E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτό το νησί ίσως γίνει το νεότερο κράτος του κόσμου

Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του μετά από 164 χρόνια αποικιοκρατίας

Δημοσίευση 17/7/2018 | 13:47

Αυτό το νησί ίσως γίνει το νεότερο κράτος του κόσμου

Η Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν είναι σήμερα η νεότερη χώρα στον κόσμο καθώς με το δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Ιούλιο το 2011, οι κάτοικοι τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας και έτσι ουσιαστικά αποσχίστηκαν από το Σουδάν (που σήμερα πολλοί το αποκαλούν Βόρειο Σουδάν).

Τώρα όμως φαίνεται πως ένα νέο κράτος μπορεί να γεννηθεί και η σχετική απόφαση θα ληφθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Πρόκειται για την Νέα Καληδονία. Ένα νησάκι έκτασης μόλις 18.575 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με λιγότερους από 270.000 κατοίκους, που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και τελεί υπό αποικιοκρατικό καθεστώς επί 164 χρόνια ως μια από τις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας.

Η κάτοικοι του νησιού καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον τους και όσοι τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας δηλώνουν με έμφαση πως έχει έρθει πλέον η ώρα ώστε η Νέα Καληδονία να αποτινάξει την αποικιακή δύναμη και να διεκδικήσει τη δική της θέση στον κόσμο.

Η ανεξαρτησία της Νέα Καληδονίας είναι κάτι αναπόφευκτο αλλά και ένα «θέμα αξιοπρέπειας» για τους αυτόχθονες Kanak, όπως τονίζει μάλιστα o Daniel Goa, εκπρόσωπος του κινήματος ανεξαρτησίας Front de Libération Nationale Kanak et Socialiste (FLNKS). «Για εμάς είναι απλά θέμα χρόνου και ξέρετε πως ο χρόνος στην Ωκεανία κυλά πολύ διαφορετικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Goa κατά την ομιλία του στο Ινστιτούτο Lowy στην Αυστραλία.

Βέβαια το θέμα της ανεξαρτησίας διχάζει τους κατοίκους. Οι μεν αυτόχθονες Kanak τάσσονται υπέρ ενώ οι κάτοικοι με ευρωπαϊκές ρίζες είναι κατά και μάλιστα όπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις του Μαΐου το «όχι» στην ανεξαρτησία υπερίσχυε. Ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων δηλώνει αναποφάσιστο.

Οι αυτόχθονες όμως δεν θέλουν καν να σκέφτονται πως το «όχι» μπορεί να υπερισχύσει. «Όσο υπάρχει έστω και ένας Kanak, θα μάχεται για την ελευθερία του. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για την σημασία αυτής της ημέρας και τον συμβολισμό τον οποίο αποδίδουμε σε αυτό το δημοψήφισμα», δηλώνει ο Goa.

Όπως αναφέρει ο Guardian τη δεκαετία του 1980 είχαν σημειωθεί ταραχές στη Νέα Καληδονία εξαιτίας συγκρούσεων με την αστυνομία και πολιτών που τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας ενώ αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

4η Νοεμβρίου, μια μέρα με διπλή σημασία

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 4 Νοεμβρίου και οι κάτοικοι που διαμένουν επί μακρόν στο νησί θα κληθούν να απαντήσουν εάν θέλουν η Νέα Καληδονία να κηρύξει την ανεξαρτησία της από την Γαλλία.

«Αυτή η ημερομηνία είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς έχει μεγάλη ιστορική βαρύτητα για του Kanak αφού συμπληρώνονται 164 χρόνια διαρκούς μάχης για το λαό μας» εξήγησε ο Goa.

Εάν η απάντηση είναι θετική, το FLNKS έχει προτείνει η νέα ονομασία της χώρας να είναι Kanaky Nouvelle-Caledonie (Νέα Καληδονία του Κανακ) ενώ θα υπάρξει και αντικατάσταση της γαλλικής σημαίας με μια νέα. Το Κίνημα έχει προτείνει η νέα σημαία της χώρας να είναι η σημαία του Κινήματος Ανεξαρτησίας.

Πάντως εάν η απάντηση είναι όχι, οι κάτοικοι θα έχουν ακόμη δύο ευκαιρίες να επανατοποθετηθούν με την ψήφο τους: μια το 2020 και μια το 2023.

Σε περίπτωση που η απάντηση είναι θετική και η Νέα Καληδονία κηρύξει την ανεξαρτησία της, το FLNKS δηλώνει πως θα ήθελε να καταργήσει το σημερινό οικονομικό μοντέλο, που βασίζεται, όπως λένε στο «γαλλικό σύστημα» δηλαδή ένα «σύστημα εκμετάλλευσης». «Θα αναλάβουμε τον έλεγχο των φυσικών μας πόρων και των βασικών τομέων της οικονομίας, που επί του παρόντος ελέγχονται από γαλλικές πολυεθνικές εταιρείες. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε μια πιο ισόρροπη κατανομή του πλούτου εκμεταλλευόμενοι τον κύριο πόρο μας, το νικέλιο, από την εκμετάλλευση του οποίου μέχρι σήμερα παίρνουμε μόνο μισθό» δηλώνει ο Goa.

Σημειώνεται πως στην Νέα Καληδονία βρίσκεται το 1/4 των παγκοσμίων αποθεμάτων νικελίου στον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Anthropic: Το Claude μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή σας

Tech + Science Χτες
Σύμφωνα με την εταιρεία, οι χρήστες μπορούν να αναθέτουν εντολές στο Claude ακόμη και από το κινητό τους, με το σύστημα να αναλαμβάνει στη συνέχεια να ολοκληρώσει την εργασία στον υπολογιστή

Τα τροχαία στην Ελλάδα μειώθηκαν σύμφωνα με την Κομισιόν: Ο χαμηλότερος αριθμός από το 1963

Ελλάδα Χτες
Η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση θανάτων από τροχαία στην ιστορία της

Ροζ «θάλασσα» στη Βέροια: Χιλιάδες επισκέπτες στην Ημαθία για τις ανθισμένες ροδακινιές

Ελλάδα Χτες
Οι ανθισμένες ροδακινιές μεταμορφώνουν μια έκταση περίπου 170 τετραγωνικών χιλιομέτρων - Η ανθοφορία διαρκεί από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου

Ο Σαλάχ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Λίβερπουλ το καλοκαίρι

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Αιγύπτιος επιθετικός με βίντεο που «ανέβασε» στους λογαριασμούς του στα social media ανακοίνωσε το οριστικό του τέλος από τους «κόκκινους»

Σίριαλ η κόντρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο με τους Μιλγουόκι Μπακς: Παρέμβαση υπέρ του από την Ένωση Παικτών του NBA

Αθλητικά Νέα Χτες
Δεν συμφωνεί να μείνει εκτός δράσης μέχρι το τέλος της σεζόν

Η Τουρκία στο χείλος νομισματικής κρίσης: Ο Ερντογάν «βάζει χέρι» στα αποθέματα χρυσού

Κόσμος Χτες
Η Τουρκία καίει δισ. για να σώσει τη λίρα, ενώ εξετάζει swaps και πιθανές πωλήσεις χρυσού εν μέσω πολέμου στο Ιράν και έκρηξης στις τιμές ενέργειας

Fuel Pass 2026: Νέα απάτη με μηνύματα

Ελλάδα Χτες
Τα μηνύματα καλούν τους πολίτες να επισκεφθούν συγκεκριμένο σύνδεσμο

Παραιτήθηκε ο Αλέξης Χαρίτσης από πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, αναλαμβάνει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Πολιτική Χτες
Διαβουλεύσεις για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Χαρίτση στη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Λιμανάκια Βουλιαγμένης: Βρέθηκαν βατραχοπέδιλο και φιάλη οξυγόνου στο «Πηγάδι του Θανάτου»

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές εξετάζουν για το εάν πρόκειται για αντικείμενα του 34χρονου δύτη που αγνοείται

Πότε θα έχουμε αλλαγή της ώρας

Ελλάδα Χτες
Δυστυχώς θα χάσουμε μία ώρα ύπνο