E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η παράσταση «Ίων» του Ευριπίδη από το Θέατρο Αλφα.Ιδέα

Τ ο καλοκαίρι σε επιλεγμένα φεστιβάλ Αττικής και περιφέρειας

Δημοσίευση 30/5/2018 | 12:41

Η παράσταση «Ίων» του Ευριπίδη από το Θέατρο Αλφα.Ιδέα
ΑΘΗΝΑ
Ημερομηνίες: από 28/8/2018 έως 13/9/2018
ΑΥΓ 2018
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
ΣΕΠΤ 2018
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Ωρα προσέλευσης: 21:15

από 8 ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

Το Θέατρο Άλφα.Ιδέα μετά τις μεγάλες επιτυχίες «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2» και «Το Δέντρο του Οιδίποδα», σε Ελλάδα και εξωτερικό, παρουσιάζει το καλοκαίρι σε επιλεγμένα φεστιβάλ Αττικής και περιφέρειας, την παράσταση «Ίων».

Ο «Ίων» έκανε πρεμιέρα - στο πλαίσιο του 60ου Φεστιβάλ Φιλίππων - στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων το περσινό καλοκαίρι, συνεχίζει σε Αττική, Πάτρα και Θεσ/νίκη και θα ολοκληρώσει τις παραστάσεις του την Άνοιξη στην Νέα Υόρκη.

Τον Ίωνα και 7 ακόμα ρόλους, ερμηνεύει ο περσινός νικητής του Βραβείου «Δημήτρης Χορν», Κωνσταντίνος Μπιμπής. Στον ρόλο της Κρέουσας η Δήμητρα Χατούπη. Μαζί τους, δημιουργώντας ένα ζωντανό ηχοτόπιο, ο κορυφαίος μουσικός κρουστών Νίκος Τουλιάτος.

Το έργο

Ο Ίων του Ευριπίδη γράφτηκε γύρω στα 412 π.Χ. Ο μύθος θέλει την Κρέουσα, κόρη του Βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέα, να μένει έγκυος χωρίς τη θέλησή της από το θεό Απόλλωνα και να φέρνει στον κόσμο ένα αγόρι, το οποίο γεννά μόνη και αβοήθητη, κρυφά από την οικογένειά της.

Με φόβο προς τον πατέρα της και με σεβασμό προς τη βασιλική της γενιά, αποφασίζει, παρότι πονάει για αυτό, να εγκαταλείψει το παιδί με τα σπάργανά του μέσα στην ίδια τη σπηλιά που συνευρέθηκε με τον Φοίβο, ελπίζοντας στον θάνατο του βρέφους ή στην εξαφάνισή του. Με απόφαση του ίδιου του Απόλλωνα, ωστόσο, ο Ερμής μεταφέρει το νεογέννητο στους Δελφούς, στον ομφαλό της γης, για να το αναθρέψει η Πυθία μέσα στο μαντείο και να σωθεί.

Ο μικρός μεγαλώνει τρεφόμενος από τις σπονδές και τα πρόσφορα των πιστών και ως έφηβος ορίζεται φύλακας του Μαντείου. Χρόνια μετά, η μητέρα του η Κρέουσα, θα επισκεφτεί το Μαντείο με τον σύζυγό της τον Ξούθο, με σκοπό να πάρει χρησμό, γιατί ο γάμος της παραμένει άκαρπος. Τη στιγμή που το ζεύγος καταφτάνει, από το ιερό βγαίνει ο Ίωνας.

Είναι η τραγωδία αυτή κωμική; Είναι η τραγωδία αυτή μια προπαγάνδα; Μια προσπάθεια του ποιητή να επινοήσει τη θεϊκή προέλευση της Ιωνικής φυλής και άρα των Αθηναίων, με σκοπό να δικαιολογηθεί η διεκδίκηση τους για την κυριαρχία του Αιγαίου; Στον Ίωνα αυτά που φαίνονται δεν είναι αυτά που είναι. Το πραγματικό δεν το βλέπεις, σου αποκαλύπτεται.

H ορατότητα του αόρατου, η εμφάνιση των κρυμμένων, των απόκρυφων στοιχείων μέσα από το κείμενο (νυν οράς α χρη σε οράν, μοτίβο κοινό σε Οιδίποδα και Ίωνα) και τελικά η σύνθεση μιας σκηνικής ιστορίας, η οποία φέρνει στο φως αυτά τα οποία υπονοούνται, αποσιωπώνται και αποκρύπτονται, είναι το κεντρικό ζητούμενο αυτής της νέας εκδοχής για δυο πρόσωπα.

*Το θέατρο Άλφα Ιδέα, ο Δήμος Πετρούπολης και οι συντελεστές της παράστασης ΙΩΝ, ακυρώνουν την αποψινή προγραμματισμένη παράσταση(24 Ιουλίου) στο Θέατρο Πέτρας. Παράλληλα, το Διαδημοτικό Δίκτυο Πολιτισμού των Δήμων Βύρωνα και Δάφνης Υμηττού, ανακοινώνει την αναβολή της προγραμματισμένης για αύριο Τετάρτη 25 Ιουλίου παράστασης στο Θέατρο Βράχων, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στα θύματα της καταστροφικής πυρκαγιάς και τις οικογένειες τους. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Αυγούστου. Ισχύουν τα ίδια εισιτήρια. Όσοι είχαν εισιτήρια για Πετρούπολη, μπορούν να καλέσουν στο 13855 για να γίνει μεταβολή για την παράσταση στο Βύρωνα στις 29 Αυγούστου. Όσοι επιθυμούν εξαργύρωση, παρακαλούνται να στείλουν αίτημα στο [email protected] έως τις 28/7.

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Athens Pride 2026: Η παράσταση «Σταθμός Ω» ανοίγει τη συζήτηση για την ομοφοβία και τον κοινωνικό αποκλεισμό

Φεστιβάλ 20.05.2026
Το Εθνικό Θέατρο φιλοξενεί ένα σύγχρονο ελληνικό έργο για την απώλεια, τη βία και τη διαφορετικότητα - με ανοιχτή συζήτηση μετά την παράσταση

Athens Pride 2026: Το Inklusive 2.0 επιστρέφει με queer tattoo artists και pride flash tattoos για καλό σκοπό

Φεστιβάλ 20.05.2026
Μια ολοήμερη δράση αφιερωμένη στην έκφραση, την ορατότητα και τη σύνδεση μέσα από την τέχνη του tattoo

Athens Pride 2026: Συζήτηση για τα τρανς και intersex παιδιά στο ελληνικό σχολείο

Φεστιβάλ 20.05.2026
Μια ανοιχτή εκδήλωση για τη συμπερίληψη, την ορατότητα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο εκπαιδευτικό περιβάλλον

Athens Pride 2026: Ένα πολύχρωμο εργαστήριο Bollywood χορού έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Φεστιβάλ 20.05.2026
Μια δίωρη εμπειρία γεμάτη ρυθμό, ενέργεια και χαρά μέσα από τον κόσμο της σύγχρονης ινδικής χορευτικής κουλτούρας

Athens Pride 2026: Ένα εργαστήριο για τις προκλήσεις καριέρας των LGBTQI+ ατόμων

Φεστιβάλ 20.05.2026
Από το coming out στον εργασιακό χώρο μέχρι την επαγγελματική εξέλιξη - μια ανοιχτή συζήτηση για τη συμπερίληψη και τη στήριξη στην καριέρα

Τελευταία ευκαιρία να δεις τον Moby live: Οι νέες επιλογές εισιτηρίων που μόλις ανακοινώθηκαν

Μουσική 20.05.2026
Αν νόμιζες πως έχασες την ευκαιρία να ζήσεις από κοντά μία από τις πιο πολυσυζητημένες μουσικές βραδιές του καλοκαιριού, το Release Athens 2026 μόλις σου έδωσε δεύτερη ευκαιρία

Το InfinityGreece παρουσιάζει το 4ο απολογιστικό event Impact Showcase

Cityλάιφ 20.05.2026
Παρουσιάσεις, networking και συζήτηση για τη νεολαία και την επιχειρηματικότητα στο ετήσιο event του InfinityGreece στη Θεσσαλονίκη

Το Plastiras Lake Festival 2026 επιστρέφει με secret opening day και ένα από τα πιο δυνατά line‑ups του καλοκαιριού

Φεστιβάλ 20.05.2026
9–12 Ιουλίου | Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου, Λίμνη Πλαστήρα | Η προπώληση συνεχίζεται

Οι KAPTEN επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη για το μεγαλύτερο live του καλοκαιριού στο Θέατρο Κήπου

Μουσική 20.05.2026
12 Ιουνίου | Opening Act: Paranauê | Κλείσε το εισιτήριό σου!

Mayans & Guy J b2b Guy Mantzur στο Bolivar Beach Club

Μουσική 18.05.2026
BOLIVAR BEACH BAR21/05