E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυξήσεις ‑ «φωτιά» στα διόδια της Εγνατίας Οδού

Πόσο αυξάνεται το κόστος ανά διαδρομή. Πόσοι νέοι σταθμοί θα κατασκευαστούν.Καταργούνται απαλλαγές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/6/2018 | 17:42

Αυξήσεις ‑ «φωτιά» στα διόδια της Εγνατίας Οδού

Τσουχτερά γίνονται τα διόδια στην Εγνατία Οδό από την 1η Ιανουαρίου 2019, καθώς αυξάνεται η χρέωση από 0,03 σε 0,05 ευρώ ανά χιλιόμετρο για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα (αύξηση 66%). Επίσης ο νέος τρόπος υπολογισμού με βάση τη χιλιομετρική απόσταση απογειώνει τις αυξήσεις ακόμα στα επίπεδα του 150% σε συγκεκριμένους σταθμούς, όπως στα Μάλγαρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει αυξημένη διέλευση Ι.Χ. αυτοκινήτων. Ο συγκεκριμένος σταθμός έχει ζώνη χρέωσης 59,7 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα το ύψος του κομίστρου να εκτινάσσεται από το 1,20 ευρώ σήμερα στα 2,98 ευρώ!, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή.

Οι δυσβάσταχτες αυξήσεις προβλέπονται στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών και ορίζονται ενόψει του διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου σε ιδιώτες με σύμβαση παραχώρησης, τον οποίο θα διενεργήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Με την ίδια ΚΥΑ καταργούνται από 1 Ιανουαρίου του 2019 όλες οι σημερινές απαλλαγές από τα διόδια, εκτός της κατηγορίας των ανέργων, οι οποίοι θα πρέπει να επιδεικνύουν την κάρτα ανεργίας. Εκτός της αύξησης του κόστους των διοδίων επί της Εγνατίας προβλέπεται η δημιουργία 43 συνολικά πλευρικών διοδίων.

Συγκεκριμένα, το κόστος των σταθμών διοδίων, όσων λειτουργούν σήμερα και όσων πρόκειται να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα, διαμορφώνεται ως εξής:

Στον σταθμό διοδίων της Τύριας, στο οδικό τμήμα Νεοχωρίου-Σελλών-Τύριας, η περιοχή χρέωσης καθορίζεται σε 68,4 χιλιόμετρα (μεταξύ Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων), διαμορφώνοντας το κόμιστρο σε 3,42 ευρώ από 2,10 ευρώ. Για την Παμβώτιδα, το μήκος καθορίζεται σε 39,7 χιλιόμετρα με χρέωση 1,98 ευρώ (από 1,20 ευρώ), για το Μαλακάσι σε 48,1 χιλιόμετρα με χρέωση 2,40 ευρώ (από 2,10), για τη Σιάτιστα σε 48,6 χλμ. με χρέωση 2,40, για τον Πολύμυλο σε 48,2 χλμ. με 2,41 ευρώ (από 2,40), στα Μάλγαρα για μήκος 59,7 χλμ. με 2,98 ευρώ (από 1,20 ευρώ), στη Θεσσαλονίκη για μήκος χρέωσης 13,8 χλμ. σε 0,69 ευρώ, στην Ανάληψη για 58,8 χλμ. σε 2,94 ευρώ (από 2,40 ευρώ), στην Ασπροβάλτα για 28,5 χλμ. το κόστος ανέρχεται σε 1,42 ευρώ, στη Μουσθένη για 54,3 χλμ. η χρέωση γίνεται 2,71 ευρώ (από 2,40 ευρώ), στην Καβάλα με 47,2 χλμ. στα 2,36 ευρώ, στον Ιασμο για 46,2 χλμ. στα 2,31 ευρώ (από 1,90 ευρώ), στη Μέστη με 55,7 χλμ. σε 2,78 ευρώ (από 1,70 ευρώ) και στο Αρδάνιο για 40,5 χλμ. σε 2,02 ευρώ.
Κάθετοι άξονες

Σε ό,τι αφορά τους κάθετους άξονες, στην Ιεροπηγή το μήκος χρέωσης καθορίζεται σε 47,2 χλμ. με χρέωση 2,36 ευρώ (από 2,10 ευρώ), στους Ευζώνους για 60 χλμ. 3 ευρώ (από 1,80 ευρώ), στον Προμαχώνα για 48 χλμ. χρέωση 2,4 ευρώ (παραμένει σταθερό) και στο Στρυμονικό για 47,5 χλμ. κόστος 2,37 ευρώ.

