E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της εισαγωγής τρανσέξουαλ στην Αστυνομία

Επικαλούνται πρόσφατη προκήρυξη για την εισαγωγή στις σχολές

Δημοσίευση 8/6/2018 | 16:00

20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της εισαγωγής τρανσέξουαλ στην Αστυνομία

Την εισαγωγή τρανσέξουαλ ατόμων στις σχολές αξιωματικών και αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ζητούν είκοσι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

Οι βουλευτές επικαλούνται πρόσφατη προκήρυξη για την εισαγωγή στις σχετικές σχολές της αστυνομίας η οποία επισημαίνει ότι οι «ψυχοσεξουαλικές διαταραχές (όπως η διαταραχή ταυτότητας φύλου)» αποτελεί αιτία αποκλεισμού των υποψηφίων.

«Ο αποκλεισμός που προβλέπει η προκήρυξη συμβάλλει σε στιγματισμό των τρανς προσώπων καθώς υιοθετεί την άποψη ότι η τρανς κατάσταση αποτελεί ψυχική διαταραχή κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις επιστημονικές θέσεις που έχουν διατυπώσει μια σειρά από διεθνείς και ελληνικούς φορείς, όπως για παράδειγμα η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση και ο Κλάδος Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, οι οποίοι συντάσσονται στην κατεύθυνση της αποπαθολογικοποίησης της τρανς κατάστασης, διαφωνώντας έντονα με την ψυχιατρικοποίηση της» τονίζουν μεταξύ άλλων οι ερωτώντες βουλευτές μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης που πρόσφατα καταψήφισε την διάταξη για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών:

Θέμα: Αποκλεισμός πολιτών από την Εισαγωγή στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας

Στις 17 Μαΐου αναρτήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στη Διαύγεια, η προκήρυξη για την Εισαγωγή Ιδιωτών στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων με το Σύστημα των Γενικών Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Αριθμ. Πρωτ: 6000/2/5950-ο’).

Στο παράρτημα Δ της προκήρυξης, στη σελίδα 32 και υπό τον τίτλο "Ενδεικτικός Πίνακας κυριότερων νοσημάτων και σωματικών ατελειών που αποκλείουν τους/ις υποψήφιους/ες από τις αστυνομικές σχολές", στην παράγραφο «Ψυχικές Παθήσεις», αναφέρονται - μεταξύ άλλων – ως αιτία αποκλεισμού από τις εν λόγω σχολές οι «ψυχοσεξουαλικές διαταραχές (όπως η διαταραχή ταυτότητος φύλου)».

Η διατύπωση αυτή της προκήρυξης έρχεται σε αντίθεση με το τον Ν. 4443/2016 (Άρθρο 3, Παράγραφος 1β), με τον οποίο απαγορεύονται οι διακρίσεις στον χώρο της εργασίας για λόγους ταυτότητας φύλου, καθώς αποκλείονται από την εισαγωγή στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων, άρα και από την εργασία στο Αστυνομικό Σώμα, τα τρανς πρόσωπα με μόνο λόγο την ταυτότητα φύλου τους.

Επιπλέον, αυτή η διατύπωση της προκήρυξης έρχεται σε αντίθεση με το τον Ν. 4491/2017 (Άρθρο 1, Παράγραφος β) όπου διατυπώνεται ρητώς ότι κάθε «πρόσωπο έχει δικαίωμα στο σεβασμό της προσωπικότητάς του με βάση τα χαρακτηριστικά φύλου του», καθώς ο αποκλεισμός που προβλέπει η προκήρυξη συμβάλλει σε στιγματισμό των τρανς προσώπων καθώς υιοθετεί την άποψη ότι η τρανς κατάσταση αποτελεί ψυχική διαταραχή κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις επιστημονικές θέσεις που έχουν διατυπώσει μια σειρά από διεθνείς και ελληνικούς φορείς, όπως για παράδειγμα η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση και ο Κλάδος Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, οι οποίοι συντάσσονται στην κατεύθυνση της αποπαθολογικοποίησης της τρανς κατάστασης, διαφωνώντας έντονα με την ψυχιατρικοποίηση της.

