E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

70χρονος με δυο ακρωτηριασμένα πόδια έφτασε στην κορυφή του Έβερεστ

Ο άθλος του 70χρονου Κινέζου Σια Μπογιού

Δημοσίευση 14/5/2018 | 12:31

70χρονος με δυο ακρωτηριασμένα πόδια έφτασε στην κορυφή του Έβερεστ

Ο 70χρονος Κινέζος Σια Μπογιού έγινε σήμερα ο πρώτος ορειβάτης με ακρωτηριασμένα και τα δύο του πόδια που ανεβαίνει στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου, την Τσομολάνγκμα (Έβερεστ), από την πλευρά του Νεπάλ, όπως επιβεβαίωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Μέχρι σήμερα, ο μόνος άνθρωπος χωρίς πόδια που κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή Τσομολάνγκμα είναι ο Μαρκ Ίνγκλις από τη Νέα Ζηλανδία, που ανέβηκε στην κορυφή από την πλευρά του Θιβέτ το 2006.

«Ο Κινέζος ορειβάτης, ο οποίος έχει υποστεί ακρωτηριασμό και των δύο κάτω άκρων του, σκαρφάλωσε στην κορυφή στις 8:40 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα). Είναι ο πρώτος άνθρωπος με ακρωτηριασμένα και τα δύο του πόδια, που σκαρφαλώνει στην κορυφή από την νότια πλευρά», δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Xinhua (Νέα Κίνα) από την κατασκήνωση βάσης ο Γκιανέντρα Σρέστα, αξιωματούχος του υπουργείου Πολιτισμού, Τουρισμού και Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο Κινέζος ορειβάτης έλαβε την άδεια ανάβασης από την κυβέρνηση του Νεπάλ αφού το ανώτατο δικαστήριο της χώρας τον Μάρτιο επέτρεψε σε άτομα με ακρωτηριασμένα τα κάτω άκρα τους και προβλήματα όρασης να σκαρφαλώνουν σε υψόμετρο άνω των 6.500 μέτρων. Ο Σια κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή με τη βοήθεια τεχνητών μελών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πριν από την αναχώρησή του, ο 70χρονος Κινέζος δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι πρόκειται για την πέμπτη προσπάθειά του να κατακτήσει την υψηλότερη κορυφή του κόσμου στα 8.848 μέτρα. Ο Σια έχασε και τα δύο πόδια του το 1975 κατά την πρώτη απόπειρά του να φθάσει στην κορυφή, όταν οι γιατροί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε διπλό ακρωτηριασμό λόγω κρυοπαγήματος. Είχε επιχειρήσει να φθάσει στην κορυφή το 2014, το 2015 και το 2016 αλλά δεν κατάφερε λόγω μιας χιονοστιβάδας, ενός σεισμού και κακών καιρικών συνθηκών αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία τουρισμού του Νεπάλ, η οποία εκδίδει τις άδειες ανάβασης για την Τσομολάνγκμα, 346 ορειβάτες από 38 αποστολές Νεπαλέζων και ξένων έχουν λάβει τα σχετικά έγγραφα για να σκαρφαλώσουν φέτος στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γλώσσα που θεωρείται η πιο «ελκυστική» στον κόσμο

E-Daily 1.Hero 26.05.2026
Ρομαντικός ήχος, παθιασμένη κουλτούρα και εκατομμύρια άνθρωποι που τη μιλούν

Οι έρωτες της Μέριλιν Μονρόε που έγιναν θρύλος

E-Daily 3.Left 26.05.2026
Από τον JFK μέχρι τον Αρθουρ Μίλερ

10 αποφθέγματα από παιδικά βιβλία που δεν θα ξεχάσουν ποτέ τα παιδιά

E-Daily 3.Left 26.05.2026
Η πραγματική δύναμη της παιδικής λογοτεχνίας κρύβεται στις βαθιές αλήθειες που αφήνει φυλαγμένες μέσα στην ψυχή μας

Τα δυο κορίτσια που τα μπέρδεψαν στη γέννα: Αλλαξαν αγκαλιά, αλλά όχι οικογένεια

E-Daily 3.Left 26.05.2026
Η σοκαριστική αποκάλυψη στο νηπιαγωγείο

Επιστήμονες σε αγώνα δρόμου ‑ Μήπως η ιατρική δεν προλαβαίνει τoυς νέους ιούς;

E-Daily 3.Left 26.05.2026
Γιατί εξακολουθούμε να βλέπουμε ιούς να ξεφεύγουν τόσο γρήγορα από τον έλεγχο;

Ο Δημήτρης Μυστακίδης κοιτάζει μπροστά μετά από 30 χρόνια μουσικής

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Δημήτρης Μυστακίδης μας μιλά για τη μουσική, την ανάγκη να παίρνει θέση και τη μεγάλη επετειακή συναυλία στην Τεχνόπολη

Η συγκινητική ιστορία πίσω από το αστέρι της Miley Cyrus στο Hollywood Walk of Fame

E-Daily 3.Left Χτες
Οι βραδινές βόλτες με τον πατέρα της στη Hollywood Boulevard και το όνειρο που έγινε πραγματικότητα χρόνια μετά

Ήταν έρημη ώσπου ήρθαν οι ξένοι: H πανέμορφη πόλη που παλεύει να μη γίνει σκηνικό μόνο για τουρίστες

E-Daily 3.Left Χτες
Είναι μια πόλη που άλλαξε βίαια, έγινε μόδα, αλλά ακόμα αντιστέκεται στο να γίνει απλώς ένα όμορφο σκηνικό για φωτογραφίες

Meta, TikTok και Google αντιμέτωπες με νέες καταγγελίες για online απάτες

E-Daily 3.Left Χτες
Οργανώσεις κατηγορούν τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες ότι δεν προστατεύουν επαρκώς τους χρήστες

Τι είχε συμβεί το 1996 που οδήγησε τις ΗΠΑ να ασκήσουν τώρα ποινική δίωξη στον Κάστρο;

E-Daily 3.Left Προχτές
Η μοιραία αποστολή των «Αδελφών προς Διάσωση»