E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν που επιβεβαιώνει περικοπές συντάξεων και αφορολόγητου

Δόθηκε στην δημοσιότητα

Δημοσίευση 20/6/2018 | 20:43

Η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν που επιβεβαιώνει περικοπές συντάξεων και αφορολόγητου

Mία ημέρα πριν από το Eurogroup δόθηκε το Κείμενο Συμμόρφωσης από την Κομισιόν στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται πως οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος έχουν ολοκληρωθεί.

«Όλα τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί. Το πρόγραμμα του ESM είναι στη σωστή τροχιά (on track) κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την τελική εκταμίευση προς την Ελλάδα ενός ποσού το οποίο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας. Το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι προσαυξημένο κατά ένα κεφάλαιο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να χτιστεί το cash buffer» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Πέραν από τους κινδύνους δε επισημαίνεται η δέσμευση των ελληνικών αρχών στην υλοποίηση των δημοσιονομικών πολιτικών ενώ αναφέρεται ακόμη πως οι ελληνικές αρχές έλαβαν μια σειρά μέτρων για την ολοκλήρωση των προηγούμενων ενεργειών που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας που απαιτείται για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος ΕSM. Ειδικότερα, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοθετικές πράξεις για την υλοποίηση μέρους των δράσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του μνημoνίου

Αναφέρεται ακόμη ότι μεσω εποπτείας θα διασφαλιστεί η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Έτσι, στην συνεδρίαση του EWG που θα γίνει το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως και να περάσει η σκυτάλη στο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 4 το απόγευμα, σχετικά με την απόφαση εκταμίευσης της τελευταίας δόσης από τη 3η δανειακή σύμβαση.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του κειμένου, υπάρχουν πλέον όλες οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ σε άλλο σημείο του κειμένου γίνεται αναφορά στην «αυξημένη εποπτεία» προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Tο πρόγραμμα του ESM είναι σε τροχιά ανοίγοντας το δρόμο για την τελευταία εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα ποσού απαιτούμενου να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης καθώς και ποσού για το χτίσιμο του μαξιλαριού διαθεσίμων.

Το Κείμενο Συμμόρφωσης εδώ

Να σημειωθεί πως νωρίτερα όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων η ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζουν σε ολοκλήρωση της βοήθειας προς την Ελλάδα το ερχόμενο καλοκαίρι.

«Είναι καιρός η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της», δήλωσε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για δημοσιονομικά θέματα Πιερ Μοσκοβισί, από τις Βρυξέλλες. Αλλά και ο ομοσπονδιακός Υπ. Οικ. Ολαφ Σολτς ελπίζει - όπως δήλωσε εκπρόσωπός του, να έχει το «πρόγραμμα προσαρμογής» αίσιο τέλος.

Ο Σολτς και οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σκοπεύουν την Πέμπτη να αποφασίσουν για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα που «τρέχει» από το 2015. Το πρόγραμμα εκπνέει στα μέσα Αυγούστου. Έπειτα η χώρα θα χρηματοδοτείται και πάλι από τις κεφαλαιαγορές. Εσχάτως γίνεται συζήτηση για το ύψος της τελευταίας δόσης και για πιθανές περαιτέρω ελαφρύνσεις του χρέους.

Ο Moσκοβισί δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της κι ότι εφάρμοσε εντός τριών ετών 450 μεταρρυθμιστικά βήματα. Τώρα, όπως είπε, εξαρτάται από τους εταίρους της ευρωζώνης να συμφωνήσουν στον κατάλληλο συμβιβασμό. Εκτός από μία «ουσιαστικά τελευταία εκταμίευση» χρειάζεται και μία «αξιόπιστη δέσμη προκαταρκτικών μέτρων, ώστε να ελαφρυνθεί αισθητά το βάρος του χρέους της Ελλάδας», δήλωσε ο Moσκοβισί.

Όπως επίσης είπε, κανείς δεν πρέπει να χάσει χρήματα, ενώ αναφέρθηκε στη δυνατότητα να επιμηκυνθούν οι προθεσμίες αποπληρωμής των υπαρχόντων δανείων ή να αναληφθούν ακριβά παλαιά χρέη.

Σύμφωνα με στοιχεία του Moσκοβισί, η Ελλάδα έχει λάβει από τότε που ξεκίνησε η δημοσιονομική κρίση, οικονομική βοήθεια ύψους 273,7 δισ. ευρώ. Εξ αυτών οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη διέθεσαν 241,3 δισ ευρώ. «Σ’ όλους εκείνους που θεωρούν ότι επρόκειτο για προγράμματα λιτότητας χωρίς αντάλλαγμα, αυτοί οι αριθμοί θα τους επαναφέρουν στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αντερλεχτ – ΑΕΚ 1‑1 στο Λόττο Παρκ: ισοφάριση Ελίασον, ραντεβού πρόκρισης στη Νέα Φιλαδέλφεια

Αθλητικά Νέα Χτες
Οι Βέλγοι προηγήθηκαν με Ντόλμπεργκ, ο Στρακόσα κράτησε όρθια την Ένωση και ο Ελίασον «υπέγραψε» το 1-1 πριν από τη μεγάλη ρεβάνς στην OPAP Arena.

Λευκάδα: Καταγγελίες τουριστών και κατοίκων για εισιτήριο 10 ευρώ σε δημόσια παραλία

Ελλάδα Χτες
Ιδιοκτήτης οικοπέδου στην περιοχή Αγιοφύλι φέρεται να ζητά αμοιβή για να περάσουν από τον χώρο του στην παραλία

Βόλος: 18χρονος προσπάθησε να ξεφύγει από συμπλοκή και καρφώθηκε το πόδι του σε μπετόβεργα

Ελλάδα Χτες
Η Πυροσβεστική έκοψε με τροχό τη σιδερόβεργα από τον μηρό του νεαρού

Απορρίφθηκε πρόστιμο εκατομμυρίων για τον Τραμπ επειδή θεωρήθηκε «υπερβολικό»

Κόσμος Χτες
Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση για πρόστιμο εκατομμυρίων για τον Ντόναλντ Τραμπ, επειδή, μεταξύ άλλων, θεωρήθηκε «υπερβολικό». Τι αφορά η υπόθεση.

Συγκλονίζει η ιατροδικαστική έκθεση των θυμάτων που απανθρακώθηκαν στο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό

Ελλάδα Χτες
Οι νεκροί που έφεραν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ήταν ζωντανοί μέχρι τη στιγμή που το φορτηγό έπεσε πάνω τους και ξέσπασε μεγάλη φωτιά

Guardian: Απόρρητα στοιχεία του ισραηλινού στρατού δείχνουν ότι το 83% των νεκρών στη Γάζα είναι άμαχοι

Κόσμος Χτες
«Πέντε στους έξι Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα ήταν άμαχοι»

1 στους 5 Έλληνες στερείται πρόσβασης σε κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με Eurostat

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον μέσο όρο να περιορίζεται μόλις στο 3,6%.

Ryanair: Χαοτικός ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας της Ελλάδας ‑ Καλεί την Κομισιόν να παρέμβει

Ελλάδα Χτες
Η αεροπορική εταιρεία καταγγέλλει καθυστερήσεις σε πάνω από 5.000 πτήσεις λόγω ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα

Οπαδός της Σάμσουνσπορ ανέμιζε σημαία με τον Κεμάλ στο Παναθηναϊκό Στάδιο ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Οπαδοί της τουρκικής ομάδας βρέθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ανέμισαν τη σημαία της ομάδας τους που απεικονίζει τον Κεμάλ, λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό

Γάζα ‑ Ο ισραηλινός στρατός ζητά εκκένωση νοσοκομείων πριν την εισβολή στο βορρά

Κόσμος Χτες
Ο στρατός ζητά από ιατρικούς φορείς και διεθνείς οργανώσεις στο βόρειο τμήμα να προετοιμάσουν την οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού προς τα νότια