E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Αστακός» η Θεσσαλονίκη με αστυνομικούς σε κάθε γωνιά

Πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας φέτος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/9/2018 | 08:32

«Αστακός» η Θεσσαλονίκη με αστυνομικούς σε κάθε γωνιά

Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκεται το κέντρο της Θεσσαλονίκης για τα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Εκθεσης. Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., περίπου 3.800 αστυνομικοί έφτασαν στην πόλη, κατά 10% περισσότεροι από τα αντίστοιχα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί πέρυσι. Ανάμεσά τους βρίσκονται και μέλη ειδικών υπηρεσιών, όπως της Αντιτρομοκρατικής. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται και δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ, υπό τον φόβο επεισοδίων στις διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Τα μέτρα είναι πιο έντονα φέτος, αφενός γιατί οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ και αφετέρου λόγω ανησυχίας για πιθανές επιθέσεις σε καταλήψεις αναρχικών, όπως είχε συμβεί στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία. Ακόμη, υπάρχουν φόβοι και αυξημένη επιφυλακή και για επιθέσεις αναρχικών (συμπεριλαμβανομένης και της ομάδας του «Ρουβίκωνα») σε αμερικανικού ενδιαφέροντος στόχους. Αλλωστε μέσα στην εβδομάδα μέλη του «Ρουβίκωνα» εισέβαλαν στο κτίριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και πέταξαν τρικάκια.

Το απόγευμα της Πέμπτης τέσσερα άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, ηλικίας 27, 26, 25 και 16 ετών, συνελήφθησαν προτού μεταβούν από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη. Σε έλεγχο που έγινε στο όχημά τους, στο 35ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού, βρέθηκαν βαριοπούλες, σφυρί, ασύρματοι, κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες με φίλτρο, κουκούλες full face, γάντια και προστατευτικά σώματος. Ολοι είναι γνωστοί στις αστυνομικές αρχές από συμμετοχή τους σε παλαιότερες ενέργειες. Ενας εξ αυτών φέρεται να είχε συλληφθεί παλιότερα για οπλοκατοχή.

Την Παρασκευή έγινε και η τελευταία μεγάλη σύσκεψη για τον σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας στη ΔΕΘ, με τη συμμετοχή στρατηγών της αστυνομίας. Σήμερα και αύριο αναμένεται να τεθούν σε κλοιό τα ξενοδοχεία όπου θα διαμείνουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και θα αποκλείονται οι δρόμοι κατά τις μετακινήσεις των οχημάτων τους.

Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και κατά τις κινήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος θα συνοδεύεται από μέλη της ασφάλειάς του, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν και στελέχη του FBI και άλλων αμερικανικών υπηρεσιών τα οποία θα είναι σε διαρκή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές. Η ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να αξιοποιήσει και drones στα μέτρα ασφαλείας που θα λάβει.

Ανησυχία υπάρχει όμως και για την κατάσταση στην Αθήνα από το ενδεχόμενο αποδυνάμωσης κάποιων υπηρεσιών λόγω ΔΕΘ (περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί υπολογίζεται ότι θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα). Γι’ αυτό και πρόσφατα είχε ζητηθεί από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να υπάρχει εντατική περιφρούρηση κτιρίων που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σε καμία ομάδα διαδηλωτών δεν θα επιτραπεί να πλησιάσει τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, αλλά και το κτίριο του Βελλίδειου Συνεδριακού κέντρου. Ακόμη, η ροή των αυτοκινήτων θα εκτραπεί σε ακτίνα χιλιομέτρων από την «καυτή ζώνη» γύρω από την έκθεση και τη γειτονική πλατεία ΧΑΝΘ.
Έντυπη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γυρίζει σελίδα το Μαξίμου στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ – Από κόσκινο όλες οι επιδοτήσεις

Πολιτική 01.07.2025
Προσήλωση στο κυβερνητικό έργο είναι η απάντηση στη νέα πολιτική κρίση

Πέθανε η δημοσιογράφος Ηρώ Καριοφύλλη

Ελλάδα 01.07.2025
Θλίψη από τον χαμό της

Σε κόκκινο συναγερμό η Ευρώπη λόγω του καύσωνα: 46άρια στην Ισπανία, ένας νεκρός στην Ιταλία

Κόσμος 01.07.2025
Σε ύψιστη επιφυλακή οι αρχές σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία για τις υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν την Ευρώπη

Ο Τραμπ εγκαινιάζει το «Αλκατράζ με αλιγάτορες»

Κόσμος 01.07.2025
Θα κοστίζει 450 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, θα κρατούνται έως 5.000 μετανάστες

Απεργία: «Κατεβάζουν ρολά» από σήμερα συνεργεία Ι.Χ λόγω του ψηφιακού πελατολογίου

Ελλάδα 01.07.2025
Αντιδρούν συνεργεία, πλυντήρια, πάρκινγκ και ενοικιάσεις οχημάτων στο νέο υποχρεωτικό σύστημα της ΑΑΔΕ

Ποια Τεχνητή Νοημοσύνη; Ο Ζούκερμπεργκ ρίχνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια στην κούρσα της υπερνοημοσύνης

Κόσμος 01.07.2025
Bloomberg: Η κούρσα για την υπερνοημοσύνη μόλις ξεκίνησε και ο Ζούκερμπεργκ δείχνει αποφασισμένος να βάλει τη Meta στην κορυφή της πιο κρίσιμης τεχνολογίας των επόμενων δεκαετιών

Στα «μανταλάκια» 28.000 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου – Στη φόρα ΑΦΜ, διευθύνσεις και ποσά

Ελλάδα 01.07.2025
Ονόματα, διευθύνσεις και εκατομμύρια σε χρέη «κρέμασε» η ΑΑΔΕ

Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο στα Μέγαρα

Ελλάδα Χτες
Η πυρκαγιά καίει σε εργοστάσιο πλαστικών των Μεγάρων, θέση Παπά-Περιβόλι και κοντά στην Ιερά Μονή Παναχράντου

Το «κορίτσι από το Αφγανιστάν»: Πού βρίσκεται σήμερα το πρόσωπο της εμβληματικής φωτογραφίας του National Geographic

Κόσμος Χτες
Η Σαρμπάτ Γκούλα σε ηλικία 12 ετών έγινε η «πιο αναγνωρισμένη φωτογραφία» στην ιστορία του National Geographic

Ηράκλειο: Φωτιά σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου ‑ Ξεκίνησε από ηλεκτρολογικό πίνακα

Ελλάδα Χτες
Για προληπτικούς λόγους το ξενοδοχείο εκκενώθηκε

Σοβαρό τροχαίο στην Εγνατία Οδό: Επτά τραυματίες από σύγκρουση βαν με φορτηγό ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Η γυναίκα απεγκλωβίστηκε με τις αισθήσεις της και διακομίστηκε μαζί με έξι ακόμα συνεπιβάτες στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών για ιατρική αξιολόγηση και φροντίδα

Σύνταξη 10 χρόνια νωρίτερα; Γίνεται – Δες τι πρέπει να κάνεις τώρα!

Ελλάδα Χτες
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και όλα τα βήματα που πρέπει να κάνουν