E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτό το νησί ίσως γίνει το νεότερο κράτος του κόσμου

Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του μετά από 164 χρόνια αποικιοκρατίας

Δημοσίευση 17/7/2018 | 13:47

Αυτό το νησί ίσως γίνει το νεότερο κράτος του κόσμου

Η Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν είναι σήμερα η νεότερη χώρα στον κόσμο καθώς με το δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Ιούλιο το 2011, οι κάτοικοι τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας και έτσι ουσιαστικά αποσχίστηκαν από το Σουδάν (που σήμερα πολλοί το αποκαλούν Βόρειο Σουδάν).

Τώρα όμως φαίνεται πως ένα νέο κράτος μπορεί να γεννηθεί και η σχετική απόφαση θα ληφθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Πρόκειται για την Νέα Καληδονία. Ένα νησάκι έκτασης μόλις 18.575 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με λιγότερους από 270.000 κατοίκους, που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και τελεί υπό αποικιοκρατικό καθεστώς επί 164 χρόνια ως μια από τις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας.

Η κάτοικοι του νησιού καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον τους και όσοι τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας δηλώνουν με έμφαση πως έχει έρθει πλέον η ώρα ώστε η Νέα Καληδονία να αποτινάξει την αποικιακή δύναμη και να διεκδικήσει τη δική της θέση στον κόσμο.

Η ανεξαρτησία της Νέα Καληδονίας είναι κάτι αναπόφευκτο αλλά και ένα «θέμα αξιοπρέπειας» για τους αυτόχθονες Kanak, όπως τονίζει μάλιστα o Daniel Goa, εκπρόσωπος του κινήματος ανεξαρτησίας Front de Libération Nationale Kanak et Socialiste (FLNKS). «Για εμάς είναι απλά θέμα χρόνου και ξέρετε πως ο χρόνος στην Ωκεανία κυλά πολύ διαφορετικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Goa κατά την ομιλία του στο Ινστιτούτο Lowy στην Αυστραλία.

Βέβαια το θέμα της ανεξαρτησίας διχάζει τους κατοίκους. Οι μεν αυτόχθονες Kanak τάσσονται υπέρ ενώ οι κάτοικοι με ευρωπαϊκές ρίζες είναι κατά και μάλιστα όπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις του Μαΐου το «όχι» στην ανεξαρτησία υπερίσχυε. Ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων δηλώνει αναποφάσιστο.

Οι αυτόχθονες όμως δεν θέλουν καν να σκέφτονται πως το «όχι» μπορεί να υπερισχύσει. «Όσο υπάρχει έστω και ένας Kanak, θα μάχεται για την ελευθερία του. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για την σημασία αυτής της ημέρας και τον συμβολισμό τον οποίο αποδίδουμε σε αυτό το δημοψήφισμα», δηλώνει ο Goa.

Όπως αναφέρει ο Guardian τη δεκαετία του 1980 είχαν σημειωθεί ταραχές στη Νέα Καληδονία εξαιτίας συγκρούσεων με την αστυνομία και πολιτών που τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας ενώ αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

4η Νοεμβρίου, μια μέρα με διπλή σημασία

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 4 Νοεμβρίου και οι κάτοικοι που διαμένουν επί μακρόν στο νησί θα κληθούν να απαντήσουν εάν θέλουν η Νέα Καληδονία να κηρύξει την ανεξαρτησία της από την Γαλλία.

«Αυτή η ημερομηνία είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς έχει μεγάλη ιστορική βαρύτητα για του Kanak αφού συμπληρώνονται 164 χρόνια διαρκούς μάχης για το λαό μας» εξήγησε ο Goa.

Εάν η απάντηση είναι θετική, το FLNKS έχει προτείνει η νέα ονομασία της χώρας να είναι Kanaky Nouvelle-Caledonie (Νέα Καληδονία του Κανακ) ενώ θα υπάρξει και αντικατάσταση της γαλλικής σημαίας με μια νέα. Το Κίνημα έχει προτείνει η νέα σημαία της χώρας να είναι η σημαία του Κινήματος Ανεξαρτησίας.

Πάντως εάν η απάντηση είναι όχι, οι κάτοικοι θα έχουν ακόμη δύο ευκαιρίες να επανατοποθετηθούν με την ψήφο τους: μια το 2020 και μια το 2023.

Σε περίπτωση που η απάντηση είναι θετική και η Νέα Καληδονία κηρύξει την ανεξαρτησία της, το FLNKS δηλώνει πως θα ήθελε να καταργήσει το σημερινό οικονομικό μοντέλο, που βασίζεται, όπως λένε στο «γαλλικό σύστημα» δηλαδή ένα «σύστημα εκμετάλλευσης». «Θα αναλάβουμε τον έλεγχο των φυσικών μας πόρων και των βασικών τομέων της οικονομίας, που επί του παρόντος ελέγχονται από γαλλικές πολυεθνικές εταιρείες. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε μια πιο ισόρροπη κατανομή του πλούτου εκμεταλλευόμενοι τον κύριο πόρο μας, το νικέλιο, από την εκμετάλλευση του οποίου μέχρι σήμερα παίρνουμε μόνο μισθό» δηλώνει ο Goa.

Σημειώνεται πως στην Νέα Καληδονία βρίσκεται το 1/4 των παγκοσμίων αποθεμάτων νικελίου στον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Euroleague: Αποκλεισμός τριών αγωνιστικών στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, πώς χάνει το Final‑4

E-Daily 2.TopNews Χτες
Επιπλέον του επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ για τα όσα έγιναν στο Βαλένθια-Παναθηναϊκός

Ηλεία: Ανείπωτη θλίψη στην κηδεία του 13χρονου ‑ «Παρών» και ο οδηγός που εμπλέκεται στο τροχαίο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στην κηδεία του άτυχου Κωνσταντίνου ήταν και ο 53χρονος οδηγός του αυτοκινήτου που εμπλέκεται στο τροχαίο δυστύχημα, ο οποίος γνώριζε το παιδί

Ανατροπή με το Bayesian, το ναυάγιο δεν οφείλεται στην κακοκαιρία ‑ Στο μικροσκόπιο ανθρώπινα λάθη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα, η θαλαμηγός μήκους 56 μέτρων ανετράπη και βυθίστηκε λόγω λανθασμένων χειρισμών, υποτίμησης των καιρικών συνθηκών και μη ορθής ενεργοποίησης βασικών συστημάτων ασφαλείας

Βίντεο: Κατάρρευση σκάλας επιβίβασης με δημοσιογράφους στον Αραξο κατά υποδοχή αεροσκάφους – Τρεις τραυματίες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το περιστατικό έγινε κατά την πρώτη προσγείωση Boeing 737-8 της TUI – Τραυματίστηκαν δημοσιογράφος από την Αθήνα, εικονολήπτης και φωτορεπόρτερ από την Πάτρα – Μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο

Δασμοί 25% στα αυτοκίνητα και φορτηγά από την ΕΕ ανακοινώνει ο Τραμπ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί την Ευρώπη για μη τήρηση της εμπορικής συμφωνίας

Ο Τσίπρας αποκάλυψε το «μανιφέστο» του νέου του κόμματος ανήμερα Πρωτομαγιάς – «Η Κυβερνώσα Αριστερά της Νέας Εποχής»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «κρίσιμη πολιτική αναγκαιότητα» τη σύγκλιση της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ριζοσπαστικής και Ανανεωτικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας

Τραμπ για αλεξίσφαιρο γιλέκο: «Δεν μου αρέσει να φαίνομαι 10 κιλά πιο χοντρός»

Κόσμος Χτες
Η επίθεση στο Δείπνο των Ανταποκριτών προστίθεται σε σειρά περιστατικών που έχουν προκαλέσει ανησυχία για την ασφάλεια του προέδρου

Το συγκινητικό βίντεο της τελευταίας προσγείωσης πιλότου της Aegean μετά από 45 χρόνια: Σήμερα δεν αλλάζω επάγγελμα αλλά τρόπο ζωής

E-Daily 3.Left Χτες
«Εσείς αποτελούσατε πάντα το πιο σημαντικό κομμάτι της πτήσης, άνθρωποι που δεν με γνωρίζουν και μου εμπιστεύονται κάτι τόσο πολύτιμο» είπε ο πιλότος με τους επιβάτες να ξεσπούν σε χειροκροτήματα

1,7 εκατ. ευρώ θα έβγαζε το κύκλωμα από τον μισό τόνο σκανκ που εντοπίστηκε στην Ηγουμενίτσα, τα ναρκωτικά ξετρύπωσε ο σκύλος Βλαντ

Ελλάδα Χτες
Ο Βούλγαρος οδηγός δεν συνεργάζεται με τις αρχές - Αγνωστος ακόμα ο προορισμός των ναρκωτικών

Ποδηλάτης «κόλλησε» πίσω από νταλίκα στην Εθνική Οδό: Κωμικοτραγικές εικόνες με τεχνική από την F1

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο αναβάτης προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το slipstream της νταλίκας, μια τακτική που εφαρμόζουν οι πιλότοι των γκραν πρι

Νέα Υόρκη: Τρομακτικό βίντεο από έκρηξη σε σπίτι ‑ Το ωστικό κύμα εκτόξευσε αστυνομικούς

E-Daily 3.Left Χτες
Ένας από τους αστυνομικούς ρωτά τους συναδέλφους του αν είναι καλά, καθώς προσπαθούν να συνέλθουν από την έκρηξη μέσα στα ερείπια.

Εργατική Πρωτομαγιά: Απεργιακές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ‑ Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ισχύ

Ελλάδα Χτες
Σε ποια σημεία της πόλης έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων