E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι πρώτες αντιδράσεις ΟΗΕ, Ρωσίας, Ιράν για την επίθεση στη Συρία

Περισσότεροι από 100 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/4/2018 | 10:26

Οι πρώτες αντιδράσεις ΟΗΕ, Ρωσίας, Ιράν για την επίθεση στη Συρία

Λίγο μετά την επίθεση από Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία, ήρθαν και οι πρώτες αντιδράσεις από Ρωσία και Ιράν, αλλά και από τον ΟΗΕ.

«Περισσότεροι από 100 πύραυλοι κρούζ και πύραυλοι αέρος-εδάφους εκτοξεύθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία από τη θάλασσα και τον αέρα εναντίον συριακών στρατιωτικών και πολιτικών στόχων», αναφέρει το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. «Ένας σημαντικός αριθμός» από τους πυραύλους αυτούς καταρρίφθηκε από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι η Συρία αναχαίτισε τις αμερικανικές και συμμαχικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που είχε παραχθεί από τη Σοβιετική Ένωση και στον οποίο περιλαμβάνεται το πυραυλικό σύστημα Buk.

Οι ενέργειες που έγιναν σήμερα το βράδυ στη Συρία θα έχουν συνέπειες και όλη η ευθύνη ανήκει στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και tη Γαλλία δήλωσε με ανακοίνωσή του ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, o Ανατόλι Αντόνοφ. "Οι χειρότεροι φόβοι επαληθεύτηκαν. Δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις μας. Ένα προσχεδιασμένο σενάριο εφαρμόζεται. Ξανά, απειλούμαστε. Προειδοποιήσαμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες", τόνισε ο Αντόνοφ. "'Όλη η ευθύνη για αυτές ανήκει στην Ουάσιγκτον, το Λονδινο και το Παρίσι", πρόσθεσε.

«Ο συριακός λαός δοκιμάσθηκε πρώτα από την 'Αραβική άνοιξη', μετά από το Ισλαμικό Κράτος, τώρα από έξυπνους αμερικανικούς πυραύλους. Η πρωτεύουσα μιας κυρίαρχης κυβέρνησης, που προσπαθεί επί χρόνια να επιβιώσει υφιστάμενη μια τρομοκρατική επιδρομή, δέχθηκε επίθεση», έγραψε στο Facebook η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Πρέπει να είσαι πολύ ανώμαλος για να επιτεθείς στην πρωτεύουσα της Συρίας ακριβώς τη στιγμή που είχε μια ευκαιρία για ένα ειρηνικό μέλλον», πρόσθεσε.

Το Ιράν, κύριος περιφερειακός σύμμαχος της Δαμασκού, προειδοποίησε σήμερα για τις «περιφερειακές συνέπειες» των στοχευμένων πληγμάτων που πραγματοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία εναντίον της Συρίας και τα καταδίκασε «σθεναρά».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, χωρίς καμιά απόδειξη και πριν ακόμη πάρει θέση ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, πραγματοποίησαν αυτή τη στρατιωτική δράση (...) εναντίον της Συρίας και είναι υπεύθυνοι για τις περιφερειακές συνέπειες αυτής της τυχοδιωκτικής ενέργειας», αναφέρει το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η επίθεση αυτή έχει στόχο να αντισταθμίσει την αποτυχία των τρομοκρατών» στην Ανατολική Γούτα που μόλις ανακατελήφθη από τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του, προστίθεται στο κείμενο, στο οποίο καταγγέλλεται μια «ξεκάθαρη παραβίαση των διεθνών κανόνων και νόμων».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σήμερα όλα τα κράτη μέλη του παγκόσμιου οργανισμού να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση μετά τα δυτικά πλήγματα εναντίον της Συρίας.

«Καλώ όλα τα κράτη μέλη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση σ' αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες και να αποφύγουν όλες τις πράξεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν μια κλιμάκωση της κατάστασης και να επιδεινώσουν τα βάσανα του συριακού λαού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες, ο οποίος ανέβαλε ένα προγραμματισμένο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία για να διαχειρισθεί τα επακόλουθα της στρατιωτικής δράσης που ανέλαβαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το πανεπιστήμιο Κολούμπια προειδοποιεί τους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές: «Διαλυθείτε οικειοθελώς…»

Κόσμος Χτες
Απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις, δεν κάνουν πίσω οι φοιτητές-διαδηλωτές

Νορβηγία: Θαλάσσιος ίππος πέθανε από γρίπη των πτηνών

Κόσμος Χτες
Ήταν το πρώτο κρούσμα σε αυτά τα θηλαστικά

Οριστικό: Στο Πανθεσσαλικό ο τελικός του κυπέλλου

Αθλητικά Νέα Χτες
Η ΕΠΟ ανακοίνωσε πως ο τελικός Κυπέλλου ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Αρη θα διεξαχθεί στις 25 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό

Δίκη Μάτι: Ελεύθεροι χωρίς καταβολή ούτε ενός ευρώ οι καταδικασθέντες

Ελλάδα Χτες
Ελεύθεροι χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ βρίσκονται οι έξι καταδικασμένοι για την εθνική τραγωδία στο Μάτι με τους 104 vεκρούς

Απίστευτη καταγγελία μητέρας για δασκάλες νηπιαγωγείου ‑ Εκφόβισαν και κούρεψαν τον 5χρονο γιο της

Ελλάδα Χτες
Σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε η μητέρα ενός 5χρονου παιδιού για τις δασκάλες του νηπιαγωγείου που φοιτά ο γιος 5χρονος γιος της

Δώρο Πάσχα: Πως υπολογίζεται on line με ειδική εφαρμογή

Οικονομία Χτες
Έως τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του

Εργατική Πρωτομαγιά: Τραβούν «χειρόφρενο» τα μέσα μεταφοράς ‑ Χωρίς πλοία η χώρα

Ελλάδα Χτες
Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργiα της Μεγάλης Τετάρτης 1η Μαΐου που εξήγγειλαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Γιάννης Καλλιάνος: 145 αγγειοχειρούργοι ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού

Πολιτική Χτες
Με μία σκληρή επιστολή όλες οι επιστημονικές εταιρείες και ενώσεις Αγγειοχειρουργικής στην Ελλάδα καταδικάζουν τη στάση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Καλλιάνου

Ρένα Δούρου: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

Ελλάδα Χτες
Η πρώτη δήλωση της Ρένας Δούρου μετά την αθώωση για το Μάτι