Για να ισχύσουν οι νέες τιμές πρέπει να εγκριθεί η νέα τιμολογιακή πολιτική από τη Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών (DG MOVE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλιώς το ύψος των κομίστρων θα προσαρμοστεί στις παρατηρήσεις.

Μια άλλη συνέπεια των αυξήσεων είναι πως περισσότερα φορτηγά θα επιχειρούν να αποφεύγουν τα διόδια (το κόμιστρο για τα φορτηγά είναι πολύ υψηλότερο), περνώντας μέσα από τους επαρχιακούς δρόμους και τα χωριά της περιοχής. «Παρά τις χρόνιες επισημάνσεις μας προς τα αρμόδια υπουργεία για να διευθετήσουν το θέμα της θέσης των διοδίων στα Ν. Μάλγαρα, ώστε να μην μπορούν οι νταλίκες και τα βυτία να τα παρακάμπτουν μέσα από τα χωριά μας, η κολοσσιαία αύξηση των διοδίων είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιάσει την επιβάρυνση του ενδοδημοτικού δικτύου και θα αυξήσει τους κινδύνους για τους κατοίκους και ιδίως τα μικρά παιδιά», δήλωσε ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμης Φωτόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός ‑ Λεουβέν 1‑1: Χαλαρό φιλικό με γκολάρα Λουίζ και δύο τραυματισμούς

Αθλητικά Νέα Χτες
Φτωχό πρώτο μέρος με απειλές από τη Λέουβεν - ισοπαλία στο τέλος παρά το φανταστικό τέρμα του Αντρέ Λουίζ

Διώξη για ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο στους τρεις συλληφθέντες για την εμπρηστική επίθεση με θύμα τη Βάγια Νέστορα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πήραν προθεσμία να απολογηθούν την προσεχή Τρίτη - Λυπούμαστε για ό,τι συνέβη, ο εντολέας μου δεν γνωρίζει τους συγκατηγορούμενούς του, ισχυρίστηκε ο δικηγόρος του 24χρονου που φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στην οδό Παπαδιαμάντη

Μουντιάλ 2026: Πέθανε ο Τζέιντεν Ανταμς – Σε σοκ η Νότια Αφρική

E-Daily 2.TopNews Χτες
Είχε πάρει μέρος σε τρία παιχνίδια του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου

Πυρκαγιά στο Περιβολάκι Θεσσαλονίκης: Ήχησε το 112 – Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν σε εγρήγορση και να τηρούν τις οδηγίες που εκδίδονται

Θρίλερ σε πτήση της Ryanair από τη Θεσσαλονίκη: Τι συνέβη πραγματικά μέσα στο αεροσκάφος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Επιβάτης παραλίγο να αναρροφηθεί έξω από το Boeing 737 μετά την αποκόλληση παραθύρου - ο 61χρονος νοσηλεύεται με εγκαύματα από τριβή.

Όλα όσα αλλάζουν για τα ακίνητα με το ΜΙΔΑ: Ανάσα για τα προβληματικά, μεταβατική περίοδος πριν τα πρόστιμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πιλοτική εφαρμογή για διορθώσεις σε Ε9 και Κτηματολόγιο, αγροτεμάχια και εκκρεμείς κτηματογραφήσεις πριν ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις και οι κυρώσεις

Ο μοναδικός Νορβηγός που αρνείται να κάνει κουπί για τον Χάαλαντ: «Είναι χαζό και ιστορικά λάθος»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Νορβηγία βρίσκεται για πρώτη φορά στα προημιτελικά Μουντιάλ και ο πανηγυρισμός με τις «κινήσεις κωπηλασίας» έχει γίνει viral - ένας όμως φίλαθλος αρνείται πεισματικά να συμμετάσχει

«3 ευρώ εισιτήριο για βρέφος 17 μηνών»: Το απίστευτο beach bar στην Ιταλία που χρέωσε παιδί

Κόσμος Χτες
Ένας πατέρας αναγκάστηκε να καταβάλει 3 ευρώ για την είσοδο της 17μηνης κόρης του σε γνωστή παραλία της Ιταλίας

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Αρνείται κάθε εμπλοκή και θέλει να καταθέσει

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η επιστροφή της από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να γίνει ως τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να εμφανιστεί μπροστά στην ανακρίτρια

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Ανακαινίζω 2026: Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι αναφορικά με την υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου

E-Daily 3.Left Χτες
Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτεί μόνο αισθητικές αλλαγές - η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ουσιαστική προϋπόθεση συμμετοχής