E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τσακαλώτος: Δεν πήραμε όσα θέλαμε για το χρέος, αλλά έχουμε καθαρό διάδρομο

Eίπε 44 φορές στην ομιλία του τις λέξεις «ψεύτες και αναξιόπιστοι»

Δημοσίευση 5/7/2018 | 20:25

Τσακαλώτος: Δεν πήραμε όσα θέλαμε για το χρέος, αλλά έχουμε καθαρό διάδρομο

Στις διαφορές της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με αυτές της ΝΔ, στο παρελθόν, σήμερα και στο μέλλον, επικέντρωσε την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ταυτοχρόνως ανέλυσε τα οφέλη της Συμφωνίας για το χρέος.

Ο κ. Τσακαλώτος, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ενώ είπε 44 φορές στην ομιλία του τις λέξεις «ψεύτες και αναξιόπιστοι» δεν ανέφερε ούτε μία φορά την λέξη «χρέος», σαν να μην ήταν το βασικό θέμα στο Γιούρογκρουπ.

Ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε στην Συμφωνία επισημαίνοντας ότι όσα κριτήρια είχε θέσει γι’ αυτή, έχουν επιτευχθεί και επικαλέστηκε τον ξένο Τύπο σύμφωνα με τον οποίο «η ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα δίνει ελπίδα μετά από χρόνια λιτότητας». Επίσης τόνισε ότι παραδέχονται όλοι ότι με τα μέτρα που λήφθηκαν τουλάχιστον για 15 χρόνια θα έχουμε τον καθαρό διάδρομο για τους επενδυτές. Εξήγησε ότι «δεν πήραμε τον γαλλικό μηχανισμό» μεν, πήραμε όμως την υπόσχεση – «διαφορετική από το 2012» - ότι θα ξανακοιτάξουμε το χρέος μετά από 15 χρόνια, αλλά με επιστημονικό τρόπο όχι με βάση πως θα αισθάνονται οι υπουργοί τότε. «Είναι συγκεκριμένη πρόταση και δέσμευση για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές μακροπρόθεσμα» τόνισε.

«Βάλαμε τα κριτήρια και τα κερδίσαμε. Πόσο διαφορετικά από το 2014» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος και αντιπαρέβαλλε με τα όσα είπε η ΝΔ ότι ήταν από τότε στο τραπέζι. «Το κείμενο του 2014 του ΔΝΤ λέει ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Αφού ήταν βιώσιμο, γιατί θα μας έδιναν κάτι;», διερωτήθηκε και προσέθεσε πως ακόμη κι αν ήταν βιώσιμο ήταν γιατί η τότε κυβέρνηση είχε δεσμευτεί σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

«Δεν πήρατε τίποτα για το χρέος και δεν είχατε και "μαξιλάρι". Δεν θα μπορούσατε να βγείτε μόνοι σας, άρα υπήρχε τρίτο μνημόνιο», είπε προς την ΝΔ ο υπουργός Οικονομικών ενώ υπογράμμισε ότι και τα όσα σήμερα λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα πράξει στο μέλλον αφορούν σε «μαγικές λύσεις».

«Κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας ένα διάγραμμα που δείχνει ότι φτάσαμε στον πάτο το 2011 με -9% ανάπτυξη, πήγε -7%, μετά -3% και είχαμε ένα χρόνο με 0,8%. Το καταθέτω τώρα κι εγώ ως μαρτυρία υπεράσπισης. Ότι φέρατε μετά από πέντε χρόνια 0,8%», είπε αναφερόμενος στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η μεγάλη διαφορά μας όμως με την ΝΔ είναι ότι χτίζουμε την πολιτική μας πάνω σε πραγματικές τάσεις στην Οικονομία», προσέθεσε και κατέθεσε διάγραμμα σύμφωνα με το οποίο τον Ιούνιο υπήρξε δριμεία αύξηση εξαγωγών. «Πάει κι αυτό το αφήγημα» ανέφερε. Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι ταυτοχρόνως μειώνεται η φτώχεια και ιδίως την παιδική φτώχεια.

«Άρα όχι μόνο ανάπτυξη, αλλά ανάπτυξη που μειώνει την φτώχεια, μειώνει τον κοινωνικό αποκλεισμό, την παιδική φτώχεια», είπε.

Αναφερόμενος στην αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης τόνισε ότι στρέφεται στις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, στην Δικαιοσύνη και στο επενδυτικό κλίμα και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει «ποιες δεσμεύσεις δεν ήταν στο τρίτο πρόγραμμα» και ακόμη να ξεκαθαρίσει αν θέλει να υπάρχει ανοιχτή διαδικασία στην επιλογή των γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών, ή επιμένει στην διαδικασία που ο ίδιος επέλεξε «να τους αλλάξει όλους σε μία νύχτα πριν έρθει η επόμενη κυβέρνηση».

«Η διαφορά μας είναι ότι υπάρχει η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των ΣΣΕ, όσα δηλαδή μας δίνουν την εμπιστοσύνη για δίκαιη ανάπτυξη», τόνισε ακόμη.

