E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέο πρόεδρο απέκτησε η Καταλονία

Τον Κιμ Τόρα πρότεινε ο εξόριστος Κάρλες Πουτζντεμόν

Δημοσίευση 14/5/2018 | 18:46

Νέο πρόεδρο απέκτησε η Καταλονία

Το καταλανικό κοινοβούλιο εξέλεξε σήμερα στην προεδρία της Καταλονίας τον αυτονομιστή υποψήφιο τον οποίο πρότεινε ο εξόριστος Κάρλες Πουτζντεμόν, τον Κιμ Τόρα, ο οποίος δεσμεύθηκε να συνεχίσει την «οικοδόμηση ενός ανεξάρτητου κράτους» της Ισπανίας.

«Θα δημιουργήσουμε τη Δημοκρατία της Καταλονίας», δήλωσε ο 55χρονος εκδότης, ο οποίος εξελέγη μόλις με 66 ψήφους έναντι 65, ενώ τέσσερις βουλευτές του ακροαριστερού κόμματος CUP, που τάσσεται υπέρ της αυτονομίας, τήρησαν αποχή.

«Θα είμαστε πιστοί στην εντολή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για αυτοδιάθεση: θα οικοδομήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος, μια Δημοκρατία», είχε υποσχεθεί πριν από την ψηφοφορία, όπως μεταδίδουν AFP-Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την 1η Οκτωβρίου 2017, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Καταλανοί (σε σύνολο 5,5 εκατομμυρίων εκλογέων) έλαβαν μέρος σε αυτό το απαγορευμένο από τη Μαδρίτη δημοψήφισμα το οποίο η αστυνομία προσπάθησε να εμποδίσει. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το 90% τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ο Κιμ Τόρα θα πρέπει τώρα να σχηματίσει κυβέρνηση, γεγονός που θα οδηγήσει αυτόματα στην άρση της επιτροπείας που επέβαλε η Μαδρίτη σε αυτή την περιοχή των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων όταν οι αυτονομιστές βουλευτές κήρυξαν την ανεξαρτησία της, στις 27 Οκτωβρίου 2017. Ο Τόρα υποσχέθηκε από την πρώτη συζήτηση στο κοινοβούλιο το Σάββατο να διευκολύνει την επιστροφή το ταχύτερο δυνατό στην εξουσία του Κάρλες Πουτζντεμόν, του «νόμιμου προέδρου».

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος έφυγε από την Ισπανία προτού του απαγγελθούν κατηγορίες για εξέγερση, τελεί υπό καθεστώς προσωρινής ελευθερίας στη Γερμανία όπου ένα δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει αν θα εκδοθεί ή όχι.

Ο Κιμ Τόρα δεσμεύθηκε να επαναφέρει τους καταλανικούς νόμους που ανεστάλησαν ή ακυρώθηκαν από τη δικαιοσύνη, να ξανανοίξει τις «πρεσβείες» της Καταλονίας που έκλεισε το κράτος και να ξεκινήσει τη διαδικασία σύνταξης του συντάγματος της μελλοντικής καταλανικής δημοκρατίας.

Έχει αναφερθεί στη δημιουργία παράλληλων κυβερνητικών δομών στο εξωτερικό προκειμένου να προετοιμάσουν την απόσχιση: ενός «συμβουλίου της Δημοκρατίας» υπό την προεδρία του Κάρλες Πουτζντεμόν και μιας συνέλευσης που θα αποτελείται από τοπικούς εκλεγμένους.

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Ινές Αριμάδας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της «ξενοφοβικής ρητορικής και της ρητορικής της ταυτότητας του Τόρα», τον οποίο χαρακτήρισε «μαριονέτα του Πουτζντεμόν».

Κατήγγειλε τα αντι-ισπανικά γραπτά του Τόρα, ο οποίος χαρακτήρισε «γύπες, οχιές και ύαινες» εκείνους που δεν υπερασπίζονται όπως εκείνος τον πολιτισμό και τη γλώσσα της Καταλονίας.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι υπενθύμισε ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναλάβει και πάλι τον έλεγχο της περιοχής αν ο Τόρα παραβιάσει το Σύνταγμα.

