E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αισθητά έχει μειωθεί το κάπνισμα στην Ελλάδα

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ

Δημοσίευση 31/5/2018 | 22:08

Αισθητά έχει μειωθεί το κάπνισμα στην Ελλάδα

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για τη διακοπή του καπνίσματος, ιδίως ανάμεσα στους νέους, την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ,33,3% είναι η μείωση των καπνιστών ηλικίας 16-24 ετών, μεταξύ των ετών 2009-2014, ενώ σημαντική είναι και η μείωση της ετήσιας κατανάλωσης τσιγάρων που φτάνει το 57% μεταξύ των ετών 2007 και 2017, χωρίς βέβαια να λαμβάνεται υπόψιν και η παράνομη διάθεση καπνού.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σήμερα με αφορμή την Ημέρα κατά του Καπνίσματος, από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Παναγιώτης Μπεχράκης αναφέρθηκε στη μείωση του συνόλου των καπνιστών κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχειά από την KAPA Research και την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Όπως είπε, «ο Έλληνας έχει πλέον αλλάξει νοοτροπία. Η Ελλάδα πορεύεται με επιτυχία σε ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της επιδημίας του καπνίσματος. Στόχος είναι μία νέα γενιά χωρίς τσιγάρο».

Στην εισήγησή του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Ι. Μπασκόζος τόνισε πως το υπουργείο Υγείας θεωρεί πολύ σημαντικές τις πρωτοβουλίες για έλεγχο του καπνίσματος σαν μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας και συμπλήρωσε: «Το υπουργείο Υγείας θα επιδιώξει άμεσα τη δημιουργία διυπουργικού οργάνου για τον συντονισμό των δράσεων που σχετίζονται με τον έλεγχο του καπνίσματος και την εφαρμογή του νόμου».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κύριος Μπεχράκης απένειμε τιμητική πλακέτα στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και στην Αλεξάνδρα Στασινοπούλου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Στασινόπουλος - ΒΙΟΧΑΛΚΟ, για τη μακροχρόνια συνεισφορά τους στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών δράσεων SmokefreeGreece που πραγματοποιούνται στα σχολεία για την πρόληψη του καπνίσματος.

Στην ομιλία του ο ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας Δ. Κόκκινος τόνισε ότι το κάπνισμα είναι κύριος παράγων κινδύνου για την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος μυοκαρδίου, περιφερικής αγγειακής νόσου, εγκεφαλικών επεισοδίων και ανευρυσμάτων αορτής, υποστηρίζοντας έτσι την αφιέρωση της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος στην επίδραση της χρήσης προϊόντων καπνού στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ο κύριος Κόκκινος ανέφερε ότι το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για 28% του θανάτου ανδρών και 13% του θανάτου γυναικών ηλικίας 35-60 ετών. Υπενθυμίζεται ότι η καρδιαγγειακή νόσος είναι η πρώτη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και ότι το 12% των θανάτων από αυτήν αποδίδεται στο κάπνισμα. Επίσης, όπως είπε, το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου κατά 20% με 30%. «Δεν υπάρχει κατώτατο όριο αριθμών τσιγάρων όσον αφορά στον κίνδυνο, ο κίνδυνος αυξάνει από το πρώτο τσιγάρο. Το ευχάριστο είναι ότι η διακοπή του καπνίσματος μειώνει διαχρονικά τις επιπλοκές από πολύ νωρίς και υποτριπλασιάζει τον κίνδυνο υποτροπής εμφράγματος του μυοκαρδίου», είπε χαρακτηριστικά.

Η Βάσω Ευαγγελοπούλου, πνευμονολόγος-εντατικολόγος, παρουσίασε το νέο τετράδιο «Μαθαίνω να μην καπνίζω», η φιλοσοφία του οποίου είναι, με τρόπο ευχάριστο, να λαμβάνουν τα παιδιά θετικά μηνύματα για τη ζωή, μαθαίνοντας να μην καπνίζουν. Το τετράδιο εκτυπώθηκε σε 160.000 αντίτυπα από το Εθνικό Τυπογραφείο με χορηγία της Βουλής των Ελλήνων και μοιράζεται με χορηγία των ΕΛ.ΤΑ. σε μαθητές δημοτικών σχολείων της Ε' και της ΣΤ'.

