E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νίκος Κοτζιάς: Η πλειοψηφία του κόσμου καταλαβαίνει ότι λύσαμε ένα πρόβλημα με τα Σκόπια

«Τελείωσε ένα από τα μεγάλα προβλήματα της εξωτερικής μας πολιτικής»

Δημοσίευση 19/6/2018 | 09:35

Νίκος Κοτζιάς: Η πλειοψηφία του κόσμου καταλαβαίνει ότι λύσαμε ένα πρόβλημα με τα Σκόπια

«Τελείωσε ένα από τα μεγάλα προβλήματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Ο κόσμος καταλαβαίνει. Εμείς λύνουμε, δεν δημιουργούμε προβλήματα», τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι «η πλειοψηφία του κόσμου καταλαβαίνει ότι λύσαμε ένα πρόβλημα με τα Σκόπια». Μάλιστα ο κ. Κοτζιάς, ανέφερε ότι έχει δημοσκοπήσεις ότι ο περισσότερος κόσμος συμφωνεί μαζί τους. «Εχω δημοσκοπήσεις κι εγώ τρέχουσες. Ηταν στην αρχή μπροστά αυτοί που έχουν αμφιβολίες και τώρα προηγούνται λίγο αυτοί που είναι μαζί μας. Το ποσοστό είναι 47% με 44%», ανέφερε.

«Το όνομα έχει μια παράδοση στην Ελλάδα, είναι πιο σημαντικό σε εμάς από ότι στα άλλα μέρη του κόσμου», σημείωσε.

Υπερασπιζόμενος τη συμφωνία ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «για πρώτη φορά μετά από 120 χρόνια Μακεδονισμού, αναγνωρίζουν και υπογράφουν ότι καμία σχέση δεν έχουν με την αρχαία Μακεδονία» και σχολίασε ότι «έχει μπερδευτεί η ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, με την γεωγραφία».

«Ομολογούν και αποδέχονται ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον αρχαίο πολιτισμό. Θα έπρεπε να μας αναγνωρίσουν την επιτυχία, ότι οι Σκοπιανοί αποδέχονται ότι δεν έχουν σχέση με την αρχαία Μακεδονία», τόνισε.

Εξηγώντας γιατί δεν κάνουμε και στην Ελλάδα δημοψήφισμα, ο Νίκος Κοτζιάς είπε «εμείς δεν αλλάζουμε το σύνταγμά μας, ούτε το όνομα της χώρας μας. Γιατί να κάνουμε εμείς δημοψήφισμα;».

«Η χώρα χρειάζεται φίλους στην περιοχή που θα εξαρτώνται από εμάς οικονομικά. Όποιος έχει αντίληψη ξέρει ότι η χώρα έχει ανάγκη από φίλους στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, αναφερόμενος στην γενικότερη αστάθεια στην περιοχή.

Απαντώντας για τη Μακεδονική Ιθαγένεια, είπε «έκανα μια διεθνή συμφωνία που πήρα όνομα Εrga Οmnes χωρίς αλυτρωτισμούς, έπρεπε να πάρουν και αυτοί κάτι».

«Κάποια αγάλματα στα Σκόπια», όπως είπε ο υπουργός, «θα τα κατεβάσουν και άλλα θα μας τα χαρίσουν . Όσα μείνουν θα έχουν ειδικό ταμπελάκι».

«Δεν παίρνουμε εμείς το ρίσκο στη συμφωνία, αλλά τα Σκόπια», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών «η πορεία των Σκοπίων θα ανακοπεί αν δεν εκπληρώσουν αυτοί τις προϋποθέσεις». «Από την Ελληνική Βουλή θα περάσει, εκτίμησε. «Ο Θεοδωράκης μου είπε ότι θα στηρίξει μέχρι τέλους τη συμφωνία», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, εκτιμώντας ότι το Ποτάμι θα στηρίξει τη συμφωνία.

«Δεν δώσαμε τίποτα για να πάρουμε ανταλλάγματα, κάναμε την καλύτερη συμφωνία για τη χώρα», τόνισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Νίκος Κοτζιάς είπε: «Ο Δημήτρης Καμμένος λέει ψέματα για τα ανταλλάγματα. Η Έλενα Κουντουρά είναι η καλύτερη υπουργός Τουρισμού που έχει περάσει».

Απαντώντας για τις αλλαγές στα βιβλία, ανέφερε: «Υπάρχει φόβος και μιζέρια για το θέμα των βιβλίων. Εμείς δεν έχουμε λόγο να αλλάξουμε κάτι εκτός από διατυπώσεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βουλγαρία: Τρεις νεκροί και εκατοντάδες εκτοπισμένοι από τις πλημμύρες

Κόσμος 04.10.2025
Μεταξύ των θυμάτων είναι και δύο διασώστες

Τι αλλάζει στα διπλώματα οδήγησης σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ελλάδα 04.10.2025
Πώς θα τιμωρούνται οι παραβάτες του ΚΟΚ

Απίστευτη γκάφα από τον Κουέστα ‑ Έφαγε γκολ πίσω από την σέντρα στην Τουρκία

Αθλητικά Νέα 04.10.2025
Ο Χουλιάν Κουέστα ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής της ήττας της Αντάλιασπορ με 5-2 απέναντι στη Ρίζεσπορ

Το «φιλί» της Σελήνης με τον Κρόνο μεταξύ 5 και 6 Οκτωβρίου ‑ Tι ώρα να το δείτε

Tech + Science 04.10.2025
Το φιλί μεταξύ του συντρόφου της Γης και του « Αρχοντα των Δαχτυλιδιών»

Πρώην ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «προσέλαβε» για μάνατζερ το ChatGPT

Αθλητικά Νέα 04.10.2025
Για να διαπραγματευτεί το νέο του συμβόλαιο

Έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού ‑ Για 1η φορά διαθέσιμο το ρινικό εμβόλιο για παιδιά

Ελλάδα 04.10.2025
Υπάρχουν συγκεκριμένες αντενδείξεις για τη χορήγησή του

Δραματικό τέλος για κηπουρό σε βόθρο: Δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή στους ιδιοκτήτες βίλας στο Ρίο

Ελλάδα 04.10.2025
Ο 55χρονος βρήκε ασφυκτικό θάνατο, όταν κλήθηκε να επισκευάσει μια αντλία λυμάτων χωρίς κανένα μέτρο προστασίας

Αρτα: Ολοκληρώθηκε η εκταφή της 28χρονης Σπυριδούλας – Τα αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατό της

Ελλάδα 04.10.2025
Απαντήσεις ζητάει η οικογένεια της εγκύου - Τα ερωτήματα που μένουν ανοιχτά

Ουκρανία: Ρωσικό drone χτύπησε ουκρανικό επιβατικό τρένο ‑Βίντεο με βαγγόνι να φλέγεται

Κόσμος 04.10.2025
Μια νέα επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Σόστκα, συμπεριλαμβανομένης μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Σοκ στη Βρετανία: Παντρεύτηκε 15χρονη βάσει της σαρία και τη βίαζε μαζί με άλλους 18 άνδρες

Κόσμος 04.10.2025
Οχτώ άνδρες καταδικάστηκαν σε συνολικά 91 χρόνια κάθειρξη για την εκμετάλλευση της ανήλικης