 ευρώ το λίτρο.

Η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης αρχίζει στις 15 Οκτωβρίου και οι εκτιμήσεις για την τιμή με βάση τις διεθνείς τιμές πετρελαίου είναι ότι θα κινηθεί τουλάχιστον κατά 16%-17% ακριβότερα σε σχέση με τον περσινό χειμώνα. «Με τα σημερινά δεδομένα και εκτός σοβαρού απροόπτου, όπως τυχόν διεθνής αστάθεια, η τιμή θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, τουλάχιστον κατά 16%-17%» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων και Σταθμών Αυτοκινήτων Θεσσαλονίκης και περιοχής "Ο 'Αγιος Χριστόφορος", Θέμης Κιουρτζής.

Εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεπεράσει το 1,11 ευρώ ανά λίτρο στις αστικές περιοχές και θα φτάσει το 1,25 ευρώ το λίτρο στα νησιά και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, σημειώνοντας παράλληλα οι τιμές έχουν πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους.

Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη η κυβέρνηση να εξετάσει άμεσα τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

«Θεωρούμε αυτονόητο ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει άμεσα τη μείωση του ΕΦΚ, κάτι που έχουμε ζητήσει πολλές φορές, ώστε το αγαθό της θέρμανσης να μην είναι απαγορευτικό τώρα μάλιστα που έχουμε εξέλθει των μνημονίων. Επισημαίνουμε ότι οι τόσο υψηλές τιμές αυξάνουν τον κίνδυνο παραβατικότητας σε βάρος συνετών επαγγελματιών του κλάδου αλλά και των κρατικών εσόδων. Περιμένουμε άμεσα τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης διότι είμαστε μόλις 20 ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Ένωσης.

Επίσης, τονίζει ο κ. Κιουρτζής, επανερχόμαστε στο αίτημα του κλάδου για την κατάργηση του συστήματος "Ηφαιστος", το οποίο -όπως υποστηρίζει- ουσιαστικά λειτουργεί ως βιομηχανία προστίμων για απλά τυπογραφικά λάθη, αφού ο έλεγχος διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης γίνεται έτσι και αλλιώς, μέσω του συστήματος εισροών-εκροών που διαθέτουν τα πρατήρια.

Μείωση ΕΦΚ ζητά και η Ομοσπονδία Βενζονοπωλών Ελλάδας

Στο 1,025 ευρώ το λίτρο εκτιμά η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας την τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης που θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά από τις 15 Οκτωβρίου και ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο (6 λεπτά το λίτρο).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης η αντίστοιχη τιμή τον Οκτώβριο του 2017 ήταν 94,4 λεπτά το λίτρο ενώ στη λήξη της περιόδου θέρμανσης, τον περασμένο Απρίλιο, η τιμή διαμορφώθηκε στο 1,025 ευρώ. Οι τιμές που θα διαμορφωθούν κατά τη φετινή περίοδο θέρμανσης, εξαρτώνται από τη διακύμανση των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας δολαρίου / ευρώ.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών αναφέρει ότι η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης «επέδρασε καταστροφικά τόσο στον κλάδο των βενζινοπωλών αφού συνετέλεσε σε σημαντικό βαθμό μαζί με τα άλλα μέτρα του μνημονίου στο κλείσιμο 2.500 πρατηρίων, αλλά και στη θέρμανση των ανθρώπων και στο περιβάλλον και στα έσοδα του Κράτους.

Αναμένουμε άμεσα, καταλήγει, τη σχετική τροποποίηση του νόμου που θα υλοποιήσει επιτέλους την εξαγγελία της Κυβέρνησης ώστε τον φετινό χειμώνα τα σπίτια να είναι ζεστά, το περιβάλλον καθαρό και φυσικά να μειωθούν τα φαινόμενα παραβατικότητας που πλήττουν τους νόμιμους επαγγελματίες του κλάδους μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελλάδα – Ρουμανία 91‑64: Περίπατος στην πρεμιέρα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Αθλητικά Νέα 27.11.2025
Μεγάλη η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις δύο ομάδες

20χρονος μπασκετμπολίστας πέθανε τέσσερις ημέρες μετά τον τραυματισμό του σε κολεγιακό αγώνα

Αθλητικά Νέα 27.11.2025
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, υπέστη κάποιας μορφής κρανιοεγκεφαλική κάκωση

Λειψυδρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αττική

Ελλάδα 27.11.2025
Η ΡΑΑΕΥ εισηγήθηκε θετικά την κήρυξη καθεστώτος έκτακτης ανάγκης για την Αττική και το Μεγανήσι Λευκάδας

Στους 83 οι νεκροί από τη φωτιά στους ουρανοξύστες στο Χονγκ Κονγκ

Κόσμος 27.11.2025
Τουλάχιστον 250 οι αγνοούμενοι

Euroleague: Οριστική απόφαση για άμεση επιστροφή των αγώνων στο Ισραήλ

Αθλητικά Νέα 27.11.2025
Τέλος η εξορία για Μακάμπι και Χάποελ

Κεραμεικός: Ανδρας έπεσε στο κενό από τον τέταρτο όροφο

Ελλάδα 27.11.2025
Διακομίστηκε στον «Ευαγγελισμό»

Απογραφή ανελκυστήρων: Ζητούν δίμηνη παράταση ‑ Ο λόγος

Ελλάδα 27.11.2025
Αίτημα δίμηνης παράτασης της προθεσμίας απογραφής των ανελκυστήρων από την ΠΟΜΙΔΑ

Nεκρός στα 30 του από challenge υπερφαγίας fitness coach ‑ Έτρωγε 10.000 θερμίδες την ημέρα

Κόσμος 27.11.2025
Ο 30χρονος γυμναστής από τη Ρωσία έτρωγε καθημερινά μισή τούρτα, ζυμαρικά με μαγιονέζα, ένα μπέργκερ και δύο μικρές πίτσες

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Ξεκινούν οι αιτήσεις συμμετοχής ‑ Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

Ελλάδα 27.11.2025
Οδηγίες προς όλους τους υποψηφίους που θέλουν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση