E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μουσείο στη Γαλλία «ανακάλυψε» ότι πάνω από τα μισά του εκθέματα είναι πλαστά

Εκτιμητής διαπίστωσε ότι τα κτίρια που υπήρχαν σε έναν πίνακα είχαν κατασκευαστεί μετά το θάνατο του ζωγράφου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/4/2018 | 21:03

Μουσείο στη Γαλλία «ανακάλυψε» ότι πάνω από τα μισά του εκθέματα είναι πλαστά

Δεν πίστευαν στα αυτιά τους οι υπεύθυνοι του μουσείου Τέχνης στην πόλη Elne της Γαλλίας, καθώς μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας, ανακαλύφθηκε ότι πάνω από τα μισά τους εκθέματα είναι εντελώς πλαστά. Και όχι μόνο αυτό αλλά έχουν αποδοθεί σε καλλιτέχνες που είχαν πεθάνοι όταν οι πίνακες δημιουργήθηκαν.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας εκτιμητής τέχνης αμφισβήτησε έναν πίνακα που είχε αποδοθεί στον ζωγράφο Etienne Terrus. Ο εκτιμητής εξέτασε τον πίνακα και με μεγάλη έκπληξη, διαπίστωσε ότι τα κτίρια που απεικονίζει, δεν υπήρχαν κατά την εποχή που έζησε ο ζωγράφος! «Τα κτίρια αυτά κατασκευάστηκαν μετά το 1922, τη χρονιά που απεβίωσε ο Etienne Terrus», δήλωσε στη διεύθυνση του μουσείου, ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου.

Ο διευθυντής του μουσείου και οι συνεργάτες του, όντας εμβρόντητοι από την εκτίμηση σοκ, έδωσαν διαταγή να ελεγθούν όλοι οι πινακές. Το αποτέλεσμα ήταν κάτι περισσότερο από σοκαριστικό. Από τα 140 εκθέματα, τα 82, δηλαδή πολύ περισσότερα από τα μισά, ήταν πλαστά.

Το μουσείο εκτιμά ότι για να αποκτηθούν αυτά τα 82 εκθέματα δαπανήθηκαν πάνω από 160.000 τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ ένας μεγάλος αριθμός παραχωρήθηκε από δύο τοπικούς φορείς, οι οποίοι συγκέντρωναν χρήματα από εράνους για την αγορά τους. Κάποιοι άλλοι πίνακες, δόθηκαν από ιδιώτες συλλέκτες.

Ο δήμαρχος της πόλης Elne δήλωσε ότι «πρόκειται για καταστροφή. Βάζω τον εαυτό μου στη θέση εκείνων των ανθρώπων που ήρθαν απ' όλον τον κόσμο για να δουν τους πίνακές μας και είδαν ψεύτικα έργα τέχνης, ενώ πλήρωσαν είσοδο. Είναι απίστευτο και ελπίζω να βρεθούν οι υπεύθυνοι».

Πηγή μέσα από τη γαλλική αστυνομία, δήλωσε πως πίσω από τη συγκεκριμένη ιστορία κρύβεται ένα πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο. Δεν αποκλείεται μάλιστα, μετά την αποκάλυψη στο μουσείο της Elne, να βγει στην επιφάνεια ένα παγκόσμιο σκάνδαλο, καθώς οι ειδικοί εκτιμητές δήλωσαν ότι κατά τις αξιολογήσεις τους, πιστεύουν ότι το 20% των έργων στο σύνολο των μουσείων του κόσμου, είναι πλαστά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ξεψύχησε λέγοντας το «Πάτερ Ημών» κλαίγοντας και παρακαλώντας για τη ζωή της η 75χρονη στη Σαλαμίνα

Ελλάδα 25.11.2025
Ο εθισμός της στον τζόγο, οι κάμερες και το αίμα στο αυτοκίνητο πρόδωσαν την 46χρονη που σκότωσε την πεθερά της στη Σαλαμίνα

Τουρκία: Έκρηξη στο δικαστικό μέγαρο της Σανλιούρφα ‑ Αναφορές για τραυματίες

Κόσμος 25.11.2025
Αγνωστη η αιτία που προκάλεσε την έκρηξη

Μπριζίτ Μπαρντό: Ξανά στο νοσοκομείο ‑ Νέο επεισόδιο της ασθένειας που αντιμετωπίζει

Κόσμος 25.11.2025
Η 91χρονη σταρ του γαλλικού σινεμά είχε νοσηλευτεί ξανά πριν από έναν μήνα

Συγκλονιστικό βίντεο για τις γυvαικoκτovίες: Θύματα «ζωντανεύουν» μέσω AI

Ελλάδα 25.11.2025
Με αφορμή τη 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Οργανισμός “Γίνε Ανθρωπος” δίνει μέσω AI φωνή στις ιστορίες γυναικών που δολοφονήθηκαν

Αυτό είναι το νέο άρμα των Τούρκων: Οι γείτονες ενισχύουν το οπλοστάσιό τους με τα πρώτα τεθωρακισμένα άρματα Altay T1

Κόσμος 25.11.2025
Τι σημαίνει αυτό για την ισορροπία ισχύος στην περιοχή και ποιο είναι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα

«Το λιγουρεύεσαι;»: Η ανάρτηση Τσίπρα με την αφιέρωση του βιβλίου του στον Αδωνι Γεωργιάδη

Πολιτική 25.11.2025
«Βαθύτατες ευχαριστίες για τη δωρεάν διαφήμιση» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Υγείας

Κίνα: Εντοπίστηκε το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού στην ιστορία της χώρας

Κόσμος 25.11.2025
Στους 1.444 τόνους τα εκτιμώμενα αποθέματα

Οικογένεια ληστών που έκλεψε πάνω από 1,2 εκατ. καλείται να επιστρέψει μόλις 1 λίρα από τις κλοπές της

Κόσμος 25.11.2025
Είχαν κλέψει και τον επιθετικό της Λίβερπουλ, Αλεξάντερ Ίσακ