E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φήμες για «ψαλίδι» στις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων

Οι εισηγήσεις που έχει δεχτεί ο πρωθυπουργός ενόψει της ΔΕΘ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/9/2018 | 19:37

Φήμες για «ψαλίδι» στις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων

Εισηγήσεις για δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που «πνίγουν» εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, καταγράφει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Καθημερινή. Συγκεκριμένα οι εισηγήσεις που δέχεται ενόψει της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλούν για μείωση των εισφορών στο ύψος των εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ήτοι 13,3% για κύρια σύνταξη.

Παράλληλα, εξετάζεται η αντικατάσταση του ποσοστού των εισφορών για εφάπαξ και επικούρηση –που ακόμη δεν έχουν χρεωθεί στους λογαριασμούς περίπου 200.000 κυρίως επιστημόνων– με ένα προκαθορισμένο ποσό, σημαντικά μικρότερο από αυτό που αντιστοιχεί σήμερα, κυρίως σε όσους έχουν μεσαία και υψηλά εισοδήματα, άνω των 18.000 ευρώ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η πρόταση που κατατέθηκε στο Μαξίμου από το υπουργείο Εργασίας είναι «πλήρως κοστολογημένη» και επιφέρει απώλειες εσόδων της τάξης των 150 εκατ. ευρώ. Ποσό που θα καλυφθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται λόγω του υπερπλεονάσματος και το οποίο βάσει των κυβερνητικών δεσμεύσεων θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που αναμένεται να ανοίξουν τον «κύκλο των ελαφρύνσεων», όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή υπό τη νέα του, διευρυμένη σύνθεση.

Αναλυτικά, βάσει των εισηγήσεων που ήδη έχουν κατατεθεί στο Μαξίμου, οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, από 20% επί του αθροίσματος του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος συν τις καταβλητέες εισφορές, θα πρέπει να μειωθούν στο 13,3%. Αντίστοιχη μείωση θα ισχύσει και για τους αγρότες, οι οποίοι για το 2019 έχει οριστεί ότι θα καταβάλλουν το 18% του φορολογητέου εισοδήματος.

Το κατώτατο όριο εισφοράς που θα μπορούν να καταβάλλουν από το 2019 περίπου 1,4 εκατ. μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, για κύρια ασφάλιση, δεν θα είναι κάτω από 100 ευρώ το μήνα (1.200 ευρώ το χρόνο) από 117,22 ευρώ τον μήνα ή 1.406,64 τον χρόνο, που ισχύει σήμερα. Η «ελάφρυνση» προς τους ασφαλισμένους, που λόγω της υπερφορολόγησης και των υψηλών εισφορών οδηγούνται σε συνθήκες οικονομικής δυσχέρειας, ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη, καθώς οι κατώτατες εισφορές υπολογίζονται βάσει του κατώτατου μισθού. Εάν αυτός αυξηθεί, τότε και οι κατώτατες εισφορές θα αυξηθούν.

Η δραματική καθυστέρηση στον υπολογισμό των εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ, σε περίπου 200.000 κυρίως επιστήμονες αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες, φέρνει, σύμφωνα με πληροφορίες, πιο κοντά και την πρόταση για κατάργηση της εισφοράς ως ποσοστό επί του ασφαλιστέου εισοδήματος (4% για εφάπαξ και 7% για επικούρηση). Στη θέση της, θα θεσμοθετηθεί ένα συγκεκριμένο, ενιαίο ποσό για όλους, το οποίο θα κληθούν να καλύψουν, πιθανότατα σε δόσεις, και για τα έτη 2017-2018.

Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση επανεξέτασης του θέματος των υψηλών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και μη μισθωτούς διαδραματίζει και η αναμενόμενη κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και οι πληροφορίες ότι οι ισχύουσες εισφορές αναμένεται να κριθούν ως αντισυνταγματικές. Στο υπουργείο Εργασίας έχουν εδώ και μήνες αναγνωρίσει ότι υπάρχει πρόβλημα και αναζητούν λύσεις στο πεδίο της περικοπής των ασφαλιστικών εισφορών, εκεί που η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος είναι δυσανάλογα μεγάλη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Τραμπ περιμένει 30 έως 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από την Βενεζουέλα

Κόσμος 07.01.2026
«Ο Τραμπ εγκαθιστά χωρίς κόμπλεξ ένα αμερικανικό προτεκτοράτο σε μία κυρίαρχη χώρα και διεκδικεί δικαιώματα στους πόρους της»

Λαϊκές αγορές: Αναστέλλεται η απεργία ‑ Κανονικά από την Παρασκευή η λειτουργία τους

Ελλάδα 07.01.2026
Δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη δράση στη λαχαναγορά - Η ανακοίνωση για τις λαϊκές αγορές

Κλείνουν τα Τέμπη οι αγρότες – Απαντούν με κλιμάκωση στα μέτρα της κυβέρνησης

Ελλάδα 07.01.2026
Σε εισήγηση για ανάλογο αποκλεισμό δείχνει πως βαδίζει και το μπλόκο της Θήβας

Αγρότες: Εμπαιγμός τα μέτρα, ειδικά η ρύθμιση για το ρεύμα – «Θέλουν να μας εξαφανίσουν» – Συσκέψεις στα μπλόκα

Ελλάδα 07.01.2026
Αρνητικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτοκτηνοτρόφων στην εξειδίκευση των μέτρων της κυβέρνησης

Προκαταρκτική έρευνα για τις δηλώσεις Βαρουφάκη – Εξετάζεται «διαφήμιση χρήσης ουσιών»

Ελλάδα 07.01.2026
Οι αναφορές του προέδρου του ΜέΡΑ25 αφορούν περιστατικό που, όπως ο ίδιος σημείωσε, έλαβε χώρα 37 χρόνια πριν, το 1989, στο εξωτερικό

Σφοδρός καύσωνας στην Αυστραλία

Κόσμος 07.01.2026
Προειδοποίηση για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς

Νεκρός Ρώσος μεγιστάνας, το ελικόπτερό του έμπλεξε σε καλώδια και συνετρίβη

Κόσμος 07.01.2026
Νεκρός είναι ο Ιλίας Γκιμαντουτντίνοφ

Είχε σκύλο με λουρί να τρέχει έξω από το ΙΧ στη Θεσσαλονίκη – «Το ζώο το αγαπώ»

Ελλάδα 07.01.2026
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για «κακοποίηση ζώου»

Η ΕΛ.ΑΣ έστειλε στον εισαγγελέα το βίντεο του Βαρουφάκη που παραδέχεται πως έχει πάρει ecstacy

Ελλάδα 07.01.2026
Η Δίωξη Ναρκωτικών έστειλε το βίντεο στις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ζητήματα διερεύνησης

«Βόμβα» Αταμάν για το μέλλον στον Παναθηναϊκό

Αθλητικά Νέα 07.01.2026
Ο Εργκίν Αταμαν ανέλαβε την ευθύνη για την εικόνα του Παναθηναϊκού ενώ προχώρησε και σε μία βαρύγδουπη δήλωση αναφορικά με το μέλλον του

Σοκαριστικό: Ο Τραμπ εξευτελίζει δημόσια τον Μακρόν

Κόσμος 07.01.2026
«Σε ικετεύω, θα κάνω ό,τι θέλεις, κύριε, μου έλεγε και κλαψούριζε»

Ζητώ συγγνώμη, το παιδί μου θα πληρώσει, λέει η μάνα του 16χρονου

Ελλάδα 07.01.2026
Βαριές κακώσεις σε όλο το σώμα του 17χρονου στις Σέρρες έδειξε η ιατροδικαστική