E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γερμανία: Στα «κάγκελα» πολίτες και βουλευτές ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν

Διαδηλώσεις στις μεγάλεις πόλεις και αρνήσεις βουλευτών να παραστούν στο επίσημο γεύμα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/9/2018 | 10:50

Γερμανία: Στα «κάγκελα» πολίτες και βουλευτές ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν

Η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη εβδομάδα στη Γερμανία προκαλεί ήδη αντιδράσεις, ημέρες πριν από την άφιξή του επικεφαλής του τουρκικού κράτους στη χώρα, όπου πραγματοποιήθηκαν σήμερα διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις.

Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στη γερμανική πρωτεύουσα, το Βερολίνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Ερντογάν δεν είσαι ευπρόσδεκτος». Τις πορείες οργάνωσε ένας συνασπισμός οργανώσεων κατά του Τούρκου προέδρου, μεταξύ αυτών και μιας κουρδικής ένωσης.

Σε άλλες πόλεις στη δυτική Γερμανία, διαδηλωτές, με τον αριθμό τους να κυμαίνεται μεταξύ 80 και 200 κατέκλυσαν τους δρόμους.

Μαζικές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη Παρασκευή και Σάββατο στο Βερολίνο και στην Κολωνία κατά της επίσκεψης Ερντογάν, με τους διαδηλωτές να αναμένουν τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους σε κάθε μία από τις διαδηλώσεις. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φθάνει στο Βερολίνο την προσεχή Πέμπτη και θα επισκεφθεί την Κολωνία το Σάββατο.

Δεν αντιδρούν μόνο οι πολίτες στην επίσκεψη Ερντογάν αλλά και στελέχη γερμανικών κομμάτων. Έτσι, ως τώρα, την πρόσκλησή τους στην επίσημη δεξίωση που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προς τιμήν του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν την επόμενη εβδομάδα απέρριψαν μέχρι τώρα δύο στελέχη γερμανικών κομμάτων.

Ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων (FDP) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μπιτζάν Ντιρ Σαράι και η αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν δήλωσαν σήμερα ότι δεν σκοπεύουν να παραστούν στο δείπνο που θα παρατεθεί προς τιμήν του κ. Ερντογάν, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στην πολιτική του.

Ο κ. Ντιρ Σαράι δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «Welt» ότι ως βουλευτής δεν μπορεί να δειπνήσει με τον τούρκο Πρόεδρο την ώρα που γερμανοί πολίτες βρίσκονται σε τουρκικές φυλακές και η 'Αγκυρα απομακρύνεται συνεχώς από τις δημοκρατικές αξίες και τις αξίες του κράτους δικαίου.

Η κυρία Νταγκντελέν από την πλευρά της, σε συνέντευξή της στην «Deutsche Welle», εξήγησε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρεί «απολύτως ανάρμοστη» την επίσημη υποδοχή και την απόδοση στρατιωτικών τιμών στον Ταγίπ Ερντογάν. «Εγώ προσωπικά δεν θα ήθελα να δειπνήσω με έναν απαγωγέα, ο οποίος "μπουντρουμιάζει" δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς του αντιπάλους και στηρίζει τις τρομοκρατικές ομάδες στην Συρία, εισβάλλει σε γειτονικές χώρες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και κάνει πόλεμο εναντίον των Κούρδων», δήλωσε το στέλεχος της Αριστεράς και πρόσθεσε ότι προτιμά αντ' αυτού να λάβει μέρος στις διαδηλώσεις που θα οργανωθούν εναντίον του κ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα γίνει δεκτός με στρατιωτικές τιμές από την γερμανική Προεδρία, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο, καθώς είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα έπειτα από πρόσκληση του σημερινού Ομοσπονδιακού Προέδρου.

Ο πρώην αρχηγός των Πρασίνων και σφοδρός επικριτής του κ. Ερντογάν Τζεμ Έζντεμιρ δήλωσε από την πλευρά του στην «Stuttgarter Nachrichten» ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να μιλήσει πολύ σοβαρά στον τούρκο Πρόεδρο και να του εξηγήσει ότι υπάρχουν και συνέπειες όταν κάποιος συμπεριφέρεται όπως εκείνος,.

Για το διάστημα της παραμονής του Ταγίπ Ερντογάν στην Γερμανία έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις σε πολλές γερμανικές πόλεις και κυρίως στην Κολωνία, όπου ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα παραστεί στα επίσημα εγκαίνια του τεμένους DITIB, το οποίο θεωρείται «το μακρύ χέρι» της 'Αγκυρας στην Γερμανία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παγώνη: «Περιμένουμε νέο κύμα γρίπης μέσα στις απόκριες ‑ Περισσότεροι θάνατοι φέτος από γρίπη»

Ελλάδα 10.02.2026
Η Ματίνα Παγώνη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς αναμένεται νέο κύμα γρίπης ειδικά μέσα στην περίοδο των αποκριών

Κορονοϊός: Νέα έρευνα για όσους νόσησαν ‑ Τα κύτταρα «ζόμπι» παραμένουν χρόνια μετά την ασθένεια

Tech + Science 10.02.2026
Ο βιομηχανικός μηχανικός Τζέραρντ Γουόνγκ εξήγησε πως τα θραύσματα αυτά στοχεύουν συγκεκριμένα είδη καμπυλότητας στις κυτταρικές μεμβράνες

«Καμία φθορά δημόσιας περιουσίας στο ΑΠΘ ‑ Εκτός campus τα επεισόδια»: Η έκθεση της Πρυτανείας

Ελλάδα 10.02.2026
Νέα ανακοίνωση της Πρυτανείας του ΑΠΘ, για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου (07/02)

Πώς έγινε η τραγωδία στην Ελευσίνα: Πάτησε κατά λάθος το γκάζι και σκότωσε την 71χρονη μητέρα της

Ελλάδα 10.02.2026
Μπροστά στα μάτια των εγγονών της έγινε το τραγικό συμβάν

«Τσουχτερά» τα σαρακοστιανά: Έως και 30% ακριβότερα από πέρυσι

Οικονομία 10.02.2026
Ακριβότερα πωλούνται τόσο τα θαλασσινά και τα σαρακοστιανά, όσο και η παραδοσιακή λαγάνα

Κατασκοπεία: Με κωδικό όνομα «Στίβεν» ο Κινέζος σύνδεσμος του σμήναρχου

Ελλάδα 10.02.2026
Η συνεργασία των δύο φέρεται να ξεκίνησε το 2025

Χίος: Αγρότης πυροβόλησε κατά πέντε αλλοδαπών που μπήκαν στο χωράφι του

Ελλάδα 10.02.2026
Oλοι οι εμπλεκόμενοι συνελήφθησαν

Καιρός: Η ομπρέλα απαραίτητη όλη την εβδομάδα, βροχές και στην Αττική

Καιρός 10.02.2026
Κατά διαστήματα αστάθεια με τοπικές καταιγίδες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ισχυρούς ανέμους στα πελάγη προειδοποιεί ο Καλλιάνος

Αγριος καβγάς στο Χόρνετς ‑ Πίστονς με μπουνιές, σπρωξίματα και τέσσερις αποβολές

Αθλητικά Νέα 10.02.2026
Πρωταγωνιστές οι Μούσα Ντιαμπατέ και Μάιλς Μπρίτζες από τους Χόρνετς που αντάλλαξαν χτυπήματα με τον Τζέιλεν Ντούρεν και τον Αϊζάια Στιούαρτ των Πίστονς

Πώς μπορεί η Ευρώπη να κρατήσει τα παιδιά μακριά από τα social media: Το παράδειγμα της Αυστραλίας

Tech + Science Χτες
Τα «παραθυράκια», οι προκλήσεις για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες

Ξυλοκόπησαν μέσα στο σπίτι του τον Γερμανό διαιτητή που έκανε πρόταση γάμου στον φίλο του σε αγώνα της Bundesliga

LGBTQI+ Χτες
Ο διαιτητής ειδοποίησε τις αρχές για τις απειλές που δεχόταν, αλλά τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος