E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πρόστιμο ‑ ρεκόρ στη Google από την Κομισιόν

Καλείται να πληρώσει 4,34 δισ. ευρώ για μονοπωλιακές πρακτικές που σχετίζονται με το λειτουργικό σύστημα Android

Δημοσίευση 18/7/2018 | 14:14

Πρόστιμο ‑ ρεκόρ στη Google από την Κομισιόν

Η Google έχει να πληρώσει ένα τεράστιο πρόστιμο 4.34 δισ. ευρώ στη Κομισιόν έπειτα από έρευνες σχετικά με κάποιες καταγγελίες πως η στρατηγική της ως εταιρεία στα κινητά τηλέφωνα, ενίσχυσε ανήθικα την κυριαρχία της Google ως μηχανή αναζήτησης.   

Αυτό το πρόστιμο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόστιμο που επέβαλε η Κομισιόν σε εταιρεία όμως υπάρχει παραθυράκι, στο οποίο η Google μπορεί να προσφύγει.

Η Google λόγω έχει μπει στο στόχαστρο λόγω του Android, μιας και έχει επιβάλλει παράτυπους όρους στις εταιρίες που κατασκευάζουν κινητά τηλέφωνα.

Δυόμιση δις λοιπόν η Google πρέπει να τα δώσει ως πρόστιμο για την υπόθεση σε σχέση με την υπηρεσία σύγκρισης προϊόντων/τιμών - η Google βρίσκεται στη διαδικασία έφεσης κατά της απόφασης.

Το 2015, διαπιστώθηκε πως, ύστερα από καταγγελίες από τη Fairsearch, μια ένωση από λόμπι στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Microsoft, η Nokia και η Oracle, η Google απαιτούσε από τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και tablet, που χρησιμοποιούσαν το σύστημα Android, να έχουν ως προεπιλογή τον Chrome ως μηχανή αναζήτησης και δεν επέτρεπε να πωλούν συσκευές με λειτουργικά συστήματα ανταγωνιστικά προς εκείνη.

Από την άλλη, έδινε στους κατασκευαστές συσκευών και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας οικονομικά κίνητρα για να παρέχουν τη δική της υπηρεσία αναζήτησης ως τη μόνη προεγκατεστημένη επιλογή. Η εταιρεία βέβαια τα αρνήθηκε όλα λέγοντας πως ουδέποτε υποχρέωσε κατασκευαστή να προεγκαθιστά τις εφαρμογές της και πως για να προωθηθεί το Google Search και το Play store παρέχονταν δωρεάν.

Eκείνη την εποχή, το 64% των συσκευών smartphone στην Ευρώπη χρησιμοποιούσαν το λειτουργικό Android, ένα ποσοστό που φτάνει σήμερα στο 74%.   

Αυτή την περίοδο όμως τρέχει και η έρευνα για την υπηρεσία διαφημίσεων AdSense.

Πάντως στη Ρωσία, όπου η τοπική αρχή ανταγωνισμού εξέτασε παρόμοιες καταγγελίες για τη Google και τώρα πια οι Ρώσοι χρήστες μπορούν να διαλέξουν αν η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης θα είναι η Google, η Yandex ή το Mail.ru.   

Πάντως, μία δικηγόρος, εξειδικευμένη σε τέτοιες υποθέσεις, τόνισε πως η διαμάχη της ΕΕ με την Google μπορεί να πάρει χρόνια για να ολοκληρωθεί.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σκιάθος: Γυναίκα παρασύρθηκε από τα αέρια αεροπλάνου που απογειωνόταν – Δείτε βίντεο

Ελλάδα 09.06.2025
Η νεαρή Γερμανίδα δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες από γιατρό του Κέντρου Υγείας – Οι τουρίστες συνεχίζουν την επικίνδυνη συνήθεια

Τζάνειο: Εμφανίστηκε ο βοηθός νοσηλευτής που έκανε λάθος μετάγγιση στην 62χρονη

Ελλάδα 09.06.2025
Η πορεία της υγείας της γυναίκας «πάει καλύτερα», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός

Μαλαισία: Τουλάχιστον 15 νεκροί σε σύγκρουση λεωφορείου με IX

Κόσμος 09.06.2025
Το λεωφορείο μετέφερε συνολικά 44 επιβάτες, εκ των οποίων οι 42 φοιτητές

Συνελήφθη οδηγός ταξί, ο οποίος ζήτησε τα... μαλλιοκέφαλά του για κούρσα προς το λιμάνι του Πειραιά

Ελλάδα 09.06.2025
Εν μέσω ελέγχων για παραβατική συμπεριφορά, η Τροχαία εντόπισε 51χρονο οδηγό ταξί να υπερχρεώνει επιβάτες για διαδρομή προς το λιμάνι του Πειραιά.

Ο Ολυμπιακός στην κορυφή: Εικόνες από την αποθέωση των πρωταθλητών στο ΣΕΦ – Κόκκινο πάρτι σε όλο τον Πειραιά

Αθλητικά Νέα 09.06.2025
Ο Μπαρτζώκας, ο Παπανικολάου, οι Αγγελόπουλοι και η φανέλα του Φαλ

Θερινές εκπτώσεις 2025: Πότε ξεκινούν και ποια Κυριακή θα είναι ανοικτά τα καταστήματα

Ελλάδα 09.06.2025
Θερινές εκπτώσεις 2025: Πότε ξεκινούν και ποια Κυριακή θα είναι ανοικτά τα καταστήματα

Δραματικό βίντεο από βύθιση σκάφους με τουρίστες στο Μπαλί ‑ Έσπασαν τα παράθυρα, βούτηξαν στο νερό για να σωθούν

Κόσμος 09.06.2025
Το σκάφος άρχισε να παίρνει νερά, αφού το χτύπησε ένα μεγάλο κύμα - «Πανικός και τρόμος» λένε επιβάτες

Ισραήλ: Ο στρατός κατέλαβε το ιστιοφόρο Madleen ‑ Οι επιβαίνοντες θα γυρίσουν στις πατρίδες τους

Κόσμος 09.06.2025
«Όλοι οι επιβάτες του «selfie yacht» είναι ασφαλείς και σώοι. Τους δόθηκαν σάντουιτς και νερό. To σόου τελείωσε»

Σκηνές χάους στο Λος Αντζελες: Διαδηλωτές καίνε αυτοκίνητα, η Εθνοφρουρά απαντά με πλαστικές σφαίρες, σε ετοιμότητα 500 πεζοναύτες

Κόσμος 09.06.2025
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια κατηγόρησε τον Τραμπ για την κρίση που έχει δημιουργηθεί - «Πρέπει να παραιτηθεί» έγραψε

Αγίου Πνεύματος 2025: Ποιοι δουλεύουν και πώς αμείβονται ‑ Για ποιους είναι αργία

Ελλάδα Χτες
Η εορτή του Αγίου Πνεύματος θεωρείται αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις των οικείων συλλογικών συμβάσεων ή άλλων αποφάσεων, για τις συγκεκριμένες κατηγορίες μισθωτών