E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιες χώρες δεν θέλουν την ένταξη πΔΓΜ και Αλβανίας στην ΕΕ

Διπλωμάτες σημειώνουν την ανησυχία τους

Δημοσίευση 25/6/2018 | 14:08

Ποιες χώρες δεν θέλουν την ένταξη πΔΓΜ και Αλβανίας στην ΕΕ

Η Γαλλία και η Ολλανδία αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την πΓΔΜ, καθώς ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να τροφοδοτήσει το αντιμεταναστευτικό αίσθημα στην Ένωση, δήλωσαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Έχοντας ευρεία στήριξη από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Αλβανία και η πΓΔΜ ελπίζουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί να δώσουν το «πράσινο φως» σήμερα κατά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι ηγέτες να στηρίξουν την πρόταση αυτή στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης.

Όμως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη διεύρυνση της ΕΕ, αν πρώτα η Ένωση δεν προχωρήσει σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και διπλωμάτες επισημαίνουν ότι δεν έχει αλλάξει άποψη.

Άλλοι διπλωμάτες σημειώνουν ότι βασική ανησυχία του Μακρόν είναι το μεταναστευτικό.

«Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις προτού μπορούμε να ξεκινήσουμε τις (ενταξιακές) διαπραγματεύσεις, διότι υπάρχει μεγάλος αριθμός προϋποθέσεων», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Γαλλία και Ολλανδία έστειλαν σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ένα έγγραφο τον Μάιο στο οποίο επισημαίνουν την απουσία δικαστικών μεταρρυθμίσεων, την ενδημική διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα ως βασικούς λόγους για τους οποίους Αλβανία και πΓΔΜ δεν είναι έτοιμες για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, σύμφωνα με διπλωμάτες.

«Η άποψή τους είναι ότι δεν πληρούνται οι όροι για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», σημείωσε ένας διπλωμάτης.

Δύο ακόμη Ευρωπαίοι διπλωμάτες και δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι βασικότερη ανησυχία του Μακρόν είναι ότι ακροδεξιοί πολιτικοί που κερδίζουν υποστήριξη με τη δέσμευση να σταματήσουν την μετανάστευση θα εκμεταλλευθούν το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την πΓΔΜ.

Ο Μακρόν πιστεύει η ακροδεξιά ενδέχεται να αντιδράσει «εξαιτίας της φήμης της Αλβανίας σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα», σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Δεν θέλουν να ανοίξουν το θέμα πριν τις ευρωεκλογές του χρόνου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και οι τελματωμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ώθησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει την εντατικοποίηση των ενταξιακών συζητήσεων με χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Ωστόσο ακόμη και η Σερβία και το Μαυροβούνιο, που βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, δεν είναι πιθανό να ενταχθούν στην ΕΕ πριν το 2025 το νωρίτερο.

Αν και η Γερμανία συμμερίζεται τις ανησυχίες της Γαλλίας αναφορικά με την Αλβανία και την πΓΔΜ, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει αποφασίσει να στηρίξει τη διεύρυνση της ΕΕ για γεωπολιτικούς λόγους και για να αντισταθμιστεί η επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή.

«Η Γαλλία θα πρέπει να δει τη στρατηγική διάσταση της προσέγγισης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», σχολίασε γερμανική πηγή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με τεχνητή νοημοσύνη «ξεγύμνωσε» συμμαθήτριά του και κυκλοφόρησε την εικόνα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Δικογραφία έχει σχηματιστεί σε βάρος δύο ανήλικων 15 ετών για την υπόθεση

Ζάκυνθος: Για μια selfie παραλίγο να χάσει τη ζωή του ο 22χρονος που σώθηκε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Ο νεαρός Αμερικανός ταξίδεψε αυθημερόν από την Αθήνα για να φωτογραφηθεί στο Ναυάγιο - και κατέληξε κρεμασμένος σε θάμνο πάνω από γκρεμό 300 μέτρων

Συζυγοκτονία Αμπελοκήπων: «Θόλωσα όταν μου είπε ότι φεύγει με τα παιδιά», δήλωσε ο κατηγορούμενος

Ελλάδα 26.05.2026
Η απολογία του καθ` ομολογίαν κατηγορουμένου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου

Ανάκληση κατεψυγμένου ψαριού από τον ΕΦΕΤ ‑ Βρέθηκε υδράργυρος πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν.

Serial killer αναζητείται στο Πουέρτο Βαγιάρτα – Τα θύματα εντοπίζονται διάσπαρτα στην πόλη

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τρεις νεκρές γυναίκες με κοινό χαρακτηριστικό τα τατουάζ - τα μόνα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές για να ιχνηλατήσουν τον δράστη

Τραγωδία στο Βέλγιο: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί ‑ Οι δύο παιδιά

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα έκτακτα μέσα βρέθηκαν στο Μπούγκενχαουτ μετά την τρομακτική σύγκρουση τρένου με σχολικό λεωφορείο το πρωί της Τρίτης

Βέλγιο: Τρένο συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο – Αναφορές για νεκρούς

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σχολικό λεωφορείο ανατράπηκε έπειτα από σύγκρουση με αμαξοστοιχία στο Βέλγιο

Χανιά: Ιδιοκτήτης κτηρίου επιτέθηκε με μπαλτά στον ενοικιαστή του για τον λογαριασμό της ΔΕΗ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Μια απλήρωτη οφειλή ρεύματος κρυβόταν πίσω από την καταγγελία για διένεξη θέσης πάρκινγκ

Καρυστιανού: «Η ιστορία γράφεται από την ίδια την κοινωνία» ‑ Κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη

Πολιτική 26.05.2026
Στον Αρειο Πάγο κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία» παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού

Τουρκία: «Το αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές μπορεί να έχει ήδη καθοριστεί»

Κόσμος 26.05.2026
Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να μειώνει τα ποσοστά του Ερντογάν ενόψει των επόμενων εκλογών, ωστόσο η ικανότητα που δείχνει να εκμηδενίζει τις αντιστάσεις, ίσως έχει ήδη κρίνει το αποτέλεσμα

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον αιφνίδιο θάνατο της 24χρονης στη Ρόδο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι της περιοχής είπαν το τελευταίο αντίο στη νεαρή γυναίκα τη Δευτέρα

Αγριογούρουνο κολυμπούσε αμέριμνο σε παραλία στη Φθιώτιδα, έκπληκτοι λουόμενοι και περαστικοί

Ελλάδα 26.05.2026
Τα αγριογούρουνα είναι γνωστά για τις εξαιρετικές τους ικανότητες στην κολύμβηση