E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τραμπ ‑ Πούτιν: Δηλώσεις περί «κοινών συμφερόντων» αλλά και αμοιβαία εμπιστοσύνη

Σφοδρές αντιδράσεις από τις δηλώσεις Τράμπ μετά το τέλος της κατ' ιδίαν συνάντησης με τον Πούτιν στο Ελσίνκι

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/7/2018 | 19:15

Τραμπ ‑ Πούτιν: Δηλώσεις περί «κοινών συμφερόντων»  αλλά και αμοιβαία εμπιστοσύνη

Θετικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπουν Βλάντιμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, λίγο μετά το τέλος της κατ' ιδίαν συνάντησης στο Ελσίνκι. Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ συμμετείχαν σε δύο γύρους συνομιλιών οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο από τέσσερις ώρες.

Παρόλα αυτά αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απάντηση του Αμερικανού προέδρου σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016. Ο πρόεδρος Τράμπ απάντησε πως εμπιστεύεται περισσότερο τον πρόεδρο Πούτιν περισσότερο από τα πορίσματα των Αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Όπως χαρακτηριστικά είπε "δεν βλέπω το λόγο γιατί να είναι η Ρωσία".

Οι συνομιλίες τετ-α-τετ των δύο προέδρων διήρκεσαν περισσότερο από δύο ώρες , ενώ εν συνεχεία στο γεύμα εργασίας που επακολούθησε συμμετείχαν και άλλα μέλη των δύο αντιπροσωπειών. 

Από ρωσική πλευράς συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο, ο σύμβουλος επι θεμάτων εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζον Μπόλτον. Οι συνομιλίες αυτές διήρκεσαν περίπου δύο ώρες.

Πούτιν: Ειλικρινείς οι συνομιλίες

Οι συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν ειλικρινείς, χρήσιμες, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την έναρξη της συνέντευξης τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του στο Ελσίνκι.

Οι συνομιλίες μας αντικατοπτρίζουν την επιθυμία μας για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, υπογράμμισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο στις μεταξύ μας σχέσεις, επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για αυτές τις δυσκολίες κι ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει.

Αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα, σημείωσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι έκανε συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του στο Ελσίνκι.

"Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε διάλογο για την ισορροπία των πυρηνικών όπλων", είπε ο Ρώσος ηγέτης. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα θεωρεί ότι πρέπει οι δύο πλευρές να συνεργαστούν για την επέκταση της συνθήκης START.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, ΗΠΑ και Ρωσία δεν μπορούν να επιλύσουν όλα τα προβλήματα αλλά κάναμε ένα πρώτο βήμα.

Υπάρχουν οι συνθήκες για μια αποτελεσματική συνεργασία στο θέμα της Συρίας, πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης.

Αναφορικά με τις εξελίξεις με τη Βόρεια Κορέα, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους δήλωσε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπλοκή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της ασφάλειας του Ισραήλ.

Σχετικά με το Ιράν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον γνωρίζει τη θέση μας για τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ για την Ουκρανία τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να πείσει το Κίεβο να συμμορφωθεί με την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ.

Πούτιν και Τραμπ συζήτησαν και το θέμα της φερόμενης ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές. Ο πρόεδρος της Ρωσίας υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν αναμείχθηκε ποτέ.

Τραμπ: Παραγωγικός ο διάλογος

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είχε έναν πολύ παραγωγικό διάλογο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες ήταν πολύ καλές.

Ο εποικοδομητικός διάλογος με τη Ρωσία ανοίγει νέους δρόμους για την ειρήνη, τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά "η σχέση μας έχει αλλάξει".

Όπως δήλωσε, μίλησε για αρκετή ώρα με τον Πούτιν για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι η έρευνα των αμερικανικών αρχών για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 είναι μια καταστροφή για τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε καμία συμπαιγνία, «δεν γνωρίζω τον πρόεδρο για να συνεργήσω μαζί του».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είπε εκ νέου ότι δεν υπήρχε «καμία συμπαιγνία» στην αμερικανική προεδρική εκστρατεία.

«Κέρδισα εύκολα τη Χίλαρι Κλίντον», είπε.

«Διεξάγαμε μια εξαιρετική εκστρατεία και για αυτό είμαι πρόεδρος», πρόσθεσε.

Η διπλωματία, η συνεργασία είναι προτιμότερες από τη σύγκρουση και την εχθρότητα, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι η σημερινή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν το ξεκίνημα μιας µακρόχρονης διαδικασίας με ισχυρό διάλογο με τη Ρωσία.

Όπως είπε "έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάποια σπουδαία πράγματα μαζί με τη Ρωσία", σημειώνοντας ότι και οι δύο χώρες ευθύνονται για την κατάσταση της σχέσης τους.

Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία άσκησης πίεσης ενάντια στο Ιράν και δήλωσε βέβαιος ότι ο Πούτιν και η Ρωσία επιθυμούν να δώσουν ένα τέλος στη ταχεία εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πανελλήνιες 2026: Οδηγός για το Μηχανογραφικό Δελτίο ‑ Η διαδικασία και οι προθεσμίες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί «κλειδί» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Πανσέληνος Μαΐου: Πότε θα δούμε το Μπλε Φεγγάρι

E-Daily 3.Left 26.05.2026
Πρόκειται για τη δεύτερη πανσέληνο του μήνα, καθώς την 1η Μαΐου απολαύσαμε το Φεγγάρι των Λουλουδιών

Η Ferrari παρουσιάζει το πρώτο της πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Είναι το πρώτο πενταθέσιο αυτοκίνητο στην ιστορία της ιταλικής εταιρείας

Επιδότηση σε πετρέλαιο Diesel: Ανακοινώθηκε και επίσημα η παράταση

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Η επιδότηση διαμορφώνεται στα 15 λεπτά ανά λίτρο

Με τεχνητή νοημοσύνη «ξεγύμνωσε» συμμαθήτριά του και κυκλοφόρησε την εικόνα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Δικογραφία έχει σχηματιστεί σε βάρος δύο ανήλικων 15 ετών για την υπόθεση

Ζάκυνθος: Για μια selfie παραλίγο να χάσει τη ζωή του ο 22χρονος που σώθηκε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Ο νεαρός Αμερικανός ταξίδεψε αυθημερόν από την Αθήνα για να φωτογραφηθεί στο Ναυάγιο - και κατέληξε κρεμασμένος σε θάμνο πάνω από γκρεμό 300 μέτρων

Συζυγοκτονία Αμπελοκήπων: «Θόλωσα όταν μου είπε ότι φεύγει με τα παιδιά», δήλωσε ο κατηγορούμενος

Ελλάδα 26.05.2026
Η απολογία του καθ` ομολογίαν κατηγορουμένου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου

Ανάκληση κατεψυγμένου ψαριού από τον ΕΦΕΤ ‑ Βρέθηκε υδράργυρος πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν.

Serial killer αναζητείται στο Πουέρτο Βαγιάρτα – Τα θύματα εντοπίζονται διάσπαρτα στην πόλη

Κόσμος 26.05.2026
Τρεις νεκρές γυναίκες με κοινό χαρακτηριστικό τα τατουάζ - τα μόνα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές για να ιχνηλατήσουν τον δράστη

Τραγωδία στο Βέλγιο: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί ‑ Οι δύο παιδιά

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα έκτακτα μέσα βρέθηκαν στο Μπούγκενχαουτ μετά την τρομακτική σύγκρουση τρένου με σχολικό λεωφορείο το πρωί της Τρίτης

Βέλγιο: Τρένο συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο – Αναφορές για νεκρούς

Κόσμος 26.05.2026
Σχολικό λεωφορείο ανατράπηκε έπειτα από σύγκρουση με αμαξοστοιχία στο Βέλγιο

Χανιά: Ιδιοκτήτης κτηρίου επιτέθηκε με μπαλτά στον ενοικιαστή του για τον λογαριασμό της ΔΕΗ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Μια απλήρωτη οφειλή ρεύματος κρυβόταν πίσω από την καταγγελία για διένεξη θέσης πάρκινγκ