E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νίμιτς: Δεν υπάρχει επίλυση του Σκοπιανού

«Αλλά οι δύο πλευρές δεσμεύονται να προσπαθήσουν περισσότερο»

Δημοσίευση 25/5/2018 | 18:50

Νίμιτς: Δεν υπάρχει επίλυση του Σκοπιανού

Δεν υπάρχει επίλυση του σκοπιανού, αλλά οι δύο πλευρές δεσμεύονται να προσπαθήσουν περισσότερο, δήλωσε λίγα λεπτά μετά τις εξίμισι ώρα Ελλάδας από τη Ν. Υόρκη, ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, δίνοντας το σήμα του τέλους των συνομιλιών ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον ομόλογό του των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ, σε αυτή τη φάση, στην έδρα του ΟΗΕ.

Όπως μεταφίδει το hellasjournal.com, ειδικός διαμεσολαβητής απέφυγε να απαντήσει εάν θα υπάρξει συνάντηση των πρωθυπουργών και οπρόσθεσε ότι οι δύο υπουργοί θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους στις Βρυξέλλες.

Οι δηλώσεις Νίμιτς

Ειδικότερα, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, τόνισε στις δηλώσεις του, ότι οι συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί, η απόσταση που χωρίζει τα θέματα έχει μειωθεί, αλλά δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε τελική λύση.

«Είχαμε συναντήσεις χθες και σήμερα, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», σημείωσε ο κ. Νίμιτς.

Οι συζητήσεις των δύο υπουργών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, όπως είπε ο κ. Νίμιτς προσθέτοντας ότι «οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά και οι δυο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται αλλά και οι δυο αναγνωρίζουν την σημασία της επίτευξης συμφωνίας και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν».

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ στις αρχές Ιουνίου, ο ειδικός διαμεσολαβητής αρκέστηκε να πει ότι «οι δύο πλευρές γνωρίζονται πολύ καλά. Οι δυο υπουργοί μιλάνε συχνά και γνωρίζονται, οπότε θα βρουν έναν τρόπο για να το κάνουν».

Νωρίτερα, είχε καταγραφεί νέα ανατροπή στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό των Σκοπίων με νέο δεδομένο στο τραπέζι των συνομιλιών να έχει πέσει ξανά το όνομα Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία), από την πλευρά του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η πρόταση έπεσε στο τραπέζι λίγο πριν από τη λήξη του χθεσινού, πρώτου γύρου των συνομιλιών, και είχε μείνει ως «εκκρεμότητα» για σήμερα. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει απορρίψει την ονομασία Nova Macedonija (Νέα Μακεδονία), ενώ ο ομόλογός του των Σκοπίων φέρεται να απορρίπτει το Gorna Macedonija (Άνω Μακεδονία).

Πρώτος έφτασε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τη διπλωματική αποστολή, ενώ ακολούθησε μετά από λίγα λεπτά ο ομόλογός του των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, με τη συνοδεία του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έγινε η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα: Το εντυπωσιακό έθιμο του τεχνητού σεισμού

Ελλάδα 11.04.2026
Αναπαριστούν με αυτόν τον τρόπο τον σεισμό που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Κόσμος Χτες
Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά και η Ιταλίδα πριγκίπισσα Μαρία‑Καρολίνα είναι ζευγάρι;

Κόσμος Χτες
«Το ειδύλλιο που κανείς δεν περίμενε» και φωτογραφίες τους που τους δείχνουν μαζί παρουσιάζει γαλλικό περιοδικό

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Κόσμος Χτες
Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία

Πάτρα: Φωτιά σε πολυκατοικία ‑ Επιχείρηση απεγκλωβισμού σε εξέλιξη

Ελλάδα Χτες
Μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο σε φλεγόμενο διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Πάτρα

Γερμανία: Επίθεση σε ισραηλινό εστιατόριο στο Μόναχο ‑ Αντισημιτικά κίνητρα εξετάζουν οι αρχές

Κόσμος Χτες
Δεν υπήρξαν τραυματισμοί αλλά προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές

Ο Μαροκινός που έγινε «είδωλο» στην Κίνα ‑ «Την έσωσε και έφυγε σιωπηλά»

Κόσμος Χτες
Η ηρωική πράξη του κέρδισε τον θαυμασμό και η ταυτότητά του δεν άργησε να αποκαλυφθεί