E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πότε θα αναρτηθούν στο Taxis τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ

Ετοιμάζονται τα εκκαθαριστικά του φόρου

Δημοσίευση 2/8/2018 | 08:21

Πότε θα αναρτηθούν στο Taxis τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ

Αντίστροφα αρχίσει να μετρά ο χρόνος για τα αποκαλυπτήρια του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 6,4 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων οι υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πιάνουν δουλειά τώρα με τα ραβασάκια του νέου ΕΝΦΙΑ.

Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τις παρεμβάσεις που έγιναν σε δυο κλιμάκια του βασικού φόρου και το αυξημένο κατά 50.000 ευρώ αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού. Ταυτόχρονα, θα γίνει διασταύρωση των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων με τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν φέτος προκειμένου να εντοπιστούν όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να πληρώσουν φέτος μισό ΕΝΦΙΑ ή να έχουν πλήρη απαλλαγή.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αποκαλύψει στους φορολογούμενους τον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, όχι στο τέλος Αυγούστου όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια αλλά μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Όταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δουν το εκκαθαριστικό του φόρου θα διαπιστώσουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση μέσα σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου. Όμως, εκατομμύρια νοικοκυριά θα ζοριστούν καθώς μέχρι την ίδια ημερομηνία θα είναι υποχρεωμένοι να εξοφλήσουν και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Τα φετινά ραβασάκια του φόρου ακινήτων θα είναι φουσκωμένα για σχεδόν 1 εκατ. φορολογούμενους. Μάλιστα, για περισσότερους από 200.000 το εκκαθαριστικό θα είναι ιδιαίτερα βαρύ αφού θα περιλαμβάνει έξτρα φόρο που θα υπερβαίνει ακόμη και τα 200 ευρώ.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ αναμένεται να πλήξουν χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους μεσαία ακίνητη περιουσία. Μάλιστα, για πολλούς φορολογούμενους που πιάνονται στην τσιμπίδα του συμπληρωματικού φόρου, η φορολογική επιβάρυνση θα ανέβει ακόμη περισσότερο λόγω αύξησης της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας μετά την εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης.

Από τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ που είχε τρέξει το υπουργείο Οικονομικών με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες προκύπτει ότι:

- Τα ίδια ποσά ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι θα πληρώσουν 6 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων.

- Μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση πέρυσι υπολογίζεται ότι θα πληρώσουν 2 στους 10 φορολογούμενους. Για τους περισσότερους από αυτούς, περίπου 890.000 η μείωση θα είναι έως 50 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ξεψύχησε λέγοντας το «Πάτερ Ημών» κλαίγοντας και παρακαλώντας για τη ζωή της η 75χρονη στη Σαλαμίνα

Ελλάδα 25.11.2025
Ο εθισμός της στον τζόγο, οι κάμερες και το αίμα στο αυτοκίνητο πρόδωσαν την 46χρονη που σκότωσε την πεθερά της στη Σαλαμίνα

Τουρκία: Έκρηξη στο δικαστικό μέγαρο της Σανλιούρφα ‑ Αναφορές για τραυματίες

Κόσμος 25.11.2025
Αγνωστη η αιτία που προκάλεσε την έκρηξη

Μπριζίτ Μπαρντό: Ξανά στο νοσοκομείο ‑ Νέο επεισόδιο της ασθένειας που αντιμετωπίζει

Κόσμος 25.11.2025
Η 91χρονη σταρ του γαλλικού σινεμά είχε νοσηλευτεί ξανά πριν από έναν μήνα

Συγκλονιστικό βίντεο για τις γυvαικoκτovίες: Θύματα «ζωντανεύουν» μέσω AI

Ελλάδα 25.11.2025
Με αφορμή τη 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Οργανισμός “Γίνε Ανθρωπος” δίνει μέσω AI φωνή στις ιστορίες γυναικών που δολοφονήθηκαν

Αυτό είναι το νέο άρμα των Τούρκων: Οι γείτονες ενισχύουν το οπλοστάσιό τους με τα πρώτα τεθωρακισμένα άρματα Altay T1

Κόσμος 25.11.2025
Τι σημαίνει αυτό για την ισορροπία ισχύος στην περιοχή και ποιο είναι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα

«Το λιγουρεύεσαι;»: Η ανάρτηση Τσίπρα με την αφιέρωση του βιβλίου του στον Αδωνι Γεωργιάδη

Πολιτική 25.11.2025
«Βαθύτατες ευχαριστίες για τη δωρεάν διαφήμιση» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Υγείας

Κίνα: Εντοπίστηκε το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού στην ιστορία της χώρας

Κόσμος 25.11.2025
Στους 1.444 τόνους τα εκτιμώμενα αποθέματα

Οικογένεια ληστών που έκλεψε πάνω από 1,2 εκατ. καλείται να επιστρέψει μόλις 1 λίρα από τις κλοπές της

Κόσμος 25.11.2025
Είχαν κλέψει και τον επιθετικό της Λίβερπουλ, Αλεξάντερ Ίσακ