E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Ακυρώνονται όλοι οι χάρτες της Ευρώπης»

Τι γράφουν ξένα media για τη συμφωνία Ελλάδας και ΠΓΔΜ

Δημοσίευση 18/6/2018 | 08:54

«Ακυρώνονται όλοι οι χάρτες της Ευρώπης»

«Με την υπογραφή χθες Κυριακή της συμφωνίας και την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ ακυρώνονται διαμιάς όλοι οι χάρτες της Ευρώπης, καθώς το κράτος ονομάζεται πλέον επίσημα Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας και διευθετείται με τον τρόπο αυτό μια διαφορά δεκαετιών με την Ελλάδα», αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακής εφημερίδας, Kronen Zeitung, υπό τον τίτλο «Διένεξη για το όνομα: Η χώρα ονομάζεται τώρα Βόρεια Μακεδονία».

Όπως γράφει η εφημερίδα, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, σε τελετή στις Πρέσπες, υπέγραψαν την Κυριακή τη συμφωνία, η οποία προβλέπει την αλλαγή του ονόματος σε Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας και την άρση από την Ελλάδα της αντίστασης της εναντίον της ένταξης της γείτονος σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενώ θα πρέπει να την επικυρώσουν τα Κοινοβούλια και, εκτός αυτού, στην πΓΔΜ θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως παρουσία του «Μακεδόνα» ομολόγου του Ζόραν Ζάεφ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως οι δύο πλευρές έχουν ιστορική ευθύνη να τηρήσουν την Συμφωνία και πρόσθεσε «είμαι αισιόδοξος ότι θα το καταφέρουμε».

Γίνεται αναφορά στη «διένεξη για το όνομα που μαίνεται από το 1991, όταν μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας η "Μακεδονία" έγινε ανεξάρτητη», και «στις ανησυχίες που διατυπώνονται από πολλούς Έλληνες ως προς εδαφικές διεκδικήσεις της γείτονος, καθώς στα Βόρεια της Ελλάδας μια περιοχή ονομάζεται Μακεδονία».

Προστίθεται ότι οι επιφυλάξεις συνεχίζονται έως σήμερα και κατά μία δημοσκόπηση, οι Έλληνες σε ποσοστό έως και 70% απορρίπτουν την συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν ο Τσίπρας με τον Ζάεφ, ενώ ο Τσίπρας αντιμετώπισε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, που όμως απορρίφθηκε το βράδυ του Σαββάτου με 153 ψήφους έναντι 127.

Η Kronen Zeitung επισημαίνει ακόμη πως «αντίσταση κατά της συμφωνίας» καταγράφεται και στην πΓΔΜ, ο πρόεδρος της οποίας δήλωσε ότι θα ασκήσει βέτο, γι' αυτό ο Ζάεφ κατά την τελετή υπογραφής, στην οποία ήταν παρόντες απεσταλμένοι της ΕΕ και του ΟΗΕ, ζήτησε τη στήριξή τους, τονίζοντας πως οι δύο χώρες πρέπει να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν και να κοιτάξουν στο μέλλον και πως επέδειξαν τόλμη κάνοντας αυτό το βήμα προς τα εμπρός.

Η Αθήνα και τα Σκόπια υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία την Κυριακή για τον τερματισμό της μακρόχρονης διένεξής τους για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για την εισδοχή της άλλοτε Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας στο NATO και την μελλοντική ένταξή της στην ΕΕ, όμως ταυτόχρονα εξόργισε τους εθνικιστές και στις δύο πλευρές, τονίζει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Στα Σκόπια αναφέρθηκαν τραυματισμοί, καθώς μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα για να διαλύσουν διαδηλωτές που εναντιώνονται στη συμφωνία. Αρκετοί διαδηλωτές αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα. Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μπουκάλια εναντίον αστυνομικών που φρουρούσαν το κοινοβούλιο προκαλώντας την επέμβαση της αστυνομίας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο A1.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «δεν θα παραδώσουμε το όνομα», κραύγαζαν το όνομα του προέδρου Γκεόργκι Ιβάνοφ και εθνικιστικά συνθήματα. Νωρίτερα, χιλιάδες πολίτες πήραν μέρος σε μια συγκέντρωση που οργάνωσε το εθνικιστικό κόμμα VMRO.

Μένει να φανεί αν η αντίδραση των εθνικιστών μπορεί να εμποδίσει την επικύρωση της συμφωνίας που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, στους Ψαράδες, σε μια όχθη των Πρεσπών, με παρόντες τους δύο πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βουλγαρία: Τρεις νεκροί και εκατοντάδες εκτοπισμένοι από τις πλημμύρες

Κόσμος 04.10.2025
Μεταξύ των θυμάτων είναι και δύο διασώστες

Τι αλλάζει στα διπλώματα οδήγησης σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ελλάδα 04.10.2025
Πώς θα τιμωρούνται οι παραβάτες του ΚΟΚ

Απίστευτη γκάφα από τον Κουέστα ‑ Έφαγε γκολ πίσω από την σέντρα στην Τουρκία

Αθλητικά Νέα 04.10.2025
Ο Χουλιάν Κουέστα ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής της ήττας της Αντάλιασπορ με 5-2 απέναντι στη Ρίζεσπορ

Το «φιλί» της Σελήνης με τον Κρόνο μεταξύ 5 και 6 Οκτωβρίου ‑ Tι ώρα να το δείτε

Tech + Science 04.10.2025
Το φιλί μεταξύ του συντρόφου της Γης και του « Αρχοντα των Δαχτυλιδιών»

Πρώην ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «προσέλαβε» για μάνατζερ το ChatGPT

Αθλητικά Νέα 04.10.2025
Για να διαπραγματευτεί το νέο του συμβόλαιο

Έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού ‑ Για 1η φορά διαθέσιμο το ρινικό εμβόλιο για παιδιά

Ελλάδα 04.10.2025
Υπάρχουν συγκεκριμένες αντενδείξεις για τη χορήγησή του

Δραματικό τέλος για κηπουρό σε βόθρο: Δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή στους ιδιοκτήτες βίλας στο Ρίο

Ελλάδα 04.10.2025
Ο 55χρονος βρήκε ασφυκτικό θάνατο, όταν κλήθηκε να επισκευάσει μια αντλία λυμάτων χωρίς κανένα μέτρο προστασίας

Αρτα: Ολοκληρώθηκε η εκταφή της 28χρονης Σπυριδούλας – Τα αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατό της

Ελλάδα 04.10.2025
Απαντήσεις ζητάει η οικογένεια της εγκύου - Τα ερωτήματα που μένουν ανοιχτά

Ουκρανία: Ρωσικό drone χτύπησε ουκρανικό επιβατικό τρένο ‑Βίντεο με βαγγόνι να φλέγεται

Κόσμος 04.10.2025
Μια νέα επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Σόστκα, συμπεριλαμβανομένης μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Σοκ στη Βρετανία: Παντρεύτηκε 15χρονη βάσει της σαρία και τη βίαζε μαζί με άλλους 18 άνδρες

Κόσμος 04.10.2025
Οχτώ άνδρες καταδικάστηκαν σε συνολικά 91 χρόνια κάθειρξη για την εκμετάλλευση της ανήλικης