E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Αστακός» η Θεσσαλονίκη με αστυνομικούς σε κάθε γωνιά

Πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας φέτος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/9/2018 | 08:32

«Αστακός» η Θεσσαλονίκη με αστυνομικούς σε κάθε γωνιά

Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκεται το κέντρο της Θεσσαλονίκης για τα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Εκθεσης. Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., περίπου 3.800 αστυνομικοί έφτασαν στην πόλη, κατά 10% περισσότεροι από τα αντίστοιχα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί πέρυσι. Ανάμεσά τους βρίσκονται και μέλη ειδικών υπηρεσιών, όπως της Αντιτρομοκρατικής. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται και δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ, υπό τον φόβο επεισοδίων στις διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Τα μέτρα είναι πιο έντονα φέτος, αφενός γιατί οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ και αφετέρου λόγω ανησυχίας για πιθανές επιθέσεις σε καταλήψεις αναρχικών, όπως είχε συμβεί στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία. Ακόμη, υπάρχουν φόβοι και αυξημένη επιφυλακή και για επιθέσεις αναρχικών (συμπεριλαμβανομένης και της ομάδας του «Ρουβίκωνα») σε αμερικανικού ενδιαφέροντος στόχους. Αλλωστε μέσα στην εβδομάδα μέλη του «Ρουβίκωνα» εισέβαλαν στο κτίριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και πέταξαν τρικάκια.

Το απόγευμα της Πέμπτης τέσσερα άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, ηλικίας 27, 26, 25 και 16 ετών, συνελήφθησαν προτού μεταβούν από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη. Σε έλεγχο που έγινε στο όχημά τους, στο 35ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού, βρέθηκαν βαριοπούλες, σφυρί, ασύρματοι, κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες με φίλτρο, κουκούλες full face, γάντια και προστατευτικά σώματος. Ολοι είναι γνωστοί στις αστυνομικές αρχές από συμμετοχή τους σε παλαιότερες ενέργειες. Ενας εξ αυτών φέρεται να είχε συλληφθεί παλιότερα για οπλοκατοχή.

Την Παρασκευή έγινε και η τελευταία μεγάλη σύσκεψη για τον σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας στη ΔΕΘ, με τη συμμετοχή στρατηγών της αστυνομίας. Σήμερα και αύριο αναμένεται να τεθούν σε κλοιό τα ξενοδοχεία όπου θα διαμείνουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και θα αποκλείονται οι δρόμοι κατά τις μετακινήσεις των οχημάτων τους.

Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και κατά τις κινήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος θα συνοδεύεται από μέλη της ασφάλειάς του, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν και στελέχη του FBI και άλλων αμερικανικών υπηρεσιών τα οποία θα είναι σε διαρκή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές. Η ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να αξιοποιήσει και drones στα μέτρα ασφαλείας που θα λάβει.

Ανησυχία υπάρχει όμως και για την κατάσταση στην Αθήνα από το ενδεχόμενο αποδυνάμωσης κάποιων υπηρεσιών λόγω ΔΕΘ (περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί υπολογίζεται ότι θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα). Γι’ αυτό και πρόσφατα είχε ζητηθεί από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να υπάρχει εντατική περιφρούρηση κτιρίων που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σε καμία ομάδα διαδηλωτών δεν θα επιτραπεί να πλησιάσει τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, αλλά και το κτίριο του Βελλίδειου Συνεδριακού κέντρου. Ακόμη, η ροή των αυτοκινήτων θα εκτραπεί σε ακτίνα χιλιομέτρων από την «καυτή ζώνη» γύρω από την έκθεση και τη γειτονική πλατεία ΧΑΝΘ.
Έντυπη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κακλαμάνης: Η συγκλονιστική αποκάλυψη για τον Παπαδάκη – «Αυτό δεν το ήξερε ούτε η οικογένειά του»

Κόσμος 05.01.2026
«Αυτό πρέπει να το πω, ακόμα κι αν τώρα τρώει το μουστάκι του από την τσαντίλα του»

Στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης ο Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του ‑ Θα δικαστούν κεκλεισμένων θυρών

Κόσμος 05.01.2026
Ο Νικολάς Μαδούρο μεταφέρθηκε από το κέντρο κράτησης όπου βρισκόταν στο Μπρούκλιν, στο δικαστήριο του Μανχάταν όπου αναμένεται να δικαστεί κελεισμένων των θυρών

Συναγερμός στις γαλλικές αρχές: Ανδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε επιβάτη που κοιμόταν μέσα στο τρένο

Κόσμος 05.01.2026
Το θύμα υπέστη ελαφρά τραύματα στο μάγουλο και τα χέρια

Καρυστιανού για το FIR Αθηνών: «Τέμπη» και στον αέρα;

Ελλάδα 05.01.2026
«Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, να αξιώσουμε σεβασμό και να κατακτήσουμε το όραμα ενός πραγματικού Κράτους Δικαίου» γράφει στην ανάρτησή της

Ντουμπάι: Η Ουκρανή που ξυλοκοπήθηκε σε πάρτι Porta Potty ξαναπερπατάει ‑ «Ένιωσα σαν σπασμένη κούκλα»

Κόσμος 05.01.2026
Η πολύμηνη αποκατάστασή της περιελάμβανε τουλάχιστον 10 χειρουργικές επεμβάσεις, τα έξοδα των οποίων ανέλαβε το Ντουμπάι, ενώ κανείς δεν έχει κατηγορηθεί

Τα 148 λεπτά που οδήγησαν στη σύλληψη του Μαδούρο – Ο εντυπωσιακός σχεδιασμός της επιχείρησης

Κόσμος 05.01.2026
Υπήρχε και ανθρώπινη πηγή εντός της βενεζουελανικής κυβέρνησης

Τραγωδία για ζευγάρι Ελλήνων στον Παναμά: Νεκρή η σύζυγος ‑ Σε κρίσιμη κατάσταση ο άνδρας

Κόσμος 05.01.2026
Τραγωδία για γνωστό ζευγάρι νομικών από την Κεφαλονιά κατά τη διάρκεια διακοπών στον Παναμά

Τελεσίγραφο Κυβέρνησης: Την Tετάρτη θα εξειδικεύσουμε τα μέτρα για τους αγρότες

Ελλάδα 05.01.2026
Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το χθεσινό μπλακ άουτ στα αεροδρόμια, αλλά και για τη Βενεζουέλα

Κρήτη: Έκρηξη σε καυστήρα σπιτιού στην Ανώπολη Χερσονήσου – Νεκρός 34χρονος

Ελλάδα 05.01.2026
Ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και διαπιστώθηκε ο θάνατός του

Τι αλλάζει στην ετήσια άδεια το 2026

Οικονομία 05.01.2026
Πώς θα χορηγούνται οι άδειες στους εργαζόμενους το νέο έτος.