E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συμφωνία για αγωγό φυσικού αερίου Κύπρου ‑ Αιγύπτου

Έπεσαν οι υπογραφές

Δημοσίευση 19/9/2018 | 18:20

Συμφωνία για αγωγό φυσικού αερίου Κύπρου ‑ Αιγύπτου

Την πλήρη στήριξη της ΕΕ στους ενεργειακούς σχεδιασμούς και συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε η εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αν Μπουρνοβίλ, κατά την τελετή υπογραφής της δεύτερης και τελευταίας διακρατικής συμφωνίας Κύπρου-Αιγύπτου για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Στον χαιρετισμό της, η κ. Μπουρνοβίλ ανέφερε πως η Κομισιόν υποστηρίζει την παρούσα φάση για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο, την επιλογή του αγωγού EastMed, που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, καθώς και την επιλογή για την υγροποίηση φυσικού αερίου επί κυπριακού εδάφους και εξαγωγή στην Ευρώπη.

Τη διακρατική συμφωνία υπέγραψαν ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπης και ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Ταρέκ Μόλα. Ο κ. Λακκοτρύπης χαρακτήρισε τη συμφωνία «ορόσημο όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου» και πρόσθεσε ότι «πρόκειται ουσιαστικά για έναν ευρωπαϊκό αγωγό, που προορίζεται για τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, απ' όπου θα επανεξάγεται προς την Ευρώπη υπό τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)».

Εντός των επόμενων 30 ημερών θα συσταθεί κοινή επιτροπή παρακολούθησης, αποτελούμενη από εκπροσώπους των υπουργείων Ενέργειας και των ρυθμιστικών Αρχών των δύο χωρών.

Επιπρόσθετα, Κύπρος και Αίγυπτος δεσμεύονται για τη δημιουργία και διατήρηση των απαραίτητων ευνοϊκών συνθηκών υλοποίησης του έργου, συμπεριλαμβανομένης και της έγκαιρης έκδοσης αδειών. Αφού κατασκευαστεί και λειτουργήσει ο απευθείας υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου, που θα διασχίζει τις ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου, θα είναι επωφελής για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Εντέλει, μέσω επανεξαγωγών αερίου από το «Αφροδίτη» με τη μορφή LNG, ο αγωγός θα καταστήσει δυνατή τη μεταφορά των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην ΕΕ, συμβάλλοντας έτσι στην επιδιωκόμενη, από την Ένωση, ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της και διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και διαδρομών της.

Ο υπουργός Πετρελαίων της Αιγύπτου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η επίτευξη της συμφωνίας αποτελεί «ορόσημο» για τη συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου και πως αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την υποστήριξη των Προέδρων των δύο χωρών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθη ο συνιδρυτής της Ben & Jerry’s για παρέμβαση στη Γερουσία υπέρ της Γάζας

Κόσμος 15.05.2025
Ύστερα από παρέμβαση που έκανε στη Γερουσία των ΗΠΑ

Χαμός με Βαρουφάκη και δημοσιογράφο: Είστε γελοία, είστε απολύτως κλαυσίγελος

Πολιτική 15.05.2025
Η Σοφία Τουντούρη παρατήρησε πως γελούσαν σε βάρος της

Με ένα «κλικ» θα βρίσκουν οι ασθενείς το φάρμακο σε έλλειψη

Ελλάδα 15.05.2025
Εφαρμογή για τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων σε έλλειψη θα επιχειρήσει το υπουργείο Υγείας με το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης φαρμάκων

Ντ. Τραμπ: «Είμαστε πολύ κοντά σε μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν»

Κόσμος 15.05.2025
Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίζεται ότι η Τεχεράνη έχει «κατά κάποιο τρόπο» συμφωνήσει με τους όρους

Ξεκινούν οι ρωσοουκρανικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ‑ Ποιοι εκπροσωπούν την κάθε πλευρά

Κόσμος 15.05.2025
Δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη, περιμένοντας την έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων

Ποιοι και πώς θα πάρουν το μπόνους των 250 ευρώ ‑ Όλοι οι δικαιούχοι

Ελλάδα 15.05.2025
Τι προβλέπει η τροπολογία στο εργασιακό νομοσχέδιο για τη νέα πάγια ενίσχυση των 250 ευρώ και ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ο διάλογος της influencer Valeria Márquez με τον δoλoφόvo της πριν την εκτέλεσή της

Κόσμος 15.05.2025
Τα τελευταία λόγια της πριν το μοιραίο

Αλιμος: Θρίλερ με το βρέφος που εντοπίστηκε σε κάδο σκουπιδιών ‑ Τα ερωτήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Ελλάδα 15.05.2025
Το μόλις 3 μηνών κοριτσάκι διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού για εξετάσεις με τους γιατρούς να διαπιστώνουν πως είναι καλά στην υγεία του

Ρομπότ έλυσε τον Κύβο του Ρούμπικ πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να ανοιγοκλείσει το μάτι ‑ Δειτε βίντεο

Tech + Science 15.05.2025
Το ρομπότ Purdubik’s Cube τα κατάφερε σε 0,103 δευτερόλεπτα και έκανε Ρεκόρ Γκίνες