E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτό το νησί ίσως γίνει το νεότερο κράτος του κόσμου

Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του μετά από 164 χρόνια αποικιοκρατίας

Δημοσίευση 17/7/2018 | 13:47

Αυτό το νησί ίσως γίνει το νεότερο κράτος του κόσμου

Η Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν είναι σήμερα η νεότερη χώρα στον κόσμο καθώς με το δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Ιούλιο το 2011, οι κάτοικοι τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας και έτσι ουσιαστικά αποσχίστηκαν από το Σουδάν (που σήμερα πολλοί το αποκαλούν Βόρειο Σουδάν).

Τώρα όμως φαίνεται πως ένα νέο κράτος μπορεί να γεννηθεί και η σχετική απόφαση θα ληφθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Πρόκειται για την Νέα Καληδονία. Ένα νησάκι έκτασης μόλις 18.575 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με λιγότερους από 270.000 κατοίκους, που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και τελεί υπό αποικιοκρατικό καθεστώς επί 164 χρόνια ως μια από τις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας.

Η κάτοικοι του νησιού καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον τους και όσοι τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας δηλώνουν με έμφαση πως έχει έρθει πλέον η ώρα ώστε η Νέα Καληδονία να αποτινάξει την αποικιακή δύναμη και να διεκδικήσει τη δική της θέση στον κόσμο.

Η ανεξαρτησία της Νέα Καληδονίας είναι κάτι αναπόφευκτο αλλά και ένα «θέμα αξιοπρέπειας» για τους αυτόχθονες Kanak, όπως τονίζει μάλιστα o Daniel Goa, εκπρόσωπος του κινήματος ανεξαρτησίας Front de Libération Nationale Kanak et Socialiste (FLNKS). «Για εμάς είναι απλά θέμα χρόνου και ξέρετε πως ο χρόνος στην Ωκεανία κυλά πολύ διαφορετικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Goa κατά την ομιλία του στο Ινστιτούτο Lowy στην Αυστραλία.

Βέβαια το θέμα της ανεξαρτησίας διχάζει τους κατοίκους. Οι μεν αυτόχθονες Kanak τάσσονται υπέρ ενώ οι κάτοικοι με ευρωπαϊκές ρίζες είναι κατά και μάλιστα όπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις του Μαΐου το «όχι» στην ανεξαρτησία υπερίσχυε. Ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων δηλώνει αναποφάσιστο.

Οι αυτόχθονες όμως δεν θέλουν καν να σκέφτονται πως το «όχι» μπορεί να υπερισχύσει. «Όσο υπάρχει έστω και ένας Kanak, θα μάχεται για την ελευθερία του. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για την σημασία αυτής της ημέρας και τον συμβολισμό τον οποίο αποδίδουμε σε αυτό το δημοψήφισμα», δηλώνει ο Goa.

Όπως αναφέρει ο Guardian τη δεκαετία του 1980 είχαν σημειωθεί ταραχές στη Νέα Καληδονία εξαιτίας συγκρούσεων με την αστυνομία και πολιτών που τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας ενώ αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

4η Νοεμβρίου, μια μέρα με διπλή σημασία

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 4 Νοεμβρίου και οι κάτοικοι που διαμένουν επί μακρόν στο νησί θα κληθούν να απαντήσουν εάν θέλουν η Νέα Καληδονία να κηρύξει την ανεξαρτησία της από την Γαλλία.

«Αυτή η ημερομηνία είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς έχει μεγάλη ιστορική βαρύτητα για του Kanak αφού συμπληρώνονται 164 χρόνια διαρκούς μάχης για το λαό μας» εξήγησε ο Goa.

Εάν η απάντηση είναι θετική, το FLNKS έχει προτείνει η νέα ονομασία της χώρας να είναι Kanaky Nouvelle-Caledonie (Νέα Καληδονία του Κανακ) ενώ θα υπάρξει και αντικατάσταση της γαλλικής σημαίας με μια νέα. Το Κίνημα έχει προτείνει η νέα σημαία της χώρας να είναι η σημαία του Κινήματος Ανεξαρτησίας.

Πάντως εάν η απάντηση είναι όχι, οι κάτοικοι θα έχουν ακόμη δύο ευκαιρίες να επανατοποθετηθούν με την ψήφο τους: μια το 2020 και μια το 2023.

Σε περίπτωση που η απάντηση είναι θετική και η Νέα Καληδονία κηρύξει την ανεξαρτησία της, το FLNKS δηλώνει πως θα ήθελε να καταργήσει το σημερινό οικονομικό μοντέλο, που βασίζεται, όπως λένε στο «γαλλικό σύστημα» δηλαδή ένα «σύστημα εκμετάλλευσης». «Θα αναλάβουμε τον έλεγχο των φυσικών μας πόρων και των βασικών τομέων της οικονομίας, που επί του παρόντος ελέγχονται από γαλλικές πολυεθνικές εταιρείες. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε μια πιο ισόρροπη κατανομή του πλούτου εκμεταλλευόμενοι τον κύριο πόρο μας, το νικέλιο, από την εκμετάλλευση του οποίου μέχρι σήμερα παίρνουμε μόνο μισθό» δηλώνει ο Goa.

Σημειώνεται πως στην Νέα Καληδονία βρίσκεται το 1/4 των παγκοσμίων αποθεμάτων νικελίου στον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στίβος: Έμεινε 2ος στο μίτινγκ της Οστράβα ο Τεντόγλου, βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του μήκους είχε καλύτερο άλμα στα 8.23μ στην Τσεχία αλλά έμεινε πίσω από τον Ματία Φουρλάνι (8.30μ)

«Λόρα, ξέρεις πού μπορείς να με βρεις, είμαι εδώ» το μήνυμα του ετεροθαλούς αδερφού της 16χρονης που αγνοείται

Ελλάδα Χτες
Σχεδόν έναν μήνα μετά την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρα από την Πάτρα, νέα στοιχεία και μαρτυρίες βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας

Γυναίκα στη Θεσσαλονίκη δάγκωσε και έκοψε το αυτί του συντρόφου της

Ελλάδα Χτες
Είχε προηγηθεί έντονος καυγάς μεταξύ του ζευγαριού

Ολυμπιακός: Οπαδός έβρισε στα ελληνικά τον Μπαρτζώκα και εκείνος ανέβηκε στην εξέδρα για εξηγήσεις, βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Επεισοδιακό φινάλε στον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Ντουμπάι

Meteo: Ρεκόρ βροχής στην Αττική – Έβρεξε σε 4 μήνες όσο σε ένα χρόνο

Ελλάδα Χτες
Ειδικά ο φετινός Ιανουάριος ήταν ένας από τους πιο υγρούς των τελευταίων ετών για την πρωτεύουσα

Επεισοδιακό φινάλε στην Εξεταστική: «Δεν είστε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος» ανέφερε η Κωνσταντοπούλου

Ελλάδα Χτες
«Ακούμε πως θα έρθει νέα δικογραφία με 50 βουλευτές. Ανησυχούν μήπως και άλλα κόμματα; Θα συναινέσει η αντιπολίτευση στη συγκάλυψη;», διερωτήθηκε η κ. Κωνσταντοπούλου

Απόπειρα βιασμού ιερόδουλης σε οίκο ανοχής στον Βόλο

Ελλάδα Χτες
Στο ποτό «έριξε» το φταίξιμο ο κατηγορούμενος - Το δικαστήριο απέρριψε την αναγνώριση ελαφρυντικών

Σοκ στη Γαλλία: Μαθητής μαχαίρωσε και τραυμάτισε σοβαρά την καθηγήτριά του

Κόσμος Χτες
Ο μαθητής συνελήφθη και κρατείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Λόρα: «Όσο βοήθησα, βοήθησα... Εσείς αν θέλετε να την ψάξετε, ψάξτε την» λέει ο πατέρας της 16χρονης

Ελλάδα Χτες
Την ίδια ώρα, ο πατέρας της 16χρονης παραμένει στο Ρίο και, μέχρι στιγμής, δεν έχει ταξιδέψει στη Γερμανία για να αναζητήσει την κόρη του

Δύο συλλήψεις για σαμποτάζ σε γερμανικά πολεμικά πλοία, Έλληνας από τη Θράκη ο ένας

Κόσμος Χτες
Οι συλλήψεις έγιναν στο Αμβούργο και σε χωριό της Ροδόπης - Είχαν ρίξει πάνω από 20 κιλά λειαντικού χαλικιού στον κινητήρα, ενώ προκάλεσαν ζημιές σε σωληνώσεις παροχής φρέσκου νερού, αφαίρεσαν καπάκια δεξαμενών καυσίμων