E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αισθητά έχει μειωθεί το κάπνισμα στην Ελλάδα

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ

Δημοσίευση 31/5/2018 | 22:08

Αισθητά έχει μειωθεί το κάπνισμα στην Ελλάδα

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για τη διακοπή του καπνίσματος, ιδίως ανάμεσα στους νέους, την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ,33,3% είναι η μείωση των καπνιστών ηλικίας 16-24 ετών, μεταξύ των ετών 2009-2014, ενώ σημαντική είναι και η μείωση της ετήσιας κατανάλωσης τσιγάρων που φτάνει το 57% μεταξύ των ετών 2007 και 2017, χωρίς βέβαια να λαμβάνεται υπόψιν και η παράνομη διάθεση καπνού.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σήμερα με αφορμή την Ημέρα κατά του Καπνίσματος, από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Παναγιώτης Μπεχράκης αναφέρθηκε στη μείωση του συνόλου των καπνιστών κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχειά από την KAPA Research και την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Όπως είπε, «ο Έλληνας έχει πλέον αλλάξει νοοτροπία. Η Ελλάδα πορεύεται με επιτυχία σε ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της επιδημίας του καπνίσματος. Στόχος είναι μία νέα γενιά χωρίς τσιγάρο».

Στην εισήγησή του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Ι. Μπασκόζος τόνισε πως το υπουργείο Υγείας θεωρεί πολύ σημαντικές τις πρωτοβουλίες για έλεγχο του καπνίσματος σαν μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας και συμπλήρωσε: «Το υπουργείο Υγείας θα επιδιώξει άμεσα τη δημιουργία διυπουργικού οργάνου για τον συντονισμό των δράσεων που σχετίζονται με τον έλεγχο του καπνίσματος και την εφαρμογή του νόμου».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κύριος Μπεχράκης απένειμε τιμητική πλακέτα στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και στην Αλεξάνδρα Στασινοπούλου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Στασινόπουλος - ΒΙΟΧΑΛΚΟ, για τη μακροχρόνια συνεισφορά τους στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών δράσεων SmokefreeGreece που πραγματοποιούνται στα σχολεία για την πρόληψη του καπνίσματος.

Στην ομιλία του ο ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας Δ. Κόκκινος τόνισε ότι το κάπνισμα είναι κύριος παράγων κινδύνου για την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος μυοκαρδίου, περιφερικής αγγειακής νόσου, εγκεφαλικών επεισοδίων και ανευρυσμάτων αορτής, υποστηρίζοντας έτσι την αφιέρωση της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος στην επίδραση της χρήσης προϊόντων καπνού στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ο κύριος Κόκκινος ανέφερε ότι το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για 28% του θανάτου ανδρών και 13% του θανάτου γυναικών ηλικίας 35-60 ετών. Υπενθυμίζεται ότι η καρδιαγγειακή νόσος είναι η πρώτη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και ότι το 12% των θανάτων από αυτήν αποδίδεται στο κάπνισμα. Επίσης, όπως είπε, το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου κατά 20% με 30%. «Δεν υπάρχει κατώτατο όριο αριθμών τσιγάρων όσον αφορά στον κίνδυνο, ο κίνδυνος αυξάνει από το πρώτο τσιγάρο. Το ευχάριστο είναι ότι η διακοπή του καπνίσματος μειώνει διαχρονικά τις επιπλοκές από πολύ νωρίς και υποτριπλασιάζει τον κίνδυνο υποτροπής εμφράγματος του μυοκαρδίου», είπε χαρακτηριστικά.

Η Βάσω Ευαγγελοπούλου, πνευμονολόγος-εντατικολόγος, παρουσίασε το νέο τετράδιο «Μαθαίνω να μην καπνίζω», η φιλοσοφία του οποίου είναι, με τρόπο ευχάριστο, να λαμβάνουν τα παιδιά θετικά μηνύματα για τη ζωή, μαθαίνοντας να μην καπνίζουν. Το τετράδιο εκτυπώθηκε σε 160.000 αντίτυπα από το Εθνικό Τυπογραφείο με χορηγία της Βουλής των Ελλήνων και μοιράζεται με χορηγία των ΕΛ.ΤΑ. σε μαθητές δημοτικών σχολείων της Ε' και της ΣΤ'.

Η πρόεδρος των ΕΛ.ΤΑ., Ευφροσύνη Σταυράκη δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλουμε στο να φτάσουν στα παιδιά και να διδαχτούν με γλαφυρότητα και επιστημοσύνη, μηνύματα σχετικά με την εξάρτηση και τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα, αλλά και θετικά μηνύματα, που προάγουν τον υγιεινό τρόπο ζωής, απαλλαγμένο από εξαρτήσεις, ουσιαστικά ελεύθερο».

Ο βουλευτής περιφέρειας Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Δέδες τόνισε πως η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος δεν έχει χαρακτήρα επετειακό, ούτε σαφώς εορταστικό. «Είναι γεγονός ότι οι αντικαπνιστικές διατάξεις αποτελούν αρνητικό παράδειγμα καταστρατήγησης και μη εφαρμογής, και αυτό πρέπει να αλλάξει. Στην προσπάθεια αυτή, η Πολιτεία δεν εστιάζει σε κατασταλτικά και εισπρακτικά μέτρα, αλλά αντίθετα στη δημιουργία αντικαπνιστικής συνείδησης στη νεολαία μας. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, έγινε και η χορηγία της έκδοσης των 160.000 μαθητικών τετραδίων "Μαθαίνω να μην καπνίζω" από τη Βουλή των Ελλήνων», τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Λιποθύμησα κατευθείαν, εκείνος έβαλε πρώτη και έφυγε» λέει ο 18χρονος για το τροχαίο στην Αρτέμιδα ‑ Υποχρεωτική πορεία δεξιά αγνόησε ο οδηγός του ΙΧ

Ελλάδα Χτες
Ο νεαρός αναβάτης της μηχανής τραυματίστηκε ελαφρά, παρά τη σφοδρή σύγκρουση - Οι Αρχές ψάχνουν τον ασυνείδητο οδηγό που εγκατέλειψε το σημείο

Ο Μάγιαρ εκθρονίζει τον Όρμπαν μετά από 16 χρόνια στις ουγγρικές εκλογές

Κόσμος Χτες
Με 135 έδρες το κόμμα του Μάγιαρ έναντι 57 του Όρμπαν στο 199μελές κοινοβούλιο - Ο Όρμπαν συνεχάρη τηλεφωνικά τον αντίπαλό του, ο οποίος αναφέρει καταγγελίες για εκλογική νοθεία

YouTube Premium: Ανακοινώθηκαν νέες ανατιμήσεις στις συνδρομές

Tech + Science Χτες
Η Google επιβεβαίωσε τις ανατιμήσεις για το YouTube Premium που ισχύουν άμεσα στις ΗΠΑ για νέους συνδρομητές, ενώ οι υπάρχοντες χρήστες θα αντιμετωπίσουν τις αλλαγές από τον Ιούνιο του 2026.

Νέο ενδιάμεσο πλάνο από την OpenAI για να αντιμετωπίσει το Claude

Tech + Science Χτες
Στα €103/μήνα το νέο tier που γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ Plus και Pro

Τροχαίο δυστύχημα στην Καβάλα: Χωρίς δίπλωμα οδηγούσε ο πατέρας του 3χρονου παιδιού που έχασε τη ζωη του

Ελλάδα Χτες
Το ανήλικο έχασε τη ζωή του μετά από μετωπική σύγκρουση με άλλο ΙΧ - Καθόταν στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα

Τραμπ: Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ, όποιος Ιρανός επιτεθεί θα καταστραφεί στην κόλαση

Κόσμος Χτες
Ο Ντόναλντ Τραμπ μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Ιράν στο Πακιστάν έδωσε την εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό να αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ

Κορινθία: Ακρωτηριάστηκε 19χρονος και 24χρονος τραυματίστηκε στο μάτι από το έθιμο της «σαΐτας»

Ελλάδα Χτες
Δύο νεαροί τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την αναβίωση του εθίμου της «σαΐτας» στο Βέλο Κορινθίας το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου

Τον δολοφόνησε και τον πέταξε από γέφυρα σε ρεματιά: Συνελήφθη 42χρονος για τον θάνατο του 64χρονου στην Ευκαρπία

Ελλάδα Χτες
H σορός έφερε συντριπτικές κακώσεις στο κεφάλι, ενώ από την νεκροψία – νεκροτομή προέκυψε ότι αυτές προήλθαν από θλών όργανο - Εντοπίστηκε άμεσα και συνελήφθη ο κατηγορούμενος

Βραζιλία: Καρέ‑καρέ η στιγμή που καρχαρίας αρπάζει από το πόδι τουρίστρια μόλις βουτά στη θάλασσα, δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Μια χαλαρή βουτιά μετατράπηκε σε εφιάλτη για 36χρονη τουρίστρια στη Βραζιλία, όταν καρχαρίας της άρπαξε το πόδι λίγα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό της στη θάλασσα

Σύρος: Σε σοβαρή κατάσταση 13χρονος μετά από δάγκωμα οχιάς κατά τη διάρκεια οικογενειακής βόλτας

Ελλάδα Χτες
Το παιδί επιχείρησε να σηκώσει το φίδι από το έδαφος κατά τη διάρκεια οικογενειακής βόλτας την Μεγάλη Παρασκευή.

Πώς θα είναι ο καιρός το Πάσχα ‑ Σε ποιες περιοχές υπάρχει κίνδυνος βροχής

Καιρός Χτες
Ανοιξιάτικες συνθήκες με θερμοκρασίες έως 21 βαθμούς στη χώρα, αλλά τοπικές βροχές στα ανατολικά και βόρεια.

Τι έγινε στον Νέο Κόσμο κατά την Ανάσταση ‑ Μπλόκο στο επικίνδυνο έθιμο με μολότοφ

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε και κατάσχεσε μολότοφ, με τρεις συλλήψεις και επτά προσαγωγές στην περιοχή της Λαγουμιτζή.