E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Ποιος ο λόγος να υψώνει κανείς την ελληνική σημαία σε νησί που δεν υπάρχει κανείς;»

Λάδι στην φωτιά ρίχνει ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Φαρούκ Καϊμακτσί

Δημοσίευση 20/4/2018 | 11:37

«Ποιος ο λόγος να υψώνει κανείς την ελληνική σημαία σε νησί που δεν υπάρχει κανείς;»

Λάδι στη φωτιά των ελληνοτουρκικών σχέσεων ρίχνει με συνέντευξή του ο μόνιμος πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρούκ Καϊμακτσί.

Στη σκιά του ισχυρισμού της Τουρκίας ότι κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα ο Τούρκος διπλωμάτης κατηγορεί τους Έλληνες και τους Κυπρίους ότι προκαλούν ενώ ταυτόχρονα αναρωτιέται: «ποιος ο λόγος να υψώνει κανείς την ελληνική σημαία σε ένα νησί που δεν υπάρχει κανείς; Και ποιος είναι ο λόγος να πετάει κανείς πάνω από τέτοια μικρά νησιά και βραχονησίδες όταν αυτά είναι ακατοίκητα; Οι ενέργειες αυτές δεν αποτελούν ισχυρισμό εδαφικής κυριαρχίας απλά απλά αποτελούν πρόκληση».

Επαναφέροντας τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» ο Καϊμακτσί στη συνέντευξή του στο euractiv.com συνεχίζει: «η Ελλάδα λέει ότι αυτή η περιοχή (σ.σ. τα μικρά νησιά και οι βραχονησίδες) είναι έδαφός της. Το ίδιο λέει και η Τουρκία. Οπότε πώς μπορεί να υποστηρίζει ότι αυτό αποτελεί εδαφική κυριαρχία; Μπορεί να είναι τουρκικά ή ελληνικά αλλά η οριοθέτηση δεν έχει γίνει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Μέχρι να συμφωνηθεί αυτό από τα ενδιαφέρομενα μέλη, κανείς δεν μπορεί να επικαλείται εδαφική κυριαρχία ή υφαλοκρηπίδα σε αμφισβητούμενες περιοχές. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι αυτές οι νησίδες, το καθεστώς των οποίων δεν έχει ξεκαθαριστεί από διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες, δεν μπορεί να διεκδικηθούν από καμία πλευρά. Οπότε μέχρι να λυθούν αυτά τα προβλήματα γιατί να κάνουμε τέτοιες προκλήσεις;».

«Τα λουλούδια, οι σημαίες ή τα πικνικ πάνω σε αυτές βραχονησίδες αποτελούν προκλήσεις και αυτό δεν το θέλουμε, ειδικά μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Και γιατί συμβαίνουν όλα αυτά τώρα; Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι προκλήσεις θα σταματήσεουν και πιστεύω ότι αυτές οι βραχονησίδες θα αποτελέσουν πεδίο συνεργασίας και όχι πηγή έντασης» προσθέτει.

Ο Τούρκος διπλωμάτης επανέρχεται και στο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κύπρου λέγοντας ότι μέχρι να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε ελληνοκυπρίους και τουρκοκυπρίους, οι πρώτοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα όσον αφορά την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Στην ερώτηση αν η Τουρκία θα μπλοκάρει τις γεωτρήσεις ο Καϊμακτσί απαντά ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει κάθε παράνομη ενέργεια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Και αυτό αφορά και τους Τουρκοκύπριους. Θα είμαστε δίπλα τους».

Ο Τούρκος διπλωμάτης επανέρχεται, τέλος, στην Ελλάδα και όταν ερωτάται για την αντίδραση των ΗΠΑ σχετικά με την αγορά ρωσικών S-400 αναρωτώμενος «μην ξεχνάτε ότι οι Έλληνες έχουν αγοράσει S-300. Είναι αυτοί συμβατοί με το ΝΑΤΟ; Ας το τσεκάρουμε και αυτό».

Ο Τούρκος διπλωμάτης κληθείς να σχολιάσει και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς με το οποίος ζητείται η απελευθέρωσή τους, αρχικά σημειώνει ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η δικαιοσύνη στην Τουρκία και η απόφαση του δικαστήριο. «Υπήρξε παραβίαση των συνόρων, ηθελημένα ή ακούσια, από δύο στρατιωτικούς με στρατιωτικό εξοπλισμό. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου» λέει ο Τούρκος διπλωμάτης και προειδοποιεί ότι «αν η ΕΕ συνεχίζει να πολιτικοποιεί το θέμα, αυτό θα είναι λάθος. Αφήστε την κρίση στο δικαστήριο. Τελεία».

Απευθύνει, μάλιστα, και μια έμμεση απειλή λέγοντας ότι «όσο πολιτικοποιείται το θέμα από την πλευρά της ΕΕ, τόσο θα υπάρχουν περισσότερες εντάσεις και αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος. Αποτελεί απώλεια αξιοπιστίας της ΕΕ αν εμπλέκεται σε μια δικαστική υπόθεση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

The Times: O Χαμενεΐ ετοιμάζει σχέδιο διαφυγής στη Μόσχα

Κόσμος 05.01.2026
Το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί εφόσον διαπιστωθεί ότι ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας λιποτακτούν ή αρνούνται να εφαρμόσουν εντολές του

Κακλαμάνης: Η συγκλονιστική αποκάλυψη για τον Παπαδάκη – «Αυτό δεν το ήξερε ούτε η οικογένειά του»

Κόσμος 05.01.2026
«Αυτό πρέπει να το πω, ακόμα κι αν τώρα τρώει το μουστάκι του από την τσαντίλα του»

Στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης ο Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του ‑ Θα δικαστούν κεκλεισμένων θυρών

Κόσμος 05.01.2026
Ο Νικολάς Μαδούρο μεταφέρθηκε από το κέντρο κράτησης όπου βρισκόταν στο Μπρούκλιν, στο δικαστήριο του Μανχάταν όπου αναμένεται να δικαστεί κελεισμένων των θυρών

Συναγερμός στις γαλλικές αρχές: Ανδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε επιβάτη που κοιμόταν μέσα στο τρένο

Κόσμος 05.01.2026
Το θύμα υπέστη ελαφρά τραύματα στο μάγουλο και τα χέρια

Καρυστιανού για το FIR Αθηνών: «Τέμπη» και στον αέρα;

Ελλάδα 05.01.2026
«Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, να αξιώσουμε σεβασμό και να κατακτήσουμε το όραμα ενός πραγματικού Κράτους Δικαίου» γράφει στην ανάρτησή της

Ντουμπάι: Η Ουκρανή που ξυλοκοπήθηκε σε πάρτι Porta Potty ξαναπερπατάει ‑ «Ένιωσα σαν σπασμένη κούκλα»

Κόσμος 05.01.2026
Η πολύμηνη αποκατάστασή της περιελάμβανε τουλάχιστον 10 χειρουργικές επεμβάσεις, τα έξοδα των οποίων ανέλαβε το Ντουμπάι, ενώ κανείς δεν έχει κατηγορηθεί

Τα 148 λεπτά που οδήγησαν στη σύλληψη του Μαδούρο – Ο εντυπωσιακός σχεδιασμός της επιχείρησης

Κόσμος 05.01.2026
Υπήρχε και ανθρώπινη πηγή εντός της βενεζουελανικής κυβέρνησης

Τραγωδία για ζευγάρι Ελλήνων στον Παναμά: Νεκρή η σύζυγος ‑ Σε κρίσιμη κατάσταση ο άνδρας

Κόσμος 05.01.2026
Τραγωδία για γνωστό ζευγάρι νομικών από την Κεφαλονιά κατά τη διάρκεια διακοπών στον Παναμά

Τελεσίγραφο Κυβέρνησης: Την Tετάρτη θα εξειδικεύσουμε τα μέτρα για τους αγρότες

Ελλάδα 05.01.2026
Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το χθεσινό μπλακ άουτ στα αεροδρόμια, αλλά και για τη Βενεζουέλα

Κρήτη: Έκρηξη σε καυστήρα σπιτιού στην Ανώπολη Χερσονήσου – Νεκρός 34χρονος

Ελλάδα 05.01.2026
Ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και διαπιστώθηκε ο θάνατός του