E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς και με ποια όπλα θα χτυπήσει ο Τραμπ στη Συρία

Πόσο μεγάλο θα είναι το χτύπημα

Δημοσίευση 12/4/2018 | 10:06

Πώς και με ποια όπλα θα χτυπήσει ο Τραμπ στη Συρία

Δραματικές είναι οι ώρες στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες στη γειτονιά της Ελλάδας.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πότε θα ξεκινήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία, και ποια έκταση θα λάβουν και πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσουν.

Ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις πολεμικές εξελίξεις στην περιοχή της Συρίας, περιμένοντας αμερικανικό χτύπημα και ανταπάντηση από τη Ρωσία.

Πιθανοί στόχοι στη Συρία για τα αμερικανικά αεροσκάφη και τους πυραύλους Τόμαχοκ είναι εργοστάσια, χώροι φύλαξης όπλων, άλλες υποδομές του καθεστώτος Ασαντ, βάσεις με αεροπλάνα. Ακόμη και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ντιμάιρ, βορειοανατολικά της Δαμασκού, από όπου σηκώθηκαν τα αεροσκάφη που έκαναν την επίθεση του περασμένου Σαββάτου, όπως δήλωσε στο AFP η Τζένιφερ Καφαρέλα, αναλύτρια του Institute for the Study of War, στην Ουάσινγκτον.

Η Μόσχα έχει δύο αεροπορικές βάσεις στις ακτές της Συρίας, σε Ταρτούς και Χμέιμιμ, που προστατεύονται από πυραυλικά συστήματα S-300 και S-400.

Όπως γράφει το AFP οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της, η Γαλλία και η Βρετανία, θέλουν να στείλουν ένα ξεκάθαρο και καθοριστικό μήνυμα στον Άσαντ ότι δεν θα ανεχθούν μελλοντική χρήση χημικών όπλων. Ένας τρόπος για να διασφαλίσουν ότι δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα θα είναι να γίνουν «χτυπήματα» στις σχετικές υποδομές, μεταξύ άλλων εργοστάσια και χώρους φύλαξης όπλων.

Επίσης, θα μπορούσαν να βάλουν στο στόχαστρο ό,τι έχει απομείνει από την αεροπορική δύναμη του Άσαντ, αν και η καθυστέρηση ανάμεσα στην επίθεση που έγινε την Κυριακή και τα αντίποινα σημαίνει ότι πιθανότατα θα έχει μεταφέρει τα μαχητικά του αεροσκάφη σε ασφαλές μέρος.

Ένας πιθανός στόχος θα μπορούσε να είναι το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ντιμάιρ, βορειοανατολικά της Δαμασκού, από όπου σηκώθηκαν τα αεροσκάφη που έκαναν την επίθεση του περασμένου Σαββάτου, δήλωσε στο AFP η Τζένιφερ Καφαρέλα, αναλύτρια του Institute for the Study of War, στην Ουάσινγκτον.

Πόσο μεγάλο θα είναι το χτύπημα
Πέρυσι, όταν ο Τραμπ διέταξε χτύπημα εναντίον του Ασαντ στον απόηχο επίθεσης με αέριο σαρίν στην επαρχία Ιντλίμπ, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό εκτόξευσε 59 πυραύλους Τόμαχοκ από καταδρομικά στην ανατολική Μεσόγειο, εναντίον της αεροπορικής βάσης Σάιρατ, τα αεροσκάφη της, τις αποθήκες με πυρομαχικά, αλλά και τα συστήματα άμυνας και τα ραντάρ.

Όμως, η επίθεση ήταν περιορισμένη και σχεδιασμένη έτσι ώστε να μην παρασύρει τις ΗΠΑ στο χάος του εμφυλίου της Συρίας. Από τότε, το καθεστώς κατηγορείται ότι έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα αέριο χλωρίου και άλλα χημικά, αναγκάζοντας το αμερικανικό Πεντάγωνο να εξετάζει ευρύτερη δράση.

Οι ΗΠΑ πρέπει να αποφασίσουν τώρα πόσο μακριά θέλουν να πάνε, σχετικά με το αν θα χτυπήσουν ιρανικές δυνάμεις κοντά στις αμερικανικές θέσεις στην ανατολική Συρία, ή ακόμη και να στοχεύσουν υποδομές τις οποίες υποστηρίζει η Ρωσία, τονίζει η Καφαρέλα. «Δημόσια, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι δεν θεωρεί υπεύθυνο μόνο τον Άσαντ, αλλά και τους υποστηρικτές του», σημειώνει.

Πώς θα ξεκινήσει η επίθεση
Μία επίθεση εναντίον της Συρίας πιθανόν θα γίνει με πυραύλους, όπως και πέρυσι. Οι ΗΠΑ δεν θα θελήσουν να ρισκάρουν να βάλουν επανδρωμένα αεροσκάφη κόντρα στις αεροπορικές άμυνες της Συρίας. Μία κατάρριψη θα προκαλούσε κλιμάκωση της έντασης σε απρόβλεπτες νέες κατευθύνσεις.

