E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ζάεφ: «Ναι» ή «απελπισία» το δίλημμα του δημοψηφίσματος

«Μια αποτυχία στο δημοψήφισμα δεν αποτελεί επιλογή»

Δημοσίευση 16/9/2018 | 11:19

Ζάεφ: «Ναι» ή «απελπισία» το δίλημμα του δημοψηφίσματος

Να επικυρώσουν την συμφωνία των Πρεσπών για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, καλεί τους συμπατριώτες ο πρωθυπουργός της γείτονος, Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας ότι το δίλημα ουσιαστικά είναι «ναι» ή «απελπισία, αστάθεια και απομονώση».

«Μια αποτυχία στο δημοψήφισμα δεν αποτελεί επιλογή. Είμαι τόσο πεπεισμένος για την επιτυχία που δεν εξετάζω άλλες επιλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο μιας συγκέντρωσης στο Κίτσεβο - που βρίσκεται στα δυτικά της χώρας - ενόψει του δημοψηφίσματος.

Μια νίκη του «Όχι» θα σήμαινε «πλήρη απουσία ελπίδας, την πλήρη απομόνωση της χώρας, πιθανόν το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου ανασφάλειας και αστάθειας» στα δυτικά Βαλκάνια, τα οποία «θα επέστρεφαν πιθανόν στα σκοτεινά χρόνια του παρελθόντος», προειδοποιεί ο Ζάεφ.

Αντιθέτως, μια νίκη του «Ναι» θα επέτρεπε να «οικοδομηθεί ένα αμοιβαίο ευρωπαϊκό μέλλον» για τα Βαλκάνια και θα προσέφερε «ένα θετικό παράδειγμα σε άλλες περιφέρειες του κόσμου». «Θα σήμαινε πως τα προβλήματα ταυτότητας μπορούν να επιλυθούν με συμφωνίες αυτού του τύπου», προσθέτει ο ίδιος.

Ο Ζόραν Ζάεφ επιμένει πως για τη χώρα του «δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μια ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Οι Ρώσοι «μου είπαν πως δεν έχουν τίποτε εναντίον μιας ένταξης στην ΕΕ, αλλά πως αντιτίθενται στην ένταξη στο ΝΑΤΟ», προσθέτει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Σύμφωνα με το Center for Insights in Survey Research, ένα κέντρο σκέψης που χρηματοδοτείται από αμερικανικά κεφάλαια, 57% των ψηφοφόρων θα υποστηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών που συνήψαν η πΓΔΜ και η Ελλάδα.

Μερικοί χωρίς ενθουσιασμό, όπως ο Σάσο Ιλιόσκο, ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά στο Κίτσεβο πριν από τη συγκέντρωση του Ζάεφ: «Δεν πιστεύω πως αυτή η συμφωνία είναι δίκαιη, αλλά θα την ψηφίσω (...) οι άνθρωποι είναι λίγο απογοητευμένοι που χάνουν ένα μέρος της ταυτότητάς τους (...), όμως θα ψηφίσουν εντούτοις ναι».

Η δεξιά αντιπολίτευση (VMRO-DPMNE) κάλεσε τους ψηφοφόρους της να ψηφίσουν «κατά συνείδηση», μη θέλοντας να συνδεθεί με μια εκστρατεία για το μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος η οποία διεξάγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Χρησιμοποιώντας την παραπληροφόρηση, ορισμένοι ελπίζουν ότι αυτό το δημοψήφισμα θα αποτύχει», προειδοποιεί ο Ζόραν Ζάεφ ο οποίος θέλει να πείσει τους ψηφοφόρους, πολλοί από τους οποίους είναι αποθαρρυμένοι από την καταστροφική κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, να πάνε να ψηφίσουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στο Βέλγιο: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί ‑ Οι δύο παιδιά

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα έκτακτα μέσα βρέθηκαν στο Μπούγκενχαουτ μετά την τρομακτική σύγκρουση τρένου με σχολικό λεωφορείο το πρωί της Τρίτης

Βέλγιο: Τρένο συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο – Αναφορές για νεκρούς

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σχολικό λεωφορείο ανατράπηκε έπειτα από σύγκρουση με αμαξοστοιχία στο Βέλγιο

Χανιά: Ιδιοκτήτης κτηρίου επιτέθηκε με μπαλτά στον ενοικιαστή του για τον λογαριασμό της ΔΕΗ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Μια απλήρωτη οφειλή ρεύματος κρυβόταν πίσω από την καταγγελία για διένεξη θέσης πάρκινγκ

Καρυστιανού: «Η ιστορία γράφεται από την ίδια την κοινωνία» ‑ Κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Στον Αρειο Πάγο κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία» παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού

Τουρκία: «Το αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές μπορεί να έχει ήδη καθοριστεί»

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να μειώνει τα ποσοστά του Ερντογάν ενόψει των επόμενων εκλογών, ωστόσο η ικανότητα που δείχνει να εκμηδενίζει τις αντιστάσεις, ίσως έχει ήδη κρίνει το αποτέλεσμα

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον αιφνίδιο θάνατο της 24χρονης στη Ρόδο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι της περιοχής είπαν το τελευταίο αντίο στη νεαρή γυναίκα τη Δευτέρα

Αγριογούρουνο κολυμπούσε αμέριμνο σε παραλία στη Φθιώτιδα, έκπληκτοι λουόμενοι και περαστικοί

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα αγριογούρουνα είναι γνωστά για τις εξαιρετικές τους ικανότητες στην κολύμβηση

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ απειλεί τις ΗΠΑ: Δεν θα έχετε πλέον ασφαλές καταφύγιο στον Κόλπο

Κόσμος 26.05.2026
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αναφέρει σε μήνυμά του πως το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική» θα παραμείνει μόνιμα στόχος της Τεχεράνης

Λέσβος: Βίντεο ντοκουμέντο από το τραγικό δυστύχημα όπου δύο νέοι 16 και 18 ετών έχασαν τη ζωή τους

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα δύο παιδιά ήταν φίλοι με το δυστύχημα να σημειώνεται κατά την επιστροφή τους από Θέρμη για την πόλη της Μυτιλήνης

Οι μισοί δεν θα πάνε φέτος διακοπές, τι δείχνει νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές φαίνεται να υιοθετούν πιο οικονομικές λύσεις, με το 41% να δηλώνει ότι μαγειρεύει συχνά στις διακοπές και το 70% να επισκέπτεται συστηματικά σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ

Έως 36.000 ευρώ το νέο «Ανακαινίζω», όλες οι λεπτομέρειες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σε δύο φάσεις το νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 95%