E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παυλόπουλος σε Κάρολο: Ευελπιστούμε για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Τα βασικά σημεία της προσφώνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας

Δημοσίευση 9/5/2018 | 21:31

Παυλόπουλος σε Κάρολο: Ευελπιστούμε για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Tους μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με το Ηνωμένο Βασίλειο υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την προσφώνηση του στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του πρίγκηπα της Ουαλίας και της δούκισσας της Κορνουάλης.

«Αυτή η μακρά παράδοση στις διμερείς μας σχέσεις σε συνδυασμό με τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν, μας κάνει να ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του Πολιτισμού μας, τελικώς θα ευοδωθεί» υπογράμμισε με έμνφαση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον διάδοχο του Βρετανικού θρόνου αναφέρθηκε ακόμα και στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης εισόδου μεταναστών και προσφύγων, επωμίσθηκε ένα τεράστιο βάρος, το οποίο αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει, σεβόμενη στο ακέραιο τις αρχές του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης.

Σημείωσε ακόμα ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει, ιδίως μετά την έξοδό της από την βαθιά οικονομική κρίση», η οποία όπως τόνισε με έμφαση προκάλεσε επώδυνες θυσίες στον Ελληνικό Λαό, «ν’ αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και να συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα και στην ειρήνη»

Τα βασικά σημεία της προσφώνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν ως εξής:

Υποδέχομαι με ιδιαίτερη χαρά εσάς και την Α.Β.Υ. την Δούκισσα της Κορνουάλης, στην Ελλάδα, την οποία άλλωστε έχετε επισκεφθεί ιδιωτικώς πολλές φορές στο παρελθόν, δείχνοντας έτσι την ειλικρινή αγάπη σας για την Χώρα μου. Αυτή την χαρά την ενισχύει το γεγονός ότι στην Ελλάδα πραγματοποιείται η πρώτη σας επίσημη επίσκεψη αφότου, με απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας, επιλεγήκατε ως ο επόμενος επικεφαλής της Κοινοπολιτείας. Και δεχθείτε, παρακαλώ, τα θερμά μας συγχαρητήρια γι’ αυτό.

Γνωρίζουμε την εκτίμηση, τις γνώσεις και το ενδιαφέρον σας για την Χώρα μου και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Γνωρίζουμε επίσης και το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο που επιτελείτε, μ’ έμφαση στους τομείς της Παιδείας, της Νεολαίας και του Περιβάλλοντος. Ιδίως η φιλανθρωπική σας δράση είναι σημαντική, και θα ήθελα να σας συγχαρώ για τα επιτεύγματά σας που έχουν στηρίξει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλον τον Κόσμο.

Η Ελλάδα συνδέεται με μακροχρόνιους, ιστορικούς, δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, ήδη από τις απαρχές του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αναπτύχθηκε μεγάλο Φιλελληνικό κίνημα στην Μεγάλη Βρετανία, εμβληματικό μέλος του οποίου υπήρξε ο Λόρδος Βύρων, ο οποίος έδωσε ακόμη και την ζωή του στον Αγώνα των Ελλήνων. Στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους του 20ου αιώνα, οι Χώρες μας υπήρξαν Σύμμαχοι και θρήνησαν πολλά θύματα για την υπεράσπιση του Ανθρώπου, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Αυτούς τους ιστορικούς δεσμούς μας μπορεί να τονώσει ακόμη περισσότερο η Διασπορά, δοθέντος ότι είναι γνωστός ο μακροχρόνιος δυναμισμός της Ελληνικής Παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Παροικίας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα.

Πέραν των ιστορικών δεσμών, οι Λαοί μας μοιράζονται μια μεγάλη ναυτική παράδοση. Η συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας αναπτύσσεται όλο και περισσότερο, όπως καταδεικνύει η δυναμική κοινότητα εφοπλιστών και Ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Χωρών μας, συντείνει και η μακρά παράδοση που διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην διδασκαλία και στην έρευνα των Κλασικών Σπουδών και του Ελληνικού Πολιτισμού καθώς και η διμερής συνεργασία που έχει αναπτυχθεί στον τομέα αυτόν. Είναι δε ακριβώς αυτή η παράδοση, σε συνδυασμό με τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν, η οποία μας κάνει να ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του Πολιτισμού μας, τελικώς θα ευοδωθεί.

Η Ελλάδα θεωρεί το Ηνωμένο Βασίλειο πολύτιμο Εταίρο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ευχόμαστε, η τελική και οριστική απόφαση των αρμόδιων οργάνων της Χώρας σας να ληφθεί με γνώμονα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Ανεξαρτήτως όμως τούτου, και υφ’ οιεσδήποτε συνθήκες, η αρμονική συμπόρευση των Χωρών μας και των Λαών μας θα συνεχισθεί αδιατάρακτη.

Στο πλαίσιο αυτό, προσβλέπουμε στην συνέχιση της στενής συνεργασίας μας στον τομέα του Προσφυγικού και του Μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την Ευρώπη, και όχι μόνον. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε συλλογικά τις προσπάθειές μας για να σώσουμε ζωές, να καταπολεμήσουμε την στυγνή εκμετάλλευση του Ανθρώπου, να ενισχύσουμε την συνεργασία για την διαχείριση των συνόρων και ν’ αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της παράνομης μετανάστευσης, εστιάζοντας στα πολλαπλά αίτιά της. Ας μην ξεχνάμε ότι το επίκεντρο και το έμβλημα του κοινού μας Πολιτισμού, του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, είναι ο Άνθρωπος. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα, ως Χώρα πρώτης εισόδου μεταναστών και προσφύγων, επωμίσθηκε ένα τεράστιο βάρος, το οποίο αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει, σεβόμενη στο ακέραιο τις αρχές του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης, παρά το γεγονός ότι, παράλληλα, η Χώρα βρισκόταν σε μιαν εξαιρετικά δυσχερή οικονομική συγκυρία.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει, ιδίως μετά την έξοδό της από την βαθιά οικονομική κρίση, η οποία προκάλεσε επώδυνες θυσίες στον Ελληνικό Λαό, ν’ αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και να συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα και στην ειρήνη, μέσω των πρωτοβουλιών που έχει ήδη αναλάβει, τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στην Μέση Ανατολή.

Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψή σας θα ευνοήσει σημαντικά την περαιτέρω, σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Χωρών και των Λαών μας, επ’ αγαθώ και της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας. Και με τις σκέψεις αυτές, θα ήθελα να σας καλωσορίσω και πάλι στην Ελλάδα και να ευχηθώ, για μιαν ακόμη φορά, σ’ εσάς και την Α.Β.Υ. την Δούκισσα της Κορνουάλης υγεία και ευτυχία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία