E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δικαστές κατά κυβέρνησης για Φλώρο: Με δικό σας νόμο αποφυλακίστηκε

Όσοι «οργίζονται» με τέτοιες αποφυλακίσεις ας αλλάξουν τον νόμο, συμπληρώνει η ΕΔΕ

Δημοσίευση 27/8/2018 | 10:39

Δικαστές κατά κυβέρνησης για Φλώρο: Με δικό σας νόμο αποφυλακίστηκε

Το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι δικαστές που αποφάσισαν την αποφυλάκισή του Αρ. Φλώρου εφάρμοσαν, όπως υποχρεούνται από το Σύνταγμα το νόμο, επισημαίνει με ανακοίνωσής της η 'Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ). Με την ανακοίνωσή της η ΕΔΕ απαντά στις επικρίσεις που δέχθηκαν οι δικαστικοί λειτουργοί που έδωσαν το πράσινο φως για την υφ' όρων απόλυση του 39χρονου επιχειρηματία, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη για οικονομικό σκάνδαλο των 256 εκατ. ευρώ (υπόθεση Energa - Hellas Power) αλλά αποφυλακίστηκε με όρους έπειτα από 36 μόλις μήνες στην φυλακή εκ των οποίων οι 18 ήταν το διάστημα της προφυλάκισής τους!

Ο Αρ. Φλώρος προκειμένου να πετύχει την αποφυλάκισή του επικαλέστηκε ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α).

Τώρα, η ΕΔΕ, η μεγαλύτερη ένωση δικαστικών λειτουργών, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της πως ο συγκεκριμένος κατάδικος αποφυλακίστηκε με το άρθρο 110 Α του Ποινικού Κώδικα, όπως αυτό τροποποιήθηκε προς το ηπιότερο με τον περιβόητο νόμο Παρασκεύοπουλου. Το άρθρο αυτό ξεκαθαρίζει η ΕΔΕ «υποχρεώνει τους Δικαστές –χωρίς τη δυνατότητα διεξαγωγής πραγματογνωμοσύνης- να διατάξουν την υφ’ όρο απόλυση, εάν διαπιστώνεται ο με ευεργετικό τρόπο υπολογισμός του 1/5 της ποινής και η αναπηρία του καταδίκου σε ποσοστό άνω του 67% από βεβαίωση του ΚΕ.Π.Α. καθιστώντας τους δύο αυτούς παράγοντες αμάχητα τεκμήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση».

Δηλαδή, για τους δικαστές που έκριναν τη συγκεκριμένη υπόθεση η χορήγηση της υφ όρων απόλυσης ήταν «μονόδρομος» από την στιγμή που ο 39χρονος επιχειρηματίας προσκόμισε τη βεβαίωση του ΚΕ.ΠΑ. για ποσοστό αναπηρίας του άνω του 67%! Ακόμη δε και αν αμφέβαλαν για την ορθότητα ενός τέτοιου πιστοποιητικού, σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο του κ. Παρασκευόπουλου οι δικαστές δεν μπορούν ούτε να διατάξουν δική τους πραγματογνωμοσύνη!

Μάλιστα, η ΕΔΕ καλεί όσους «οργίζονται», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, με τέτοιες αποφυλακίσεις και ψάχνουν τους υπαιτίους για τέτοιες αποφάσεις απλά ας λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση να αλλάξουν το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο! Η αποστροφή αυτή της ανακοίνωσης της ΕΔΕ, όπως διαφαίνεται αποτελεί μια απάντηση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείο Δικαιοσύνης που μετά το σάλο που προκλήθηκε για την αποφυλάκιση του επιχειρηματία, ζήτησε την σχετική απόφαση της Δικαιοσύνης, προκειμένου να την ελέγξει! «Η εποχή που Δικαστές και Εισαγγελείς έπαιζαν το ρόλο της «Ιφιγένειας» σιωπώντας σε τέτοιες προκλήσεις, έχει πλέον περάσει», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ένωση.


Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση - καταπέλτης της ΕΔΕ έχει ως εξής:

«Η παραπληροφόρηση και οι αθεμελίωτες καταγγελίες σε βάρος των δικαστικών λειτουργών που χορήγησαν την υφ’ όρο απόλυση του καταδίκου, Α. Φλώρου, μας υποχρεώνουν να επαναλάβουμε βασικά και αυτονόητα νομικά αξιώματα, όπως την υποχρέωση του Δικαστή να εφαρμόζει το Νόμο, ανεξάρτητα από το εάν συμφωνεί ή όχι με αυτόν.