Ο Πουτζντεμόν υπογράμμισε το Σάββατο σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa πως ο διάδοχός του «αναλαμβάνει την εξουσία υπό προσωρινές συνθήκες και το γνωρίζει. Από τις 27 Οκτωβρίου θα μπορεί να προκηρύξει νέες εκλογές».

Η πρώτη δίκη των 25 αυτονομιστών ηγετών που διώκονται για εξέγερση και άλλα αδικήματα μπορεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, μια καλή στιγμή προκειμένου να κινητοποιηθούν οι Καταλανοί αυτονομιστές κατά της «καταστολής» σε μια προεκλογική εκστρατεία, σημειώνουν Ισπανοί σχολιαστές.

Εννέα από αυτούς τους ηγέτες έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση και επτά άλλοι, μεταξύ των οποίων ο Κάρλες Πουτζντεμόν, έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

Στην πλειονότητά τους ανήκουν στους δύο μεγάλους πολιτικούς σχηματισμούς που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας –στον συντηρητικό PDECAT και στη Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC)– που πρεσβεύουν μια πιο μετριοπαθή πολιτική.

Όμως ενισχυμένος από την επιτυχία του στις εκλογές του Δεκεμβρίου όπου το ψηφοδέλτιό του «Μαζί για την Καταλονία» συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους ο Πουτζντεμόν κατάφερε να επιβάλει τον υποψήφιό του επιφορτίζοντάς τον να συνεχίσει την αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι αλλάζει στην ετήσια άδεια το 2026

Οικονομία 05.01.2026
Πώς θα χορηγούνται οι άδειες στους εργαζόμενους το νέο έτος.

FIR Αθηνών: Εισαγγελική παρέμβαση για το μπλακ άουτ στα αεροδρόμια

Ελλάδα 05.01.2026
Προκαταρκτική εξέταση για επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία αεροσκαφών – Ανέλαβε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Ανατροπές στη φορολογία φέρνει το 2026 για ελεύθερους επαγγελματίες

Οικονομία 05.01.2026
Η φετινή χρονιά αναμένεται να φέρει «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά για περίπου 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Πάτρα: Στον εισαγγελέα οι ιδιοκτήτες του κλαμπ που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο 30χρονος

Ελλάδα 05.01.2026
Την πόρτα του εισαγγελέα αναμένεται να περάσουν οι ιδιοκτήτες του κλαμπ στην Πάτρα όπου ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο 30χρονος.

Πρέβεζα: Ώρες αγωνίας στη ΜΕΘ για τον 16χρονο που αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι

Ελλάδα 05.01.2026
Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις

Ανακαίνιση σπιτιού με επιδότηση έως 90%: Πώς θα αλλάξετε πλακάκια, μπάνιο και κουζίνα

Οικονομία 05.01.2026
Έρχεται τον Φεβρουάριο του 2026 - Τι καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι, πώς υπολογίζεται η ενίσχυση

FIR Αθηνών: Ο περίεργος βόμβος και τα 40 «νεκρά» λεπτά

Ελλάδα 05.01.2026
Τεχνική δυσλειτουργία ή κυβερνοεπίθεση πίσω από το «μπλακ άουτ» στο FIR Αθηνών

Τέλος οι λαικές αγορές από την Τετάρτη

Ελλάδα 05.01.2026
Οι πωλητές και οι παραγωγοί αντιδρούν στην ακρίβεια και τα φορολογικά μέτρα

Βροχή ελέγχων από την εφορία το 2026: Πάνω από 72.800 έρευνες της ΑΑΔΕ, ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Ελλάδα 05.01.2026
Dating coach πιάστηκε για φοροδιαφυγή 300.000€ - Nέα ψηφιακά εργαλεία και Τεχνητή Νοημοσύνη

Μετά τη Βενεζουέλα, η Κολομβία; «Καλή ιδέα» μια νέα επιχείρηση, λέει ο Τραμπ – Τι είπε για Κούβα και Γροιλανδία

Κόσμος 05.01.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ απειλεί να διατάξει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Κολομβίας