E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι ακροδεξιοί του AfD εναντίον όλων στο Βερολίνο

Πενταπλάσιοι ήταν οι αντι-διαδηλωτές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/5/2018 | 10:25

Οι ακροδεξιοί του AfD εναντίον όλων στο Βερολίνο

Οι οπαδοί του ακροδεξιού κόμματος "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD) συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, το ιστορικό σύμβολο της γερμανικής πρωτεύουσας, και τα έβαλαν με όλους: την κυβέρνηση, την καγκελάριο, το Ισλάμ, τους μετανάστες, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα μέσα ενημέρωσης, ακόμη και με τον ποδοσφαιριστή Μεσούτ Οζίλ, ένα από τα αστέρια της εθνικής Γερμανίας με καταγωγή από την Τουρκία. Για τον οποίο η αντιπρόεδρος της AfD, Μπέατριξ φον Στορχ, δήλωσε, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ότι είναι "παράδειγμα αποτυχίας για την ενσωμάτωση ενός ξένου στη γερμανική κοινωνία".

Η "Εναλλακτική για τη Γερμανία" είχε ανακοινώσει ότι αναμένει περίπου 12.000 οπαδούς της στο Βερολίνο, το απόγευμα της Κυριακής έκανε λόγο για 8.000, αλλά η αστυνομία κατεβάζει τον τελικό αριθμό των συγκεντρωθέντων στους 5.000. Αίσθηση προκάλεσαν οι πληροφορίες γερμανικών μέσων ενημέρωσης ότι κομματικές οργανώσεις της AfD στη Ρηνανία προσέφεραν στα μέλη τους "χαρτζηλίκι" 50 ευρώ, προκειμένου να πάνε στο Βερολίνο και να συμμετάσχουν στο συλλαλλητήριο. Περισσότερα από 25.000 άτομα συμμετείχαν σε συνολικά 13 αντι-διαδηλώσεις, τις οποίες οργάνωσαν ή στήριξαν αριστερές ομάδες, πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των προσφύγων, συνδικάτα, καλλιτέχνες, ακόμη και ιδιοκτήτες νυχτερινών κλαμπ, οι οποίοι μάλιστα διοργάνωσαν ένα "αντι-φασιστικό after hour" με πολλή μουσική στους δρόμους του Βερολίνου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Πρασίνων Ρομπερτ Χάμπεκ, που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις, ο συσχετισμός δυνάμεων αποδεικνύει ότι η AfD παραμένει μειοψηφία.

Ένταση, αλλά χωρίς σοβαρά επεισόδια

Παρά την ένταση που επικρατούσε στους δρόμους του Βερολίνου, δεν προκλήθηκαν ταραχές, παρά μόνο μεμονωμένα επεισόδια στην εναλλακτική συνοικία Κρόιτσμπεργκ, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί σπρέι πιπεριού για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν το μεσημέρι και στον κεντρικό σταθμό του μετρό στη Φρίντριχστρασε, τον μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο του Βερολίνου. Περίπου 2.000 αστυνομικοί είχαν κινητοποιηθεί από το πρωί για να διαχωρίσουν τα δύο αντίπαλα "στρατόπεδα" διαδηλωτών και αντι-διαδηλωτών και τελικά τα κατάφεραν.

Σύμφωνα με το πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) η "Εναλακτική για τη Γερμανία" προσπαθεί να ενισχύσει τη συνεργασία της με το ξενοφοβικό κίνημα Pegida της Δρέσδης, προκειμένου να διατηρήσει την "επαφή με τη βάση" των αγανακτισμένων πολιτών. Όλα δείχνουν ότι η AfD θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις και στο μέλλον. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα πριν από τη διαδήλωση της Κυριακής, οι διοργανωτές έλεγαν ότι η AfD, παρότι εκπροσωπείται πλέον στο γερμανικό κοινοβούλιο, παραμένει "κινηματικό κόμμα" και θέλει να κίνηθεί με διαφορετικό τρόπο απ΄ότι οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις.

Πυρά από CDU

Σε υψηλούς τόνους επικρίνει την AfD η γραμματέας των κυβερνώντων χριστιανοδημοκρατών (CDU) Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ. "Αυτοί οι άνθρωποι έχουν φέρει τον αντισημιτισμό στο κοινοβούλιο. Πρόκειται για παλαιούς ναζί, καινούριους ναζί και δεξιούς λαϊκιστές" τονίζει η γερμανίδα πολιτικός σε άρθρο της για την κυριακάτικη έκδοση της BILD.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία