E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η τιμή της αμόλυβδης στις Κυκλάδες

Ως και 40 λεπτά ακριβότερα από τη μέση τιμή

Δημοσίευση 23/5/2018 | 19:39

Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η τιμή της αμόλυβδης στις Κυκλάδες

Ως και 40 λεπτά ακριβότερα από τη μέση τιμή, πληρώνουν κάτοικοι και ταξιδιώτες την τιμή της αμόλυβδης στα Κυκλαδονήσια, η οποία έσπασε το φράγμα των 2 ευρώ ανά λίτρο και ουδείς μπορεί να προβλέψει πού θα φτάσει, από τη στιγμή που η διεθνής τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε και το όριο των 80 δολαρίων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η μέση τιμή της αμόλυβδης στην επικράτεια διαμορφώνεται στα 1,638 ευρώ/λίτρο έναντι 1,565 ευρώ/ λίτρο πριν από ένα μήνα, ενώ ανάλογη είναι η αύξηση και στο πετρέλαιο κίνησης (1,410 ευρώ από 1,339 ευρώ/λίτρο). Το πρόβλημα είναι ότι ειδικά στις Κυκλάδες η μέση τιμή φτάνει στα 1,863 ευρώ, δηλαδή περίπου 23 λεπτά ακριβότερα, όταν σε άλλα νησιά του Αιγαίου η τιμή διαμορφώνεται κάτω από το 1,70 ευρώ/ λίτρο.

Το δεύτερο αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και μεταξύ των Κυκλάδων καταγράφονται μεγάλες διαφορές τιμών και είναι ενδεικτικό ότι ενώ στη Σίκινο και στην Αμοργό η τιμή της αμόλυβδης κινείται στα επίπεδα των 2 ευρώ/ λίτρο, στην Τήνο και στη Σύρο βρίσκει κανείς βενζίνη ως και 25 λεπτά φτηνότερα.

Ως γνωστόν διατίμηση στα καύσιμα δεν υπάρχει, άρα θεωρητικά οι λιανικές τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, με βάση τον κανόνα προσφοράς- ζήτησης, αφού συνυπολογιστεί και το αυξημένο κόστος των μεταφορικών. Είναι, όμως, τόσο απλό; Αν αναλύσει κανείς τα επίσημα στοιχεία, θα διαπιστώσει ότι οι τιμές ειδικά σε μικρότερα νησιά δεν έχουν μεγάλες διαφορές. Και το ερώτημα είναι, θα παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να ελέγξει αν υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές, δηλαδή συμφωνίες κάτω από το τραπέζι για φιξαρισμένες τιμές; Λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός στα νησιά αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου παρατηρούνται τιμές πολύ υψηλότερες του μέσου όρου;

Κρίσιμος είναι, επίσης, ο έλεγχος για το φαινόμενο της λαθρεμπορίας καυσίμων, που επίσης αλλοιώνει και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, ένα ζήτημα που έθεσε σε ανακοίνωση του και ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας, αναδεικνύοντας το εκτεταμένο πρόβλημα ειδικά στην περιοχή της Αττικής. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά έμπειρο στέλεχος της Τελωνειακής Διοίκησης, όποιος κάνει μια έρευνα αγοράς π.χ. κατά μήκος της οδού Πειραιώς, θα διαπιστώσει ότι οι τιμές της βενζίνης διαμορφώνονται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου όχι μόνο της Επικράτειας, αλλά και του Νομού, κάτι που θα έπρεπε να αποτελέσει τουλάχιστον αντικείμενο δειγματοληπτικών, συντονισμένων ελέγχων.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ΑΑΔΕ αξιοποιούν τα ευρήματα του συστήματος εισροών- εκροών για καταδρομικές επιδρομές σε πρατήρια που εμφανίζουν ύποπτη συμπεριφορά, με πιο κραυγαλέα περίπτωση αυτή του πρατηρίου στη Δυτική Αττική, που εκτός των καραμπινάτων τελωνειακών και φορολογικών παραβάσεων, δεν είχαν καν άδεια λειτουργίας! Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει τη διενέργεια τουλάχιστον 55.000 τελωνειακών ελέγχων δίωξης (εκτός των ελέγχων δίωξης που διενεργούν οι Κ.Ο.Ε.), με στόχο τη διαπίστωση τουλάχιστον 5.500 παραβάσεων και την κατάσχεση τουλάχιστον 100 τόνων λαθραίων καυσίμων.

