E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Colin Kaepernick: Η προσωποποίηση του «Just Do It»

Το αμφιλεγόμενο πρόσωπο της νέας καμπάνιας της Nike

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 7/9/2018 | 00:34

Colin Kaepernick: Η προσωποποίηση του «Just Do It»

Μια κίνηση αρκεί για να μείνεις στην ιστορία. Όπως η Rosa Parks απλά δεν παραχώρησε την θέση της στο λεωφορείο σε λευκό και έδωσε λόγο σε ένα ολόκληρο κίνημα, έτσι και η συμβολική κίνηση του Colin Kaepernick, που γονάτισε κατά την ανάκρουση του ύμνου των ΗΠΑ, αντί να κάτσει προσοχή, διαμαρτυρόμενος για την μεταχείριση των Αφροαμερικανών, έφτανε για να τον κάνει σύμβολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ήταν 26 Αυγούστου του 2016. O Kaepernick αγωνιζόταν στην ομάδα του American Football, San Francisco 49ers. Κατά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου δεν σηκώθηκε από τον πάγκο, θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για τις αδικίες και κυρίως την αστυνομική αυθαιρεσία εις βάρος των μαύρων. Στο αμέσως επόμενο παιχνίδι, γονάτισε στο έδαφος. «Δεν πρόκειται να σηκωθώ και να δείξω περηφάνια στη σημαία μιας χώρας που καταπιέζει μαύρους ανθρώπους. Για μένα, αυτό είναι μεγαλύτερο από το άθλημα και θα ήμουν εγωιστής αν κοίταγα προς την άλλη πλευρά», δήλωσε μετά το παιχνίδι.

Αυτόματα κέρδισε φανατικούς υποστηρικτές αλλά και πολλούς εχθρούς. Πολλοί τον μιμήθηκαν. Η Διεθνής Αμνηστία τον τίμησε αλλά η ομάδα του τον έδιωξε γι’ αυτή του την κίνηση. Από το 2017, ο Kaepernick δεν έχει αγωνιστεί ξανά στο NFL.

Η καταγγελία για την λύση του συμβολαίου του δεν το έφερε ξανά στα γήπεδα. Η ακτιβιστική του δράση όμως συνεχίστηκε. Η αμερικανική δεξιά, και ειδικά ο Ντόναλντ Τραμπ, τον κατηγορούν μέχρι και σήμερα για ασέβεια και για αντιπατριωτική συμπεριφορά. Αυτό δεν τον ένοιαξε καθόλου. Και αν και έχει σχεδόν δυο χρόνια να παίξει Football, η Nike έσπασε το ταμπού, έβαλε στην άκρη τον διχασμό και τον επέλεξε ως πρόσωπο της καμπάνιας της για τα 30 χρόνια του επιτυχημένου σλόγκαν «Just Do It».

 «Να έχετε πίστη σε κάτι. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα θυσιάσετε τα πάντα», αναφέρει η λεζάντα της καμπάνιας. Και μάλλον δεν υπάρχει πιο ακριβής φράση για να περιγράψει αυτό που έκανε ο Kaepernick. Γονάτισε στον Εθνικό Ύμνο, αλλά δεν γονάτισε μπροστά στις επιθέσεις, στην λύση του συμβολαίου του, ακόμα και στις απειλές για την ζωή του.

Η Nike τόλμησε να κάνει την διαφορά. Και επέλεξε σαν πρόσωπο της καμπάνιας της την προσωποποίηση του «Just Do It». Στην ανακοίνωση της συμφωνίας με τον Kaepernick, η Nike τόνισε ό, τι είναι «ο αθλητής αυτής της γενιάς που εμπνέει περισσότερο». Οι πολέμιοι του απείλησαν μέσω των social media με μποϊκοτάζ στα προϊόντα, ενώ κάποιοι άλλοι μίλησαν και για καταστροφή τους. Από τα κυρίαρχα hashtag στο Twitter, από τότε που έγινε η ανακοίνωση, είναι τα #JustBurnIt και #BoycottNike.

Ωστόσο, η κίνηση της Nike έδωσε στην καμπάνια παγκόσμια προβολή. Από την ημέρα της κίνησης του Kaepernick το 2016, η φανέλα του είναι από τις πρώτες σε πωλήσεις ακόμα και σήμερα. Αλλά δεν είναι μόνο το κέρδος. Η επιλογή της Nike, έστω και συμβολικά, φαίνεται πως δείχνει τεράστια υποστήριξη στα κοινωνικά κινήματα και στον αγώνα κατά της αδικίας. Και παρόλη την επίθεση που δέχεται, η επιλογή της δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχη.

Η διαφήμιση με την αφήγηση του Kaepernick προκαλεί ανατριχίλαn και κλείνει με τον εξής τρόπο: «Μην αναρωτιέσαι αν τα όνειρά σου είναι τρελά. Να αναρωτιέσαι αν είναι αρκετά τρελά. Είναι τρελά μέχρι να τα κάνεις. Just Do It». Η συζήτηση γύρω από το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων άνοιξε ξανά, με τον Colin Kaepernick στο επίκεντρο. Έναν αθλητή που αρνήθηκε τα εκατομμύρια, μόνο και μόνο για να μπορειο να εκφραστεί. Έναν αθλητή που πλέον έχει πολύ περισσότερο κόσμο στο πλευρό του. Κι ας μην ξαναπαίξει ποτέ στο NFL.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα ‑ Τα βάγια, οι παραδόσεις και τα έθιμα

Ιστορικά 28.04.2024
Πρόκειται για την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας

Οι έρευνες που θα αλλάξουν την ιατρική

Νέα Εποχή 28.04.2024
Ελπιδοφόρα μηνύματα

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Ιστορικά 28.04.2024
«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

Βίλα Μαργαρίτα, η έπαυλη των Αθηνών που δεν υπάρχει πια

Ιστορικά 28.04.2024
Βρισκόταν στη συνοικία των Αμπελοκήπων

Πώς η Βιέννη κράτησε τις τιμές των κατοικιών της σε λογικά επίπεδα και γκρέμισε τα ταμπού

Stories 28.04.2024
Τι είναι τα Gemeindebau που κάνουν τη Βιέννη να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη σταθερότητα της πολιτικής της στη στέγαση

Γιατί οι γυναίκες στη Νότια Κορέα αρνούνται να βγαίνουν με άνδρες

Stories 28.04.2024
Ο πόλεμος των φύλων στη Νότια Κορέα

Η ηθοποιός Jean Spangler εξαφανίστηκε μια νύχτα. Το μόνο που βρήκαν ήταν ένα σημείωμα

Πρόσωπα 28.04.2024
Η περίπτωση της Jean Spangler, της επίδοξης ηθοποιού που εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη το 1949

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Αρχιτεκτονική Χτες
Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Νέα Εποχή Χτες
Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη

Ιστορικά Χτες
Αλλά δεν τον ονόμασε αυτός