E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κύθνος: Κατάδυση με τον πρώτο παραπληγικό εκπαιδευτή

«Κάποια στιγμή, σε ηλικία 28 ετών και όντας σε αναπηρία, εμφανίστηκε ένας εκπαιδευτής κατάδυσης. Έτσι ξεκίνησα, τυχαία»

Δημοσίευση 7/7/2018 | 13:07

Κύθνος: Κατάδυση με τον πρώτο παραπληγικό εκπαιδευτή

Οι υποψήφιοι μαθητές-δύτες περιμένουν την κατάδυσή τους στα καταγάλανα νερά της Κύθνου. Κάποιοι εκπλήσσονται όταν βλέπουν στο κέντρο κατάδυσης να τούς πλησιάζει ένας άνδρας με αναπηρικό καροτσάκι και να τους ενημερώνει πως είναι ο εκπαιδευτής και πως μαζί του θα γνωρίσουν τα "μυστικά" του βυθού.

Ο Μάνθος Μάρρας είναι ο πρώτος παραπληγικός στην Ελλάδα που πήρε δίπλωμα εκπαιδευτή κατάδυσης. Η πορεία της ζωής του άλλαξε ύστερα από τροχαίο ατύχημα σε ηλικία 20 ετών και ενώ ήταν υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Και μπορεί αρχικά να ένιωσε όλα του τα όνειρα να γκρεμίζονται, σύντομα άλλαξε σκεπτικό και βρήκε διέξοδο μέσα στη θάλασσα.

"Ήμουν αρκετά νέος, όταν έπαθα το ατύχημα. Στην αρχή πίστεψα ότι καταστράφηκε το σύμπαν, μετά όμως συνειδητοποίησα τι έχει συμβεί. Από το νοσοκομείο ακόμη, δεν έμενα σε αυτά που μου έλεγαν οι γιατροί. Πήγαινα στη βιβλιοθήκη κι έψαχνα να δω εάν μπορώ να θεραπευτώ. Με στήριξε πολύ το Πολεμικό Ναυτικό που μ' έστειλε σ' ένα ειδικό κέντρο στη Γερμανία. Και κατάλαβα πως δεν υπάρχει θεραπεία. Τότε αποφάσισα να δω την επόμενη μέρα διαφορετικά", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 52χρονος σήμερα Μάνθος Μάρρας.

Αρχικά ξεκίνησε την ενασχόληση με τον ειδικό αθλητισμό και έτρεχε σε αγώνες με το αναπηρικό αμαξίδιο, λαμβάνοντας μέρος σε πανελλήνια πρωταθλήματα και παραολυμπιάδα. Άνθρωπος δραστήριος και εφευρετικός, λίγο μετά το ατύχημα αποφάσισε να εγκαταλείψει το πατρικό του σπίτι και να μείνει μόνος. Ήθελε να αποδείξει πως μπορεί να κάνει τα πάντα, όπως και πριν το ατύχημα. Λίγο αργότερα, μπήκε στη ζωή του και η κατάδυση.

"Κάποια στιγμή, σε ηλικία 28 ετών και όντας σε αναπηρία, εμφανίστηκε ένας εκπαιδευτής κατάδυσης. Έτσι ξεκίνησα, τυχαία. Είδα ότι μ' αρέσει πολύ και πως θέλω να μείνω κάτω από το νερό. Είχα μια σχέση με την Κύθνο, πηγαίναμε οικογενειακώς τα καλοκαίρια στο νησί, δεν είχα κάνει όμως ποτέ κατάδυση", πρόσθεσε.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα ξεχάσει ποτέ την πρώτη του καταδυτική εμπειρία. "Ήταν για μένα η απόλυτη ελευθερία. Η απόλυτη άνεση και κίνηση. Το πρώτο βράδυ, κλείνοντας τα μάτια, έβλεπα πως κολυμπάω στο νερό. Κατάλαβα πως είμαι φτιαγμένος γι' αυτό κι έτσι έφτασα έως το στάδιο του εκπαιδευτή. Εάν κάτι μ' αρέσει, δεν το σταματάω. Το βλέπω ως πρόκληση", θυμήθηκε ο κ. Μάρρας, εξηγώντας πώς έφτασε στο σημείο να αποκτήσει το δίπλωμα του εκπαιδευτή.