Ο Α. Φλώρος καταδικάστηκε για υπεξαίρεση σε κάθειρξη 21 ετών με απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Το Δικαστικό Συμβούλιο κρίνοντας την προηγούμενη εβδομάδα αίτημά του για υφ’ όρον απόλυση εφάρμοσε το άρθρο 110 Α’ του Ποινικού Κώδικα (όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4356/2015) το οποίο υποχρεώνει τους Δικαστές –χωρίς τη δυνατότητα διεξαγωγής πραγματογνωμοσύνης- να διατάξουν την υφ’ όρο απόλυση, εάν διαπιστώνεται ο με ευεργετικό τρόπο υπολογισμός του 1/5 της ποινής και η αναπηρία του καταδίκου σε ποσοστό άνω του 67% από βεβαίωση του ΚΕ.Π.Α. καθιστώντας τους δύο αυτούς παράγοντες αμάχητα τεκμήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση. Στην προκειμένη περίπτωση ο κρατούμενος προσκόμισε στο Δικαστικό Συμβούλιο σχετική βεβαίωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που τον έκρινε ανάπηρο σε ποσοστό 70%. Επομένως δεν υπήρχε καμία άλλη δυνατότητα για το Συμβούλιο από την απόλυση του καταδίκου.

Όσοι «οργισμένοι» ψάχνουν τους υπαίτιους για τέτοιες αποφυλακίσεις έχουν τη δυνατότητα είτε να πιέσουν τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία για αλλαγή της σχετικής νομοθετικής διάταξης εάν δεν συμφωνούν μ’ αυτήν, είτε να ζητήσουν διερεύνηση του τρόπου χορήγησης των πιστοποιητικών αναπηρίας εάν κρίνουν ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ξεπερνάει όμως κάθε όριο φαρισαϊσμού και υποκρισίας να καταγγέλλονται από θεσμικούς φορείς αυτοί που εφάρμοσαν το Νόμο ενεργώντας σύμφωνα με τη συνταγματική τους αποστολή! Η εποχή που Δικαστές και Εισαγγελείς έπαιζαν το ρόλο της «Ιφιγένειας» σιωπώντας σε τέτοιες προκλήσεις, έχει πλέον περάσει».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθη 16χρονος που μαχαίρωσε τον αδελφό του μέσα στο σπίτι τους στη Θεσσαλονίκη ‑ Σε σοβαρή κατάσταση το θύμα

Ελλάδα Χτες
Ο 23χρονος τραυματίστηκε στον θώρακα και το πόδι - Την υπόθεση ερευνά το αστυνομικό τμήμα Νεάπολης Συκεών

ΟΦΗ ‑ ΠΑΟΚ 0‑5: Χόρεψε... πεντοζάλι στο Ηράκλειο ‑ Δείτε τα γκολ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο... μισός ΠΑΟΚ έκανε πλάκα στο «Γεντί Κουλέ»

Θανατηφόρο τροχαίο στο Νέο Ψυχικό: «Η συγγνώμη δεν μπορεί να μου φέρει το παιδί πίσω» – Συγκλονίζει ο πατέρας του 41χρονου

Ελλάδα Χτες
«Οδηγούσα και εγώ και τα παράτησα. Αυτή γιατί να μην κάνει το ίδιο; Ανευθυνότητα»

Οργή στο Ισραήλ για τους υποσιτισμένους ομήρους: «Σαν να ήταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης»

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, οι τρεις όμηροι είναι υποσιτισμένοι και έχασαν αρκετό σωματικό βάρος κατά τη διάρκεια των 491 ημερών αιχμαλωσίας τους

Εκτός παγκοσμίου πρωταθλήματος η intersex αθλήτρια Ιμάν Κελίφ – «Έχει πολύ υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης»

Ελλάδα Χτες
«Οι τεχνικοί μας κανονισμοί ορίζουν ξεκάθαρα τις απαιτήσεις και τα κριτήρια για τη διοργάνωση», λέει η Διεθνής Ένωση Πυγμαχίας

«Σου άρεσε που σου χάιδεψα τα στήθη; – Είμαι ακόμα κ…» – Τα σοκαριστικά μηνύματα του καθηγητή από την Καβάλα στην 16χρονη

Ελλάδα Χτες
Σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκε σε έναν φορητό υπολογιστή και σε ένα αποθηκευτικό μέσο (usb stick) υλικό παιδικής πορνογραφίας

Δημοσκόπηση‑σοκ για ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση Ελευθερίας: Τι ποσοστά λαμβάνουν όλα τα κόμματα

Ελλάδα Χτες
Η υπόθεση των Τεμπών αξιολογείται το δεύτερο πλέον σημαντικότερο πρόβλημα μετά την ακρίβεια

Πέθανε ο ηθοποιός Πάνος Τουλιάτος

Ελλάδα Χτες
Το δυσάρεστο γεγονός γνωστοποίησε ο Σπύρος Μπιμπίλας με ανάρτησή του

Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις – Τα πρόστιμα και η έκπτωση

Οικονομία Χτες
Όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την προσυμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων των πολιτών θα πρέπει να αποστείλουν έως τις 28 Φεβρουαρίου