E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυξήσεις ‑ «φωτιά» στα διόδια της Εγνατίας Οδού

Πόσο αυξάνεται το κόστος ανά διαδρομή. Πόσοι νέοι σταθμοί θα κατασκευαστούν.Καταργούνται απαλλαγές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/6/2018 | 17:42

Αυξήσεις ‑ «φωτιά» στα διόδια της Εγνατίας Οδού

Τσουχτερά γίνονται τα διόδια στην Εγνατία Οδό από την 1η Ιανουαρίου 2019, καθώς αυξάνεται η χρέωση από 0,03 σε 0,05 ευρώ ανά χιλιόμετρο για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα (αύξηση 66%). Επίσης ο νέος τρόπος υπολογισμού με βάση τη χιλιομετρική απόσταση απογειώνει τις αυξήσεις ακόμα στα επίπεδα του 150% σε συγκεκριμένους σταθμούς, όπως στα Μάλγαρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει αυξημένη διέλευση Ι.Χ. αυτοκινήτων. Ο συγκεκριμένος σταθμός έχει ζώνη χρέωσης 59,7 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα το ύψος του κομίστρου να εκτινάσσεται από το 1,20 ευρώ σήμερα στα 2,98 ευρώ!, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή.

Οι δυσβάσταχτες αυξήσεις προβλέπονται στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών και ορίζονται ενόψει του διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου σε ιδιώτες με σύμβαση παραχώρησης, τον οποίο θα διενεργήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Με την ίδια ΚΥΑ καταργούνται από 1 Ιανουαρίου του 2019 όλες οι σημερινές απαλλαγές από τα διόδια, εκτός της κατηγορίας των ανέργων, οι οποίοι θα πρέπει να επιδεικνύουν την κάρτα ανεργίας. Εκτός της αύξησης του κόστους των διοδίων επί της Εγνατίας προβλέπεται η δημιουργία 43 συνολικά πλευρικών διοδίων.

Συγκεκριμένα, το κόστος των σταθμών διοδίων, όσων λειτουργούν σήμερα και όσων πρόκειται να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα, διαμορφώνεται ως εξής:

Στον σταθμό διοδίων της Τύριας, στο οδικό τμήμα Νεοχωρίου-Σελλών-Τύριας, η περιοχή χρέωσης καθορίζεται σε 68,4 χιλιόμετρα (μεταξύ Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων), διαμορφώνοντας το κόμιστρο σε 3,42 ευρώ από 2,10 ευρώ. Για την Παμβώτιδα, το μήκος καθορίζεται σε 39,7 χιλιόμετρα με χρέωση 1,98 ευρώ (από 1,20 ευρώ), για το Μαλακάσι σε 48,1 χιλιόμετρα με χρέωση 2,40 ευρώ (από 2,10), για τη Σιάτιστα σε 48,6 χλμ. με χρέωση 2,40, για τον Πολύμυλο σε 48,2 χλμ. με 2,41 ευρώ (από 2,40), στα Μάλγαρα για μήκος 59,7 χλμ. με 2,98 ευρώ (από 1,20 ευρώ), στη Θεσσαλονίκη για μήκος χρέωσης 13,8 χλμ. σε 0,69 ευρώ, στην Ανάληψη για 58,8 χλμ. σε 2,94 ευρώ (από 2,40 ευρώ), στην Ασπροβάλτα για 28,5 χλμ. το κόστος ανέρχεται σε 1,42 ευρώ, στη Μουσθένη για 54,3 χλμ. η χρέωση γίνεται 2,71 ευρώ (από 2,40 ευρώ), στην Καβάλα με 47,2 χλμ. στα 2,36 ευρώ, στον Ιασμο για 46,2 χλμ. στα 2,31 ευρώ (από 1,90 ευρώ), στη Μέστη με 55,7 χλμ. σε 2,78 ευρώ (από 1,70 ευρώ) και στο Αρδάνιο για 40,5 χλμ. σε 2,02 ευρώ.
Κάθετοι άξονες

Σε ό,τι αφορά τους κάθετους άξονες, στην Ιεροπηγή το μήκος χρέωσης καθορίζεται σε 47,2 χλμ. με χρέωση 2,36 ευρώ (από 2,10 ευρώ), στους Ευζώνους για 60 χλμ. 3 ευρώ (από 1,80 ευρώ), στον Προμαχώνα για 48 χλμ. χρέωση 2,4 ευρώ (παραμένει σταθερό) και στο Στρυμονικό για 47,5 χλμ. κόστος 2,37 ευρώ.

Για να ισχύσουν οι νέες τιμές πρέπει να εγκριθεί η νέα τιμολογιακή πολιτική από τη Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών (DG MOVE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλιώς το ύψος των κομίστρων θα προσαρμοστεί στις παρατηρήσεις.

Μια άλλη συνέπεια των αυξήσεων είναι πως περισσότερα φορτηγά θα επιχειρούν να αποφεύγουν τα διόδια (το κόμιστρο για τα φορτηγά είναι πολύ υψηλότερο), περνώντας μέσα από τους επαρχιακούς δρόμους και τα χωριά της περιοχής. «Παρά τις χρόνιες επισημάνσεις μας προς τα αρμόδια υπουργεία για να διευθετήσουν το θέμα της θέσης των διοδίων στα Ν. Μάλγαρα, ώστε να μην μπορούν οι νταλίκες και τα βυτία να τα παρακάμπτουν μέσα από τα χωριά μας, η κολοσσιαία αύξηση των διοδίων είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιάσει την επιβάρυνση του ενδοδημοτικού δικτύου και θα αυξήσει τους κινδύνους για τους κατοίκους και ιδίως τα μικρά παιδιά», δήλωσε ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμης Φωτόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γυναίκες σκέφτονται να αποκτήσουν παιδί με το DNA νεκρών συντρόφων τους

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Νέο ντοκιμαντέρ διερευνά την αμφιλεγόμενη πρακτική της «μεταθανάτιας τεκνοποίησης» - «Είναι η ανθρώπινη ανάγκη να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι»

Πάτρα: Αγνοείται 16χρονη μαθήτρια που επέστρεφε από εξετάσεις

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Εξαφανίστηκε το πρωί της Πέμπτης 4 Ιουνίου, μετά τη λήξη των ενδοσχολικών προαγωγικών εξετάσεων

Βρετανία: Επίθεση με βαλλίστρα σε πανεπιστήμιο – Ένας σοβαρά τραυματίας

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Το θύμα, υπάλληλος ασφαλείας του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ανω Λιόσια: Πυροβολισμοί και συμπλοκή – 13 συλλήψεις

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Οι εμπλεκόμενοι έκαναν χρήση καραμπινών, αφήνοντας πίσω τους εκτεταμένες ζημιές στον οικισμό

Γαλλία: Σορός παιδιού με ρούχα παρόμοια με της 11χρονης Λιάνας εντοπίστηκε σε σιλό σιτηρών

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Τις επόμενες ώρες η σορός θα εξεταστεί από ιατροδικαστή για την επίσημη ταυτοποίησή της

Υπάτιος Πατμάνογλου: Συγκλονιστική ανάρτηση 9 χρόνια μετά το τροχαίο που του στέρησε σύζυγο και γιο

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Ο πατέρας που έχασε σύζυγο και παιδί σε θανατηφόρο τροχαίο στην Αθηνών - Λαμία το 2017 μοιράστηκε συγκινητική φωτογραφία του γιου του

Καλαμάτα: Η θεία των κοριτσιών δεν μπορεί να αναλάβει την επιμέλειά τους

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Το Σάββατο απολογείται ο 41χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία της συζύγου του, της 39χρονης Βασιλικής

Γυναίκα κλέβει θαμώνες σε καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης – Αναστάτωση στην περιοχή

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Επιχειρηματίες και πολίτες που ήρθαν σε επαφή μαζί της εκτιμούν ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα

Γαλλία: Σορός εντοπίστηκε κοντά στο σημείο εξαφάνισης της 11χρονης Λιχάνα – Ειδοποιήθηκε η οικογένεια

Κόσμος 04.06.2026
Η σορός ανακαλύφθηκε μέσα σε σιλό σιτηρών εγκαταλελειμμένου εργοστασίου που παρέμενε κλειστό για πάνω από 15 χρόνια.

Ο χάρτης με τους καρχαρίες στην Ελλάδα ‑ Σε ποιες θάλασσες κόβουν βόλτες

E-Daily 2.TopNews 04.06.2026
Ποια είδη και σε ποιες περιοχές της Ελλάδας κάνουν την εμφάνισή τους