Τι είναι, όμως, αυτό που μπορεί να "μαγεύει" κάποιον στον βυθό πέρα από την ελευθερία της κίνησης; "Από τη στιγμή που βάζεις το κεφάλι κάτω από το νερό είσαι εσύ και το σύμπαν. Ζεις σε διαφορετικό κόσμο. Δεν σκέφτεσαι τα προβλήματα, την καθημερινότητα, τη δουλειά, τα άγχη σου. Ακόμη κι αν καταδυθείς στον ίδιο τόπο πολλές φορές, πάντα βρίσκεις κάτι καινούριο να σε μαγέψει", είπε.

Την καινούρια του αγάπη, ο κ. Μάρρας την προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ίδρυσε στα Λουτρά της Κύθνου μια σχολή κατάδυσης, που δίνει τη δυνατότητα, τα τελευταία χρόνια, σε μικρούς και μεγάλους, αλλά και σε άτομα με αναπηρία να εξερευνήσουν ύφαλους, σπηλιές, ναυάγια, κρυστάλλινα διαυγή νερά και πανέμορφα τοπία γεμάτα ζωή, κοράλλια και άπειρα χρώματα που ξεπερνούν κάθε φαντασία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Από το πλατό στις φήμες: Το Hollywood μιλά για το πιο καυτό duo της στιγμής

Tabloid 07.01.2026
Χημεία που δεν κρύβεται: Είναι απλώς συνεργασία ή κάτι παραπάνω;

Σκιέρ μετέτρεψαν τα σκαλιά της Σακρ Κερ σε πίστα σκι – Δείτε εντυπωσικά βίντεο από το χιονισμένο Παρίσι

Παράξενα Χτες
Πιστιρικάδες κάνουν σλάλομ με χιοπέδιλα στην Μονμάρτη

Ιωάννα Τούνη – Δημήτρης Σπυριδωνίδης: Ρομαντικό ταξίδι στο Λονδίνο, ποδόσφαιρο αλλά και ξεχωριστές φωτογραφίες

Tabloid Χτες
Η γνωστή influencer αποκάλυψε ότι γιόρτασε την Πρωτοχρονιά στο σπίτι του συντρόφου της

Οι πάμπλουτες κολλητές που «ξέκοψαν» μετά τη διαρροή ενός ροζ βίντεο

Celebrity Stories Χτες
Μια μακροχρόνια φιλία, η διαμάχη και μια ... χλιαρή σχέση στην πορεία

Η πριγκίπισσα των σκουπιδιών: H ιστορία της έφηβης σταχτοπούτας της Ινδίας που έγινε διάσημη

Celebrity Stories Χτες
Σε ηλικία μόλις 15 ετών, η Maleesha Kharwa έχει ήδη φιγουράρει στα εξώφυλλα διεθνών περιοδικών μόδας όπως η Vogue

Θεοφάνια ή Θεοφάνεια; ‑ Τι απαντά ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης

Social Προχτές
Η ανάρτηση του καθηγητή Γλωσσολογίας για την ορθή γραφή της λέξης

Μήνυμα της Björk στη Γροιλανδία: «Κηρύξτε την ανεξαρτησία σας»

Social Προχτές
Η ανάρτηση της Björk στους κατοίκους της Γροιλανδίας

Η Μπέττυ Μαγγίρα απάντησε για τις αισθητικές επεμβάσεις στο πρόσωπό της

Tabloid Προχτές
Συνεχώς δέχεται σχόλια πως «κρατιέται» καλά

Τόνος πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ 2,7 εκατ. ευρώ στο Τόκιο ‑ Δείτε φωτογραφίες

Παράξενα Προχτές
Αλιεύτηκε στα ανοικτά των ακτών της Ομά, στη βόρεια Ιαπωνία