E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σάλος στην Κύπρο: Δόθηκε προεδρική χάρη σε παιδεpαστή

Αγρια πολιτική κόντρα

Δημοσίευση 14/9/2018 | 12:16

Σάλος στην Κύπρο: Δόθηκε προεδρική χάρη σε παιδεpαστή

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησε στην Κύπρο η απονομή προεδρικής χάρης σε δράστη σeξουαλικής εκμετάλλευσης ανήλικης, ο οποίος εξέτιε 3ετή ποινή κάθειρξης.

Η απονομή χάριτος σε καταδικασθέντες εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στην Κύπρο προκαλώντας ουκ ολίγες φορές αντιδράσεις, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις σεξουαλικών εγκλημάτων και ειδικά όταν αυτά στρέφονται κατά ανηλίκων.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η έντονη κριτική της αντιπολίτευσης, οδήγησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στην έκδοση μιας γραπτής δήλωσης, μέσων της οποίας εκφράζει τη θλίψη του για τον πόνο που προκλήθηκε στο ενήλικο πλέον θύμα της επίθεσης από την απονομή χάριτος. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη κοπέλα, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, υπέστη σοκ όταν είδε τον άνδρα που την είχε κακοποιήσει έξω από την αυλή του σπιτιού της, καθώς είναι γείτονάς της.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπογραμμίζει στη δήλωσή του ότι η συγκεκριμένη πρακτική εφαρμόζεται από το 1960 στην Κύπρο, δίχως να τίθενται κριτήρια, κάτι που όπως υποστηρίζει έπραξε ο ίδιος, σε συνεργασία με το Γενικό Εισαγγελέα, για παιδεραστές, βιαστές, δολοφόνους και εμπόρους ναρκωτικών. Προαναγγέλλει μάλιστα ότι εφεξής τα κριτήρια θα γίνουν ακόμη αυστηρότερα.

Προς υπεράσπιση του προέδρου Αναστασιάδη έσπευσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, θυμίζοντας ότι την ίδια πρακτική ακολουθούσε και ο τέως πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, έχοντας δώσει χάρη σε 22 καταδίκους, δράστες σeξουαλικών επιθέσεων κατά ανηλίκων. Το ΑΚΕΛ πέρασε στην αντεπίθεση διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς και υποστηρίζοντας ότι το μετρό τηρούνταν με ειδική μέριμνα να μην υπάρχουν τέτοιου είδους αποφυλακίσεις. Καταδικάζει δε την προσπάθεια της κυβέρνησης να δικαιολογηθεί με την αιτιολογία ότι "τα έκαναν και οι προηγούμενοι".

Για το ζήτημα παρενέβη και η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, δηλώνοντας μέσω ανακοίνωσης ότι επείγει η άμεση και εκ βάθρων αναθεώρηση των κριτηρίων άσκησης του συνταγματικού προνομίου του Προέδρου της Δημοκρατίας για απονομή χάριτος σε καταδικασθέντες, ούτως ώστε να διασφαλίζεται ότι αυτό δεν θα ασκείται σε περίπτωση καταδικασθέντων για σοβαρά αδικήματα εναντίον παιδιών.

Η Επίτροπος στη σχετική ανακοίνωση διαπιστώνει ότι η παράλειψη διασφάλισης του δικαιώματος του παιδιού θύματος στην ενημέρωση, πληροφόρηση και προστασία του, παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα του συγκεκριμένου θύματος. Τα κριτήρια θα πρέπει να θεσπιστούν ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού και την ενδεχόμενη ενηλικίωση του, τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συζυγοκτονία Αμπελοκήπων: «Θόλωσα όταν μου είπε ότι φεύγει με τα παιδιά», δήλωσε ο κατηγορούμενος

Ελλάδα 26.05.2026
Η απολογία του καθ` ομολογίαν κατηγορουμένου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου

Ανάκληση κατεψυγμένου ψαριού από τον ΕΦΕΤ ‑ Βρέθηκε υδράργυρος πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν.

Serial killer αναζητείται στο Πουέρτο Βαγιάρτα – Τα θύματα εντοπίζονται διάσπαρτα στην πόλη

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τρεις νεκρές γυναίκες με κοινό χαρακτηριστικό τα τατουάζ - τα μόνα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές για να ιχνηλατήσουν τον δράστη

Τραγωδία στο Βέλγιο: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί ‑ Οι δύο παιδιά

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα έκτακτα μέσα βρέθηκαν στο Μπούγκενχαουτ μετά την τρομακτική σύγκρουση τρένου με σχολικό λεωφορείο το πρωί της Τρίτης

Βέλγιο: Τρένο συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο – Αναφορές για νεκρούς

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σχολικό λεωφορείο ανατράπηκε έπειτα από σύγκρουση με αμαξοστοιχία στο Βέλγιο

Χανιά: Ιδιοκτήτης κτηρίου επιτέθηκε με μπαλτά στον ενοικιαστή του για τον λογαριασμό της ΔΕΗ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Μια απλήρωτη οφειλή ρεύματος κρυβόταν πίσω από την καταγγελία για διένεξη θέσης πάρκινγκ

Καρυστιανού: «Η ιστορία γράφεται από την ίδια την κοινωνία» ‑ Κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη

Πολιτική 26.05.2026
Στον Αρειο Πάγο κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία» παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού

Τουρκία: «Το αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές μπορεί να έχει ήδη καθοριστεί»

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να μειώνει τα ποσοστά του Ερντογάν ενόψει των επόμενων εκλογών, ωστόσο η ικανότητα που δείχνει να εκμηδενίζει τις αντιστάσεις, ίσως έχει ήδη κρίνει το αποτέλεσμα

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον αιφνίδιο θάνατο της 24χρονης στη Ρόδο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι της περιοχής είπαν το τελευταίο αντίο στη νεαρή γυναίκα τη Δευτέρα

Αγριογούρουνο κολυμπούσε αμέριμνο σε παραλία στη Φθιώτιδα, έκπληκτοι λουόμενοι και περαστικοί

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα αγριογούρουνα είναι γνωστά για τις εξαιρετικές τους ικανότητες στην κολύμβηση

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ απειλεί τις ΗΠΑ: Δεν θα έχετε πλέον ασφαλές καταφύγιο στον Κόλπο

Κόσμος 26.05.2026
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αναφέρει σε μήνυμά του πως το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική» θα παραμείνει μόνιμα στόχος της Τεχεράνης