E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όλες οι αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Τι λέει η εγκύκλιος που εξέδωσε η διοίκηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών

Δημοσίευση 20/7/2018 | 08:23

Όλες οι αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Οδηγό με όλες τις αλλαγές που έγιναν στη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις περιλαμβάνει εγκύκλιος που εξέδωσε η διοίκηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (KEAO).

Η κυριότερη από αυτές είναι ότι στο εξής θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση όλες οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ που βεβαιώθηκαν έως τον χρόνο υποβολής της αίτησης και γεννήθηκαν ή ανάγονται σε χρόνο έως την 31η Δεκεμβρίου 2017, με τις προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Έτσι, η ρύθμιση εντάσσει και τις οφειλές του 2017. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση λειτουργίας της η ρύθμιση επέτρεπε να ενταχθούν μόνο οι οφειλές που είχαν δημιουργηθεί έως τις 31-12-2016.

Οι υπόλοιπες αλλαγές που ενσωματώνονται στην καινούργια νομοθεσία είναι οι εξής:

  • Το χρονικό διάστημα αυτοδίκαιης αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης επιμηκύνεται από 70 σε 90 ημέρες. Η παρούσα τροποποίηση έχει άμεση εφαρμογή και σε υποθέσεις που είναι εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του νόμου.
  • Το ΚΕΑΟ δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις εφόσον συμμετέχουν σε αυτές ιδιώτες πιστωτές (πιστωτικά ιδρύματα, προμηθευτές κ.λπ.). Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση που συμμετέχουν μόνο το Δημόσιο και το ΚΕΑΟ, η υπηρεσία συμμετέχει κανονικά στη διαπραγμάτευση.
  • Για τη διαμόρφωση του ύψους και του αριθμού των δόσεων, η καθαρή παρούσα αξία λαμβάνεται υπόψη στο σύνολο των υποχρεωτικών κανόνων και όχι μόνο ως προς την αξία ρευστοποίησης.
  • Στον κατάλογο των πιστωτών θα πρέπει πλέον να περιλαμβάνεται και η ημερομηνία, αναφορικά με την οποία προσδιορίζεται το ύψος της κάθε οφειλής.
  • Προβλέπεται ρητώς η δυνατότητα των ομόρρυθμων εταίρων, ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρείας, να ζητήσουν τη ρύθμιση και του συνόλου των δικών τους οφειλών μέσω του εξωδικαστικού. Επομένως, δεν εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλές μετά τις 31-12-2017 ή οφειλές για επιστροφή κρατικών ενισχύσεων ή οφειλές άσχετες με την επιχειρηματική δραστηριότητα, για τις οποίες δεν κρίνεται αναγκαία η ρύθμιση για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του εταίρου.
  • Στην περίπτωση που δύο ή περισσότεροι πιστωτές έχουν ακριβώς ίσες απαιτήσεις με ποσοστό μικρότερο του 1,5% της συνολικής οφειλής έκαστος και αθροιζόμενες υπερβαίνουν το 15% του συνολικού χρέους ή το ποσό των 20 εκατ. ευρώ, τότε οι εν λόγω πιστωτές συμμετέχουν στη διαδικασία και δεσμεύονται από τη σύμβαση αναδιάρθρωσης.
  • Εισάγεται δεύτερος γύρος συλλογής δικαιολογητικών από τον συντονιστή στην περίπτωση που μετά την εξέταση των προσκομισθέντων εγγράφων παραμένει αδικαιολόγητη απόκλιση που υπερβαίνει το 1/5 της συνολικής οφειλής προς ρύθμιση.
  • Προβλέπεται ότι με απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών δύναται να ρυθμίζονται λεπτομερειακά θέματα της διαδικασίας ελέγχου πληρότητας της αίτησης ή της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, καθώς και να τροποποιούνται οι προθεσμίες που προβλέπονται.
  • Προβλέπεται η έκδοση κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία θα συσταθεί μητρώο εμπειρογνωμόνων, από το οποίο θα επιλέγονται οι εμπειρογνώμονες που προτείνονται από το Δημόσιο και τους ΦΚΑ στο πλαίσιο της διαδικασίας εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΕΘ: Σενάρια φορολογικής ελάφρυνσης των εσόδων από ενοίκια

Οικονομία Χτες
Πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

Εντοπίστηκε το πρόβλημα στον Βιολογικό της Πάτμου

Ελλάδα Χτες
Συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ για την ποιότητα του νερού

Βόλος: Η στιγμή που ο 40χρονος συλλαμβάνεται από τους αστυνομικούς

Ελλάδα Χτες
Με απατούσε η γυναίκα μου, τι να έκανα» φέρεται να είπε στους αστυνομικούς

Γυναικοκτονία σοκ στον Βόλο: «Καλά της έκανα» είπε ο δολοφόνος

Ελλάδα Χτες
Την σκότωσε, άλλαξε ρούχα, πέταξε τα δικά του και κρυβόταν

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κτηνοτρόφος στον Τύρναβο δήλωσε 4.000 πρόβατα και είχε 1.500

Ελλάδα Χτες
Κτηνοτρόφος από τον Τύρναβο είχε δηλώσει περίπου 4.000 ζώα, με τον έλεγχο να καταγράφει μόλις 1.500

Λαμία: Δύο προσαγωγές για εμπρησμό – Τους είδαν να αδειάζουν μπιτόνι με πετρέλαιο σε χωράφι

Ελλάδα Χτες
Προσήχθησαν δύο νεαροί στη Λαμία, ως ύποπτοι για απόπειρα εμπρησμού

Σοβαρό τροχαίο στη Χαλκιδική – Τραυματίας υπέστη ακρωτηριασμό

Ελλάδα Χτες
Από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, ο τραυματίας υπέστη πλήρη ακρωτηριασμό κάτω άκρου

Πέθανε σε ηλικία 28 ετών διάσημος TikToker ‑ Σε σοκ οι εκατοντάδες χιλιάδες fans

Κόσμος Χτες
Ο 28χρονος είχε περισσότερους από 250.000 ακόλουθους στο TikTok, ενώ παρουσίαζε επίσης μια εκπομπή στο YouTube με τίτλο The Unpopular Party

Βόλος: Ανήλικος οδηγός παρέσυρε 8χρονο και τον εγκατέλειψε

Ελλάδα Χτες
Πεζός ήταν ο οκτάχρονος ήταν χτυπήθηκε, ενώ αυτή τη στιγμή συνεχίζει να νοσηλεύεται

Τραγωδία στους Παξούς: Δίωξη στους γονείς και τον παππού του 4χρονου κοριτσιού

Ελλάδα Χτες
Ανείπωτη τραγωδία με τον θάνατο της 4χρονης, που πνίγηκε σε πισίνα

Τραυματίστηκε 9χρονος σε θαλάσσιο πάρκο στην Καβάλα – Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης

Ελλάδα Χτες
Σε βάρος της σχηματίζεται δικογραφία για σωματικές βλάβες από αμέλεια