E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΣτΕ: Μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθεί ο οργανισμός του ΕΦΚΑ

Τι αναφέρει γνωμοδότηση του Συμβουλίου

Δημοσίευση 13/9/2018 | 19:42

ΣτΕ: Μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθεί ο οργανισμός του ΕΦΚΑ

Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να τροποποιηθεί ο οργανισμός του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), μετά τη δημοσίευση της αναμενόμενης απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, με την οποία θα κρίνονται η συνταγματικότητα και η νομιμότητα του νόμου 4387/2016 για στο ασφαλιστικό.

Συγκεκριμένα, στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο διαβιβάστηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο θεσπίζεται ο οργανισμός του ΕΦΚΑ. Το σχέδιο διατάγματος αποτελείται από 89 άρθρα, που αφορούν την αποστολή του, τη διάρθρωση των υπηρεσιών του και την καταγραφή των αρμοδιοτήτων τους, τα περιγράμματα των καθηκόντων των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων και τα προσόντα για την επιλογή τους, τις οργανικές θέσεις του προσωπικού και την κατανομή τους στις επιμέρους οργανικές μονάδες, την κατάταξή τους σε αντίστοιχους κλάδους και ειδικότητες, τα προσόντα διορισμού, μεταβατικές διατάξεις, κ.λπ.

Το Ε' Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο πάρεδρος Δημήτριος Πυργάκης) επεξεργάστηκε νομοπαρασκευαστικά το εν λόγω σχέδιο διατάγματος και με την υπ' αριθμ. 126/2018 το έκρινε νόμιμο, ενώ έκανε ορισμένες παρατηρήσεις.

Αναλυτικότερα, η γνωμοδότηση αναφέρει ότι ενώπιων της Ολομέλειας του ΣτΕ εκκρεμούν αιτήσεις ακυρώσεως κατά πράξεων που έχουν εκδοθεί κατ' εξουσιοδότηση του νόμου 4387/2016. Αυτές οι αιτήσεις (δικηγόρων, μηχανικών, ελευθέρων επαγγελματιών κ.λπ.) έχουν συζητηθεί και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης.

Στη συνέχεια, σημειώνεται στη γνωμοδότηση ότι «σε περίπτωση τυχόν αποδοχής των ανωτέρω αιτήσεων ακυρώσεως, θα πρέπει το περιεχόμενο των αντιστοίχων διατάξεων του υπό επεξεργασία σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, αν και όπου αυτό είναι αναγκαίο, να τροποποιηθεί αναλόγως, στο πλαίσιο της υποχρεώσεως συμμορφώσεως της διοικήσεως προς το περιεχόμενο της αποφάσεως».

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΣτΕ, πρέπει στο σχέδιο διατάγματος να μνημονευθεί η δαπάνη που προκύπτει από την πλήρωση των νέων και των υφισταμένων οργανικών θέσεων σε ετήσια βάση και να προστεθούν οι Κωδικοί Αριθμοί Εξόδων (ΚΑΕ) του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, από τους οποίους θα καλυφθεί η δαπάνη που προκαλείται από το παρόν σχέδιο διατάγματος.

Αντίθετα, το ΣτΕ έκρινε ότι πρέπει να διαγραφεί η εκείνη η διάταξη του σχεδίου διατάγματος (άρθρο 68), η οποία παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς αρμοδιοτήτων μεταξύ των οργανικών μονάδων του ΕΦΚΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στάθης Μαντζώρος: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό 10 μήνες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη

Ελλάδα 11.04.2026
Ο αγαπημένος «καφετζής» του τηλεοπτικού κοινού στη σειρά «Σασμός» νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Ελλάδα 11.04.2026
Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Ελλάδα 11.04.2026
Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Καιρός 11.04.2026
Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Ελλάδα 11.04.2026
Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Κόσμος 11.04.2026
Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ιρανικές πηγές: «Το πρόσωπο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει παραμορφωθεί, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πόδια»

Κόσμος 11.04.2026
Ο 56χρονος αναρρώνει και παραμένει σε πνευματική διαύγεια, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον στενό του κύκλο

Ο ιερέας της Χίου που ξεχωρίζει με τον μοναδικό τρόπο μετάδοσης του μηνύματος της Ανάστασης

Ελλάδα 11.04.2026
Ο ιερέας που έχει γίνει διάσημος για τον χαρακτηριστικό τρόπο που μεταφέρει το μήνυμα της Ανάστασης του Ιησού