E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δύο νέες δικογραφίες για Παπαντωνίου στη Βουλή

Νέα στοιχεία έχουν σταλεί από ελβετικές τράπεζες και τις κυπριακές αρχές

Δημοσίευση 19/9/2018 | 11:50

Δύο νέες δικογραφίες για Παπαντωνίου στη Βουλή

Η υπόθεση του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, που για χρόνια ερευνάται από τη Δικαιοσύνη έφθασε και πάλι στη Βουλή, προκειμένου να ξεκαθαριστεί αν η κατηγορία για δωροδοκία εις βάρος του έχει παραγραφεί ή όχι με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ανοίγοντας έναν ακόμα κύκλο κοινοβουλευτικών ερευνών με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό.

Η διαβίβαση δύο νέων δικογραφιών στη Βουλή που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας από τους ειδικούς ανακριτές (την Ηλιάνα Ζαμανίκα και τον συνεργάτη της Γεώργιο Ευαγγέλου) αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα στοιχεία που έχουν σταλεί από ελβετικές τράπεζες και τις κυπριακές αρχές, από ανοίγματα λογαριασμών και εντοπισμό εξωχώριων εταιρειών και πάντως σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα που υπεγράφησαν επί των ημερών του Γιάννου Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και κυρίως με τις φρεγάτες, αλλά και την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από τον ίδιο, με έμφαση στην απόκτηση ακινήτου στη Σύρο το οποίο στη συνέχεια πουλήθηκε.

Η Βουλή, η οποία μετά τη δικαστική ενέργεια διαβίβασης δύο ακόμα δικογραφιών για τον Γιάννο Παπαντωνίου, θα αποφασίσει τι γίνεται με την κατηγορία της δωροδοκίας, αν «ζει» ή αν έχει παραγραφεί με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, οπότε κάθε έρευνα για τη συγκεκριμένη κατηγορία δεν μπορεί στο εξής να συνεχιστεί από τις δικαστικές αρχές.

Ομως στην περίπτωση που ―θεωρείται και πιο πιθανή― η Βουλή αποφασίσει, όπως και στην υπόθεση της Novartis, ότι η δωροδοκία για τους πολιτικούς δεν παραγράφεται με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών – ο οποίος καταδικάζεται απ’ όλους αλλά ακόμα ισχύει, οι δικογραφίες για Παπαντωνίου θα πάνε πίσω στη Δικαιοσύνη για συνέχιση των ερευνών που μπορεί να φθάσουν ώς την άσκηση και ποινικής δίωξης.

Ωστόσο, μέχρι η Βουλή να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τις δικογραφίες που μόλις παρέλαβε, η ειδική ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα που χειρίζεται τον ογκωδέστατο φάκελο Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου, τους έχει καλέσει σε απολογία για το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η κατηγορία που τους αποδίδεται στο ογκωδέστατο κατηγορητήριο ξεπερνά τις 800 σελίδες, αφορά το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, για ποσά που υπολογίζονται από τις δικαστικές αρχές σε 3 εκατ. ευρώ ως προϊόντα νομιμοποίησης από εξοπλιστικές συμβάσεις για τις φρεγάτες.

Ο πρώην υπουργός από την πρώτη στιγμή των ερευνών εις βάρος του αρνείται οποιαδήποτε παράνομη πράξη σχετιζόμενη με τα υπουργικά του καθήκοντα και αποκρούει την οποιαδήποτε συναλλαγή, όμως στο κατηγορητήριο των ανακριτών, αναφέρονται σειρά λογαριασμών και υπολογαριασμών, που κατά την κατηγορία, συνιστούν πράξεις νομιμοποίησης παράνομων εσόδων και μάλιστα επισημαίνεται, ότι οι αλλεπάλληλες τραπεζικές πράξεις και οι πολλοί λογαριασμοί εξυπηρετούσαν την ανάγκη να μην εντοπιστεί το «μαύρο» χρήμα. Μάλιστα, στο κατηγορητήριο αναφέρονται επτά λογαριασμοί, 35 υπολογαριασμοί και αρκετά πιστωτικά ιδρύματα σε Ελβετία και στη χώρα μας που ελέγχθηκαν από τους ειδικούς ανακριτές για τη διακίνηση χρημάτων από τον πρώην υπουργό και τη σύζυγό του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Ιδιοκτήτης κτηρίου επιτέθηκε με μπαλτά στον ενοικιαστή του για τον λογαριασμό της ΔΕΗ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Μια απλήρωτη οφειλή ρεύματος κρυβόταν πίσω από την καταγγελία για διένεξη θέσης πάρκινγκ

Καρυστιανού: «Η ιστορία γράφεται από την ίδια την κοινωνία» ‑ Κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Στον Αρειο Πάγο κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία» παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού

Τουρκία: «Το αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές μπορεί να έχει ήδη καθοριστεί»

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να μειώνει τα ποσοστά του Ερντογάν ενόψει των επόμενων εκλογών, ωστόσο η ικανότητα που δείχνει να εκμηδενίζει τις αντιστάσεις, ίσως έχει ήδη κρίνει το αποτέλεσμα

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον αιφνίδιο θάνατο της 24χρονης στη Ρόδο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι της περιοχής είπαν το τελευταίο αντίο στη νεαρή γυναίκα τη Δευτέρα

Αγριογούρουνο κολυμπούσε αμέριμνο σε παραλία στη Φθιώτιδα, έκπληκτοι λουόμενοι και περαστικοί

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα αγριογούρουνα είναι γνωστά για τις εξαιρετικές τους ικανότητες στην κολύμβηση

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ απειλεί τις ΗΠΑ: Δεν θα έχετε πλέον ασφαλές καταφύγιο στον Κόλπο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αναφέρει σε μήνυμά του πως το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική» θα παραμείνει μόνιμα στόχος της Τεχεράνης

Λέσβος: Βίντεο ντοκουμέντο από το τραγικό δυστύχημα όπου δύο νέοι 16 και 18 ετών έχασαν τη ζωή τους

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα δύο παιδιά ήταν φίλοι με το δυστύχημα να σημειώνεται κατά την επιστροφή τους από Θέρμη για την πόλη της Μυτιλήνης

Οι μισοί δεν θα πάνε φέτος διακοπές, τι δείχνει νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές φαίνεται να υιοθετούν πιο οικονομικές λύσεις, με το 41% να δηλώνει ότι μαγειρεύει συχνά στις διακοπές και το 70% να επισκέπτεται συστηματικά σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ

Έως 36.000 ευρώ το νέο «Ανακαινίζω», όλες οι λεπτομέρειες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σε δύο φάσεις το νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 95%

Ανοίγει νέα «γραμμή» καταγγελιών για οικονομικά εγκλήματα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Στο στόχαστρο φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και λαθρεμπόριο

Συναγερμός για τον Έμπολα – «Τα χειρότερα έρχονται», προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Κόσμος 26.05.2026
Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να φτάσει εξοπλισμός και υλικό στην περιοχή που πλήττεται