Η πρόεδρος των ΕΛ.ΤΑ., Ευφροσύνη Σταυράκη δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλουμε στο να φτάσουν στα παιδιά και να διδαχτούν με γλαφυρότητα και επιστημοσύνη, μηνύματα σχετικά με την εξάρτηση και τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα, αλλά και θετικά μηνύματα, που προάγουν τον υγιεινό τρόπο ζωής, απαλλαγμένο από εξαρτήσεις, ουσιαστικά ελεύθερο».

Ο βουλευτής περιφέρειας Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Δέδες τόνισε πως η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος δεν έχει χαρακτήρα επετειακό, ούτε σαφώς εορταστικό. «Είναι γεγονός ότι οι αντικαπνιστικές διατάξεις αποτελούν αρνητικό παράδειγμα καταστρατήγησης και μη εφαρμογής, και αυτό πρέπει να αλλάξει. Στην προσπάθεια αυτή, η Πολιτεία δεν εστιάζει σε κατασταλτικά και εισπρακτικά μέτρα, αλλά αντίθετα στη δημιουργία αντικαπνιστικής συνείδησης στη νεολαία μας. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, έγινε και η χορηγία της έκδοσης των 160.000 μαθητικών τετραδίων "Μαθαίνω να μην καπνίζω" από τη Βουλή των Ελλήνων», τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το FBI έκανε έφοδο στο σπίτι δημοσιογράφου της Washington Post τα ξημερώματα

Κόσμος 14.01.2026
Ομοσπονδιακοί πράκτορες έφτασαν χωρίς προειδοποίηση, έψαξαν το σπίτι και κατέσχεσαν ηλεκτρονικές συσκευές

Ταξί: Παρατείνεται η απεργία των οδηγών

Ελλάδα 14.01.2026
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι οδηγοί θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή

Κύπρος: Θρίλερ με σορό άνδρα που εντοπίστηκε σε παραλία

Ελλάδα 14.01.2026
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για Ρώσο επιχειρηματία

Ολυμπιακός ‑ ΠΑΟΚ 0‑2: «Αλωσε» το Καραϊσκάκη και προκρίθηκε στα ημιτελικά

Αθλητικά Νέα 14.01.2026
Ο Δικέφαλος του Βορρά «καθάρισε» την πρόκριση από το πρώτο τέταρτο και περιμένει πλέον Παναθηναϊκό ή Αρη

Η Σουηδία στέλνει στη Γροιλανδία στρατιωτικό προσωπικό μετά από αίτημα της Δανίας

Κόσμος 14.01.2026
Νωρίτερα σήμερα η Δανία ανακοίνωσε ότι ενισχύει «ξεκινώντας από σήμερα» τη στρατιωτική της παρουσία στη Γροιλανδία

Το Ιράν απειλεί τον Τραμπ: «Αυτή τη φορά η σφαίρα δεν θα αστοχήσει»

Κόσμος 14.01.2026
Η απειλή έρχεται καθώς ετοιμάζεται επίθεση κατά του θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης

Οι ΗΠΑ «παγώνουν» την έκδοση βίζας για τους υπηκόους 75 χωρών

Κόσμος 14.01.2026
Αναλυτικά η λίστα με τις χώρες

ΑΕΚ ‑ ΟΦΗ 0‑1: «Μπαλωθιά» πρόκρισης στη Νέα Φιλαδέλφεια με υπογραφή Σαλσέδο

Αθλητικά Νέα 14.01.2026
Μεγάλη νίκη για τους Κρητικούς που άφησαν εκτός συνέχειας την Ένωση και «πέταξαν» για τους «4» του Κυπέλλου.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Εντός 24 ωρών πιθανή αμερικανική επίθεση στο Ιράν

Κόσμος 14.01.2026
Αντίστροφη μέτρηση για χτύπημα των ΗΠΑ στο Ιράν

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη θα γίνει πέρα από οικονομική και στρατιωτική υπερδύναμη

Κόσμος 14.01.2026
«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε ισχυροί και τι σημαίνει ισχύς, δεν είμαστε στρατιωτική υπερδύναμη, αλλά χτίζουμε βήμα-βήμα για να γίνουμε μία τέτοια» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Νέο πρόγραμμα ΔΥΠΑ για 10.000 άνεργες μητέρες με μισθό έως 1.004 ευρώ, επιδοτείται και η μερική απασχόληση

Ελλάδα 14.01.2026
Θα δημιουργηθούν 5.000 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και 5.000 νέες θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης - Έμφαση σε μητέρες ανήλικων παιδιών ηλικίας έως 15 ετών