E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απέκλεισε νέο μνημόνιο για την Ελλάδα ο Ρέγκλινγκ

«Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα»

Δημοσίευση 15/6/2018 | 12:28

Απέκλεισε νέο μνημόνιο για την Ελλάδα ο Ρέγκλινγκ

Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, δήλωσε κατηγορηματικά ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας πως θα είναι μεν αυστηρότερη η επιτήρηση, αλλά δεν θα τεθούν νέοι όροι.

Μετά τη συνάντησή με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο εξήγησε ότι κάθε χώρα που παίρνει δάνειο από τον ESM τίθεται σε πρόγραμμα μεταμνημονιακής επιτήρησης, η οποία για την Ελλάδα θα είναι πιο «σφιχτή» διότι έχει δανειστεί περισσότερα κεφάλαια και θα λάβει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η επιτήρηση αυτή θα αφορά κυρίως στο εάν υλοποιούνται τα προσυμφωνηθέντα, όπως π.χ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι η τελευταία δόση από τον ESM για την δ' αξιολόγηση θα είναι της τάξης των 10- 12 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως επί το πλείστον για «μαξιλάρι ασφαλείας» (cash buffer) μετά το πρόγραμμα, προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ανάγκες ρευστότητας για την Ελλάδα.

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, ο επικεφαλής του ESM ανέφερε πως υπάρχουν αρκετά ενθαρρυντικά σημάδια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος, όπως π.χ. ότι η οικονομία βελτιώνεται και η ανεργία μειώνεται.

Δήλωσε μάλιστα, ότι είχαν εκφραστεί μεν κάποιες ανησυχίες από τις αγορές και εθνικά κοινοβούλια για αναστροφή των μεταρρυθμίσεων μετά το πρόγραμμα, αλλά πήρε ισχυρές εγγυήσεις από την κυβέρνηση για συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Αναφέρθηκε σε ορισμένα follow ups την ερχόμενη εβδομάδα για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του πολυνομοσχεδίου, με τον κ. Τσακαλώτο να διευκρινίζει πως πρόκειται για δευτερεύουσα νομοθεσία και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που πάντα ακολουθούν την ψήφιση ενός νομοσχεδίου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η συζήτηση με τον κ. Ρέγκλινγκ αφορούσε στο Eurogroup, τα μέτρα για το χρέος και τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση και είναι και οι δύο αισιόδοξοι πως θα υπάρξει ικανοποιητική λύση έως την προσεχή Πέμπτη.

Ειδικά για το χρέος, επισήμανε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι, πολλοί συνδυασμοί για να πάρει η Ελλάδα αυτό που της υποσχέθηκε το Eurogroup πέρυσι και θα βοηθήσουν στο χρέος. Σε ερώτηση για τη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο για το υπερταμείο και τον ESM και οι δύο ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για ενέχυρο και υποθήκη των επιχειρήσεων που έχουν περάσει στο υπερταμείο, αλλά για εγγύηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αντερλεχτ – ΑΕΚ 1‑1 στο Λόττο Παρκ: ισοφάριση Ελίασον, ραντεβού πρόκρισης στη Νέα Φιλαδέλφεια

Αθλητικά Νέα Χτες
Οι Βέλγοι προηγήθηκαν με Ντόλμπεργκ, ο Στρακόσα κράτησε όρθια την Ένωση και ο Ελίασον «υπέγραψε» το 1-1 πριν από τη μεγάλη ρεβάνς στην OPAP Arena.

Λευκάδα: Καταγγελίες τουριστών και κατοίκων για εισιτήριο 10 ευρώ σε δημόσια παραλία

Ελλάδα Χτες
Ιδιοκτήτης οικοπέδου στην περιοχή Αγιοφύλι φέρεται να ζητά αμοιβή για να περάσουν από τον χώρο του στην παραλία

Βόλος: 18χρονος προσπάθησε να ξεφύγει από συμπλοκή και καρφώθηκε το πόδι του σε μπετόβεργα

Ελλάδα Χτες
Η Πυροσβεστική έκοψε με τροχό τη σιδερόβεργα από τον μηρό του νεαρού

Απορρίφθηκε πρόστιμο εκατομμυρίων για τον Τραμπ επειδή θεωρήθηκε «υπερβολικό»

Κόσμος Χτες
Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση για πρόστιμο εκατομμυρίων για τον Ντόναλντ Τραμπ, επειδή, μεταξύ άλλων, θεωρήθηκε «υπερβολικό». Τι αφορά η υπόθεση.

Συγκλονίζει η ιατροδικαστική έκθεση των θυμάτων που απανθρακώθηκαν στο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό

Ελλάδα Χτες
Οι νεκροί που έφεραν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ήταν ζωντανοί μέχρι τη στιγμή που το φορτηγό έπεσε πάνω τους και ξέσπασε μεγάλη φωτιά

Guardian: Απόρρητα στοιχεία του ισραηλινού στρατού δείχνουν ότι το 83% των νεκρών στη Γάζα είναι άμαχοι

Κόσμος Χτες
«Πέντε στους έξι Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα ήταν άμαχοι»

1 στους 5 Έλληνες στερείται πρόσβασης σε κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με Eurostat

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον μέσο όρο να περιορίζεται μόλις στο 3,6%.

Ryanair: Χαοτικός ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας της Ελλάδας ‑ Καλεί την Κομισιόν να παρέμβει

Ελλάδα Χτες
Η αεροπορική εταιρεία καταγγέλλει καθυστερήσεις σε πάνω από 5.000 πτήσεις λόγω ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα

Οπαδός της Σάμσουνσπορ ανέμιζε σημαία με τον Κεμάλ στο Παναθηναϊκό Στάδιο ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Οπαδοί της τουρκικής ομάδας βρέθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ανέμισαν τη σημαία της ομάδας τους που απεικονίζει τον Κεμάλ, λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό

Γάζα ‑ Ο ισραηλινός στρατός ζητά εκκένωση νοσοκομείων πριν την εισβολή στο βορρά

Κόσμος Χτες
Ο στρατός ζητά από ιατρικούς φορείς και διεθνείς οργανώσεις στο βόρειο τμήμα να προετοιμάσουν την οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού προς τα νότια