E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το πιο κρίσιμο Σαββατοκύριακο στη Συρία

Έτοιμες για επίθεση στη Συρία οι ΗΠΑ

Δημοσίευση 11/4/2018 | 10:25

Το πιο κρίσιμο Σαββατοκύριακο στη Συρία

Η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε τη διπλωματική ετοιμότητά της για να απαντήσει στη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ντούμα της ανατολικής Γούτα στη Συρία.

«Επιδιώκουμε μια συντονισμένη απάντηση, όποια κι αν είναι αυτή η απάντηση, για την κατάσταση στη Συρία», ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ την Τρίτη το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

Αν και απέφυγε να προσδιορίσει το είδος αλλά και τον χρονικό ορίζοντα της απόφασης, η Νάουερτ αναφέρθηκε στις ενδοκυβερνητικές διεργασίες αλλά και τις διπλωματικές επαφές που λαμβάνουν αυτή τη στιγμή χώρα για την προετοιμασία της «συντονισμένης απάντησης».

«Είναι μια διαδικασία στην οποία προφανώς εμπλέκονται πολλές διαφορετικής υπηρεσίες. Οι ΗΠΑ, μέσω του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλων (αρμόδιων αρχών) έχουν συζητήσεις με τους συμμάχους και τους εταίρους τους στο εξωτερικό. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν μίλησε δύο φορές χθες με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον... Ο Πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) μίλησε με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Επίσης, ο Πρόεδρος μίλησε με τον Μακρόν. Δεν είμαι βέβαιη εάν ο αναπληρωτής υπουργός Σάλιβαν ήταν σε αυτή την κλήση ή όχι, αλλά συνεργαζόμαστε στενά με τον Λευκό Οίκο, με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, τους εταίρους και τα άλλα υπουργεία που εμπλέκονται σε αυτό το θέμα» είπε σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Αντικρούοντας ευθέως τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ που είχε υποστηρίξει πως ο ρωσικός στρατός δεν βρήκε «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας, η Χέδερ Νάουερτ τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στην πόλη Ντούμα της Συρίας.

Παράλληλα, «φωτογράφισε» τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τους συμμάχους του ως τις μόνες δυνάμεις που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για τη χρήση χημικών όπλων. Μάλιστα, λίγες ώρες αργότερα αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «ψευδή δημοσιεύματα» που προσπαθούν να θολώσουν τα νερά για να καλύψουν τους πραγματικούς υπεύθυνους της επίθεσης.

«Αυτό είναι κάτι που πιστεύουμε ότι το γνωρίζουμε, ότι χρησιμοποιήθηκε κάποια μορφή χημικού όπλου σε αυτή την επίθεση στη Συρία που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 85 άτομα μέχρι στιγμής. Οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες και γνωρίζουν ότι χρησιμοποιήθηκε κάποιο χημικό όπλο... Λοιπόν, γνωρίζουμε ότι μόνο ορισμένοι παίκτες, για να χρησιμοποιήσω τη λέξη σας, έχουν πρόσβαση σε αυτά τα είδη χημικών όπλων. Γνωρίζουμε ότι απαιτούνται ορισμένα είδη μηχανισμών για τη χρήση αυτών των όπλων. Δεν έχουν όλοι εκεί έξω πρόσβαση σε αυτούς τους μηχανισμούς χρήσης», είπε η εκπρόσωπος Τύπου.

Παρόλο που η Νάουερτ ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ διαθέτουν τον δικό τους αυτόνομο μηχανισμό συλλογής πληροφοριών πάνω στον οποίο στηρίζουν τις αποφάσεις τους, καλωσόρισε την αποστολή που θα πραγματοποιήσει ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW) στη Συρία για να διεξαγάγει επιτόπια έρευνα και να προβεί στην συλλογή απαραίτητων στοιχείων. Διευκρίνισε, όμως, πως οι ΗΠΑ δεν δεσμεύονται από το χρονοδιάγραμμα του συγκεκριμένου οργανισμού αν και, όπως είπε, σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς του.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει τους δικούς της μηχανισμούς για να μπορέσει να εξετάσει τα πράγματα. Ορισμένα από αυτά θα είναι θέματα πληροφοριών στα οποία δεν πρόκειται να αναφερθώ. Κατανοείτε πολύ καλά γιατί... Αναγνωρίζουμε τη σημασία του OPCW και δεν γνωρίζουμε το χρονοδιάγραμμά του για τη συλλογή πληροφοριών. Έχουμε τον δικό μας μηχανισμό συλλογής πληροφοριών και εκείνοι (OPCW) έχουν τις δικές τους πληροφορίες που έχουν συλλέξει στο έδαφος (της Συρίας), και έτσι έχουμε διαφορετικά είδη πληροφοριών».

Κόκκινος συναγερμός στον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) προειδοποίησε τις εταιρείες αεροπορικών μεταφορών να επιδείξουν μεγάλη προσοχή στον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες 72 ώρες, λόγω της πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία.

Κατά τον οργανισμό, πύραυλοι αέρος-εδάφους και πύραυλοι Κρουζ ίσως εκτοξευθούν την περίοδο αυτή και υπάρχει ενδεχόμενο διακοπής των ραδιοεπικοινωνιών και των συστημάτων υποβοήθησης της πλοήγησης.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, διαφώνησαν έντονα την Τρίτη στα Ηνωμένα Έθνη όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, την ώρα που η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί τους πιστεύεται πως ετοιμάζονται να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εξαιτίας της επίθεσης που φέρεται να έγινε με νευροπαραλυτικό αέριο στη Ντούμα το Σάββατο.

«Χρειάζεται προσοχή στον σχεδιασμό πτήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή πληροφοριών πτήσης (FIR) της Λευκωσίας», τόνισε ο οργανισμός στην ανακοίνωσή του, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Στην προειδοποίησή του προς τους αερομεταφορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Eurocontrol επικαλείται οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με ήρωα τον Μοναστηρλή στα πέναλτι, ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στους 8 του Κυπέλλου, 5‑4 τον Ατρόμητο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο 21χρονος Δημήτρης Μοναστηρλής απέκρουσε στην τελευταία εκτέλεση του Καραμάνη

Συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Γαλλία και Βρετανία θα αναπτύξουν δικά τους στρατεύματα σε περίπτωση συμφωνίας ειρήνης

Ελλάδα Χτες
Ο Μακρόν ανακοίνωσε συμφωνία Ουκρανίας και συμμάχων για ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας, στο πλαίσιο της Διακήρυξης του Παρισιού, μετά τη συνεδρίαση της Συμμαχίας των Προθύμων

Πέθανε η Τόνια Καζιάνη – Η αγαπημένη ηθοποιός ήταν 80 ετών

Ελλάδα Χτες
Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία

Σέρρες: Για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατηγορείται ο 16χρονος που ξυλοκόπησε τον 17χρονο

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθη και η μητέρα του κατηγορουμένου για παραμέληση ανηλίκου

Τραγωδία στη Χαλκίδα: Μαθητής Γυμνασίου έβαλε τέλος στη ζωή του πέφτοντας από την Υψηλή Γέφυρα

Ελλάδα Χτες
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε το νεαρό στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του

Φρένο στα ενοίκια από το 2026: Πάγωμα μισθωμάτων, επιδότηση ανακαινίσεων και νέοι κανόνες στην αγορά κατοικίας

Οικονομία Χτες
Δέσμη παρεμβάσεων με «κλειδωμένα» ενοίκια έως 5 χρόνια, επιδότηση έως 300 €/τ.μ. για κλειστά ακίνητα και διοικητικό καθορισμό τιμών στις νέες οικοδομές

Ο Αρης 2‑0 τον Παναιτωλικό και παίζει με Παναθηναϊκό στους 8 του Κυπέλλου

Αθλητικά Νέα Χτες
Με δύο γκολ των Μορόν, Ράσιτς από το πρώτο ημίχρονο ο Αρης κέρδισε εύκολα τον Παναιτωλικό στη Θεσσαλονίκη και προκρίθηκε στο μονό προημιτελικό Κυπέλλου

Νεκρός 17χρονος στις Σέρρες μετά από καβγά για μια κοπέλα, συνελήφθη 16χρονος

Ελλάδα Χτες
Ένα χτύπημα με αγκώνα στο κεφάλι του 17χρονου φέρεται να ήταν το μοιραίο

«Τίμιο ξύλο» στη Φλώρινα: Βούτηξαν να πιάσουν τον Σταυρό και πλακώθηκαν

Ελλάδα Χτες
Τις σκηνές ντροπής παρακολούθησαν και αρκετά παιδιά που παρεβρίσκονταν στην τελετή

Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και άνεμοι έως 9 μποφόρ – Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Καιρός Χτες
Τα ισχυρά φαινόμενα σε πολλές περιοχές θα συνοδεύονται πιθανώς από τοπικές χαλαζοπτώσεις

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τα Θεοφάνια σε Αθήνα και Πειραιά

Ελλάδα Χτες
Πλήθος πιστών παρακολούθησε τον αγιασμό των υδάτων