E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί οι μικρές επιχειρήσεις αποφεύγουν τις κάρτες; Τι λένε στους πελάτες;

Μειωμένος ο τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω POS

Δημοσίευση 29/4/2018 | 10:47

Γιατί οι μικρές επιχειρήσεις αποφεύγουν τις κάρτες; Τι λένε στους πελάτες;

H «παρουσία» των POS στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει αυξηθεί κατακόρυφα αλλά ο τζίρος όλο και μειώνεται. Θα έλεγε κανείς πως με δεδομένη και την ανάγκη να χτίσουμε το αφορολόγητο με την χρήση πλαστικού χρήματος, ο τζίρος θα είχε αυξηθεί.

Εν μέρει αυτό που συμβαίνει είναι πως σε συμφωνία με τον πελάτη με δέλεαρ την χαμηλότερη τιμή, δεν εκδίδεται καθόλου απόδειξη. Επίσης όμως τελευταία συμβαίνει και κάτι άλλο. Ο έμπορος και οπελάτης-με πρωτοβουλία του πρώτου- συνεννοούνται να εκδίδεται μεν απόδειξη αλλά η χρέωση να είναι χαμηλότερη εάν ο πελάτης πληρώσει με μετρητά. Με άλλα λόγια, μετά την ύπαρξη διαφορετικών τιμών, με ή χωρίς απόδειξη, τώρα έχουμε και την ύπαρξη διαφορετικών τιμών, με ή χωρίς POS.

Όπως γράφει η «Καθημερινή», σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έρευνας οικονομικού κλίματος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αν και πλέον το 80,1% των ΜμΕ έχει εγκαταστήσει POS, πραγματοποιεί μέσω POS μόλις το 28,2% του τζίρου της. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην προηγούμενη έρευνα, η οποία είχε διεξαχθεί τον Ιούλιο του 2017, POS είχε εγκαταστήσει το 65,3% των ΜμΕ, όμως το ποσοστό του τζίρου μέσω των καρτών ήταν υψηλότερο, 32,5%. Στην έρευνα δε του Φεβρουαρίου του 2017, το αντίστοιχο ποσοστό τζίρου ήταν 33,22%.

O πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και ο Διονύσης Γράβαρης, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), απέδωσαν σε μεγάλο βαθμό το παραπάνω φαινόμενο στο εξής: οι πολύ μικρές επιχειρήσεις διαθέτουν περιορισμένη ρευστότητα και επομένως χρειάζονται τα μετρητά άμεσα. Όταν οι πληρωμές γίνονται μέσω POS, τότε τα χρήματα είναι συχνά δεσμευμένα για 1-3 ημέρες. Το φαινόμενο είναι ακόμη πιο έντονο στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν αγορές με μεγάλη συχνότητα, καθώς προβαίνουν σε μικρές παραγγελίες και δεν διαθέτουν απόθεμα εμπορευμάτων.

Παρά τα προαναφερθέντα προβλήματα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στις ΜμΕ διαμορφώθηκε στην τελευταία αυτή έρευνα (διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2018) στο υψηλότερο σημείο της περιόδου 2010-2018, με το 11,5% των ΜμΕ να δηλώνουν ότι η θέση της επιχείρησής τους βελτιώθηκε το τελευταίο εξάμηνο. Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ποσοστό είναι διψήφιο. Επιπλέον, το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι επιδεινώθηκε η θέση της επιχείρησής τους το τελευταίο εξάμηνο, βρέθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 στο χαμηλότερο επίπεδο (53,2%) της περιόδου 2010-2018. Οι τομείς που εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική είναι η μεταποίηση και οι υπηρεσίες, ενώ οι επιδόσεις του εμπορίου υπολείπονται σημαντικά. Η παραπάνω εξέλιξη κάθε άλλο παρά άλμα προς τα εμπρός σημαίνει, καθώς μάλιστα αναμένεται ότι το επόμενο εξάμηνο θα διακόψουν τη λειτουργία τους περί τις 7.000 επιχειρήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοβαρό επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας στην Εύβοια: Ανδρας «γνώριμος» των Αρχών ξυλοκόπησε άγρια τη σύζυγό του

Ελλάδα 23.11.2025
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 45χρονο, ενώ το θύμα προχώρησε στην υποβολή μήνυσης εναντίον του

Τραγωδία στον Ισθμό Κορίνθου: Νεκρός ανασύρθηκε 50χρονος στο Καλαμάκι

Ελλάδα 23.11.2025
Ο 50χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του μέσα από τη θάλασσα

Βίντεο της Τροχαίας με τον οδηγό που εντοπίζεται να τρέχει με 230χλμ. στην Αθηνών – Λαμίας και ξεκινά η καταδίωξη

Ελλάδα 23.11.2025
Οι έλεγχοι για την πρόληψη της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και τον εντοπισμό παραβατικών οδηγικών συμπεριφορών, θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση

Αχιλλέας Δελφός: Αυτός είναι ο πρώτος Έλληνας AI τραγουδιστής ‑ Πότε κυκλοφορεί το τραγούδι του

Ελλάδα 23.11.2025
«Ανυπομονώ να μοιραστώ το νέο μου τραγούδι. Ελάτε μαζί μου για να το φέρουμε στην κορυφή των charts», αναφέρει σε ένα από τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί

Θρίλερ με τον θάνατο 17χρονης μαζορέτας σε κρουαζιερόπλοιο ‑ Στις έρευνες το FBI

Ελλάδα 23.11.2025
Στον θετό αδερφό της οι υποψίες για τον ασφυκτικό θάνατό της

Από τις 30 Νοεμβρίου τα πρώτα μπλόκα των αγροτών – Ετοιμάζουν κλείσιμο αεροδρομίων και τελωνείων

Ελλάδα 23.11.2025
Στο πλευρό των αγροτών βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ζητούν στήριξη από την κυβέρνηση

Τζουμέρκα: Η στιγμή της διάσωσης πυροσβέστη της ΕΜΑΚ που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά ποταμού

Ελλάδα 23.11.2025
Σε βίντεο ντοκουμέντο καταγράφεται η στιγμή που ο διασώστης επιχειρούσε να διασχίσει τον Ραφτανίτη ποταμό

Μητέρα «βρίσκει» τον νεκρό γιο της έκθεμα σε μουσείο του Λας Βέγκας

Κόσμος 23.11.2025
Ο μυστηριώδης θάνατος του νεαρού πήρε μία ανατριχιαστική τροπή με τους ισχυρισμούς της μητέρας του

Αργίες 2026: Οι δυο που χάνουμε ‑ Όλα τα τριήμερα της νέας χρονιάς

Ελλάδα 23.11.2025
Δεν έχει πολλές ημέρες ξεκούρασης η νέα χρονιά

Ξύπνησε από κώμα και υπέδειξε τον δολοφόνο του ‑ Η ανατριχιαστική αποκάλυψη πριν πεθάνει

Κόσμος 23.11.2025
Το τροχαίο δεν ήταν ατύχημα και το πρόσωπο που υπέδειξε ήταν πέραν πάσης υποψίας

Χανιά: Νεκρός εντοπίστηκε Γερμανός μέσα στο σπίτι του

Ελλάδα 23.11.2025
Ο θάνατος του άνδρα οφείλεται σε παθολογικά αίτια

Μις Υφήλιος: Στην εντατική η Μις Τζαμάικα μετά την πτώση της από τη σκηνή ‑ Δεν τα πάει καλά

Κόσμος 23.11.2025
Παραμένει στην εντατική με τραύματα στα πόδια και στο πρόσωπο