E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στα σκαριά ανασχηματισμός ‑ Τα ονόματα στο τραπέζι του Μαξίμου

Αυξάνουν οι διαρροές για τα σχέδια του πρωθυπουργού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/7/2018 | 13:24

Στα σκαριά ανασχηματισμός ‑ Τα ονόματα στο τραπέζι του Μαξίμου

Το σενάριο του ανασχηματισμού το φθινόπωρο φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου. Με τις πιθανότητες των τριπλών εκλογών τον Μάιο του 2019 να ενισχύονται ολοένα και περισσότερο, ενδυναμώνεται η σκέψη να γίνουν αλλαγές στα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου με στόχο να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα έχει προηγηθεί η έξοδος από το πρόγραμμα, αλλά και οι παροχές που θα εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να στείλει ένα μήνυμα επανεκκίνησης μπαίνοντας στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός θα έχει λυμένα τα χέρια του για να προχωρήσει σε ένα δομικό ανασχηματισμό καθώς οι «μνημονιακοί» υπουργοί θα είναι απαλλαγμένοι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Από την άλλη όμως οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα παραδοσιακά προκαλούν αντιδράσεις από όσους αποχωρήσουν και δυσφορία από εκείνους που τελικά δεν επιλεγούν.

Πρόσωπο «κλειδί» ο Τσακαλωτος

«Κλειδί» αποτελεί το οικονομικό επιτελείο και αν θα αποχωρήσει από την οδό Νίκης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τις πιθανότητες να είναι μοιρασμένες. Οι Βρυξέλλες δεν επιθυμούν να αλλάξουν συνομιλητή και γι αυτό στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί ο Γιώργος Χουλιαράκης για τον οποίο έχουν θετική άποψη οι εκπρόσωποι των δανειστών. Ωστόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έχει εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσει από το χαρτοφυλάκιό του με δεδομένο πως στον τομέα του η μεταμνημονιακή εποχή είναι μια πρόκληση για να αλλάξει και την εικόνα του. Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι πάντα και η ιδιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου ως επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της ομάδας των «53».

Ενίσχυση της κεντροαριστεράς στο υπουργικό

Η είσοδος του Φώτη Κουβέλη στο υπουργικό συμβούλιο φαίνεται να έχει ανοίξει τον δρόμο και για άλλα πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο της κεντροαριστεράς ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών για τις οποίες θα αναζητηθούν συνεργασίες. Ονόματα, όπως της Λούκας Κατσέλη και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου είναι πάντα μέσα στα πλάνα του πρωθυπουργού για το υπουργικό συμβούλιο. Ένα ακόμη πρόσωπο που ακούγεται έντονα προκειμένου να αναλάβει χαρτοφυλάκιο είναι αυτό του Θανάση Παπαχριστόπουλου.

Οι αμετακίνητοι

Αμετακίνητοι θεωρούνται οι Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Κοτζιάς, Πάνος Σκουρλέτης, Ολγα Γεροβασίλη, Δημήτρης Βίτσας και Πάνος Καμμένος. Η Έφη Αχτσιόγλου θα αποχωρήσει από το υπουργείο Εργασίας αν τελικώς αποφασιστεί να είναι η εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον Σωκράτη Φάμελο που είναι το δεύτερο όνομα που παίζει για να τεθεί αντιμέτωπο με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Οι αμφίβολοι

Λίγες πιθανότητες υπάρχουν στο να παραμείνει το ίδιο δίδυμο στο υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς οι σχέσεις μεταξύ του Σταύρου Κοντονή με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου δεν είναι και οι καλύτερες, ενώ και η αποτελεσματικότητα τους δεν είναι εκείνη που θα επιθυμούσε το Μαξίμου.

Υπουργείο αναμένεται να αλλάξει ο Νίκος Παππάς που μετά το θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών ο κύκλος του φέρεται να έκλεισε στο υπουργείο ψηφιακής πολιτικής και πιθανότατα να αναλάβει χαρτοφυλάκιο της πρώτης γραμμής.

Το γεγονός πως δεν υπάρχουν πρόσωπα που επιθυμούν να καθίσουν στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, είναι εκείνο που θα κρατήσει στην θέση του τον Νίκο Τόσκα για τον οποίο φέρεται να υπάρχουν παράπονα σε ανώτατο επίπεδο. Η παραμονή του Γιώργου Σταθάκη στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος είναι ένα ερώτημα καθώς ήδη έχει μετακινηθεί μία φορά και ορισμένοι εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει δεύτερη.