Το USS Donald Cook, ένα καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων, είναι σε απόσταση βολής από τη Συρία, όπως και μια γαλλική φρεγάτα, που επίσης διαθέτει πυραύλους. Αυτά τα δύο πλοία, πιθανότατα με την υποστήριξη ενός αμερικανικού υποβρυχίου, είναι πιθανό να παίξουν ρόλο σε μια επίθεση.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν επίσης Β-2 βομβαρδιστικά. Αεροσκάφη stealth είχαν χρησιμοποιηθεί το 2017 εναντίον του Ισλαμικού Κράτος στη Λιβύη, πετώντας από τις ΗΠΑ σε πτήση 34 ωρών.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι
Είναι απρόβλεπτη η αντίδραση της Μόσχας που στηρίζει τον Άσαντ και η Ρωσία έχει απειλήσει με αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ, αν εκτοξεύσει πυραύλους στη Συρία.

Την Τετάρτη, ο ρωσικός στρατός κατηγόρησε την οργάνωση «Λευκά Κράνη» ότι σκηνοθέτησε την επίθεση με τα χημικά όπλα στη Ντούμα.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές προκειμένου να μην χτυπήσουν κατά λάθος ρωσικούς στόχους και να μην σκοτώσουν Ρώσους συμβούλους», επισημαίνει στο AFP από την πλευρά του ο Μπεν Κόναμπλ, υψηλόβαθμος πολιτικός επιστήμονας στο RAND Corporation.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοβαρό επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας στην Εύβοια: Ανδρας «γνώριμος» των Αρχών ξυλοκόπησε άγρια τη σύζυγό του

Ελλάδα 23.11.2025
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 45χρονο, ενώ το θύμα προχώρησε στην υποβολή μήνυσης εναντίον του

Τραγωδία στον Ισθμό Κορίνθου: Νεκρός ανασύρθηκε 50χρονος στο Καλαμάκι

Ελλάδα 23.11.2025
Ο 50χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του μέσα από τη θάλασσα

Βίντεο της Τροχαίας με τον οδηγό που εντοπίζεται να τρέχει με 230χλμ. στην Αθηνών – Λαμίας και ξεκινά η καταδίωξη

Ελλάδα 23.11.2025
Οι έλεγχοι για την πρόληψη της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και τον εντοπισμό παραβατικών οδηγικών συμπεριφορών, θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση

Αχιλλέας Δελφός: Αυτός είναι ο πρώτος Έλληνας AI τραγουδιστής ‑ Πότε κυκλοφορεί το τραγούδι του

Ελλάδα 23.11.2025
«Ανυπομονώ να μοιραστώ το νέο μου τραγούδι. Ελάτε μαζί μου για να το φέρουμε στην κορυφή των charts», αναφέρει σε ένα από τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί

Θρίλερ με τον θάνατο 17χρονης μαζορέτας σε κρουαζιερόπλοιο ‑ Στις έρευνες το FBI

Ελλάδα 23.11.2025
Στον θετό αδερφό της οι υποψίες για τον ασφυκτικό θάνατό της

Από τις 30 Νοεμβρίου τα πρώτα μπλόκα των αγροτών – Ετοιμάζουν κλείσιμο αεροδρομίων και τελωνείων

Ελλάδα 23.11.2025
Στο πλευρό των αγροτών βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ζητούν στήριξη από την κυβέρνηση

Τζουμέρκα: Η στιγμή της διάσωσης πυροσβέστη της ΕΜΑΚ που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά ποταμού

Ελλάδα 23.11.2025
Σε βίντεο ντοκουμέντο καταγράφεται η στιγμή που ο διασώστης επιχειρούσε να διασχίσει τον Ραφτανίτη ποταμό

Μητέρα «βρίσκει» τον νεκρό γιο της έκθεμα σε μουσείο του Λας Βέγκας

Κόσμος 23.11.2025
Ο μυστηριώδης θάνατος του νεαρού πήρε μία ανατριχιαστική τροπή με τους ισχυρισμούς της μητέρας του

Αργίες 2026: Οι δυο που χάνουμε ‑ Όλα τα τριήμερα της νέας χρονιάς

Ελλάδα 23.11.2025
Δεν έχει πολλές ημέρες ξεκούρασης η νέα χρονιά

Ξύπνησε από κώμα και υπέδειξε τον δολοφόνο του ‑ Η ανατριχιαστική αποκάλυψη πριν πεθάνει

Κόσμος 23.11.2025
Το τροχαίο δεν ήταν ατύχημα και το πρόσωπο που υπέδειξε ήταν πέραν πάσης υποψίας

Χανιά: Νεκρός εντοπίστηκε Γερμανός μέσα στο σπίτι του

Ελλάδα 23.11.2025
Ο θάνατος του άνδρα οφείλεται σε παθολογικά αίτια

Μις Υφήλιος: Στην εντατική η Μις Τζαμάικα μετά την πτώση της από τη σκηνή ‑ Δεν τα πάει καλά

Κόσμος 23.11.2025
Παραμένει στην εντατική με τραύματα στα πόδια και στο πρόσωπο