Ενόψει των Ευρωεκλογών σε ένα χρόνο, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε την ΝΔ να ξεκαθαρίσει με ποιές θέσεις προχωρεί για το μεταναστευτικό, για το ζήτημα της μη επέκτασης του εθνικισμού και την ανάπτυξη. «Εμείς στο μεταναστευτικό δεν βλέπουμε ορδές μεταναστών αλλά τον Χασάν και τη Φατίμα και την ιστορία τους. Εσείς θα πάτε με τον λόγο του πρώην αρχηγού σας θα πάτε ότι θα μας πάει στα ειδικά δικαστήρια επειδή έχουμε ανοιχτά σύνορα;», διερωτήθηκε προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος ο κ. Τσακαλώτος, έκανε λόγο για αντίφαση στον τρόπο που η κυβέρνηση και η ΝΔ αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας πως αυτή η κυβέρνηση προωθεί την ανάπτυξη που θα έχει κοινωνικό χαρακτήρα.

Καταλήγοντας την ομιλία του ο κ. Τσακαλώτος, απευθύνθηκε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ καλώντας τους:

«Ο,τι έχουμε καταφέρει το έχουμε καταφέρει μαζί. Σας λέω μην φοβάστε και εξηγείστε στο κόσμο τί διακυβεύεται τον επόμενο χρόνο, εξηγείστε ότι δεν φοβάστε τίποτα εκτός από τον φόβο, ότι μπορούμε να πάμε μπροστά, ότι μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη και όλοι μαζί μπορούμε να το κάνουμε αυτό».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε στα 79 της χρόνια η σπουδαία ηθοποιός Νταϊάν Κίτον

Κόσμος Χτες
Η βραβευμέμένη με Όσκαρ ηθοποιός ήταν γνωστή για τους ρόλους της σε επιτυχημένες ταινίες

Συνομιλία Τραμπ ‑ Ζελένσκι: Συζητήσεις για πιθανή αποστολή πυραύλων Tomahawk στην Ουκρανία

Κόσμος Χτες
H Ουκρανία ζητά στρατηγική ενίσχυση με αμερικανικά όπλα – Ο Πούτιν προειδοποιεί για «νέο στάδιο κλιμάκωσης»

Τεράστιες απώλειες στα κρυπτονομίσματα μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ

Οικονομία Χτες
Η κλιμάκωση της ρητορικής μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας προκάλεσε σοκ στις αγορές, πλήττοντας τις μετοχές, το πετρέλαιο και τα κρυπτονομίσματα

Η στιγμή που μια 10χρονη στο Τέξας σώζει από πνιγμό τον 7χρονο αδερφό της, δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Ο 7χρονος έτρωγε μία καραμέλα η οποία σφήνωσε στον λαιμό του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει ανάσα

Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα και κηρύττει επιστρατεύση: Φόβοι για νέο εμφύλιο πόλεμο στη Γάζα

Κόσμος Χτες
Η δολοφονία δύο επίλεκτων μελών της Χαμάς από την φατρία Ντούγκμους, που δραστηριοποιείται στη Γάζα, κινητοποίησε την παλαιστινιακή οργάνωση, που θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο στις γειτονιές

Νέα Ζηλανδία: Βουλευτές Μαορί χόρεψαν ξανά haka μέσα στη Βουλή – Διεκόπη η συνεδρίαση

Κόσμος Χτες
O πρόεδρος της Βουλής φώναζε «όχι, όχι αυτό. Μου είχατε πει ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο», και διέκοψε τη συνεδρίαση.

Φωτιά σε δασική έκταση στην Εύβοια – Επιχειρούν εναέρια μέσα

Ελλάδα Χτες
Από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Θεσσαλονίκη: 27χρονος προσπάθησε να ληστέψει ψιλικατζίδικο – Κατάφερε να αρπάξει μόνο μπύρες

Ελλάδα Χτες
Ο 27χρονος δράστης εντοπίστηκε και συνελήφθη λίγο αργότερα στην οδό Εθνικής Αμύνης

Ιαπωνία: Τα λείψανα 6χρονης που παρασύρθηκε από το τσουνάμι βρέθηκαν μετά από 14 χρόνια

Κόσμος Χτες
Η ταυτοποίηση των λειψάνων έγινε μέσω DNA και οδοντιατρικών αναλύσεων

Ανατιμήσεις και στα ψάρια – Διαμαρτύρονται οι καταναλωτές – Πόσο κοστίζουν το κιλό

Οικονομία Χτες
«Η Βαρβάκειος παρουσιάζει ανταγωνιστικές τιμές, κυρίως λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης επιχειρήσεων στον ίδιο χώρο»

Ισραήλ: Επιζών από τη σφαγή της Χαμάς στο φεστιβάλ Nova, αυτοπυρπολήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του

Κόσμος Χτες
Δεν κατάφερε να αντέξει το ψυχολογικό βάρος από όσα αντιμετώπισε στις 7 Οκτωβρίου 2023 ο Ρόεϊ Σάλεβ

Τραγωδία στη Σαντορίνη: Αγοράκι 6 ετών πνίγηκε σε πισίνα ξενοδοχείου ‑ Φωτογραφία από το σημείο

Ελλάδα Χτες
Οι γονείς του ήταν και αυτοί στην πισίνα, αλλά δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς το παιδί πνίγηκε - Αντιλήφθηκε το αγοράκι ένας λουόμενος που το κλώτσησε τυχαία μέσα στο νερό!