E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόλεμος δηλώσεων Τραμπ ‑ Μέρκελ στον απόηχο του G7

Σε αδιέξοδο οι ηγέτες των μεγάλων χωρών

Δημοσίευση 11/6/2018 | 11:08

Πόλεμος δηλώσεων Τραμπ ‑ Μέρκελ στον απόηχο του G7

Ένας πόλεμος δηλώσεων έχει ξεσπάσει μετά τη Σύνοδο του G7, στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε απέναντι όλων και αρνήθηκε τελικά να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν. Ο Τραμπ εγκαλεί τους πάντες ότι αδικούν τη χώρα του στο εμπορικό μέτωπο και επιμένει στην πολιτική των δασμών. Θλιβερή η στάση του απαντά το Βερολίνο.

Κατά την προσφιλή του συνήθεια, ο Ντόναλντ Τραμπ κατέφυγε στο Twitter για να εκφράσει την έντονη δυσφορία του για τη στάση των μεγάλων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ. «Το Δίκαιο Εμπόριο θα πρέ[πει να αποκαλείται Ηλίθιο Εμπόριο αν δεν είναι αμοιβαίο». Και συνέχισε σε επόμενο μήνυμα: «Δεν είναι δίκαιο για τον λαό της Αμερικής! Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας είναι 800 δισεκατομμύρια δολάρια... Γιατί πρέπει εγώ, ως πρόεδρος των ΗΠΑ να επιτρέπω σε χώρες να συνεχίζουν να έχουν τεράστια εμπορικά πλεονάσματα, όπως έχουν για δεκαετίες, ενώ οι αγρότες μας, οι εργάτες και οι φορολογούμενοί μας πρέπει να πληρώνουν τόσο μεγάλο κι άδικο τίμημα;».

Δεν παρέλειψε δε να εξαπολύσει πυρά κατά των ευρωπαϊκών χωρών, που όπως λέει, δεν συνεισφέρουν αρκετά στο ΝΑΤΟ. «Οι ΗΠΑ πληρώνουν σχεδόν όλο το κόστος του NATO--για να προστατεύουν τις ίδιες χώρες που μας κατακλέβουν στο Εμπόριο (πληρώνουν μόνο ένα κλάσμα του κόστους--και κοροϊδεύουν!). Η Ε.Ε. είχε πλεόνασμα 151 δισ. δολαρίων--έπρεπε να πληρώνει πολλά περισσότερα για το Στρατό!» ξέσπασε. «....Η Γερμανία δίνει το 1% του ΑΕΠ της, ενώ εμείς το 4% με πολύ μεγαλύτερο ΑΕΠ. Το θεωρείς κανείς λογικό αυτό; Προστατεύουμε την Ευρώπη (κάτι που είναι καλό), με μεγάλο οικονομικό κόστος και μετά μας συντρίβουν άδικα στο εμπόριο. Έρχεται αλλαγή!» διεμήνυσε.

Με ένα Tweet ο Ντόναλντ Τραμπ τορπίλισε τους G7
Νωρίτερα στο στόχαστρό του είχε βρεθεί ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, τον οποίο και χαρακτήρισε υποκριτή και προδότη. «Ο Τζάστιν παριστάνει τον πληγωμένο όταν τον ξεμπροστιάζουν!», έγραψε και υποστήριξε πως ο Καναδάς «υπερηφανεύτηκε» σε ένα έγγραφο ότι επωφελείται από τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Δεν διευκρίνισε σε ποιο έγγραφο αναφερόταν.

Βερολίνο: Θλιβερή η στάση των ΗΠΑ

«Απογοητευτική και κάπως θλιβερή», χαρακτήρισε η Άγκελα Μέρκελ την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να μην υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν, η οποία μάλιστα έγινε γνωστή μέσω Twitter. Επανέλαβε δε ότι η Ευρώπη θα απαντήσει με αντίμετρα στην επιβολή δασμών στα προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα, αν και θέλησε να αφήσει ανοιχτό παράθυρο στο διάλογο, υπογραμμίζοντας ότι η Σύνοδος δεν σηματοδοτεί το τέλος της εταιρικής σχέσης Ευρώπης - ΗΠΑ.

