E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

H Eυρώπη προειδοποιεί: Προσοχή στις τηγανητές πατάτες

Νέα ευρωπαϊκή οδηγία

Δημοσίευση 7/6/2018 | 13:47

H Eυρώπη προειδοποιεί: Προσοχή στις τηγανητές πατάτες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί: Το ακρυλαμίδιο βλάπτει! Το ακρυλαμίδιο είναι μια καρκινογόνος ουσία που εμφανίζεται όταν μια αμυλούχος τροφή τηγανιστεί ή ψηθεί για πολλή ώρα σε υψηλή θερμοκρασία. 

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, το ακρυλαμίδιο εμφανίστηκε σε προϊόντα πατάτας αλλά όχι μόνο. Βρέθηκε και στα δημητριακά αλλά και στον καφέ. H νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών θα πρέπει να εξασφαλίζει πως ο καταναλωτής λαμβάνει όσο το δυνατόν λιγότερο ακρυλαμίδιο.

Αυτό δεν αλλάζει τη δική μας ζωή ως καταναλωτές όμως αλλάζει τις συνθήκες της βιομηχανίας τροφίμων. Πλέον αλλάζει η παραγωγή και η προετοιμασία τροφίμων και αφορά κάθε βιομηχανία που παράγει, μεταποιεί ή εμπορεύεται προϊόντα πατάτας, ψωμί, δημητριακά πρωινού, παιδικές τροφές, προϊόντα καφέ ή υποκατάστατα καφέ.

Στόχος είναι η μείωση του ακρυλαμιδίου και μάλιστα τα κράτη μέλη της ΕΕ από το 2010 ήταν υποχρεωμένα να μετρούν την περιεκτικότητα της ουσίας στα τρόφιμά τους και να στέλνουν τις μετρήσεις στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Efsa).

Το ακρυλαμίδιο κρύβεται σε πατάτες, ψωμί και φρυγανιές

Όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ, σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης σε συνεργασία με τον Σουηδικό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, βρέθηκε υψηλή περιεκτικότητα ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες τα οποία είναι ευρείας κατανάλωσης (π.χ. ψωμί, φρυγανιές, τηγανητές πατάτες, τσιπς). Τα τρόφιμα είχαν ψηθεί ή τηγανιστεί σε υψηλή θερμοκρασία και ως εκ τούτου η περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο ήταν απαγορευτική - ήταν πολύ μεγαλύτερη από το ανώτατο ημερήσιο ανεκτό όριο.

Τι ακριβώς είναι το ακρυλαμίδιο

Η ουσία αυτή προκαλεί μετάλλαξη στον οργανισμό. Ενώ το μόριο αυτό πιθανότατα δεν αντιδρά με το DNA, το παράγωγό του, ονόματι γλυσιδαμίδιο, προκαλεί αντιδράσεις στον οργανισμό. Το ακρυλαμίδιο έχει αποδεδειμένες καρκινογόνες ιδιότητες αφού σε πειράματα που έχουν γίνει διαπιστώθηκε πως προάγει τη δημιουργία αδενωμάτων και αδενωκαρκινωμάτων στο θυρεοειδή, αλλά και στα γεννητικά όργανα των πειραματόζωων. Έτσι, σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο, το ακρυλαμίδιο θεωρείται πιθανός καρκινογόνος παράγοντας.

Η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας, ζήτησε ήδη από τους καταναλωτές να μην ξεροψήνουν τις πατάτες τους και να τις βγάζουν γρήγορα από το λάδι, μόλις έχουν ψηθεί.

Μία ακόμη οδηγία είναι, πριν τηγανιστούν οι πατάτες, να μένουν στο νερό για αρκετή ώρα για να μειωθεί η περιεκτικότητα των ιστών σε ελεύθερα σάκχαρα και αμινοξέα. Ακόμα, θα ήταν καλό, για να μην παραμείνουν πολλή ώρα στο λάδι, να βράζονται και έπειτα να τηγανίζονται.

Ακόμα, συνιστάται μέτρο στην κατανάλωση τηγανητών τροφών και φυσικά, επικέντρωση στην υγιεινή διατροφή, και την εστίαση σε φρούτα και λαχανικά. Είναι γεγονός πως πρέπει να εντάξουμε το βράσιμο ως βασικό τρόπο μαγειρέματος ορισμένων τροφίμων και την εν γένει Μεσογειακή δίαιτα ως τρόπο διατροφής.

Στον άνθρωπο, ένας καρκίνος που προκαλείται από ακρυλαμίδιο, δεν μπορεί να ανιχνευθεί άμεσα. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας εκτιθέμεθα σε πάρα πολλούς ρύπους σε πολύ χαμηλές δόσεις για να μπορέσουμε να αποδώσουμε μόνο μια ασθένεια στο ακρυλαμίδιο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι τρώνε οι άλλοι λαοί το Πάσχα

Food 04.05.2024
Ηνωμένες Πολιτείες, Μεξικό και άλλοι

Τα νέα bakeries της Αθήνας που ξεφουρνίζουν τις πιο νόστιμες λιχουδιές

Eat + Drink 04.05.2024
Μας τρέχουν τα σάλια με αυτές τις εικόνες!

Ο αόρατος αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην υγεία του δέρματός σου

Body+Mind 04.05.2024
Καθώς προσπαθούμε να ανακαλύψουμε λύσεις για την κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία είναι αδύνατο να αγνοηθούν.

Τα λουλούδια που ανθίζουν μόνο το Πάσχα

Σπίτι 04.05.2024
Είναι όλα τους πανέμορφα!

Ποια αρώματα φορούσαν οι διάσημες κυρίες του 20ου αιώνα ‑ Υπάρχουν ακόμα;

Style 04.05.2024
Από την Audrey Hepburn μέχρι την Jackie Kennedy, εδώ είναι 10 είδωλα και τα αγαπημένα τους αρώματα.

Τι είναι το ιταλικό μανικιούρ που προτιμούν όλες γιατί κάνει τα νύχια μακρύτερα

Body+Mind 04.05.2024
Αν θες μακρύτερα νύχια, μπορείς πανεύκολα

Πασχαλινά κουλουράκια σε 15 λεπτά

Food Χτες
Πως να φτιάξετε σωστά Πασχαλινά κουλουράκια εύκολα με επαγγελματικό αποτέλεσμα

Νέα έρευνα δείχνει πως αυτή η διατροφή προσθέτει 13 χρόνια στη ζωή σας

Body+Mind Χτες
Nέα έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να ενισχύσει την υγεία σας

Αυτή η παραλλαγή του γαλλικού μανικιούρ είναι τέλεια για την άνοιξη

Style Προχτές
Αλλωστε, η ζωή είναι πολύ μικρή για βαρετά νύχια!

Η βιταμίνη που σβήνει τα σημάδια της γήρανσης

Body+Mind Προχτές
Νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα