E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

WSJ: Η Ελλάδα σε απόσταση αναπνοής από την απελευθέρωσή της από τα μνημόνια

«Θεωρητικά, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον ικανές να στηρίξουν την πραγματική οικονομία»

Δημοσίευση 7/5/2018 | 12:08

WSJ: Η Ελλάδα σε απόσταση αναπνοής από την απελευθέρωσή της από τα μνημόνια

«Μετά από πολλά χρόνια οικονομικής και πολιτικής αναταραχής, η Ελλάδα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την απελευθέρωσή της από το καθεστώς των μνημονίων», γράφει η Wall Street Journal και προσθέτει: «Απομένει ακόμη να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, όπως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και οι αποκρατικοποιήσεις».

Ο Μουϊτάμπα Ράχμαν, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Eurasia Group τονιζει στην εφημερίδα: «Πολιτικά, η Ευρώπη έχει ισχυρό συμφέρον να εξέλθει η Ελλάδα από το πρόγραμμα και αυτό σημαίνει εξ ορισμού, ότι τα αποτελέσματα δεν επρόκειτο να θέσουν σε κίνδυνο την έξοδο. Θεωρητικά, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον ικανές να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, η πραγματικότητα όμως ίσως αποδειχθεί διαφορετική».

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότ «οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες σημείωσαν ικανοποιητικές επιδόσεις στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ, γεγονός που αποτελεί σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης.

Η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια ώστε να θεωρούνται προστατευμένες έναντι υποθετικών δυσμενών σεναρίων. Τα 20 περίπου δις. ευρώ του τρίτου προγράμματος που προορίζονταν για ενδεχόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις μπορούν πλέον να διατεθούν για άλλους σκοπούς, όπως η ελάφρυνση του χρέους». τονίζει  η WSJ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προσομοίωσης, οι τέσσερις τράπεζες θα έχαναν περίπου 15,5 δισ. των κεφαλαίων τους μέχρι το 2020, σε περίπτωση που ίσχυε το δυσμενέστερο σενάριο. Η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών αρκεί για να καλύψει τις απώλειες αυτές. Το ΔΝΤ έχει κατά το παρελθόν αμφισβητήσει την άποψη των Ευρωπαίων πιστωτών ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, εκτιμώντας ότι πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα 10 δις. ευρώ για ενδεχόμενη στήριξη.  Πάντως, οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΕΕ, που ανέρχονται σχεδόν στο 50% των χαρτοφυλακίων τους, καταλήγει η Wall Street Journal.

Bloomberg: Αλώβητες οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ

«Οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες βγήκαν αλώβητες από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ, αφήνοντας τους Ευρωπαίους ιθύνοντες με μια ανησυχία λιγότερη την ώρα που σχεδιάζουν την λήξη του τρίτου ελληνικού προγράμματος», μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

«Τα αποτελέσματα επιτρέπουν την εξοικονόμηση των 20 περίπου διζ. ευρώ του προγράμματος, που είχαν προβλεφθεί σε περίπτωση που προέκυπτε η ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την διάθεσή τους για άλλους σκοπούς.

Οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και διεθνών πιστωτών εστιάζονται στις διευθετήσεις για το είδος της επιτήρησης μετά την λήξη του προγράμματος και στα ενδεχόμενα μέτρα για την ελάφρυνση του συντριπτικού χρέους της χώρας.  Αποφασιστικός παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας για το χρέος είναι αν το ΔΝΤ θα συμπεριλάβει τα αποτελέσματα της ΕΚΤ στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το Ταμείο έχει εκτιμήσεις ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν 10 δισ. ευρώ επιπλέον», εκτιμά το  Blloomberg.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ραφήνα: Τραυματισμένο αλεπουδάκι ψάχνει τροφή στην κεντρική πλατεία

Ελλάδα 08.10.2025
Η αλεπού φαινόταν εξοικειωμένη με την ανθρώπινη παρουσία, ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο συχνό

Η Τουρκία «παίζει» με τη φωτιά στα Βαλκάνια: Έστειλε χιλιάδες drones καμικάζι στο Κόσοβο

Κόσμος 08.10.2025
«Είναι drones μάχης εξοπλισμένα με εκρηκτικούς μηχανισμούς και δυνατότητα να πλήττουν τόσο κινούμενους όσο και στατικούς εχθρικούς στόχους» έγραψε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

14 νεκροί από «εpωτικό τρίγωνο»: «Ήθελαν την ίδια γυναίκα»

Κόσμος 08.10.2025
Πέντε ακόμη άτομα τραυματίστηκαν

Ο μεγιστάνας της Πόρσε... σκάβει το Σάλτσμπουργκ: Θέλει να φτιάξει τούνελ που θα συνδέει την έπαυλή του με το κέντρο της πόλης!

Κόσμος 08.10.2025
Παρά τις αντιδράσεις, το έργο έχει ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Πολεοδομίας και αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα

Champions League: Το Netflix θα καταθέσει πρόταση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα

Αθλητικά Νέα 08.10.2025
Πόσα λεφτά θα... κερδίσει η UEFA

Τατόι: Γιατί έπεσε το εκπαιδευτικό αεροσκάφος

Ελλάδα 08.10.2025
Τα δύο πιθανά σενάρια

Η Γερμανίδα δήμαρχος που βρέθηκε μαχαιρωμένη υπέδειξε ως δράστιδα την κόρη της

Κόσμος 08.10.2025
Η Ίρις Στάλτσερ ανέκτησε τις δυνάμεις της και μίλησε στην αστυνομία μέσα από το νοσοκομείο

Βοτανικός: Εκδόθηκε η άδεια εκσκαφών για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, μπαίνουν οι μπουλντόζες

Αθλητικά Νέα 08.10.2025
Η άδεια εκσκαφών στο Βοτανικό εκδόθηκε και την Παρασκευή θα μπουν οι μπουλντόζες για να προχωρήσουν στον καθαρισμό για τις εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού

Αλλαξε τη διαθήκη του λίγο πριν το φονικό ο 68χρονος στη Φοινικούντα

Ελλάδα 08.10.2025
Τα άφησε όλα στον ανιψιό, αποκλήρωσε την ανιψιά του

Βελγίδα πρωταθλήτρια στίβου καταγγέλλει τον προπονητή της: «Μου είπε να βγάλω το εσώρουχο και να ξαπλώσω»

Κόσμος 08.10.2025
«Καταιγίδα» έχει ξεσπάσει στον βελγικό αθλητισμό μετά από καταγγελία αθλήτριας για σεξουαλική κακοποίηση από πρώην προπονητή της

Κρήτη: Το ερωtικό παιχνίδι ασφυξίας είχε γίνει επικίνδυνο – 45χρονος κατηγορείται για κακούργημα

Ελλάδα 08.10.2025
Η 55χρονη είχε δείξει στον σύντροφο της πώς να κάνει ΚΑΡΠΑ σε περίπτωση που συμβεί κάτι κακό - Ο άνδρας υπέβαλε μήνυση στη γυναίκα για ψευδή κατάθεση, συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερη

Μαντλίν ΜακΚαν: Ξέσπασε σε λυγμούς στο δικαστήριο η γυναίκα που υποστηρίζει ότι είναι η χαμένη κόρη των Βρετανών

Κόσμος 08.10.2025
Η Κέιτ ΜακΚαν περιγράφει πώς ένιωσε «παραβιασμένη» όταν άγνωστη γυναίκα την πλησίασε στο σπίτι της, ισχυριζόμενη ότι είναι η εξαφανισμένη κόρη της