E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σαν σήμερα: Τα Γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα

Ξεκινά η γερμανική κατοχή

Δημοσίευση 26/4/2018 | 16:33

Σαν σήμερα: Τα Γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα

Ύστερα από περίπου 20 ημέρες αιματηρών μαχών, οι Γερμανοί αφού ξεπέρασαν το εμπόδιο των ηρωικών Ελλήνων που πολέμησαν με αυτοθυσία στην «γραμμή Μεταξά» κατά την διάρκεια της «Μάχης των οχυρών», όμως δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν την γερμανική μηχανή, με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.

Οι γερμανοί εισέβαλλαν στην Ελλάδα στις Απριλίου, αφού ο Χίτλερ πείσμωσε μετά την πρώτη ήττα του Άξονα, την ηρωική νίκη των Ελλήνων απέναντι στους Ιταλούς στο Αλβανικό Μέτωπο. Η «επιχείρηση Μαρίτα» επισπεύσθηκε, με τους ναζί να εισβάλλουν πρώτα στην Γιουγκοσλαβία και μετά στην Ελλάδα. Μετά την νίκη τους, άρχισε η κάθοδός τους προς την ελληνική ηπειρωτική χώρα. Οι μάχες συνεχίστηκαν αλλά δυστυχώς, το μόνο που κατάφεραν ήταν να τους καθυστερήσουν.

Στις 27 Απριλίου του 1941, τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλλαν στην Αθήνα, σηματοδοτώντας την έναρξη της κατοχής. Λίγο πριν τα στρατεύματα φτάσουν στην Αθήνα, η θρυλική φωνή του εκφωνητή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών, Κώστα Σταυρόπουλου, ακούστηκε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πόλης:

«Προσοχή! Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών ύστερα από λίγο δεν θα είναι ελληνικός. Θα είναι γερμανικός και θα μεταδίδει ψέματα. Έλληνες, μη τον ακούτε. Ο πόλεμός μας συνεχίζεται και θα συνεχισθεί μέχρι της τελικής νίκης. Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων».

Η Γερμανοί μπήκαν πρώτα από την σημερινή Κηφισιά αλλά και ταυτόχρονα από την ιερά Οδό. Μια επιτροπή, μεταξύ των οποίων ήταν οι δήμαρχοι Αθηνών και Πειραιώς, περίμεναν με πόνο ψυχής να τους παραδώσουν την πόλη. Οι κάτοικοι φοβήθηκαν και έμειναν στα σπίτια τους. Είχε πληγεί η περηφάνια τους ενώ δεν άντεχαν να δουν ούτε με το ζόρι την έπαρση της σημαίας του Ράιχ στην Ακρόπολη. Η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα, δεν άντεξε την εισβολή και έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Πέθανε 5 ημέρες μετά.

«Σας διαβεβαιώ ότι ο γερμανικός στρατός έρχεται ως φίλος φέρων την ειρήνη εις την Ελλάδα» είπε ο αντισυνταγματάρχης Σέϊμπεν στην Επιτροπή. Η περίοδος της κατοχής που ακολούθησε απέδειξε ακριβώς το αντίθετο. Η Αθήνα αλλά και η Ελλάδα, που κατακτήθηκε ολόκληρη μέχρι την 1η Ιουνίου και την «μάχη της Κρήτης», έμειναν υπό κατοχή μέχρι τον Οκτώβριο του 1944, όταν και οι ηττημένοι Γερμανοί αποχώρησαν, έχοντας αφήσει πίσω τους μια χώρα κυριολεκτικά διαλυμένη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο άνθρωπος που δεν είδε ποτέ γυναίκα, αυτοκίνητο ή κινηματογράφο ‑ Η απίστευτη αληθινή ιστορία

E-Daily 1.Hero 10.07.2026
Η απίστευτη ιστορία που μοιάζει βγαλμένη από μυθιστόρημα

Ανεβάζεις βίντεο στο Facebook; Ίσως χάνεις μια ευκαιρία να βγάζεις χρήματα

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Δεν χρειάζεται να είσαι διάσημος influencer για να κερδίζεις από τα βίντεό σου. Αν δημιουργείς πρωτότυπο περιεχόμενο, το Facebook μπορεί να γίνει μια επιπλέον πηγή εισοδήματος.

Το πανέμορφο κτίριο της Ύδρας που λίγοι ξέρουν και όλοι θα ήθελαν να δουν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Από σπίτι ήρωα του 1821 σε στέκι καλλιτεχνών - Η απίθανη μεταμόρφωση ενός αρχοντικού

Έχεις ρίζες από τον Πόντο ή τη Μικρά Ασία; Αυτό το αρχείο μπορεί να κρύβει το οικογενειακό σου παρελθόν

E-Daily 3.Left Χτες
Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών διέσωσε και δημοσίευσε τον ονομαστικό κατάλογο που συνέταξε το υπουργείο Γεωργίας, με στοιχεία για χιλιάδες οικογένειες προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.

Έμφυλη βία: Ένα νέο, ελληνικό, σχολικό βιβλίο δίνει λάθος συμβουλές στα κορίτσια

E-Daily 3.Left Χτες
Εν έτει 2026, ένα νέο σχολικό εγχειρίδιο για την έμφυλη βία κατηγορείται ότι διδάσκει στα κορίτσια πώς να προστατεύονται, αντί να διδάσκει στα αγόρια να μην κακοποιούν.

Αυτός είναι ο φυσικός θηρευτής του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες

E-Daily 3.Left Χτες
Ο απόλυτος κυρίαρχος απέναντι στον τοξικό εισβολέα

Πώς θα ήταν μια πόλη στη Σελήνη σε 100 χρόνια από τώρα; Η Luna Prime και ο εφιάλτης της

E-Daily 3.Left Χτες
Το δέλεαρ της βαρύτητας και η τεχνολογία επιβίωσης

Η Λουπίτα Νιόνγκο τα έβαλε με τον Όμηρο, αλλά μήπως βιάστηκε λίγο;

E-Daily 3.Left Προχτές
Η Λουπίτα Νιόνγκο ρώτησε γιατί ο Όμηρος δεν έδωσε χώρο στις γυναίκες - αλλά η απάντηση δεν είναι τόσο απλή

Το πάρτι της Πάρις Χίλτον και ο «Ρομπέν των Δασών» που έκλεψε μια τούρτα 3.200 δολαρίων

E-Daily 3.Left Προχτές
Ο απρόσκλητος μουσικός και η τούρτα των χιλιάδων δολαρίων