E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Ακυρώνονται όλοι οι χάρτες της Ευρώπης»

Τι γράφουν ξένα media για τη συμφωνία Ελλάδας και ΠΓΔΜ

Δημοσίευση 18/6/2018 | 08:54

«Ακυρώνονται όλοι οι χάρτες της Ευρώπης»

«Με την υπογραφή χθες Κυριακή της συμφωνίας και την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ ακυρώνονται διαμιάς όλοι οι χάρτες της Ευρώπης, καθώς το κράτος ονομάζεται πλέον επίσημα Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας και διευθετείται με τον τρόπο αυτό μια διαφορά δεκαετιών με την Ελλάδα», αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακής εφημερίδας, Kronen Zeitung, υπό τον τίτλο «Διένεξη για το όνομα: Η χώρα ονομάζεται τώρα Βόρεια Μακεδονία».

Όπως γράφει η εφημερίδα, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, σε τελετή στις Πρέσπες, υπέγραψαν την Κυριακή τη συμφωνία, η οποία προβλέπει την αλλαγή του ονόματος σε Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας και την άρση από την Ελλάδα της αντίστασης της εναντίον της ένταξης της γείτονος σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενώ θα πρέπει να την επικυρώσουν τα Κοινοβούλια και, εκτός αυτού, στην πΓΔΜ θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως παρουσία του «Μακεδόνα» ομολόγου του Ζόραν Ζάεφ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως οι δύο πλευρές έχουν ιστορική ευθύνη να τηρήσουν την Συμφωνία και πρόσθεσε «είμαι αισιόδοξος ότι θα το καταφέρουμε».

Γίνεται αναφορά στη «διένεξη για το όνομα που μαίνεται από το 1991, όταν μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας η "Μακεδονία" έγινε ανεξάρτητη», και «στις ανησυχίες που διατυπώνονται από πολλούς Έλληνες ως προς εδαφικές διεκδικήσεις της γείτονος, καθώς στα Βόρεια της Ελλάδας μια περιοχή ονομάζεται Μακεδονία».

Προστίθεται ότι οι επιφυλάξεις συνεχίζονται έως σήμερα και κατά μία δημοσκόπηση, οι Έλληνες σε ποσοστό έως και 70% απορρίπτουν την συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν ο Τσίπρας με τον Ζάεφ, ενώ ο Τσίπρας αντιμετώπισε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, που όμως απορρίφθηκε το βράδυ του Σαββάτου με 153 ψήφους έναντι 127.

Η Kronen Zeitung επισημαίνει ακόμη πως «αντίσταση κατά της συμφωνίας» καταγράφεται και στην πΓΔΜ, ο πρόεδρος της οποίας δήλωσε ότι θα ασκήσει βέτο, γι' αυτό ο Ζάεφ κατά την τελετή υπογραφής, στην οποία ήταν παρόντες απεσταλμένοι της ΕΕ και του ΟΗΕ, ζήτησε τη στήριξή τους, τονίζοντας πως οι δύο χώρες πρέπει να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν και να κοιτάξουν στο μέλλον και πως επέδειξαν τόλμη κάνοντας αυτό το βήμα προς τα εμπρός.

Η Αθήνα και τα Σκόπια υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία την Κυριακή για τον τερματισμό της μακρόχρονης διένεξής τους για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για την εισδοχή της άλλοτε Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας στο NATO και την μελλοντική ένταξή της στην ΕΕ, όμως ταυτόχρονα εξόργισε τους εθνικιστές και στις δύο πλευρές, τονίζει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Στα Σκόπια αναφέρθηκαν τραυματισμοί, καθώς μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα για να διαλύσουν διαδηλωτές που εναντιώνονται στη συμφωνία. Αρκετοί διαδηλωτές αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα. Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μπουκάλια εναντίον αστυνομικών που φρουρούσαν το κοινοβούλιο προκαλώντας την επέμβαση της αστυνομίας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο A1.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «δεν θα παραδώσουμε το όνομα», κραύγαζαν το όνομα του προέδρου Γκεόργκι Ιβάνοφ και εθνικιστικά συνθήματα. Νωρίτερα, χιλιάδες πολίτες πήραν μέρος σε μια συγκέντρωση που οργάνωσε το εθνικιστικό κόμμα VMRO.

Μένει να φανεί αν η αντίδραση των εθνικιστών μπορεί να εμποδίσει την επικύρωση της συμφωνίας που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, στους Ψαράδες, σε μια όχθη των Πρεσπών, με παρόντες τους δύο πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με εκρηκτικά και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Τραμπ και Βανς στον Λευκό Οίκο: Συνωμοσία 8 ατόμων εξάρθρωσε το FBI

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Το τρομοκρατικό σχέδιο θα υλοποιούνταν στην εκδήλωση UFC στην αυλή του Λευκού Οίκου τον περασμένο μήνα - Στόχοι ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι Νετανιάχου, Μασκ - Από 19 ως 32 ετών οι οκτώ συνεργοί που έχουν συλληφθεί

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Μουντιάλ 2026: Ο Σαντιό Μανέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη Σενεγάλη

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Ο Σενεγαλέζος επιθετικός φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας για 14 χρόνια

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

Ελλάδα 10.07.2026
Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

Κόσμος 10.07.2026
Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Marfin: Το ανώνυμο email που άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης

Ελλάδα 10.07.2026
Η αντιπαραβολή των στοιχείων έδειξε κοινά χαρακτηριστικά των υπόπτων με τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης

Νέος κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα που δεν θα αρέσει σε πολλούς οδηγούς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές οδούς