Με βάση τα προαναφερθέντα,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Προτίθενται να άρουν τον αποκλεισμό των τρανς προσώπων από την εισαγωγή στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, αποκλεισμό ο οποίος στιγματίζει τους τρανς ανθρώπους και παραβιάζει με σαφή τρόπο τη νομοθεσία για την ίση μεταχείριση στον χώρο της εργασίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Καββαδία Αννέτα
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτου Ελένη
Δριτσέλη Παναγιώτα
Θελερίτη Μαρία
Θηβαίος Νικόλαος
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)
Κουράκης Αναστάσιος (Τάσος)
Κυρίτσης Γιώργος
Μανιός Νίκος
Μαντάς Χρήστος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης)
Πάλλης Γιώργος
Παρασκευόπουλος Νίκος
Σταματάκη Ελένη
Σταμπουλή Αφροδίτη
Ψυχογιός Γιώργος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων

Θεσσαλονίκη: Τρόμος στη πτήση ‑ Έσπασε παράθυρο, τραυματίστηκε επιβάτης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο τραυματίας επιβάτης συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και τους διπλανούς του, αποφεύγοντας πτώση εκτός αεροπλάνου.

«Μην το κάνεις»: Το δραματικό βίντεο για να μην πέσει γυναίκα από γέφυρα στο Μπρούκλιν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Η γυναίκα έμεινε στη γέφυρα για πάνω από μια ώρα, μέχρι ένας αστυνομικός να την αγκαλιάσει και να την απομακρύνει

Συνελήφθη στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 60χρονος που έκανε παράνομα χειρουργεία σε ζώα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στην κατοικία του, εντοπίστηκαν ιατρικά εργαλεία, καθώς και τραπέζι χειρουργείου

Αγρια δολοφονία 43χρονης στην Ιρλανδία: Την βρήκε ξυλοκοπημένη η 13χρονη κόρη της, ύποπτος ο 28χρονος μετανάστης σύντροφός της

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η Τζέιμι Κάρνεϊ είχε γνωρίσει τον Αχμάντ Αλσακέρ σε πορεία υπέρ της Παλαιστίνης

WSJ: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για νέο ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Θέλουν να εξοντώσουν τον ηγέτη των ΗΠΑ, εμένα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Αγκυρα - Αγνωστες οι πληροφορίες που παρέδωσε η Μοσάντ στις ΗΠΑ

Μαρινάκης για Τσίπρα: Γιατί κράτησε ανοιχτή τη Βουλή για τον Ποινικό Κώδικα και ποιους εξυπηρέτησε ο «εντιμότατος»;

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η λέξη ντροπή δεν είναι πια αρκετή για να αποδώσει το πολιτικό κατάντημα του Τσίπρα, ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τρεις συλλήψεις σε Θεσσαλονίκη και Χανιά για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Δύο άντρες και μία γυναίκα οι συλληφθέντες - Οι δύο αποτελούσαν το «επιχειρησιακό ζευγάρι» και ο τρίτος είχε υποστηρικτικό ρόλο – Πρόκειται για άτομα γνωστά στον αναρχικό χώρο, η γυναίκα έφυγε για Κρήτη μετά τη δολοφονία

Σκηνικό πρωτοφανούς έντασης από την Ζ. Κωνσταντοπούλου ‑ Κάλεσε την αστυνομία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Πρέπει να επιληφθεί η αστυνομική αρχή για το αυτόφωρο κακούργημα που διαπράττουν οι βουλευτές της ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ ένα τσιγάρο άναψα»: Βίντεο με τραυματία εργαζόμενο λίγα λεπτά μετά την έκρηξη στην επιχείρηση στον Ασπρόπυργο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Από την φωτιά τραυματίστηκαν έντεκα άτομα - Τα τρία δίνουν μάχη διασωληνωμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλία της Εύβοιας ‑ Bίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ανησυχία σε κατοίκους και λουόμενους – Αναζητούνται τα αίτια του φαινομένου