E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν πήραν χθες τα λεφτά από την επιστροφή φόρου

Που κατέληξαν εκατομμύρια ευρώ επιστροφής φόρων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/7/2018 | 09:49

Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν πήραν χθες τα λεφτά από την επιστροφή φόρου

«Στα κρύα του λουτρού» έμειναν τελικώς χιλιάδες φορολογούμενοι που περίμεναν εναγωνίως να δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χθες Παρασκευή (13/3) την επιστροφή φόρου. Με βάση τα ως τώρα στοιχεία της εκκαθάρισης, οι σχετικά λιγοστοί δικαιούχοι επιστροφής φόρου αναμένουν περί τα 390 ευρώ κατά μέσον όρο ο καθένας. Σε αρκετές περιπτώσεις η επιστροφή ξεπερνά και τα 1000 ευρώ, αν και οι περισσότεροι δικαιούνται από 60-200 ευρώ.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, μεγάλο μέρος των δικαιούχων επιστροφής φόρων δεν άγγιξε ποτέ τα χρήματα αυτά. Αντιθέτως, σε πολλές περιπτώσεις το δημόσιο τα έβγαλε από την μία τσέπη του και τα έβαλε στην άλλη, καθώς οι επιστροφές φόρου δεν είναι ακατάσχετες αλλά συμψηφίζονται με άλλα χρέη στο δημόσιο.

Συγκεκριμένα, οι βασικές περιπτώσεις δικαιούχων που δεν πήραν εχθές χρήματα από την εφορία -ή εισέπραξαν λιγότερα από όσα ανέγραφε το εκκαθαριστικό τους-σε αυτό το πρώτο κύμα επιστροφών φόρου, ήταν οι εξής:

  1. Όσοι υπέβαλαν δήλωση Ε1 μετά τις 20 Ιουνίου ή η εκκαθάρισή της είναι ακόμα υπό επεξεργασία (πχ για υψηλές επιστροφές φόρου ή ασυμφωνία στοιχείων κλπ)
  2. Όσοι υπέβαλαν δήλωση Ε1 πριν τις 20 Ιουνίου αλλά παρέλειψαν να δηλώσουν ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού. Αυτοί θα πρέπει μετά τις 20 Ιουλίου να πάνε απευθείας σε τράπεζα με το εκκαθαριστικό τους για να πληρωθούν.
  3. Όσοι είχαν χρέος από απλήρωτο φόρο ή αρρύθμιστη οφειλή που συμψηφίστηκε αυτομάτως με την επιστροφή. Και αυτό γιατί πολλοί από τους 270.000 δικαιούχους επιστροφής φόρου (ή τους περίπου 700.000 συνολικά με πιστωτικό εκκαθαριστικό) συγκαταλέγονται ανάμεσα στα 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενους που χρωστούν στην εφορία.
  4. Όσοι είχαν οφειλές στον ΕΦΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές κλπ. Στην περίπτωση αυτή, έγινε διασταύρωση με τους οφειλέτες των Ταμείων και για όσους δεν είχαν ασφαλιστική ενημερότητα, τα λεφτά τους πήγαν απευθείας στον ΕΦΚΑ για να πληρωθεί το χρέος.
  5. Όσοι χρωστούν στο δημόσιο πρόστιμα (από δικαστήρια, κλήσεις της Τροχαίας ή των Δήμων, αυθαίρετα κλπ) έστω και αν αυτά τα ποσά δεν εμφανίζονταν στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση ως «Οφειλές εκτός ρύθμισης» στο Taxisnet. Και πάλι έγινε διασταύρωση με οφειλές, ακόμα και αν δεν γνώριζαν καν πως τις είχαν οι ίδιοι οι δικαιούχοι.

Ειδικά στις τελευταίες περιπτώσεις αυτές, οι δικαιούχοι της επιστροφής θα μπορούν να ελέγξουν από Δευτέρα στο τμήμα Εσόδων της αρμόδιας ΔΟΥ όπου ανήκουν, πώς προέκυψε η όποια οφειλή τυχόν δεν γνώριζαν (πχ κλήσεις από δήμους) και, αν μπορούν, να τις αμφισβητήσουν με τα νόμιμα δικαιολογητικά, προκειμένου να απαιτήσουν πίσω τα λεφτά τους ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λέσβος: Βίντεο ντοκουμέντο από το τραγικό δυστύχημα όπου δύο νέοι 16 και 18 ετών έχασαν τη ζωή τους

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα δύο παιδιά ήταν φίλοι με το δυστύχημα να σημειώνεται κατά την επιστροφή τους από Θέρμη για την πόλη της Μυτιλήνης

Οι μισοί δεν θα πάνε φέτος διακοπές, τι δείχνει νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές φαίνεται να υιοθετούν πιο οικονομικές λύσεις, με το 41% να δηλώνει ότι μαγειρεύει συχνά στις διακοπές και το 70% να επισκέπτεται συστηματικά σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ

Έως 36.000 ευρώ το νέο «Ανακαινίζω», όλες οι λεπτομέρειες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σε δύο φάσεις το νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 95%

Ανοίγει νέα «γραμμή» καταγγελιών για οικονομικά εγκλήματα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Στο στόχαστρο φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και λαθρεμπόριο

Συναγερμός για τον Έμπολα – «Τα χειρότερα έρχονται», προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Κόσμος 26.05.2026
Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να φτάσει εξοπλισμός και υλικό στην περιοχή που πλήττεται

Νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν εν μέσω κορύφωσης των συνομιλιών

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Αισιόδοξος ο Ρούμπιο για συμφωνία παρά τα πλήγματα

Συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: Πότε θα μεταφραστεί σε πτώση τιμών στην αντλία;

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι ενισχυμένες προσδοκίες για μια επικείμενη διπλωματική λύση επέφεραν αισθητή υποχώρηση στις διεθνείς αγορές

ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 6,9 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τη Χιλή – Τρομακτικές εικόνες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Το 1960, η λατινοαμερικάνικη χώρα χτυπήθηκε από τον σεισμό που θεωρείται ως και σήμερα ο ισχυρότερος που καταγράφτηκε ποτέ

Χολαργός: Αντρας πυροβόλησε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Την αστυνομία φέρεται να την κάλεσε η ίδια η γυναίκα