E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι σημαντικές αλλαγές στις συσκευασίες στο ελληνικό γάλα

Οι νέες πληροφορίες που θα παίρνει ο καταναλωτής

Δημοσίευση 13/4/2018 | 11:13

Οι σημαντικές αλλαγές στις συσκευασίες στο ελληνικό γάλα

Μετά από καθυστερήσεις δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η απόφαση με την οποία θεσπίζονται οι λεπτομέρειες ως προς την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης του γάλακτος στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση η χρήση της ελληνικής σημαίας νοείται μόνο σε προϊόντα που η προέλευση του γάλακτος και των λοιπών γαλακτοκομικών συστατικών είναι αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης και τους έχει απονεμηθεί το «Ελληνικό Σήμα», ενώ για τα προϊόντα ΠΟΠ δεν αναγράφεται επιπλέον επισήμανση περί προέλευσης του γάλακτος και ισχύουν οι ειδικότερες εθνικές και ενωσιακές διατάξεις.

Στις άλλες περιπτώσεις στις ενδείξεις αναγράφονται όλες οι χώρες, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για χώρα ΕΕ ή εκτός ΕΕ, ολογράφως ή με το διεθνώς αναγνωρισμένο ακρωνύμιο τους. Στην περίπτωση μίξης γάλακτος, οι χώρες αρμέγματος, αναφέρονται με φθίνουσα σειρά ανάλογα με το ποσοστό πρόσμιξης.

Στην περίπτωση μίξης γάλακτος, ανεξαρτήτως αναλογίας, από χώρες εντός ΕΕ, οι ενδείξεις δύνανται να αποδοθούν ενιαία ως «Προέλευση γάλακτος εντός ΕΕ» ενώ εάν η μίξη γάλακτος περιλαμβάνει χώρα εκτός ΕΕ δύναται οι ενδείξεις να αποδοθούν ενιαία «Προέλευση γάλακτος εκτός ΕΕ».

Μόνο εάν η χώρα αρμέγματος, επεξεργασίας και συσκευασίας του τελικού προϊόντος είναι μια, δύναται να χρησιμοποιηθεί η ένδειξη «Προέλευση γάλακτος: όνομα χώρας».

Οι διατάξεις σχετικά με την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού αφορούν σε όλα τα προϊόντα, προσυσκευασμένα ή μη, και τα «προϊόντα που δεν θεωρούνται και δεν ονομάζονται τυρί».

Από την υποχρέωση αναγραφής προέλευσης του γάλακτος δεν εξαιρούνται τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Από αυτήν εξαιρούνται, μόνο τα τελικά προϊόντα τα οποία νομίμως παράγονται ή αποτελούν αντικείμενο εμπορίας σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. ή τρίτης χώρας, τα οποία τίθενται σε εμπορία στην Ελλάδα αναγράφοντας τη χώρα προέλευσης του τελικού προϊόντος.

Από την υποχρέωση αναγραφής προέλευσης του γάλακτος δεν εξαιρούνται τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Από αυτήν εξαιρούνται, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 4492/2017, μόνο τα τελικά προϊόντα τα οποία νομίμως παράγονται ή αποτελούν αντικείμενο εμπορίας σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ ή τρίτης χώρας, τα οποία τίθενται σε εμπορία στην Ελλάδα αναγράφοντας τη χώρα προέλευσης του τελικού προϊόντος.

Η αναγραφή των υποχρεωτικών ενδείξεων γίνεται με τρόπο ανεξίτηλο, τουλάχιστον στο κύριο οπτικό πεδίο της συσκευασίας του τελικού προϊόντος, πλησίον της ονομασίας πώλησης με γραμματοσειρά μεγέθους τουλάχιστον ίδιου με αυτή. Το ανωτέρω περί της γειτνίασης με την ονομασία πώλησης και το μέγεθος της γραμματοσειράς ισχύει, εκτός από τα προσυσκευασμένα προϊόντα, και για τις ειδικές ταμπέλες στα σημεία πώλησης των μη προσυσκευασμένων προϊόντων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Ελλάδα 11.04.2026
Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Κόσμος 11.04.2026
Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ιρανικές πηγές: «Το πρόσωπο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει παραμορφωθεί, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πόδια»

Κόσμος 11.04.2026
Ο 56χρονος αναρρώνει και παραμένει σε πνευματική διαύγεια, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον στενό του κύκλο

Ο ιερέας της Χίου που ξεχωρίζει με τον μοναδικό τρόπο μετάδοσης του μηνύματος της Ανάστασης

Ελλάδα 11.04.2026
Ο ιερέας που έχει γίνει διάσημος για τον χαρακτηριστικό τρόπο που μεταφέρει το μήνυμα της Ανάστασης του Ιησού

Έγινε η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα: Το εντυπωσιακό έθιμο του τεχνητού σεισμού

Ελλάδα 11.04.2026
Αναπαριστούν με αυτόν τον τρόπο τον σεισμό που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Κόσμος Χτες
Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά και η Ιταλίδα πριγκίπισσα Μαρία‑Καρολίνα είναι ζευγάρι;

Κόσμος Χτες
«Το ειδύλλιο που κανείς δεν περίμενε» και φωτογραφίες τους που τους δείχνουν μαζί παρουσιάζει γαλλικό περιοδικό

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Κόσμος Χτες
Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία