E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσα αεροπλανοφόρα υπάρχουν στον κόσμο;

Ποια χώρα έχει περισσότερα από τα μισά;

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 7/5/2018 | 21:27

Πόσα αεροπλανοφόρα υπάρχουν στον κόσμο;
@wikipedia.org

Τα αεροπλανοφόρα είναι μακράν τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία που μπορεί να διαθέτει στην δύναμη του το Πολεμικό Ναυτικό μιας χώρας. Και παρόλο που η κατασκευή και η συντήρησή τους είναι δαπανηρή, όπως λένε όλα τα επιτελεία στρατού, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει σε λειτουργικότητα ένα αεροπλανοφόρο σε συνθήκες μάχης.

Γι’ αυτό και πολλές χώρες συνεχίζουν να αυξάνουν τον στόλο αεροπλανοφόρων τους, ενώ κάποιες άλλες προσπαθούν να γίνουν  κι αυτές μέλη του κλειστού «κλαμπ» χωρών που τα έχουν στην κατοχή τους.

Πάντως αν πιστεύετε ότι υπάρχουν πολλά (ίσως να σας έχει δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση από τις ταινίες) τότε κάνετε λάθος. Αυτή την στιγμή, μόλις 20 είναι τα αεροπλανοφόρα στον κόσμο που είναι πλήρως λειτουργικά. Δεν μετράμε αυτά που είναι υπό κατασκευή ή στα σχέδια των εκάστοτε χωρών. Αυτά τα 20 ανήκουν σε μόλις 8 χώρες, με τις 5 από αυτές να έχουν από ένα. Οι Ισπανοί τα απέσυραν και οι Αυστραλοί και οι Βραζιλιάνοι τα έχουν παροπλισμένα.

Οι χώρες που έχουν από ένα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία, η Ταϋλάνδη, η Ρωσία και η Γαλλία. Από δυο έχουν δυο χώρες. Η Κίνα και η Ιταλία. Αυτό σημαίνει πως τα υπόλοιπα ανήκουν εκεί που φαντάζεστε. Οι ΗΠΑ έχουν αυτή την στιγμή 11 αεροπλανοφόρα  σε υπηρεσία, πράγμα που σημαίνει ότι κατέχουν πάνω από το 50% των αεροπλανοφόρων στον κόσμο. Φυσικά μιλάμε γι’ αυτά που βρίσκονται σε υπηρεσία.

Αυτή την στιγμή, ακόμα 8 αεροπλανοφόρα βρίσκονται υπό κατασκευή από 7 διαφορετικές χώρες. Οι 6 από αυτές (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ιταλία, Ινδία, Ην. Βασίλειο), έχουν ήδη αεροπλανοφόρα στον στόλο τους και σκοπεύουν να τα αυξήσουν. Μόνο μια από αυτές τις 7 χώρες δεν έχει προς το παρόν αλλά όπως έχει ανακοινώσει , θα είναι έτοιμο το 2021. Αυτή η χώρα είναι η Τουρκία και το αεροπλανοφόρο της, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 2016, θα ονομαστεί TCG Anadolu.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένα μυστικό νησί στην Ελλάδα που δεν έχει κατοίκους, μόνο… γουρουνάκια!

Περιβάλλον 02.09.2025
40 εκατομμύρια για ένα νησί χωρίς ανθρώπους – μόνο χοίρους και σμαραγδένια νερά!

Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος μήνας γενεθλίων

Stories 02.09.2025
Πολλά παιδιά συλλαμβάνονται μια συγκεκριμένη εποχή

5 ανατριχιαστικές περιπτώσεις που η συνομιλία με το AI πήγε τελείως λάθος

Νέα Εποχή 02.09.2025
Έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου οι αλληλεπιδράσεις με την τεχνητή νοημοσύνη έχουν οδηγήσει τους χρήστες να προβούν σε λανθασμένες πράξεις

Drones, σκύλοι και επιστήμονες σε πόλεμο με ένα έντομο‑φονιά

Stories 02.09.2025
Πώς ένα σκαθάρι απειλεί να αλλάξει για πάντα τα δάση

Μεξικό: Η «πόλη» που χάθηκε για πάντα – 130.000 ζωές εξαφανισμένες στον πόλεμο των ναρκωτικών

Stories Χτες
Χιλιάδες οικογένειες ψάχνουν τους αγνοουμένους τους στο Μεξικό

Αφρική: Γιατί ζητά να ξαναγραφτούν οι παγκόσμιοι χάρτες

Stories Χτες
Από το 1569 μέχρι σήμερα: Το λάθος που αλλάζει την εικόνα του κόσμου μας

Trans Rights υπό επίθεση: Το Τέξας ψηφίζει νόμο που θίγει την αξιοπρέπεια

Stories Χτες
Όταν η πολιτική μπαίνει... στην τουαλέτα

Ένα χωριό με λεβάντες και... νεύρα! Γιατί οι κάτοικοι θέλουν τους τουρίστες μόνο τις καθημερινές

Stories Προχτές
Η ισπανική πόλη που δεν θέλει τουρίστες τα Σαββατοκύριακα

Πώς η μουσική έσωσε τη ζωή μιας Εβραίας τσελίστριας

Πρόσωπα Προχτές
Σήμερα, σε ηλικία 99 ετών, η Ανίτα Λάσκερ-Βάλφις είναι η τελευταία επιζήσασα της Γυναικείας Ορχήστρας του Αουσβιτς