«Σφαγή» στους υφυπουργούς

Η μεγάλη «σφαγή» αναμένεται να γίνει στις θέσεις των υφυπουργός, όπου οι περισσότεροι έχουν παίρνουν βαθμό κάτω από την βάση, ενώ οι εσωτερικοί κραδασμοί που θα υπάρξουν από τις αποχωρήσεις θα έχουν σαφώς μικρότερη δυναμική.

Ο προηγούμενος ανασχηματισμός πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο και ήταν ουσιαστικά αναγκαστικός καθώς παραιτήθηκαν η Ράνια Αντωνοπούλου και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου που λάμβαναν επίδομα ενοικίου. Ο Πρωθυπουργός απέφυγε εκείνη την περίοδο να «ανακατέψει την τράπουλα» με τα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου και προχώρησε σε ένα διορθωτικό ανασχηματισμό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε παράταση – Ποια είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η ΑΑΔΕ έδωσε επιπλέον χρόνο μετά τα αιτήματα των φορέων. Έχουν ήδη υποβληθεί σχεδόν 6,2 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων και 300.000 δηλώσεις επιχειρήσεων

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Το απορριμματοφόρο μας πέταξε μακριά, το παιδί μου το πάτησε», λέει ο πατέρας της 15χρονης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο πένθος βυθίστηκε ο ΠΑΟΚ μετά τον θάνατο 15χρονης αθλήτριας της δεύτερης ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών

Αρτέμιδα: Σε πολυκατοικία ‑ «φάντασμα» το τελευταίο ραντεβού της Γιου Τινγκ που δεν έγινε ποτέ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα ίχνη της 50χρονης αγοούνται από τις 20 Μαΐου όταν και ξεαφανίστηκε μυστηριωδώς

Μουντιάλ 2026: Μέχρι και 2.600 ευρώ πουλάει η FIFA κομμάτια από το χορτάρι του γηπέδου του τελικού

E-Daily 3.Left Χτες
Στις 19 Ιουλίου στο MetLife Stadium στο Νιού Τζέρσεϊ θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος τελικός

Σοκ στη Βρετανία: Πρώην υπουργός των Συντηρητικών βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της με τραύμα στο κεφάλι, πιθανή δολοφονία ερευνούν οι Αρχές

Κόσμος Χτες
Οι αστυνομικοί εντόπισαν την 78χρονη πρώην υπουργό Φυλακών με «σοβαρά τραύματα», αφού πλήρωμα ασθενοφόρου ειδοποίησε τις Αρχές και τις κάλεσε στην κατοικία της στο Χέιτορ, στην περιοχή του Ντάρτμουρ, λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης

Ανησυχία προκαλεί το σύστημα δημιουργίας εικόνων με ΑΙ του Instagram

Tech + Science Χτες
Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι χρήστες που διαθέτουν δημόσιο λογαριασμό

Σοκαριστική αποκάλυψη από τη δικηγόρο της μητέρας του 20χρονου στο Αργος: «Θα μείνει φυτό ή θα είναι κλινικά νεκρός ο 20χρονος»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 20χρονου που πυροβολήθηκε μετά από καταδίωξη στο Αργος

«Ερχόμαστε ως κυβερνώσα αριστερά και όχι ως αριστερά της διαμαρτυρίας» λέει ο Τσίπρας και κλείνει το μάτι στους Ευρωσοσιαλιστές

Πολιτική Χτες
Πυρά κατά την κυβέρνησης: Δεν μπορεί στην εξωτερική πολιτική να λειτουργούμε ως υποτακτικοί για να εξευμενίζουμε τις προθέσεις και να ευελπιστούμε στην καλή διάθεση ενός ηγέτη

Με εκρηκτικά και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Τραμπ και Βανς στον Λευκό Οίκο: Συνωμοσία 8 ατόμων εξάρθρωσε το FBI

Κόσμος Χτες
Το τρομοκρατικό σχέδιο θα υλοποιούνταν στην εκδήλωση UFC στην αυλή του Λευκού Οίκου τον περασμένο μήνα - Στόχοι ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι Νετανιάχου, Μασκ - Από 19 ως 32 ετών οι οκτώ συνεργοί που έχουν συλληφθεί

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

Ελλάδα Χτες
Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Μουντιάλ 2026: Ο Σαντιό Μανέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη Σενεγάλη

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Σενεγαλέζος επιθετικός φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας για 14 χρόνια