«Η απόσυρση με tweet είναι φυσικά απογοητευτική και επίσης κάπως θλιβερή», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια της συνέντευξής στη δημόσια τηλεόραση ARD. Η ενέργεια του Αμερικανού προέδρου «είναι πολύ δραστική και δεν διευκολύνει την κατάσταση», πρόσθεσε, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να συζητά μαζί του, με πρώτη ευκαιρία την Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες.

Σημείωσε δε ότι η στάση του Τραμπ ενισχύει την άποψή της υπέρ μιας ενωμένης, ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ευρώπη πρέπει να πάρει την τύχη της περισσότερο στα χέρια της και να υπερασπιστεί τις αξίες της» επανέλαβε, προειδοποιώντας πως τόσο η Γερμανία όσο και η ΕΕ δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στις ΗΠΑ «κάπως επιπόλαια».

Kληθείσα τέλος να σχολιάσει το εάν η Ρωσία μπορεί να επιστρέψει στην ομάδα των ισχυρών της παγκόσμιας οικονομίας, η Άγκελα Μέρκελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, ανέφερε ωστόσο ότι θα πρέπει προηγουμένως να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της Ουκρανίας, ενώ ειδικά για την στάση της νέας ιταλικής κυβέρνησης στο θέμα των κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Μόσχας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά θα στηρίξει την ευρωπαϊκή θέση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα 148 λεπτά που οδήγησαν στη σύλληψη του Μαδούρο – Ο εντυπωσιακός σχεδιασμός της επιχείρησης

Κόσμος 05.01.2026
Υπήρχε και ανθρώπινη πηγή εντός της βενεζουελανικής κυβέρνησης

Τραγωδία για ζευγάρι Ελλήνων στον Παναμά: Νεκρή η σύζυγος ‑ Σε κρίσιμη κατάσταση ο άνδρας

Κόσμος 05.01.2026
Τραγωδία για γνωστό ζευγάρι νομικών από την Κεφαλονιά κατά τη διάρκεια διακοπών στον Παναμά

Τελεσίγραφο Κυβέρνησης: Την Tετάρτη θα εξειδικεύσουμε τα μέτρα για τους αγρότες

Ελλάδα 05.01.2026
Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το χθεσινό μπλακ άουτ στα αεροδρόμια, αλλά και για τη Βενεζουέλα

Κρήτη: Έκρηξη σε καυστήρα σπιτιού στην Ανώπολη Χερσονήσου – Νεκρός 34χρονος

Ελλάδα 05.01.2026
Ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και διαπιστώθηκε ο θάνατός του

Τι αλλάζει στην ετήσια άδεια το 2026

Οικονομία 05.01.2026
Πώς θα χορηγούνται οι άδειες στους εργαζόμενους το νέο έτος.

FIR Αθηνών: Εισαγγελική παρέμβαση για το μπλακ άουτ στα αεροδρόμια

Ελλάδα 05.01.2026
Προκαταρκτική εξέταση για επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία αεροσκαφών – Ανέλαβε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Ανατροπές στη φορολογία φέρνει το 2026 για ελεύθερους επαγγελματίες

Οικονομία 05.01.2026
Η φετινή χρονιά αναμένεται να φέρει «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά για περίπου 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Πάτρα: Στον εισαγγελέα οι ιδιοκτήτες του κλαμπ που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο 30χρονος

Ελλάδα 05.01.2026
Την πόρτα του εισαγγελέα αναμένεται να περάσουν οι ιδιοκτήτες του κλαμπ στην Πάτρα όπου ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο 30χρονος.

Πρέβεζα: Ώρες αγωνίας στη ΜΕΘ για τον 16χρονο που αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι

Ελλάδα 05.01.2026
Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις

Ανακαίνιση σπιτιού με επιδότηση έως 90%: Πώς θα αλλάξετε πλακάκια, μπάνιο και κουζίνα

Οικονομία 05.01.2026
Έρχεται τον Φεβρουάριο του 2026 - Τι καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι, πώς υπολογίζεται η ενίσχυση