Πηγή: Πήραν «φωτιά» οι Κυκλάδες -Εσπασε το φράγμα των 2 ευρώ η αμόλυβδη | iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βγήκε από τη ΜΕΘ το 5 μηνών βρέφος από τη Ζάκυνθο που είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα: Η ζωή νίκησε τον θάνατο, λέει ο Ηλιάδης

Ελλάδα 04.03.2026
Μετά από 11 ημέρες νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, το παιδί τα κατάφερε με τον Ανδρέα Ηλιάδη να εύχεται στον μικρό «ήρωα» να έχει «από εδώ και πέρα μόνο χαρές»

Δοκιμαστικό SMS στις 19.00 σε όλα τα κινητά τηλέφωνα στην Κύπρο, προληπτικά μέτρα και σαφείς οδηγίες προς τους πολίτες

Ελλάδα 04.03.2026
Η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί σήμερα γύρω στις 19:00, όταν θα σταλεί δοκιμαστικό μήνυμα σε όλους τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο

Αναμπελ Σκόφιλντ: Πέθανε το μοντέλο και ηθοποιός από καρκίνο του εγκεφάλου

Κόσμος 04.03.2026
Νοσηλευόταν μέχρι πρόσφατα στο Λος Αντζελες και έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου

Επιβάτης σε αμόκ στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Τα έκανε «γυαλιά‑καρφιά» επειδή δεν έφυγε η πτήση

Ελλάδα 04.03.2026
Ανδρας προκάλεσε σοβαρές και πολλαπλές ζημιές στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», πετώντας μπουκάλια επειδή δεν έφυγε η πτήση του για Κύπρο

Σοκ και δέος: Ο τορπιλισμός της ιρανικής φρεγάτας από αμερικανικό υποβρύχιο ανοιχτά της Σρι Λάνκα ‑ Βίντεο ντοκουμέντο

Κόσμος 04.03.2026
Το πλοίο επέστρεφε στο Ιράν μετά τη συμμετοχή του στις πολυεθνικές ναυτικές ασκήσεις MILAN 2026 στο Βισακαπατνάμ της Ινδίας.

Κρήτη: Φρικτό θάνατο βρήκε άνδρας που παγιδεύτηκε σε φρέζα ενώ εκτελούσε εργασίες στο αμπέλι του

Ελλάδα 04.03.2026
Ο 73χρονος Βρετανός είχε εγκατασταθεί μόνιμα σε χωριό της Σητείας στην Κρήτη πριν από πολλά χρόνια

Voucher 750 ευρώ: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις – Ποιοι το δικαιούνται και πώς θα το πάρετε

Οικονομία 04.03.2026
Ανοιξε ο δρόμος για το voucher 750 ευρώ της ΔΥΠΑ. Δείτε ποιοι το δικαιούνται, πότε ξεκινούν οι αιτήσεις και πώς θα πληρωθείτε.

Στο τραπέζι η απαγόρευση της μπούρκας στην Ελλάδα: Τα μέτρα που εξετάζει το υπουργείο Μετανάστευσης και τι ισχύει στην Ευρώπη

Πολιτική 04.03.2026
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για περιορισμούς της χρήσης της σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες

Συγκίνηση, κλάματα και χειροκροτήματα για την επιστροφή των εφήβων αθλητών του Αρη στη Θεσσαλονίκη

Αθλητικά Νέα 04.03.2026
Η Κ18 των κιτρινόμαυρων επέστρεψε οδικώς από την Κωνσταντινούπολη, μετά τον εγκλωβισμό στο Αμπου Ντάμπι

Κουτσούμπας: «Τουλάχιστον τα δύο από τα τέσσερα drones που καταρρίφθηκαν στην Κύπρο είχαν κατεύθυνση στη Σούδα»

Πολιτική 04.03.2026
«Το ξέρουμε», ανέφερε με βεβαιότητα ο γ.γ. του ΚΚΕ μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες

Γιάννενα: Νεκρός φοιτητής μετά από πτώση στην Πανεπιστημιούπολη

Ελλάδα 04.03.2026
Εντοπίστηκε έξω από το κτίριο του τμήματος Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής