E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γερμανία: Στα «κάγκελα» πολίτες και βουλευτές ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν

Διαδηλώσεις στις μεγάλεις πόλεις και αρνήσεις βουλευτών να παραστούν στο επίσημο γεύμα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/9/2018 | 10:50

Γερμανία: Στα «κάγκελα» πολίτες και βουλευτές ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν

Η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη εβδομάδα στη Γερμανία προκαλεί ήδη αντιδράσεις, ημέρες πριν από την άφιξή του επικεφαλής του τουρκικού κράτους στη χώρα, όπου πραγματοποιήθηκαν σήμερα διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις.

Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στη γερμανική πρωτεύουσα, το Βερολίνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Ερντογάν δεν είσαι ευπρόσδεκτος». Τις πορείες οργάνωσε ένας συνασπισμός οργανώσεων κατά του Τούρκου προέδρου, μεταξύ αυτών και μιας κουρδικής ένωσης.

Σε άλλες πόλεις στη δυτική Γερμανία, διαδηλωτές, με τον αριθμό τους να κυμαίνεται μεταξύ 80 και 200 κατέκλυσαν τους δρόμους.

Μαζικές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη Παρασκευή και Σάββατο στο Βερολίνο και στην Κολωνία κατά της επίσκεψης Ερντογάν, με τους διαδηλωτές να αναμένουν τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους σε κάθε μία από τις διαδηλώσεις. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φθάνει στο Βερολίνο την προσεχή Πέμπτη και θα επισκεφθεί την Κολωνία το Σάββατο.

Δεν αντιδρούν μόνο οι πολίτες στην επίσκεψη Ερντογάν αλλά και στελέχη γερμανικών κομμάτων. Έτσι, ως τώρα, την πρόσκλησή τους στην επίσημη δεξίωση που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προς τιμήν του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν την επόμενη εβδομάδα απέρριψαν μέχρι τώρα δύο στελέχη γερμανικών κομμάτων.

Ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων (FDP) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μπιτζάν Ντιρ Σαράι και η αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν δήλωσαν σήμερα ότι δεν σκοπεύουν να παραστούν στο δείπνο που θα παρατεθεί προς τιμήν του κ. Ερντογάν, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στην πολιτική του.

Ο κ. Ντιρ Σαράι δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «Welt» ότι ως βουλευτής δεν μπορεί να δειπνήσει με τον τούρκο Πρόεδρο την ώρα που γερμανοί πολίτες βρίσκονται σε τουρκικές φυλακές και η 'Αγκυρα απομακρύνεται συνεχώς από τις δημοκρατικές αξίες και τις αξίες του κράτους δικαίου.

Η κυρία Νταγκντελέν από την πλευρά της, σε συνέντευξή της στην «Deutsche Welle», εξήγησε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρεί «απολύτως ανάρμοστη» την επίσημη υποδοχή και την απόδοση στρατιωτικών τιμών στον Ταγίπ Ερντογάν. «Εγώ προσωπικά δεν θα ήθελα να δειπνήσω με έναν απαγωγέα, ο οποίος "μπουντρουμιάζει" δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς του αντιπάλους και στηρίζει τις τρομοκρατικές ομάδες στην Συρία, εισβάλλει σε γειτονικές χώρες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και κάνει πόλεμο εναντίον των Κούρδων», δήλωσε το στέλεχος της Αριστεράς και πρόσθεσε ότι προτιμά αντ' αυτού να λάβει μέρος στις διαδηλώσεις που θα οργανωθούν εναντίον του κ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα γίνει δεκτός με στρατιωτικές τιμές από την γερμανική Προεδρία, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο, καθώς είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα έπειτα από πρόσκληση του σημερινού Ομοσπονδιακού Προέδρου.

Ο πρώην αρχηγός των Πρασίνων και σφοδρός επικριτής του κ. Ερντογάν Τζεμ Έζντεμιρ δήλωσε από την πλευρά του στην «Stuttgarter Nachrichten» ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να μιλήσει πολύ σοβαρά στον τούρκο Πρόεδρο και να του εξηγήσει ότι υπάρχουν και συνέπειες όταν κάποιος συμπεριφέρεται όπως εκείνος,.

Για το διάστημα της παραμονής του Ταγίπ Ερντογάν στην Γερμανία έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις σε πολλές γερμανικές πόλεις και κυρίως στην Κολωνία, όπου ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα παραστεί στα επίσημα εγκαίνια του τεμένους DITIB, το οποίο θεωρείται «το μακρύ χέρι» της 'Αγκυρας στην Γερμανία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ηράκλειο: Πήρε τηλέφωνο την αστυνομία και μετά σκότωσε τον αδερφό του

Ελλάδα 15.02.2026
Περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 67χρονου από τον 63χρονο αδερφό του στο Ηράκλειο, έρχονται στη δημοσιότητα

«Φρένο» στο δωρεάν πάρκινγκ των σούπερ μάρκετ – Μπάρες και χρονικό όριο παντού

Ελλάδα 15.02.2026
Οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής προχωρούν πλέον στη λήψη δραστικών μέτρων θωρακίζοντας τους ιδιόκτητους χώρους τους

Βρετανία: Νέο βίντεο από το άγριο ξύλο σε πτήση από την Τουρκία

Κόσμος 15.02.2026
Ένας μεγάλος καυγάς μεταξύ επιβατών οδήγησε το αεροσκάφος να προσγειωθεί εκτάκτως στις Βρυξέλλες

Επίδομα θέρμανσης: Πότε πληρώνεται η δεύτερη δόση

Κόσμος 15.02.2026
Οι ημερομηνίες και τα ποσά της δεύτερης δόσης του επιδόματος θέρμανσης

Φθηνά δέματα από Κίνα: «Καπέλο» 3 ευρώ ανά κατηγορία προϊόντος

Ελλάδα 15.02.2026
Η νέα ρύθμιση ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τις καταναλωτικές συνήθειες

Αλεξανδρούπολη: Τρεις νεαροί, ο ένας ανήλικος, συνελήφθησαν για την δολοφονία του ηλικιωμένου

Ελλάδα 15.02.2026
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ηλικιωμένος αρνήθηκε να τους δώσει χρήματα και τον δολοφόνησαν με 15 μαχαιριές

Θρίλερ στην Αλεξανδρούπολη: Αγρια δολοφονία ηλικιωμένου με πολλαπλές μαχαιριές στο σπίτι του

Ελλάδα 15.02.2026
Η ΕΛΑΣ συλλέγει στοιχεία από τον χώρο του εγκλήματος και τη γύρω περιοχή

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική Οδό λόγω εργασιών, κλειστό το ρεύμα προς Αεροδρόμιο από την Ελευσίνα έως το Αιγάλεω

Ελλάδα Χτες
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν έως το πρωί της Δευτέρας – Η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω Λεωφόρου Αθηνών και Κηφισού

«Θύελλα» στις ΗΠΑ από πληροφορίες ότι χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη στην επιχείρηση για τη σύλληψη Μαδούρο

Tech + Science Χτες
Η ενδεχόμενη χρήση του μοντέλου Claude της Anthropic από τον αμερικανικό στρατό προκαλεί πολιτικές και θεσμικές τριβές, με το Πεντάγωνο να επανεξετάζει τη συνεργασία του με την εταιρεία

«Αυτές ήταν σκηνές εγκλήματος»: Η Ζιζέλ Πελικό αποκαλύπτει

Κόσμος Χτες
Σε συνέντευξή της στη βρετανική τηλεόραση, η Γαλλίδα αναφέρθηκε και στην επιστολή συμπαράστασης που της έστειλε η βασίλισσα Καμίλα, δείτε βίντεο

Λαδάδικα: Αγριος καυγάς με εμπλοκή 12 ατόμων και τραυματίες έξω από κέντρο διασκεδάσεως

Ελλάδα Χτες
Ένας από τους εμπλεκόμενους προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, ενώ η προανάκριση για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη