E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ντιμιτρόφ: Είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα

Η Ελλάδα κάνει λιγότερα κι εμείς περισσότερα

Δημοσίευση 12/7/2018 | 21:54

Ντιμιτρόφ: Είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα

Την εκτίμησή του ότι ο λαός της ΠΓΔΜ θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, μιλώντας στον ιστότοπο European Western Balkans.

«Νομίζω ότι ο κόσμος θα στηρίξει τη συμφωνία, γιατί καλύπτει το πιο ευαίσθητο μέρος, που είναι το ποιοι είμαστε και τι είδους γλώσσα μιλάμε. Είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα», τόνισε ο Ντιμιτρόφ, και συνέχισε:

«Καταφέραμε να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα στην πολιτιστική κληρονομιά και αυτό που εννοούμε όταν λέμε Μακεδόνας στη “Μακεδονία” και αυτό που εννοούν στην Ελλάδα όταν λένε Μακεδονία και Μακεδόνες. Με πολλούς τρόπους, είναι το τέλος μίας εποχής για τους “Μακεδόνες”, γεμάτης προκλήσεις και ερωτηματικά».

Ο ίδιος επεσήμανε πως είναι σημαντικό ζήτημα η προσέλευση του κοινού στο δημοψήφισμα, καθώς οι εκλογικές λίστες δεν είναι ενημερωμένες και σε αυτές επισήμως περιλαμβάνονται 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι, αριθμός που πιθανότατα είναι μεγαλύτερος από τον πραγματικό σημερινό τους αριθμό.

Ερωτηθείς για το erga omnes και αν αποτελεί ένα μεγάλο ρίσκο για την ΠΓΔΜ, απάντησε: «Αυτό ήταν ένα σημαντικό προαπαιτούμενο για την Αθήνα για να έχουμε αυτόν τον συμβιβασμό. Δεν είναι εύκολο γι’ αυτούς. Κάνουν λιγότερα, βέβαια – δε χρειάζεται να αλλάξουν τίποτα από την πλευρά τους. Κάνουμε περισσότερα, αλλά επίσης κερδίζουμε περισσότερα. Όπως και με κάθε συμβιβασμό, αν εστιάσεις στις θέσεις γίνεται δυσκολότερο, αν εστιάσεις στα μακροχρόνια συμφέροντα υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο για συμβιβασμό και λύση».

«Αν όλα πάνε καλά, η ‘’Μακεδονία’’ μπορεί να γίνει επίσημα το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ στα μέσα του 2019» ανεφερε ο Ντιμιτρόφ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρόμος για φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη: Ο πρώην της έγινε stalker για έναν ολόκληρο χρόνο

Ελλάδα 11.10.2025
Η σοκαριστική εξομολόγηση για την κόλαση που βίωνε

Αγιος Παντελεήμονας: Βίντεο ντοκουμέντο ‑ Η στιγμή που ο 47χρονος ζητά βοήθεια αιμόφυρτος

Ελλάδα 11.10.2025
Στο βίντεο ο άνδρας φαίνεται με τα αίματα στο κεφάλι και τα tie wrap στα χέρια

Γερμανία: Βασάνιζε για ώρες η 17χρονη θετή κόρη την Ίρις Στάλτσερ ‑ Της έκαψε μέχρι και τα μαλλιά!

Κόσμος 11.10.2025
Η δήμαρχος του Χέρντεκε επιβίωσε από την σαδιστική επίθεση

Σοβαρό τροχαίο στην εθνική οδό – Νταλίκα παρέσυρε ΙΧ που είχε σταματήσει στη ΛΕΑ – Απεγκλωβίστηκε ο οδηγός

Ελλάδα Χτες
Το ΙΧ ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης και είχε κάνει στην άκρη - Σώθηκε ο 80χρονος οδηγός

Οι μεγιστάνες της τεχνολογίας ετοιμάζουν καταφύγια για την «Ημέρα της Κρίσης»: Πρέπει να ανησυχούμε;

Κόσμος Χτες
Γιατί ο Ζούκερμπεργκ και άλλοι κρίσοι ετοιμάζονται για «τέλος του κόσμου».

Επίθεση με πιρούνι στην έγκυο: Νέο βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τον δράστη μεθυσμένο

Ελλάδα Χτες
Ο σεσημασμένος 43χρονος δράστης, είχε στον όνομά του βαρύ ποινικό μητρώο, με δώδεκα συλλήψεις και ιστορικό κακοποιητικής συμπεριφοράς που ξεκινάει από το 2012.

Καρυστιανού: «Για να δίνουν το πράσινο φως για εκταφή, έχουν σκεφτεί τρόπο να ελέγξουν το αποτέλεσμα»

Ελλάδα Χτες
«Υποχρεωτικά πρέπει να απευθυνθούμε σε εργαστήρια του εξωτερικού και για θέμα αξιοπιστίας και για θέμα εμπιστοσύνης στο ελληνικό κράτος».

Πέθανε ο Τζον Λοτζ, τραγουδιστής και μπασίστας των Moody Blues

Κόσμος Χτες
Οι Moody Blues αναγνωρίζονται ευρέως ως πρωτοπόροι του προγκρέσιβ ροκ

«Αφιερώνω το Νόμπελ Ειρήνης στον Τραμπ», είπε η νικήτρια Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Κόσμος Χτες
Οργή από τον Αμερικανό πρόεδρο που έχασε